Σύλλογος μεγάλος ΔΕΝ υπάρχει άλλος!

29 Αυγούστου 2010

Το έχει στο αίμα της...


Με ακόμα πιο αγωνιώδη τρόπο η Εθνική Ελλάδος έφτασε στη δεύsτερη νίκη της, υπερισχύοντας του μαχητικού Πουέρτο Ρίκο με 83-80.

Το παιχνίδι είχε απίστευτη ένταση με περισσότερες από 20 εναλλαγές στο προβάδισμα και χρειάστηκε η ψυχραιμία του Βασίλη Σπανούλη (σούπερ με 28 πόντους) από τη γραμμή του φάουλ, καθώς και η διακριτική συμπαράσταση των διαιτητών, για να φτάσουμε στην επικράτηση. Συνέχεια την Τρίτη με Τουρκία.



Το ματς, βήμα-βήμα

Από τα πρώτα λεπτά ήταν φανερό πως οι Πορτορικάνοι δεν είχαν σκοπό να μας επιτρέψουν να κόβουμε βόλτες στη ρακέτα τους. Περίπου από το 2' και μετά άρχισαν να χρησιμοποιούν κατά κόρον την άμυνα ζώνης σταματώντας το παιχνιδι των ψηλών μας στο ποστ. Φαίνεται πως έχει βγει βρώμα πως υποφέρουμε στο μακρινό σουτ και όλος ο κόσμος μας σπρώχνει στο τρίποντο. Με την εισαγωγή της ζώνης ψιλοχαθήκαμε (11-6 στο 3') αλλά οι Τσαρτσαρής και Σπανούλης μας ξανάβαλαν στο παιχνίδι. Ειδικά ο ψηλός ήταν εντυπωσιακός.

Στο ξεκίνημα της β' περιόδου πήραμε ένα μικρό προβάδισμα από συνεχόμενα γκολ-φάουλ (24-28), αλλά δεν είχαμε διάρκεια. Η απώλεια του Αρόγιο ήταν μεγάλη ζημιά για το Πουέρτο Ρίκο, όμως βρέθηκε ο Χοσέ Μπαρέα πήρε την κατάσταση στα χέρια του. Με ένα προσωπικό 6-0 έβαλε την ομάδα του μπροστά. Τα πολλά ελληνικά τρίποντα κατέληγαν διαρκώς στο σίδερο, προκαλώντας εκνευρισμό που φαινόταν τόσο στις κακές συνεργασίες, όσο και στις αντιδράσεις μας. Το ημίχρονο ουστιαστικά έκλεισε με μια τεχνική ποινή του Διαμαντίδη (βολές Μπαρέα) που έφερε το Πουέρτο Ρίκο στο +6.

Τα τούβλα από τα 6,25 κάποτε θα τελείωναν και όταν βρήκαμε ένα διάστημα ευστοχίας, κλείσαμε τη διαφορά με ένα σερί 7-0 (47-45 στο 24'). Το πιο σημαντικό στοιχείο ήταν η άνοδος στην απόδοση του Διαμαντίδη που έδειξε τον πραγματικό του εαυτό. Με δικό του καλάθι στον αιφνιδιασμό περάσαμε μπροστά με 52-51 στο 25'. Ακολούθησε ένα λεπτό κακού μπάσκετ - λάθη σε επίθεση και άμυνα - αλλά οι παίκτες του Καζλάουσκας ξαναβρήκαν γρήγορα ρυθμό με τον Διαμαντίδη να κάνει πολλά επιτυχημένα ντράιβ και είτε να σκοράρει είτε να δημιουργεί για τους άλλους. Από δική του ασίστ μπήκε το μπαζερ-μπίτερ τρίποντο του Μπουρούση που διαμόρφωσε το σκορ τρίτης περιόδου (56-59).

Αλλά το Πουέρτο Ρίκο δεν κατέθεσε τα όπλα και επέστρεψε στο παρκέ με μάτι να γυαλίζει - ξεκίνησαν με ένα τρομερό κάρφωμα του Πίβι και όταν ο Περπέρογλου μας έβαλε στο +4 με τρίποντο απάντησαν με 7-0 για το 65-62 στο 33'. Με Σπανούλη-Μπουρούση ξαναπεράσαμε μπροστά, αλλά ένα λάθος στη διεκδίκηση ριμπάουντ (βάλαμε αυτοκαλάθι, για δεύτερη φορά!) μας έβαλε ξανά από κάτω. Οι Πορτορικανοί είχαν μαζί τους το μομέντουμ και ένας Σπανούλης μόνος του μας κρατούσε κοντά με κρίσιμα τρίποντα, ενώ στην απέναντι πλευρά ο Τζέι-Πι Ράμος παρέδιδε μαθήματα post play. Τουλάχιστον βάζαμε τις βολές: με δύο εύστοχες του Σπανούλη έγινε το 75-74 στο 37' και στην επόμενη φάση ο Ράμος χρεώθηκε πέμπτο φάουλ - επιθετικό σε σκριν! - και με άλλες δύο βολές του Λαρισαίου περάσαμε μπροστά.

Στο τελευταίο δίλεπτο μέτρησε η εμπειρία και η βαριά μας φανέλα. Η επίθεσή μας εξακολουθούσε να είναι άθλια, αλλά μια τεχνικη ποινή στον Πίβι έσπασε το ρυθμό (και τον τσαμπουκά) των αντιπάλων μας. Οι γκρίζοι μας έκλεισαν το μάτι (ελπίζουμε να μη ζητάνε πίσω τα δανεικά μεθαύριο!) και ο Σπανούλης δεν έκανε το λάθος. Εύστοχος ξανά και ξανά και το παιχνίδι κύλησε προς την αγκαλιά μας. Οι Πορτορικάνοι πάλεψαν ως το τελευταίο δευτερόλεπτο (μείωσαν τη διαφορά από τους επτά στους τρεις), αλλά το ρολόι είναι αμείλικτο.

Τα δεκάλεπτα: 23-21, 41-35, 56-59, 80-83.