Σύλλογος μεγάλος ΔΕΝ υπάρχει άλλος!

1 Σεπτεμβρίου 2011

To «παρέδωσε και φύγε» σημαίνει...


Ακούω και διαβάζω τις τελευταίες ημέρες την «προτροπή» (το γράφω ευγενικά) προς τον Βαρδινογιάννη να παραδώσει τις μετοχές του στον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό «και να σηκωθεί να φύγει».
Μου γεννήθηκε, λοιπόν, η απορία τι μπορεί να συμβεί στην περίπτωση που όντως ο Τζίγγερ αποφασίσει να δώσει τις μετοχές του στη ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ διοίκηση του Ερασιτέχνη ΠΑΟ (μέχρι τις 19 Οκτωβρίου 2011, όπου έχει οριστεί η τακτική δικάσιμος), υπό την προεδρία του κ. Αχιλλέα Μακρόπουλου. Το έψαξα και θα σας αναλύσω στη συνέχεια του κειμένου το θέμα.
Αρχικά να μεταφέρω τις πληροφορίες που με το σταγονόμετρο υπάρχουν σχετικά με το τι σκοπεύει να πράξει ο Τζίγγερ. Λέγεται πως τούτη την ώρα η πρόθεση της οικογένειας είναι να φύγει από τον Παναθηναϊκό. Αυτό όμως δεν συνεπάγεται ότι θα αποτελέσει και την τελική απόφαση. Και τούτο γιατί ο Γιάννης Βαρδινογιάννης θα ήθελε να ξαναβγεί μπροστά, αλλά εκτιμά πως η δεδομένη τεράστια διαμάχη που υπάρχει με τους οργανωμένους οπαδούς θα βρίσκεται διαρκώς «απέναντι» και θα αποτελεί τροχοπέδη στην όποια προσπάθεια.
Αυτή είναι η άποψή του, γνωστή φαντάζομαι σε όλους. Ουδείς πάντως μπορεί να προβλέψει τώρα ποια θα είναι η οριστική απόφαση, αν και οι πιθανότητες συγκλίνουν συντριπτικά υπέρ της αποχώρησης Βαρδινογιάννη.
Ας εξετάσουμε, λοιπόν, ποια είναι τα δύο επόμενα σενάρια σε μία τέτοια απόφαση. Δηλαδή: 1) Ερασιτέχνης2) Πρωτοδικείο. Εχω στα χέρια μου την ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΑΤΑΓΗ του Πρωτοδικείου, με την οποία διορίστηκε η διοίκηση Μακρόπουλου στον Ερασιτέχνη ΠΑΟ. Σύμφωνα με τη διαταγή, οι αρμοδιότητες της εν λόγω διοίκησης είναι:
«Α) Να πραγματοποιήσει τις απαιτούμενες εγγραφές και μετεγγραφές αθλητών, προκειμένου να υποβληθούν οι δηλώσεις συμμετοχής στα αντίστοιχα πρωταθλήματα, η προθεσμία υποβολής των οποίων λήγει εντός του μηνός Αυγούστου του τρέχοντος έτους. Β) Να εισπράξει τις απαιτήσεις και δικαιώματα του σωματείου αποκλειστικά και μόνον προκειμένου να καλυφθούν τα τρέχοντα λειτουργικά έξοδα του αθλητικού σωματείου. Γ) Να διεκπεραιώνει τα κατεπείγουσας φύσης διοικητικά θέματα».
Οπως αντιλαμβάνεστε, το «κλειδί» είναι το «Γ». Αν υποθέσουμε ότι ο Τζίγγερ παραδίδει τις μετοχές του (54,7 %) στην προσωρινή διοίκηση του Ερασιτέχνη ΠΑΟ, η τελευταία θα φτάσει να κατέχει ποσοστό 64,7% της ΠΑΕ. Φυσικά και είναι «κατεπείγουσας φύσης διοικητικό θέμα» η σύγκληση, από πλευράς της, γενικής συνέλευσης, ώστε να ορίσει νέο ΔΣ στην ποδοσφαιρική εταιρεία.
Δεν είναι όμως -όπως μου κατέστησαν σαφές νομικά άνθρωποι που εμπιστεύομαι και ρώτησα σχετικά- «κατεπείγουσας φύσης διοικητικό θέμα» η πώληση των συγκεκριμένων μετοχών. Αρα, μέσω Ερασιτέχνη, με την υπάρχουσα μορφή διοίκησης, δεν τίθεται θέμα «πώλησης» ή «μεταβίβασης μετοχών» έτσι όπως αναπαράγεται τον τελευταίο καιρό. Σίγουρα, πάντως, θα υπάρξει σε αυτήν την περίπτωση προσφυγή στη Δικαιοσύνη από κάποιον που θα θέσει θέμα διαφορετικής νομικής ερμηνείας.
Και πάμε στην υπόθεση Πρωτοδικείο. Για να συμβεί αυτό, ο Τζίγγερ θα πρέπει να αποσύρει τους έξι εκπροσώπους του από το ΔΣ της ΠΑΕ και εν συνεχεία (αφού δεν θα μπορεί να εκλεγεί νέα διοίκηση) όποιος μέτοχος (άρα και ο Ερασιτέχνης) θα έχει έννομο συμφέρον να προσφύγει στο Πρωτοδικείο ζητώντας ορισμό προσωρινής διοίκησης.
Κάτι το οποίο θα πράξει το Πρωτοδικείο. Προσέξτε, όμως: Θέμα μετοχών ΔΕΝ θα τεθεί, παρά μόνο ΑΝ στη διαταγή αναφέρεται ότι μπορεί η (προσωρινή) διοίκηση να προβεί σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου ή βεβαίως αν υπάρχει έλλειμμα στην εταιρεία (κάτι για το οποίο το Πρωτοδικείο πρέπει να πληροφορηθεί και να δώσει τη σχετική εντολή).
ΤΟ ΜΠΑΚΑΛΙΖΕΙΝ ΟΥΚ ΕΣΤΙ ΦΙΛΟΣΟΦΕΙΝ
Ζητάω συγγνώμη αν σας κούρασα, εκτιμώ όμως ότι το εύκολο είναι να «μπακαλίζεις», το δύσκολο να προσπαθείς να προσεγγίζεις την πραγματικότητα. Κι αυτό γιατί, αν τελικά ο Τζίγγερ αποφασίσει να μπει ο Παναθηναϊκός στις παραπάνω περιπέτειες -προσωπική μου άποψη, θα είναι λάθος του-, τότε θα πρέπει να εξαντλήσουμε ρεπορταζιακά την έρευνά μας ΚΑΙ από τις δύο πλευρές.
Αυτήν του μεγαλομετόχου και εκείνη της απέναντί του όχθης που τον τελευταίο καιρό ανεβάζει διαρκώς τη σημαία «δώσε τις μετοχές σου στον Ερασιτέχνη». Και κάτι τελευταίο τη σημασία του οποίου θα αξιολογήσετε. Στον Ερασιτέχνη ΠΑΟ υπάρχουν δύο τάσεις. Εκείνη που θέλει να εκδικαστεί η υπόθεση στις 19 Οκτωβρίου κι εκείνη που προτιμά τη σημερινή κατάσταση...

goal

Επιμέλεια: Newspao.gr team
Αν σας αρέσει η δουλειά μας και θέλετε να συνεχίσουμε να είμαστε μαζί σας ακόμη πιο δυναμικά, κάντε κλικ σε μια διαφήμιση από κάτω!