Σύλλογος μεγάλος ΔΕΝ υπάρχει άλλος!

19 Ιουνίου 2011

Ο (ανύπαρκτος) σχεδιασμός και τα μπάνια του λαού


Κυριακή 19 Ιουνίου. Μόλις 11 μέρες πριν ξεκινήσει η προετοιμασία του Παναθηναϊκού για την περίοδο 2011-2012. 

Και εκτός της παραμονής του Φερέιρα, τίποτα άλλο αξιοσημείωτο δεν έχει γίνει στην ομάδα (εκτός αν θεωρείτε σημαντικό γεγονός την τοποθέτηση Σαμαρά σε ρόλο τεχνικού συμβούλου), παρά μόνο σενάρια, φήμες, επαφές και διακοπές. 

Ναι, διακοπές. Και οι παίκτες καλά κάνουν και παραθερίζουν, οι διοικούντες όμως; Θα μας πείτε τώρα ποιοι διοικούντες; Ένας Γόντικας είναι μόνο, με ολίγη από Νίκα και Πολέμη (μπαμπά και υιό), οι οποίοι προσπαθούν να καταλάβουν γιατί έμπλεξαν με το ποδόσφαιρο και ειδικά σε αυτή τη χρονική περίοδο. Και φυσικά να βγάλουν άκρη κατά καιρούς με τον Βρύζα, τον μάνατζερ του Λέτο, τη γυναίκα του Σισέ, τους δημοσιογράφους, το σύστημα και τους μετόχους που δεν ασχολούνται. 

Μύλος. Δεν λέμε ότι οι άνθρωποι κάνουν μόνο μπάνια, αλλά από έργο δεν βλέπουμε τίποτα. Και ας ξέρουμε ότι έχουν διάθεση να φέρουν εις πέρας το δύσκολο έργο που τους ανατέθηκε. Το θέμα έγκειται στο αν μπορούν. Για την ώρα αμφιβάλλουμε.

Η ζωή συνεχίζεται και πρέπει να συνεχίζεται. Καλό είναι όμως να έχει και λίγη ποιότητα, όσα επιτρέπουν τα οικονομικά του καθενός. Έτσι για να έχει και ενδιαφέρον η ζωή μας. Σωστό αυτό το «πρώτα οι πωλήσεις, μετά οι μεταγραφές», αλλά αν οι πωλήσεις τραβήξουν άλλες δύο εβδομάδες, θα αρχίσει η προετοιμασία και ο Φερέιρα δεν θα δουλέψει όπως επιθυμεί. 

Μήπως θα έπρεπε κάποιους ελεύθερους να τους κλείσεις από τώρα; Δηλαδή αν φύγει ο Σισέ και δεδομένα πάρεις κάποιον μικρότερης αξίας, πρέπει να τον αποκτήσεις τελευταία στιγμή; Με όποιον κίνδυνο ελλοχεύει να χάσεις την πρώτη σου επιλογή και να αναγκαστείς να ψωνίσεις από ακόμη πιο χαμηλά ράφια;

Τι θέλουμε να πούμε; Απλά ότι δεν υπάρχει σαφές σχέδιο και αυτό οφείλεται στη μη πρόσληψη ενός τεχνικού διευθυντή. Ο Βέλιτς ήταν έτοιμος και η βασική επιλογή της διοικούσας. Το είχατε διαβάσει στο theplayer.gr και δεν το είχαμε βγάλει από το μυαλό μας. Πριν στραφούν στο Βρύζα. Ο Βέλιτς όμως «κόπηκε» με εντολή άνωθεν (δεν έχει σημασία το γιατί αυτή τη στιγμή) και τώρα έμεινε ο Φερέιρα να ψάχνει παίκτες και τον Γόντικα να ρωτάει το Σαμαρά αν αξίζει κανείς από όσους προτείνονται. 

Τι πιθανότητες δίνετε εσείς να γίνουν καλές μεταγραφές με αυτόν τον τρόπο; Λάθος. Όχι καλές. Εύστοχες μεταγραφές, ας μου επιτραπεί η έκφραση. Ο Παναθηναϊκός δεν μπορεί να πάρει καλούς και ακριβούς παίκτες, άρα χρειάζεται λαβράκια, ευκαιρίες, παίκτες που θα τους πάρεις με λίγα χρήματα και θα σου αποδώσουν πολλά. Όπως ήταν παλιά ο Χένρικσεν, ο Σιμάο, ως ένα σημείο ο Μάτος, ο Μινχ, ο Κυργιάκος, ο Μικάελσεν και σίγουρα ξεχνάω μερικούς ακόμη. Κελεπούρια είναι η σωστή λέξη. 

Για να βρεις τέτοιους χρειάζεσαι σκάουτινγκ. Τέτοιο τμήμα σοβαρά οργανωμένο οι πράσινοι δεν διαθέτουν, πλην του Ρότσα, ο οποίος προτείνει συνεχώς λαβράκια από την Αργεντινή, αλλά δεν τον ακούει κανείς. Άγνωστο γιατί.

Όλα αυτά δεν τα γράφουμε για να κάνουμε τους έξυπνους, ούτε για να αγχώσουμε κανέναν. Τα σημειώνουμε μόνο και μόνο για να αντιλαμβάνεται ο κόσμος του Παναθηναϊκού την πραγματικότητα και πως η ομάδα αυτή τη στιγμή έχει το χειρότερο προγραμματισμό από τις ομάδες κορυφής. 
Ακόμη και από τον Ολυμπιακό Βόλου, που φυσικά δεν είναι ομάδα κορυφής, αλλά βγήκε Ευρώπη για πρώτη φορά και αντί να πελαγώσει, δείχνει πως ξέρει τι θέλει. Και αυτό (το να έχεις κακό προγραμματισμό) μόνο από τύχη και από κάποιο θαύμα δεν θα σου στοιχίσει. Είμαστε αισιόδοξοι άνθρωποι, ελπίζουμε και εσείς. Θα χρειαστεί πολλή υπομονή και θετική σκέψη με τον εφετινό Παναθηναϊκό.

Υ.Γ. Αλήθεια αυτή την περίοδο, ποιος βάζει χρήματα και πληρώνονται οι μισθοί των υπαλλήλων της ΠΑΕ; Ο Γόντικας, οι δεκάδες υπάλληλοι που δουλεύουν όντως σκληρά, από ποιον πληρώνονται; Δεν μπορεί κάποιος θα βάζει το χέρι στην τσέπη.

Πάνος Βόγλης από Theplayer.gr