Σύλλογος μεγάλος ΔΕΝ υπάρχει άλλος!

4 Μαΐου 2011

Η Σιένα θέλει... αγριάδα!




Η Σιένα θέλει... αγριάδα!Στις 21 Μαρτίου ο Παναθηναϊκός επιβιβαζόταν στο αεροπλάνο για τη Βαρκελώνη (σχεδόν) ως... ξοφλημένος. 44 μέρες αργότερα επιστρέφει στην πρωτεύουσα της Καταλονίας ως μεγάλο φαβορί για τη κούπα!
Αν όμως πιστέψει ό,τι αυτό αρκεί και πως όλα “τελείωσαν” στον αποκλεισμό της Μπαρτσελόνα, τότε οι “πράσινοι” θα χάσουν την ευκαιρία να ράψουν στη φανέλα τους το 6ο αστέρι και να αυξήσουν -ακόμη περισσότερο- τη λάμψη τους στην ευρωπαϊκή σκηνή του μπάσκετ.
Η Σιένα δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητος αντίπαλος και το “κραυγάζουν” τα εφετινά της κατορθώματα. Ύστερα από τον οδυνηρό, με τον τρόπο που ήρθε, αποκλεισμό της  στα πλέι-οφ του 2009 από τον Παναθηναϊκό (έκανε το break στο ΟΑΚΑ αλλά γνώρισε δύο ήττες στο “Μενς Σάνα” και αποκλείστηκε) προχώρησε σε... αναδόμηση. ΜακΙντάιρ, Σάτο, Έζε, Ντόμερκαντ και Καουκένας (ο τελευταίος επέστρεψε το μετά μία αποτυχημένη σεζόν στη Ρεάλ), πέντε εκ των πιο σημαντικών παικτών της ομάδας (μαζί με τους Στόουνρουκ και Λαβρίνοβιτς) αποχώρησαν μέσα σε δύο σεζόν από την Τοσκάνη, αλλά ο Πιανιτζιάνι έφτιαξε ξανά ένα σπουδαίο σύνολο.
Σε ένα μεταβατικό, για τη Σιένα στάδιο, το καμάρι της μπασκετικής Ιταλίας επέστρεψε στα φάιναλ-φορ φέρνοντας μαζί της στη Βαρκελώνη... βαριά “παράσημα” από τις προηγούμενες φάσεις. Η αντίπαλος του Παναθηναϊκού στον ημιτελικό της Παρασκευής είναι μια από τις τέσσερις ομάδες που νίκησε τη Μπαρτσελόνα, προκρίθηκε από το TOP-16 αν και ξεκίνησε με δύο ήττες (μέσα από την Έφες και έξω από τη Ρεάλ) σε ένα πολύ δύσκολο όμιλο και πήρε το εισιτήριο για τη Βαρκελώνη παρότι είχε μειονέκτημα έδρας, απέναντι σε μια ισχυρή ομάδα (Ολυμπιακός) από την οποία μάλιστα ηττήθηκε στο πρώτο ματς με το... αστρονομικό 89-41! Σε εκείνο το απίστευτο -48 απάντησε με τρεις σερί νίκες και έρχεται στη Βαρκελώνη για να συνεχίσει τα... θαύματα της κόντρα στον Παναθηναϊκό.
“Το δικό της  επίτευγμα ίσως είναι μεγαλύτερο από το δικό μας, που αποκλείσαμε την Μπαρτσελόνα, με την έννοια ότι διαχειρίστηκε μια σειρά στην οποία έχασε με μια πολύ μεγάλη διαφορά τον πρώτο αγώνα, κάτι που δείχνει ότι έχει χαρακτήρα. Το ότι νίκησε σε τρία συνεχόμενα παιχνίδια στη συνέχεια, δείχνει ότι έχουν εξαιρετικό χαρακτήρα” επεσήμανε ο Δημήτρης Ιτούδης στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τη Δευτέρα  ο Παναθηναϊκός, δείχνοντας οτι το προπονητικό τιμ των πρωταθλητών Ελλάδας σέβεται και εκτιμά απεριόριστα την ιταλική ομάδα.
Όλα αυτά πιστοποιούν πως η Σιένα είναι εξαιρετική ομάδα, με υψηλότατο δείκτη (αγωνιστικής) “σκληρότητας” που για να υποταχθεί από τον Παναθηναϊκό χρειάζεται απόλυτη συγκέντρωση, προσήλωση στο παιχίδι και... ξύλο στο ξύλο της Σιένα. Λογικά, αν και δεν μου αρέσει να μπλέκω το μπάσκτ με το στοίχημα, το ματς είναι... τρελό under αφού και οι δύο ομάδες έχουν ως βάση την επιθετική άμυνα.
Η Σιένα δεν παίζει άμυνα στα όρια του φάουλ, όπως συνηθίζεται να περιγράφουμε την σκληρή άμυνα, αλλά κάνει φάουλ στα όρια της άμυνας. Η “απάντηση” του Παναθηναϊκού πρέπει να είναι “άγρια” και άμεση. “Να τους δείξουμε από το πρώτο λεπτό ότι είμαστε εκεί για να πάρουμε τη νίκη” είπε, μεταξύ άλλων, ο Αντώνης Φώτσης στέλνοντας το μήνυμα για τον ημιτελικό της Παρασκευής.
Ο Πιανιτζιάνι στην προσπάθεια του να επιβάλλει η Σιένα το παιχνίδι της φαίνεται πως θα έχει σίγουρα 10-12 παίκτες στο rotation και μια γεμάτη (πια) περιφέρεια αφού ο ΜακΑλεμπ επέστρεψε στη δράση και ο Ολυμπιακός... ανέστησε τον Γιάριτς (ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν θα έχει ξεχάσει την οδυνηρή ήττα που γνώρισε από τον ΠΑΟ το 2002 όντας παίκτης της “γηπεδούχου” Κίντερ των Τζινόμπιλι, Ριγκοντό, Σμοντις, Άντερσεν, Γκρίφιθ, Μπετσίροβιτς κ.α), διαθέτει τον καλύτερο Ζήση όλων των εποχών ύστερα από την ευκαιρία που αξιοποίησε ο Έλληνας διεθνής με τον τραυματισμό του Αμερικάνο ποιντ-γκαρντ, ενώ ο Καουκένας αναγεννήθηκε πίσω στην Τοσκάνη και μαζί με τον Μος (5ος παίκτης σε χρόνο συμμετοχής) είναι δύο πολύ σημαντικοί παίκτες της.
“Κλειδί” για την πρωταθλήτρια Ιταλίας είναι ο Μαλίκ Χερστον που... ξεχαρβάλωσε όλη την λειτουργία του Ολυμπιακού και ό,τι προετοίμαζε μια ολόκληρη χρονιά. Ο Αμερικάνος ήταν ο πρώτος σκόρερ στα πλέι-οφ και μακράν του δεύτερου πρώτος ριμπάουντερ τόσο στα επιθετικά (14) όσο και στο σύνολο (24). Δημιουργούσε για τους συμπαίκτες του και δεν έκανε λάθη.
Περπέρογλου, Σάτο, Καϊμακόγλου και ενδεχομένως Διαμαντίδης θα έχουν πολύ δουλειά με τον Αμερικάνο, κυρίως στην προσπάθεια να του κλείσουν το δρόμο προς το καλάθι και το επιθετικό ριμπάουντ.  Τομέας στον οποίο η Σιένα είναι από καλύτερες ομάδες της Ευρωλίγκα, καθώς με τα pick’n’pop (στο pick’n’roll ο ψηλός -Λαβρίνοβιτς, Στόουνρουκ- δεν βουτά στη ρακέτα για να πάρει την πάσα από τον κοντό αλλά ρολάρει και βγαίνει για τρίποντο) ανοίγει η ρακέτα των αντιπάλων και ο Χερστον με τον Μος αλλά και τον Ράκοβιτς το εκμεταλλεύονται για να μαζέψουν τη μπάλα ύστερα από το χαμένο σουτ.
Δεν είναι τυχαίο ότι πρώτος σε προσπάθειες από τα 6μ75 είναι ο Λαβρίνοβιτς (59 σουτ με 32% ευστοχία) και τρίτος ο Στόουνρουκ (με 34 προσπάθειες και 38% ευστοχία, δηλαδή σαφώς βελτιωμένος από τα πλέι-οφ του 2009 όταν ο ΠΑΟ προκαλούσε το σουτ του αφήνοντας τον ελεύθερο στο τρίποντο προκειμένου να κόψει τη δημιουργία του).
Πηγή: OnSports.gr