Σύλλογος μεγάλος ΔΕΝ υπάρχει άλλος!

23 Απριλίου 2011

«Για τη φανέλα παίζουμε από πέρυσι»

Έχει ζήσει τον Παναθηναϊκό στις καλές του εποχές αλλά και στις δύσκολες, ο ρόλος του αν και αναπληρωματικός τις περισσότερες φορές ήταν ουσιαστικός. 

«Πράσινος» στρατιώτης, ουκ ολίγες φορές όταν κλήθηκε από τον πάγκο έβγαλε εις πέρας τις αποστολές του, γυρίζοντας όχι μόνο σετ αλλά και παιχνίδια υπέρ του «τριφυλλιού». Ο λόγος για τον Καλαματιανό διαγώνιο, Στάθη Ντονά που κάνει την πρώτη Ανάσταση στο Theplayer.gr, ανοίγοντας την καρδιά του μετά από καιρό και καταθέτοντας όσα έζησε στον Παναθηναϊκό τη φετινή σεζόν, μια σεζόν που ολοκληρώθηκε πρόωρα.

Λόγια σταράτα από τον Στάθη Ντονά χωρίς φόβο αλλά με πολύ πάθος για… κρυφές προπονήσεις, για λάθος σχεδιασμό, για τη φυγή-παραίτηση του Καζάζη, για το γηπεδικό, για τους συμπαίκτες του, για την Λίγκα, για το μέλλον του αλλά και για το… μεγαλύτερο σκάνδαλο των τελευταίων χρόνων στο Ελληνικό βόλεϊ, όπως ο ίδιος αναφέρει, αυτό του Κώστα Χριστοφιδέλη.

-Τι έφταιξε και ο Παναθηναϊκός δεν κατάφερε να κατακτήσει ούτε καν να διεκδικήσει Κύπελλο και Πρωτάθλημα φέτος;

Η χρονιά ξεκίνησε με τους μισούς αθλητές να μην γνωρίζουν, εάν ο Παναθηναϊκός θα κατέβει με ανταγωνιστική ομάδα στο πρωτάθλημα. Γι' αυτό το λόγο κανένας δεν είχε υπογράψει συμβόλαιο, με τους αθλητές να περιμένουν μια συνάντηση με την τότε διοίκηση ώστε να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα, καθώς κανείς μας δεν γνώριζε τις προθέσεις της διοίκησης. Ύστερα από αυτή τη συνάντηση, όλοι οι 'Έλληνες παίκτες υπέγραψαν συμβόλαιο, ενώ παράλληλα κάναμε προπόνηση χωρίς τους ξένους, κρυφά από τη διοίκηση, καθώς είχαμε αργήσει να ξεκινήσουμε.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η ομάδα να μην κάνει σωστή προετοιμασία, να επικρατεί μια αβεβαιότητα για το τι μέλλει γενέσθαι, καθώς το πρώτο ματς με τον Ολυμπιακό ήταν 15 μέρες μακριά. Στην πορεία ενσωματώθηκαν οι ξένοι, υστέρα από μεγάλη καθυστέρηση, υπό το καθεστώς της τεράστιας οικονομικής δυσχέρειας του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού. Αποτέλεσμα αυτής της δυσχέρειας ήταν η φυγή του Καστάρ, ένας παίκτης που αγωνιζόταν ως διαγώνιος και όχι ως ακραίος τα προηγούμενα χρόνια και αυτό συνέβη λίγο πριν από τις Ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της ομάδας, αφήνοντας στην ουσία την ομάδα με δυο ακραίους παίκτες, για το υπόλοιπο σχεδόν της σεζόν.

Όπως καταλαβαίνετε ο σχεδιασμός εξ αρχής δεν άρμοζε σε μια ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό και οι συνέπειες φάνηκαν προς το τέλος του πρωταθλήματος.

Η ομάδα δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει στην μεγάλη πίεση που υπάρχει σε παιχνίδια υψηλού επιπέδου απέναντι σε ομάδες όπως ο Ηρακλής και ο Ολυμπιακός με αποτέλεσμα να μην έχουμε κερδίσει ούτε ένα ντέρμπι φέτος.

-Ο μέσος όρος ηλικίας της ομάδας ήταν ο υψηλότερος στην Α1. Αυτό μεταφράστηκε σε… εμπειρία, τα «νιάτα» όμως (σ.σ του Ολυμπιακού) ήταν αυτά που σας υποχρέωσαν σε 6 ήττες. Πώς το εξηγείς; Έγιναν λάθη στις επιλογές αθλητών;

Τις επιλογές των αθλητών τις κάνει ο προπονητής και η διοίκηση. Η μόνη λάθος επιλογή που έγινε φέτος ήταν αυτή του Καστάρ, ένας παίκτης που κόστισε στον Παναθηναϊκό όσο δυο άλλοι παίκτες για όλη τη χρονιά. Μην ξεχνάμε ότι ο Φράγκος και ο Φιλίποφ –αρχικά- προορίζονταν για τη δική μας ομάδα αλλά στο τέλος κατέληξαν στον Ολυμπιακό, αφού ο προπονητής κυρίως και η διοίκηση στη συνέχεια δεν ήθελαν να εντάξουν αυτούς τους παίκτες στο δυναμικό της ομάδας.

-Κατά πόσο σας επηρέασαν τα όσα γράφτηκαν (σ.σ αστείοι, ντροπή του συλλόγου κλπ) κατά τη διάρκεια και μετά των τριών σερί χαμένων παιχνιδιών με τον Ολυμπιακό;

Δεν έχει κανένας το δικαίωμα να μας αποκαλεί «ντροπή του συλλόγου» όταν αγωνιζόμαστε μπροστά σε άδειες εξέδρες, με τα όποια οικονομικά προβλήματα, μέσα στην αβεβαιότητα του αύριο. Επειδή επικράτησε η λογική δυο μέτρα και δύο σταθμά, ας μας πουν αυτοί που έγραψαν ότι έγραψαν, ποιά είναι η άποψή τους για άλλα τμήματα του συλλόγου.

Όχι τίποτε άλλο, αλλά για να καταλάβουμε και εμείς για ποιό λόγο αποτελούμε την «ντροπή του συλλόγου» και δεν είμαστε άξιοι να παίζουμε απλήρωτοι στον Παναθηναϊκό, χωρίς τη στήριξη του κόσμου, αλλά μόνο για την φανέλα. Για τη φανέλα παίζουμε από πέρυσι οι πιο πολλοί, αλλά δεν είδα κανέναν να στηρίζει την ομάδα όπως παλιά όταν υπήρχε η οικονομική ευχέρεια.

-Η εικόνα που έχει περάσει στον κόσμο είναι ότι οι παίκτες έχουν μια δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία εξαιτίας των ετών που βρίσκονται σε αυτήν ενώ θεωρούνται οι Νο1 υπαίτιοι της παραίτησης του Στέλιου Καζάζη. Αληθεύει κι αν ναι, γιατί;

Οι δημόσιοι υπάλληλοι πληρώνονται κάθε μήνα. Ήρθε κάποιος στην προπόνηση της ομάδας και διαπίστωσε ότι κάποιος δεν προπονείται σωστά, ότι είναι αδιάφορος, ότι κοροϊδεύει και δεν τιμά τη φανέλα που φορά; Δε νομίζω. Είναι ένας παντελώς άστοχος χαρακτηρισμός από μια μερίδα ανθρώπων που ενώ ξέρουν και δείχνουν πως κατανοούν το βαθύτερο πρόβλημα, κατηγορούν τους αθλητές για ολιγωρία και ωχαδερφισμό. Καθώς αυτό αποτελεί την τέλεια κρυψώνα τους, το πρόβλημα αντί να λύνεται γιγαντώνεται με τη πάροδο του χρόνου.

Νο1 υπαίτιος για την παραίτηση του προπονητή ήταν ο ίδιος ο προπονητής. Προφανώς δεν άντεξε άλλο τη πίεση, έψαχνε να βρει διέξοδο και για να μην τον κατηγορήσουν ότι άφησε την ομάδα στην πιο δύσκολη και κρίσιμη στιγμή τα «έριξε» όλα στους παίκτες. Πριν από μερικές μέρες είχε πει ο κύριος Ομπράντοβιτς στην τηλεόραση, πως εάν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ παικτών και προπονητή, εδώ είμαστε να το συζητήσουμε. Κάτι τέτοιο δεν έγινε στη δική του περίπτωση ποτέ. Ποτέ δεν έκατσε να το συζητήσει μαζί μας. Όλα αυτά δημιουργούν εύλογες αμφιβολίες για το πως παραιτήθηκε.

Το χειρότερο όλων είναι ότι διάλεξε τον εύκολο δρόμο των blogs για να συνεχίσει αυτή τη «λασπολογία» εναντίων των παικτών σε συνεργασία με δημοσιογράφους που «ψοφάνε» στη κυριολεξία για τέτοιες «πληροφορίες», πράγμα που διήρκησε αρκετές μέρες, μην σας πω ότι συνεχίζεται και ακόμα και σήμερα. Θέλεις να παραιτηθείς; Παραιτήσου σαν Κύριος με το κεφάλι ψηλά. Μην πετάς «λάσπες» όμως σε ανθρώπους που σε στηρίζουν και σε στήριζαν. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι στις τελευταίες δηλώσεις του ευχαρίστησε μόνο τον κ. Σωπήλη και δεν ευχαρίστησε και τους άμεσους συνεργάτες του.

-Γράφτηκαν πολλά υπονοούμενα σε διάφορα φόρουμ, κυρίως παναθηναϊκά, περί στημένων παιχνιδιών και είναι ενδιαφέρουσα η δική σου απάντηση σε κάτι τέτοιο.

Κανένα παιχνίδι δεν στήθηκε. Η ομάδα φέτος αμφισβητήθηκε αρκετά, ειδικά με την φυγή του προπονητή τότε όλα τα blog «οργίασαν» γράφοντας ο καθένας ότι του κατέβει στο κεφάλι. Όλοι οι παίκτες ήθελαν να ανατρέψουν αυτήν την κατάσταση αλλά κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό καθώς δεν υπήρχε αρκετός χρόνος για να φανεί στο γήπεδο η καλή προπόνηση που γινόταν το τελευταίο διάστημα.

-Το κλειστό της Γλυφάδας τι είναι τελικά; Μια πραγματική έδρα, μια υποχρεωτική έδρα, μια «καταραμένη» έδρα, ή απλά σας εξυπηρετεί λόγω θέσης;

Το κλειστό της Γλυφάδας είναι αναμφίβολα μια υποχρεωτική έδρα, αποξενωμένη από τον κόσμο του Παναθηναϊκού, με αποτέλεσμα να μην θεωρείται από κανέναν αντίπαλο ως «καυτή έδρα». Σαν γήπεδο είναι εξαιρετικό, οι εγκαταστάσεις είναι πολύ καλές αλλά μέχρι εκεί.

-Πάντως και όταν είχατε την ευκαιρία να αγωνιστείτε στο Μετς, φύγατε πέρυσι μετά τον πρώτο γύρο. Ποιοι ήταν οι λόγοι; Πως πάρθηκε αυτή η απόφαση γνωρίζεις;

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε στο γήπεδο του Μετς ήταν πολλές και δημιουργούσαν αρκετά προβλήματα στην ομάδα. Ο κυριότερος λόγος που μετακομίσαμε εκεί ήταν ο κόσμος, όλοι ήθελαν να γίνει αυτή η αλλαγή ώστε να γεμίσουμε επιτέλους το γήπεδο με φιλάθλους.

Με το που τελείωσε ο πρώτος γύρος όλοι μας είχαμε αποθαρρυνθεί καθώς η έλευση συνέχιζε να είναι μικρή. Ο κόσμος τόσο καιρό που ήμασταν στην Γλυφάδα «γκρίνιαζε» και με το δίκιο του ότι το γήπεδο είναι μακριά, δεν υπάρχουν συγκοινωνίες κτλ.. Τους καταλάβαινα και ακόμα τους καταλαβαίνω αλλά μάλλον το πρόβλημα ήταν άλλο και όχι το που θα βρίσκεται το γήπεδο.

Έτσι, λοιπόν, αποφάσισε σύσσωμη η ομάδα να επιστρέψει στη Γλυφάδα αφού ο κόσμος δεν ερχόταν στο Μετς. Οι κερκίδες θα ήταν άδειες είτε παίζαμε στο κέντρο της Αθήνας είτε σε κάποιο προάστιο.

Προσωπικά, θυμάμαι τις ενέργειες που έκανε ο κος. Σταθοκωστόπουλος για να έρθει ο κόσμος στο γήπεδο, πάντα είχε κάποιους ανθρώπους να φροντίζουν γι' αυτό. Όταν αποσύρθηκε από τα δρώμενα, τότε ο κόσμος σταμάτησε να έρχεται με μοναδική εξαίρεση το Final Four στο ΟΑΚΑ πριν απο 2 χρόνια.

-Υπάρχει «κλίκα» στον Παναθηναϊκό τελικά;

Δεν υπάρχει κλίκα στην ομάδα, όλοι οι παίκτες ήμασταν πολύ ενωμένοι. Ο πρώην προπονητής μας άφησε να εννοηθεί κάτι τέτοιο για τους λόγους που ανέφερα πιο πάνω.

-Πιστεύεις ότι η υπόθεση Χριστοφιδέλη κρίθηκε βάσει σωματειακών συμφερόντων? Πόσο διαφορετικός θα ήταν ο ΠΑΟ με την προσθήκη του αθλητή;

Η υπόθεση Χριστοφιδέλη είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο των τελευταίων χρόνων στο Ελληνικό βόλεϊ. Το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Λίγκας είναι παράλληλα πρόεδρος του Ολυμπιακού τα λέει όλα από μόνο του.

Ας μας πει, λοιπόν, ο πρόεδρος της «υποτιθέμενης» επαγγελματικής Λίγκας για ποιο λόγο έπρεπε να περάσει από Δ.Σ η υπόθεση του Χριστοφιδέλη από τη στιγμή που ο Άρης έκανε ακριβώς την ίδια μεταγραφική κίνηση αλλά δεν πέρασε ποτέ από Δ.Σ και «κουκουλώθηκε» από όλους, συμπεριλαμβανομένου του Τύπου; Επειδή δεν φοβόταν κανένας τον Άρη προφανώς.

Για ποιο λόγο οι τελευταίες ομάδες του πρωταθλήματος ψήφισαν κατά της έκδοσης δελτίου στο Δ.Σ; Γιατί η ΕΑΠ που έκανε και αυτή πρόταση στο Χριστοφιδέλη ψήφισε κατά; Γιατί η Λαμία ήταν κατά αυτής της μεταγραφικής κίνησης; Μάλλον ήθελε να μας νικήσει για αρχή, στη συνέχεια να μας περάσει βαθμολογικά σε συνδυασμό με άλλες πιθανές ήττες μας και να μπει στην τετράδα.

Άρα λοιπόν δεν κρίθηκε βάσει σωματειακών συμφερόντων των πολλών, παρά μόνο του Ολυμπιακού και του Ηρακλή όπως ήταν και το αναμενόμενο.

Η εξήγηση που δίνω εγώ και έχει πολύ μεγάλη δόση αλήθειας είναι ότι απειλήθηκαν πολλοί πρόεδροι, ακόμα και με μηνύσεις. Ναι, καλά διαβάσατε, αλλά τα μίντια δεν τόλμησαν να γράψουν ή να πουν κάτι τέτοιο, παρά μόνο συνέχιζαν να γράφουν ακολουθώντας τη γραμμή που τους είχε δοθεί. Ακόμα και ο δικηγόρος της Λίγκας είχε το θράσος να «μειώσει» τον χαρακτήρα και το ήθος του αθλητή.

Όλοι αυτοί και ορισμένοι άλλοι παράγοντες, ξέχασαν ηθελημένα ότι χωρίς αυτόν και μερικούς άλλους αθλητές της γενιάς του Κώστα δεν θα υπήρχαν καν στον χάρτη του βόλεϊ. Το ΑΣΕΑΔ έβγαλε απόφαση κατά του αθλητή μερικές μέρες μετά τους τελικούς, ενώ προηγουμένως είχε εκδώσει στην ώρα του απόφαση για μια άλλη δίκη που έγινε εκείνη την ημέρα, και όχι με τόσο μεγάλη καθυστέρηση.

Ο Παναθηναϊκός θα ήταν πολύ διαφορετικός με την προσθήκη του Κώστα, όλοι γνωρίζουν την αξία του σαν αθλητή και σίγουρα αυτή τη στιγμή θα ήμασταν εμείς στα τελικά του πρωταθλήματος.

-Ποια η άποψη σου για την ΕΣΑΠ; Μπορεί να βοηθήσει το βόλεϊ ουσιαστικά;

Κανείς εκεί μέσα δεν μπορεί να κάνει κάτι για να βοηθήσει το βόλεϊ γιατί πολύ απλά όπως μας έχουν δείξει τα τελευταία χρονιά το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η προσωπική προβολή τους και τίποτα παραπάνω. Πολλοί έχουν επενδύσει και έχουν αφήσει χρήματα στο βόλεϊ, αλλά δυστυχώς έφυγαν νωρίς, βλέποντας ότι το βόλεϊ αντί να πηγαίνει μπροστά πηγαίνει 10 χρόνια πίσω κάθε νέα σεζόν.

Η νοοτροπία που επικρατεί είναι εντελώς αντιεπαγγελματική και διοικείται από άτομα που δεν γνωρίζουν το άθλημα και τις ιδιαιτερότητες του. Δεν υπάρχει μάρκετινγκ, δεν μπορούν να προωθήσουν το άθλημα όπως γίνεται σε άλλες χώρες με αποτέλεσμα η εικόνα στο γήπεδο να είναι αποκαρδιωτική. Όταν ένα άθλημα έχει θεατές, συγγενείς και φίλους και προβάλλεται από συνδρομητικό καναλι, τότε δεν θα πάει ποτέ μπροστά.

Η ανικανότητα σε όλο της το μεγαλείο, και δεν παραιτείται κανείς. Γνώμη μου είναι να το κλείσουν το μαγαζί και να γυρίσει το πρωτάθλημα ως έχει στην ΕΟΠΕ, όχι επειδή εκεί θα το χειριστούνε καλύτερα αλλά επειδή κανείς τους δεν είναι ικανός να πάει το άθλημα μπροστά. Έχουν αποδείξει ότι δεν έχουν κανένα λόγο ύπαρξης.

-Ποια πρέπει να είναι για τον ΠΑΟ η επόμενη μέρα κατά τη γνώμη σου;

Η επόμενη μέρα στον Παναθηναϊκό είναι πολύ δύσκολη. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, τα πράγματα είναι πολύ άσχημα, επικρατεί αβεβαιότητα σε όλα τα τμήματα του συλλόγου. Προσωπικά δεν έχω ξαναζήσει παρόμοια κατάσταση όσα χρόνια είμαι στην ομάδα και δεν γνωρίζω ποια θα είναι η επόμενη μέρα.

Σίγουρα πρέπει να βρεθούν πόροι για να δημιουργηθεί μια δυνατή ομάδα για τη νέα σεζόν. Πρέπει να γίνουν άμεσες κινήσεις και να μην επαναληφθεί αυτό που έγινε πέρυσι, να μην υπάρχει ομάδα δηλαδή ένα μήνα πριν ξεκινήσει το πρωτάθλημα.

-Ποια είναι η επόμενη μέρα για τον Στάθη Ντονά; Σχέδια, στόχοι;

Θέλω να παραμείνω στον Παναθηναϊκό αλλά όπως είπα και πριν, το μέλλον είναι αβέβαιο. Μακάρι, ο σύλλογος να βρει λύση σε όλα τα προβλήματά του και να μπορέσει να φτιάξει μια ανταγωνιστική ομάδα για την επόμενη σεζόν.