Σύλλογος μεγάλος ΔΕΝ υπάρχει άλλος!

23 Απριλίου 2011

Ο Παναθηναϊκός είναι ιδέα

Ο Χουάν Ραμόν Ρότσα «άνοιξε την καρδιά του» στο Onsports.gr και μίλησε για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του Παναθηναϊκού, αλλά και συνολικά του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Έχει παίξει για τον Παναθηναϊκό και έχει αγαπηθεί από τον κόσμο όσο λίγοι. Μάλιστα ήταν προπονητής του «τριφυλλιού» το 1996, στην σημαντικότερη στιγμή της σύγχρονης ιστορίας του, όταν στα ημιτελικά του Champions League κέρδισε μέσα στην Ολλανδία τον Άγιαξ με 1-0.
Ο λόγος για τον Χουάν Ραμόν Ρότσα που συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στον Παναθηναϊκό και τις γνώσεις του στα μικρά παιδιά, από το πόστο του προπονητή στην Golden Team.
Το «Onsports» εντόπισε τον Αργεντινό και ζήτησε την γνώμη του για όλα τα θέματα της επικαιρότητας. Παναθηναϊκά και μη.
Αναλυτικά τα όσα δήλωσε ο Χουάν Ραμόν Ρότσα:
-Τα δυο τελευταία χρόνια έχει αλλάξει η «λεζάντα» και ουσιαστικά η δεύτερη ομάδα του Παναθηναϊκού έχει μετονομαστεί στο Golden team. Πέραν αυτού τι αλλαγές έχουν γίνει και πόσο σημαντικές ήταν αυτές;
«Η μεγάλη αλλαγή είναι ότι την πρώτη χρονιά είχαμε επικοινωνία με τον Κώστα Αντωνίου, προκειμένου να τον ενημερώνουμε για ό,τι και αν γινόταν στην ομάδα. Πλέον, συνεργαζόμαστε με τον Γιάννη Σαμαρά. Έτσι ήταν και είναι ενήμεροι στην ΠΑΕ για την εξέλιξη των ποδοσφαιριστών στην Golden team».
-Υπάρχουν παίκτες αυτή τη στιγμή ικανοί να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες της πρώτης ομάδας;
«Σίγουρα είναι αρκετά παιδιά με ταλέντο, που μπορούν όχι μόνο να σταθούν αλλά και να αναδειχτούν. Μάλιστα ο Χάρης Μαυριάς έχει παίξει και στο Champions League, ενώ και ο Στέφανος Καπίνος προπονείται με την ανδρική ομάδα εδώ και μερικούς μήνες. Ο Φερέιρα μας είχε ζητήσει και τον Τριανταφύλλου αλλά το παιδί ήταν άτυχο με τον τραυματισμό και δεν θα πάρει χρόνο συμμετοχής στα play off».
-Ο Τάσος Λαγός έχει εντυπωσιάσει κατά το πέρασμά του από την Λέστερ…
«Δοκιμάστηκε στην Αγγλία από τον Έρικσον, όπως εμείς δοκιμάζουμε παίκτες καθημερινά. Η απάντηση της Λέστερ θα έρθει κάποια στιγμή. Προς το παρόν, ο Χάρης είναι παίκτης του Παναθηναϊκού και πραγματικά δεν γνωρίζω αν και ο ίδιος σκέφτεται να φύγει».
-Ποια είναι η λογική πάνω στην οποία βασίζεται η δουλειά που κάνετε στην Παιανία;
«Εμείς θέλουμε να γαλουχηθούν τα παιδιά σαν σωστοί ποδοσφαιριστές πρώτα στο μυαλό και μετά στο γήπεδο και στο τακτικό κομμάτι. Όλες οι ομάδες Νέων στην Ελλάδα περιμένουν πίσω και δεν αφήνουν τα παιδιά να παίξουν ποδόσφαιρο. Τα νέα παιδιά μαθαίνουν συνεχώς να αμύνονται. Και αυτό είναι πρόβλημα. Έρχονται στην Λεωφόρο παίρνουν μια ισοπαλία και πανηγυρίζουν σαν να έχουν πάρει πρωτάθλημα».
-Πιστεύετε ότι μετά από τις όποιες διαφοροποιήσεις, έχετε δει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα;
«Σαν ακαδημία είμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο. Ένα κομμάτι για το οποίο πρέπει να είναι ήσυχοι στον Παναθηναϊκό είναι αυτό. Είναι θησαυρός η Παιανία. Θα βγουν ποδοσφαιριστές με σωστή βάση, παίκτες που θα μπορούν να πωληθούν για να ζήσει ο Παναθηναϊκός. Μέσα σε όλα αυτά είχαμε ένα κέρδος που φέραμε τον Μαρτσέλο Κάσας (γεννημένος το 1992). Ηρθε από την Παραγουάη και είμαι σίγουρος πως θα είναι η κολόνα στην άμυνα του Παναθηναϊκού για πολλά χρόνια. Αλλά επαναλαμβάνω, ο Παναθηναϊκός έχει τον θησαυρό της Παιανίας πίσω του και δεν έχει να φοβάται για τίποτα».
-Τι πιστεύετε ότι φταίει και το ελληνικό ποδόσφαιρο μοιάζει να είναι στάσιμο;
«Το πρωτάθλημα φέτος “μάτωσε”. “Αιμορραγεί” το ποδόσφαιρο και πώς να γίνει αλλιώς όταν βλέπουμε ακόμα κάποιους να χρησιμοποιούν μεθόδους που μας γυρίζουν πολλά χρόνια πίσω; Στην Ελλάδα όλοι πάνε για πρωταθλητισμό, και όταν έρχονται κάποια άσχημα αποτελέσματα φεύγουν παίκτες και προπονητές. Πάντως, από όταν ήμουν στην Ελλάδα σαν ποδοσφαιριστής μέχρι σήμερα τα πράγματα έχουν βελτιωθεί πάρα πολύ. Σε πολλά επίπεδα. Από εγκαταστάσεις, μέχρι την ποιότητα του πρωταθλήματος, αλλά και των Ελλήνων ποδοσφαιριστών. Το πρώτο μου παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό το έπαιξα στη Νέα Σμύρνη. Αν δεις την φωτογραφία θα σου πέσουν τα μαλλιά. Το γήπεδο ήταν χωράφι. Τώρα έχουμε τα πάντα. Για να καταλάβεις, το 1995 με την ΑΕΚ στον τελικό του Κυπέλου ένας υπάλληλος του γηπέδου αντί να ρίξει φάρμακο για το χορτάρι, έριξε βιτριόλι και το έκαψε. Ο Παναθηναϊκός πλήρωνε και πληρώνει τεράστιο ενοίκιο για το ΟΑΚΑ και έχει “πληρώσει” την επιλογή του ΟΑΚΑ με πολλούς χαμένους βαθμούς».
Τι πιστεύετε για το θέμα του Ηρακλή και του Πανιωνίου, που κινδυνεύουν με υποβιβασμό:
«Το λέω σε όλους τους Ελληνες φιλάθλους. Καμία ομάδα δεν θα πέσει. Δεν υπάρχει περίπτωση στην Ελλάδα καμία κυβέρνηση να ρίξει τον Πανιώνιο και τον Ηρακλή. Φοβούνται να το κάνουν».
Οφείλουν οι φίλοι του Παναθηναϊκού να έχουν υπομονή και να στηρίξουν την ομάδα, τώρα που πραγματικά τους χρειάζεται;
«Καθημερινά μιλάω με δεκάδες φίλους του Παναθηναϊκού που είναι σωστοί και θα δείξουν υπομονή αν ξέρουν ότι γίνεται σοβαρή δουλειά. Αυτά τα σωματεία σαν τον Παναθηναϊκό δεν πεθαίνουν ποτέ. Είναι ιδέα ο Παναθηναϊκός. Και αν πουν στον κόσμο τα πράγματα ως έχουν, τότε όλοι θα στηρίξουν την προσπάθεια».
Ποιους παίκτες είχατε προτείνει εσείς στη διοίκηση το καλοκαίρι της πολυμετοχικότητας;
«Είχα προτείνει κάποιους παίκτες από την Αργεντινή, αλλά δεν προχώρησε κάποια περίπτωση. Αυτό που ζήτησα εγώ ήθελε παρακολούθηση και δουλειά συστηματική. Οπότε εκείνη την περίοδο με την πολυμετοχικότητα τα πράγματα έγιναν βιαστικά και αναπόφευκτα χάθηκαν κάποιοι καλοί παίκτες. Μιλάμε για τον Αντουχάρ που είναι Παλέρμο. Τον Παγεράνο, τον Μόουτσε. Ο Ιγκνάσιο Πιάτι που παίζει στην Λέτσε και ακούγεται από τότε σε κάθε μεταγραφική περίοδο. Ο Ανχελέρι , ο Ρινάλντο και άλλα παιδιά που αυτή την στιγμή κάνουν καριέρα σε μεγάλους ευρωπαϊκούς συλλόγους».
Ποιο πιστεύετε ότι είναι το μοντέλο, το οποίο αν ακολουθήσει το «τριφύλλι» θα μπορέσει μέσα σε λίγα χρόνια να «γιγαντωθεί»;
«Ο Παναθηναϊκός μπορεί να αγοράσει έναν ποδοσφαιριστή από την Αργεντινή με 1-2 εκατομμύρια, να τον δουλέψει και να τον πουλήσει με τετραπλάσια τιμή. Τα δυο τελευταία χρόνια τα πράγματα ήταν υπερβολικά. Θέλει οργάνωση αυτό το πράγμα για τον Παναθηναϊκό. Χρειάζεται να επενδύσει ο Παναθηναϊκός σε αυτό το κομμάτι. Δεν μπορεί να λέμε… α ξέρει ο Ρότσα από την Αργεντινή και να επαναπαυόμαστε. Δείτε το παράδειγμα της Πόρτο. Παίρνει καλούς παίκτες τους δουλεύει και τους πουλάει. Όπως ο Μπρούνο Άλβες, ο Λούτσο Γκονζάλες.
Αυτή είναι η καλύτερη εποχή του Παναθηναϊκού να προχωρήσει σε μια σημαντική αλλαγή. Πρέπει να γίνει στροφή 180 μοιρών, να αγοραστούν ή και να μείνουν κάποιοι καλοί ξένοι και να τους πλαισιώσουν με παίκτες νέους και ταλαντούχους από την Παιανία. Για όσους δεν θυμούνται τους Γκούμα, Καραγκούνη, Μπασινά, Αλεξόπουλο και Χαλκιά, εγώ τους προώθησα. Μου είχε πει η διοίκηση ότι δεν έχουμε τα χρήματα για μεταγραφές και στράφηκα στις λύσεις παιδιών από την Παιανία. Μάλιστα, είδατε πώς εξελίχτηκαν. Καιρός να γίνει και τώρα το ίδιο. Άλλωστε, από το επόμενο πρωτάθλημα έρχεται και η UEFA να θέσει νέα κριτήρια, οπότε είναι ανάγκη για την κάθε ομάδα να έχει μια φουρνιά παικτών από τις ακαδημίες της».