Σύλλογος μεγάλος ΔΕΝ υπάρχει άλλος!

23 Απριλίου 2011

Τι ξενέρωσε τον Φερέιρα

Τσιγάρο στο χέρι, σκυθρωπό πρόσωπο, βαθιές ανάσες, σκεπτικισμός. Χαρακτηριστικά γνωρίσματα ανθρώπου που έχει πολλά στο κεφάλι του.


Και πιστέψτε με, ο Ζεσουάλδο Φερέιρα ήδη, έχει αρκετά. Τόσα, που δεν αποκλείεται να τον οδηγήσουν στην πόρτα της εξόδου το προσεχές καλοκαίρι.

Η παραπάνω εικόνα προβληματισμού που έβγαζε ο τεχνικός του Παναθηναϊκού μετά το ματς με τον Ολυμπιακό Βόλου τα έλεγε όλα. Η σχεδόν όλα, γιατί ακόμη ουδείς γνωρίζει επακριβώς τι εξελίξεις επιφυλάσσουν τα play off. Ας μην κρυβόμαστε, όμως, πίσω από το δάχτυλο μας. Η σεζόν θεωρείται χαμένη . Ειδικά δε στην περίπτωση που ο Παναθηναϊκός δεν κατακτήσει τη δεύτερη προνομιούχο θέση που θα του δώσει “αχτίδα φωτός” στο Τσάμπιονς Λιγκ, κοινή πεποίθηση στην Παιανία είναι πως ο Φερέιρα θα μετρήσει μέρες στην τεχνική ηγεσία.

Η στάση της διοίκησης

Τα πράγματα είναι απλά και ένα και ένα κάνουν δύο στην περίπτωση του Πορτογάλου, για τον οποίο ήδη τα ΜΜΕ στην Ιβηρική , τον εμπλέκουν σε σενάρια μετακίνησης στα πάτρια εδάφη. Τελειώνουν τα πλεϊ οφ, οι δυο πλευρές (διοίκηση και Φερέιρα) τα βάζουν κάτω. Από την μια ο Δημήτρης Γόντικας περιμένει να δει αν – μετά κόπων και βασάνων - θα κατακτηθεί η δεύτερη θέση. Θα γνωρίζει μέχρι της 9 Μαϊου τι χρήματα θα βάλλουν οι μέτοχοι. Με τι μπάτζετ θα χτιστεί ο νέος Παναθηναϊκός. Οι διοικούντες θα προτείνουν νέο τεχνικό διευθυντή (θα πρέπει να ταιριάζουν σε φιλοσοφία με τον Φερέιρα) και θα συνυπολογίσουν τι ποδόσφαιρο απέδωσε η ομάδα και τι στόχους έπιασε. Στο τέλος θα γίνει ταμείο.

Οι Ενδοιασμοί του Φερέιρα

Ο Φερέιρα από την άλλη έχει ήδη πολλούς ενδοιασμούς. Από το περιβάλλον του τα μηνύματα που έρχονται δεν είναι πολύ θετικά. Αν διαπιστώσει πως θα μπει κάποιο αξιοπρεπές ποσό στην ομάδα από τους μετόχους - στην ΑΜΚ - για να μην αποψιλωθεί πλήρως από πωλήσεις και για να διατηρήσει το βασικό κορμό της, θα αποκτήσει επιπλέον κίνητρο παραμονής. Σοβαρότερο και από το 1.3 εκ Ευρώ που θα λάβει αν παρα-μείνει στο τριφύλλι.

Γιατί έχει απογοητευτεί

Τι έχει δει ο Φερέιρα που τον... χάλασε μέχρι τώρα; Ας κάνουμε σούμα... Mέσα σε λίγους μήνες είδε την διοίκηση και το μετοχικό σχήμα να καταρρέουν σαν χάρτινοι πύργοι. Πρώτα έφυγε ο άνθρωπος που τον έφερε ο Νικόλας Πατέρας. Ακολούθησε το τεχνικό κομμάτι με τους Αντωνίου Φρέιτας που ήταν τα στηρίγματα του. Παράλληλα πληροφορείται όλο αυτό τον καιρό τις αρνητικές εξελίξεις στο κομμάτι της πολυμετοχικότητας που μόνο ευοίωνο μέλλον δεν εγγυάται για την ομάδα. Ο Φερέιρα με τις εμπειρίες που έχει και στο επίπεδο του δεν αρκείται στο να χτίσει μια ομάδα με νέους παίκτες, θέλει πολύ απλά ομάδα πρωταγωνίστρια.

Ο ίδιος είδε και έζησε πρωτόγνωρες σκηνές ροκ στα ελληνικά γήπεδα. Διαιτησίες παρωδία για τους φίλους του Ποδοσφαίρου. Η έλλειψη ισχυρής διοίκησης - παρά την άξια και φιλότιμη παρουσία Γόντικα - δεν βοηθά για να μπει το μαχαίρι στο κόκκαλο. “Μας επιβάλλουν ήττες με το έτσι θέλω και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα” λέει και ξαναλέει ο 64χρονος πορτογάλος. Οι μέτοχοι έχουν καταστεί α-μέτοχοι στα προβλήματα που έρχονται σαν τσουνάμι και δημιουργούν αβεβαιότητα στο ποδοσφαιρικό τμήμα.

Πανθεσσαλικό στο Βόλο, Καραϊσκάκης στον Πειραιά με συμπεριφορές θεσμικών παραγόντων αν μη τι άλλο αχαρακτίριστες. Ακόμη και η είσοδος των πράσινων οπαδών μετά την ήττα από τον Ολυμπιακό Βόλου στο ΟΑΚΑ τον επεηρέασε. Σε κάθε ομιλία του τονίζει πως πρέπει να νικήσει ο Παναθηναϊκός για να μην έχει πρόβλημα με τον κόσμο! Μπορεί on camera να κρατά τα προσχήματα αλλά ή πραγματικότητα είναι πως έχει ξενερώσει σε μεγάλο βαθμό...

Στο περιβάλλον του τονίζει πως αυτό που τον προβληματίζει είναι το εξής: ακόμη κι αν έρθουν 10 νέοι παίκτες και φύγουν άλλοι τόσοι θα πρέπει να παντρέψει παλιούς και νέους μεν, αλλά το θεωρεί δύσκολο εγχείρημα. Όσα ευτράπελα συνέβησαν μέχρι τώρα πιστεύει πως επηρέασαν αρνητικά το ποδοσφαιρικό τμήμα και το “δηλητηρίασαν”. Όλα πρέπει να χτιστούν εξ αρχής και ο ίδιος δεν δείχνει - στην παρούσα τουλάχιστον φάση - να έχει τη διάθεση να το πράξει. Το ξενέρωμα των παικτών είναι εμφανές και η αγωνιστική εικόνα δεν αλλάζει μέχρι τώρα παρά τις ομιλίες και τα καμπανάκια...

Ψυχολόγος δεν είμαι και μάντης επίσης για να προβλέψω τι θα γίνει με τον 64χρονο προπονητή των πρασίνων.Ο επίσημος Παναθηναϊκός τηρεί σιγή ιχθύος και λογικά πράττει να μην “σκαλίζει” το θέμα. Οι αγωνιστικές υποχρεώσεις...τρέχουν και τα πολλά λόγια είναι φτωχιά. Η αυτοσυγκέντρωση στο στόχο της δεύτερης θέσης αποτελεί προτεραιότητα επιβίωσης. Κι απ' την άλλη, ακόμη κι αν υπάρχει το σοβαρό ενδεχόμενο να μην συνεχίσει ο Πορτογάλος, αυτό δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να βγει στη φόρα. Ειλημμένη απόφαση δεν υπάρχει ούτε από την μία ούτε από την άλλη πλευρά και τα play off θα καθορίσουν (σχεδόν) τα πάντα.

Στην παρούσα φάση μόνο η κατάληψη της δεύτερης θέσης μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες υπέρ της παραμονής του τεχνικού των πρασίνων. Αν δεν συμβεί αυτό οι πιθανότητες να κάθεται και του χρόνου στο πάγκο του τριφυλλιού θα ελαχιστοποιηθούν και θα τον συμπαρασύρει κι αυτόν η μπάλα των εξελίξεων...
prasinanea.gr