Σύλλογος μεγάλος ΔΕΝ υπάρχει άλλος!

9 Μαΐου 2011

Ο Football Expert για το ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκός 2-1



Ο Football Expert του Newspao.gr, Χρήστος Στεργίου, κάνει την πρώτη του ανάλυση στο Newspao.gr και είναι για το 1ο ματς των play off στο οποιό ο Παναθηναϊκός συνέχισε τις πολύ κακές εμφανίσει της κανονική περιόδου και έχασε με 2-1 από τον ΠΑΟΚ.


Δείτε την ανάλυση του Football Expert:

Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε με ένα 4-3-3 με πειραματική άμυνα καθώς έλειπαν τα τρία τέταρτα της βασικής οπισθοφυλακής. Ο μόνος που διατήρησε των θέση του ήταν ο Λουκάς Βύντρα ως δεξιός μπακ με σκοπό να καλύψει τον πιο επικίνδυνο παίχτη του δικεφάλου τον Βιερίνια.

Αριστερά αγωνίστηκε ο Ιωαννίδης, ο Κατσουράνης επέστρεψε σε θέση κεντρικού αμυντικού με παρτενέρ τον Βάσκο Γιόσου Σαριέγκι. Σε έναν ρόλο ακριβώς μπροστά από τα Σέντερ Μπακ βρέθηκε στην επιστροφή του στην αρχική εντεκάδα ο Σιμάο που είχε λίγα μέτρα πιο μπροστά αριστερά του τον Ζιλμπέρτο Σίλβα και δεξιά του τον Νίνη. Μοναδικός επιθετικός ο Τζιμπρίλ Σισσέ με τον Χριστοδιλόπουλο αριστερά και τον Μαρίνο δεξιά στις πτέρυγες.

Και για τον δικέφαλου του Βορρά 4-3-3 με Τσιρίλο – Κοντρέρας στην άμυνα, δεξιά Ετο, αριστερά Λίνο. Γκαρσία Βιτόλο τα αμυντικά χάφ, Ο Ιβιτς σε ρόλο επιτελικού και επιθετική τριάδα ο Αθανασιάδης με τον Βιερίνια δεξιά και τον Σαλπιγγίδη αριστερά.

Στον αρχικό σχεδιασμό των πρασίνων είδαμε τον Βύντρα να είναι βδέλλα πάνω στον Βιερίνια παίρνοντας και βοήθειες από τον Μαρίνο. Η τοποθέτηση του Νίνη κοντά στον Μαρίνο σε αυτή την πλευρά ανάγκασε τον Λίνο να μένει αρκετά πίσω μπλοκάροντας πολύ καλά την επικίνδυνη πλευρά του ΠΑΟΚ.

Για να ελαχιστοποιήσει το ρίσκο της πειραματικής αμυντικής γραμμής ο Φερέιρα τοποθέτησε τον Σιμάο ακριβώς μπροστά από τα δύο στόπερ κλείνοντας τους κάθετους διαδρόμους προς την εστία του Τζόρβα αλλά δημιουργώντας παράλληλα δύο προβλήματα.

Καταρχήν αφήνοντας μόνο τον Σίλβα για την δημιουργία παιχνιδιού οι πράσινοι χάσανε μέτρα στο κέντρο αλλά χάρη στην εκρηκτικότητα του ξεκούραστου Σισσέ δημιούργησαν τις δύο πρώτες φάσεις στο παιχνίδι με ισάριθμα σουτ του Γάλλου στο πρώτο δεκάλεπτο.

Δεύτερο με τα ανεβάσματα του Βραζιλιάνου για να ενώσει τις γραμμές έμεινε κενή η αριστερή πλευρά της άμυνας. Ο Χάβος αντιλήφθηκε άμεσα το κενό και μετέφερε τον Βιερίνια στην αδύναμη πλευρά του Παναθηναϊκού. Σε συνδυασμό με το κατέβασμα του Ιβιτς πίσω από το κέντρο για να μη πέφτει πάνω στον Σιμάο ο Πορτογάλος με την άριστη τεχνική του εκμεταλλεύτηκε άμεσα την τρύπα που βρήκε δημιουργώντας το πρώτο ρήγμα στο 25. Στο 28 κέρδισε το κόρνερ από όπου προήλθε η πρώτη φάση του ΠΑΟΚ με το σουτ του Τσιρίλο. Τα προβλήματα συνεχίστηκαν με τον Ιωαννίδη να μη μπορεί να τον ακολουθήσει και τον Πορτογάλο να φτιάχνει δύο φάσεις στο 31 και το 38.

Συνοπτικά, στο πρώτο μέρος ο Παναθηναϊκός είχε ένα στήσιμο που φανέρωσε τον φόβο του Φερέιρα για τον Βιερίνια αλλά και για την συνύπαρξη Κατσουράνη – Σαριέγκι. Με το πολύ καλό παιχνίδι του Βύντρα σε συνδυασμό με το ντουμπλάρισμα του Μαρίνου αλλά και την άριστη κάλυψη της θέσης μπροστά από τα στόπερ του Σιμάο οι πράσινοι δεν αντιμετώπισαν προβλήματα. Ο Χάβος στα σημεία κέρδισε την μάχη στα πρώτα 45 λεπτά με την οπισθοχώρηση του Ιβιτς και την αλλαγή πλευράς του Βιερίνια που του απέφερε τέσσερα πέντε ρήγματα. Επιθετικά το τριφύλλι έχασε πολλά μέτρα στο κέντρο με το στήσιμο που είχε και απείλησε μόνο ανεβάσματα του Σίλβα και σουτ του Σισσέ.


Στα πρώτα πέντε λεπτά του δευτέρου ημιχρόνου έχουμε άλλο ένα τρικ του Χάβου που γεμίζει κί άλλο την δεξιά πλευρά με ανεβάσματα από εκεί του Βιτόλο αλλά πριν προλάβει να γίνει πιο απειλιτικός ο ΠΑΟΚ ο Φερέιρα απαντάει με ανέβασμα του Νίνη δίπλα στον Σισσέ, εναλλαγές θέσεων των δυο και εντολή στον Χριστοδουλόπουλο να πατάει περιοχή. Με συνεργασία των τριών και κεφαλιά του τελευταίου θα γίνει η πρώτη φάση στο 50 για τους πράσινους.

Το πρόβλημα βέβαια του Παναθηναϊκού χρόνια ήταν και είναι η θέση του κεντρικού αμυντικού και όσο και αν σε πρώτη ανάγνωση το γκολ του ΠΑΟΚ στο 58 ευθύνεται ο Βύντρα ο τρόπος που σε μια απλή σέντρα (ξανά ο Βιερίνια, ξανά από αριστερά) χάνει δύο φορές ο Σαριέργκι μέσα στην μικρή περιοχή τον αντίπαλο του σε ελάχιστα δευτερόλεπτα επιβεβαιώνει το γεγονός.

Ο Φερέιρα σε μία προσπάθεια να αντιδράσει αλλάζει το πλάνο του βγάζοντας τον άριστο αμυντικά στον ρόλο του Σιμάο και δίνοντας την θέση μπροστά από τα στόπερ στον Σϊλβα με τον Καραγούνη αριστερά και τον Νίνη δεξιά του να προσπαθούν να κερδίσουν μέτρα με την μπάλα και να ανεβάσουν τον Παναθηναϊκό. Πράγμα που κατάφεραν αλλά το να προσπαθείς να παίξεις στρωτό ποδόσφαιρο σε ένα γλιστερό τερεν δεν είναι και ότι πιο εύκολο.

Αυτό το ανέβασμα των χαφ δημιούργησε κενά και ένα κλέψιμο στο κέντρο ήταν ικανό να φέρει τον Ελ Ζαρ σε κούρσα μέτρων με τον Σαριέργκι που έχασε άνετα ο Βάσκος και ο αιγύπτιος δεν συγχώρησε σε τετ α τετ με τον Τζόρβα.

Άμεση απάντηση του Φερέιρα, αλλαγή σε 4-4-2 με τον Πετρόπουλο μέσα στην περιοχή. Ο Γκοβού έρχεται λίγο πιο πίσω, ο Βύντρα έχει ευκαιρία να ανέβει και σε άριστη εφαρμογή του Overlap βρίσκει το κεφάλι του killer Σισσέ για να ξαναβάλει το τριφύλλι στο παιχνίδι.

Με δυάδα πλέον στο κέντρο του Παναθηναϊκού στο τελευταίο δεκάλεπτο οι πράσινοι γεμίζουν την αντίπαλη περιοχή αφήνοντας μια τεράστια τρύπα στο κέντρο που εκμεταλλεύεται ο ΠΑΟΚ αλλά όχι και ο Μουσλίβοτς που χάνει δύο τεράστιες ευκαιρίες στο 85 και στο 92.

Συμπερασματικά Ο Παναθηναικός ξεκίνησε φοβισμένος, προσπάθησε να ανέβει στο δεύτερο ημίχρονο αλλά η μη απάντηση του Φερειρα στο μεγάλο παιχνίδι του Βιερίνια από αριστερά και άλλη μια πολύ κακή βραδιά του Σαριέργκι (χάνει τον Αθανασιάδη δύο φορές στο πρώτο γκολ και μένει πολύ πίσω στην κούρσα με τον Ελ Ζαρ στο δεύτερο) στοίχησαν πολύ.

ΥΓ 1. Δεν θέλω μέσα από αυτή την στήλη να αναλωθώ με θέματα διαιτησίας (υπάρχουν αλλά μέσα στο site αναλυτικά) αλλά η κλωτσιά του Γκαρσία δευτερόλεπτα πριν το ημίχρονο και το χέρι του ίδιου μέσα στην περιοχή λίγο πριν το 2-0 σαφώς και θα άλλαζαν την ροή του αγώνα.

ΥΓ 2. Το ντεμπούτο της στήλης αν και αναλύει μια ήττα του Παναθηναικού μόνο κακό δεν μπορεί να είναι καθώς θα θυμάμαι για πάντα πως γράφτηκε την μέρα που μπήκε το 6 αστέρι στην μπασκετική φανέλα.