Σύλλογος μεγάλος ΔΕΝ υπάρχει άλλος!

7 Μαΐου 2011

Ακόμα (Σι)ένα ημίχρονο

Το πρώτο μεγάλο βήμα για την κατάκτηση του έκτου ευρωπαϊκού από τον Παναθηναϊκό έγινε με την Σιένα να παρουσιάζεται… λίγη μπροστά στις ορέξεις του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς και των παικτών του. 

Τα πράγματα δεν ξεκίνησαν ιδανικά αφού οι Ιταλοί έπαιζαν εξαιρετικά σκληρή άμυνα με τον Δημήτρη Διαμαντίδη να είναι εγκλωβισμένος από έναν ακόμα και δύο αντιπάλους. Τα πολλά λάθη και το γεγονός πως οι ψηλοί της Σιένα κατέβαζαν το ένα ριμπάουντ μετά το άλλο, αιφνιδίασαν το «τριφύλλι» την ίδια ώρα που τα γερά «χαρτιά» του Παναθηναϊκού δεν έδειχναν να βρίσκονται σε καλή μέρα. Εκτός από τον Διαμαντίδη εκτός ρυθμούς, στα πρώτα λεπτά, ήταν τόσο ο Μπατίστ όσο και ο Φώτσης όμως ο «άσος» του «Ζότς» άκουγε στο όνομα του Νικ Καλάθη.

Ο Αμερικανοθρεμμένος πλέι μέικερ, όπως και στις αναμετρήσεις με την Μπαρτσελόνα, κράτησε ζωντανό τον Παναθηναϊκό σε σημεία που έδειχναν οι Ιταλοί πως μπορούν να ξεφύγουν. Ο Καλάθης με κρίσιμα καλάθια αλλά και πολύ καλές άμυνες πήρε από το «χέρι» τους συμπαίκτες του και τους οδήγησε στην ανατροπή. Μάλιστα εκείνο που κάνει ακόμα πιο πετυχημένη την βραδιά για τον νεαρό άσο είναι πως κατάφερε να κάνει τον Διαμαντίδη να περνά… απαρατήρητος αφού όλες οι επιθέσεις ξεκινούσαν από τα χέρια του, μιας και ο αρχηγός των «πρασίνων» ήταν κλεισμένος από τους αντιπάλους και τον ρόλο του ηγέτη έπρεπε αναγκαστικά να τον πάρει κάποιος άλλος.

Εκτός όμως από τον Καλάθη, αποκάλυψη για τον Παναθηναϊκό ήταν ο Ίαν Βουγιούκας. Ο νεαρός σέντερ απέδειξε πως το μέλλον του ανήκει αφού δεν «κώλωσε» όταν ο Ομπράντοβιτς τον έριξε στο ματς σε κρίσιμα σημεία της αναμέτρησης, με τους αντίπαλους να μην μπορούν να τον σταματήσουν. Μάλιστα το καλάθι που πέτυχε στα μέσα της δεύτερης περιόδου, όπου πήρε και το φάουλ από τον Ρακόβιτς, αποδείχτηκε καθοριστικότατο και για την συνέχεια αφού ήταν ένα καλάθι ψυχολογίας σε ένα σημείο του ματς όπου οι Πρωταθλητές Ελλάδος έβλεπαν πως δεν μπορούσαν να πάρουν εύκολα πόντους.

Όμως από το πρώτο προβάδισμα που πήραν οι «πράσινοι» με το τρίποντο του Φώτση και έκτοτε η Σιένα εξαφανίστηκε από το ματς και κατά κάποιον λόγο δικαιολογημένα. Από το πρώτο δευτερόλεπτο του αγώνα η άμυνα των Πρωταθλητών Ιταλίας ήταν πιεστικότατη και πολύ σκληρή με αποτέλεσμα γρήγορα οι «γείτονες» να κουραστούν και οι παίκτες του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς να βρίσκουν τον δρόμο προς το αντίπαλο καλάθι με μεγαλύτερες προϋποθέσεις. Τα πράγματα έγιναν ακόμα πιο εύκολα στην επανάληψη με την άμυνα του Παναθηναϊκού να είναι τέτοια που ανάγκασε την Σιένα να μην βρίσκει πόντο για περίπου… επτά λεπτά. Επομένως η εξαιρετική αμυντική λειτουργία των «πρασίνων» σε συνδυασμό με την αγωνιστική άνοδο των Μπατίστ, Διαμαντίδη και Φώτση αλλά και την συνεχόμενη ηγετική παρουσία του Καλάθη έφερε τους «πράσινους» στον ρόλο του απόλυτου αφεντικού και το τελικό αποτέλεσμα ήρθε εντελώς φυσιολογικά.

Όμως τίποτα δεν έχει τελειώσει αφού απομένει ακόμα ένα ημίχρονο το απόγευμα της Κυριακής με την Μακάμπι. Οι Ισραηλινοί κόντρα στην Ρεάλ Μαδρίτης απέδειξαν πως στην καλή τους μέρα μπορούν να διαλύσουν κάθε αντίπαλο. Ωστόσο αυτή την φορά θα βρουν μπροστά τους τον Παναθηναϊκό και όχι μία ομάδα σαν τους Μαδριλένους, οι οποίοι μετά το 25’ έφυγαν … από το παρκέ του «Παλάου Σαν Τζόρντι» αφού η αντίδραση τους στην αντεπίθεση της Μακάμπι ακόμα… αναζητείται. Άλλωστε μιλάμε για την ομάδα στης οποίας τον πάγκο κάθεται ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς που και να θέλει ο κάθε παίκτης δεν μπορεί να χαλαρώσει.