Σύλλογος μεγάλος ΔΕΝ υπάρχει άλλος!

24 Απριλίου 2011

Κρυφτούλι γύρω από το... 30%

Σε δύο εβδομάδες είναι η καταλυτική ημερομηνία για την κατάθεση των χρημάτων στον ειδικό λογαριασμό που έχει ανοίξει η ΠΑΕ Παναθηναϊκός και ο οποίος αφορά τη νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 15 εκατ. ευρώ.

 Επί της ουσίας στις 6 Μαΐου, μέρα Παρασκευή, θα κλείσει ο λογαριασμός, δίχως να έχει κανείς πρόσβαση στην εισροή κεφαλαίων. Ουδείς θα μπορεί δηλαδή να δει τι ποσά έβαλαν οι άλλοι μέτοχοι!

Ο λογαριασμός θα ανοίξει την 9η Μαΐου, μέρα Δευτέρα, οπότε και θα ανακοινωθεί το ποσό που θα έχει συγκεντρωθεί. Ωστόσο, πόσες είναι οι πιθανότητες στον λογαριασμό να έχουν μπει τα χρήματα που αναλογούν στους μετόχους;

Το δυστύχημα για τον πολυμετοχικό Παναθηναϊκό είναι ότι με τις υπάρχουσες συνθήκες το πιθανότερο είναι να συγκεντρωθούν πολλά... μηδενικά, δίχως κάποιον άλλον αριθμό στην αρχή, τη μέση ή το τέλος του ποσού! Ο φαύλος κύκλος της πολυμετοχικότητας αρχίζει από τη μη αποδοχή από τους άλλους μετόχους της θέσης που έχει εκφράσει ο Γιάννης Βαρδινογιάννης περί λειτουργίας του ως εκπροσώπου του 30% των μετοχών, την ώρα που είναι κάτοχος του 54,7%, το οποίο αντιστοιχεί σε 12 μέλη στο Δ.Σ.

Με αυτή την τοποθέτηση φαίνεται ότι διαφωνούν ακόμη και ο μετριοπαθής Αδαμάντιος Πολέμης, αλλά και ο ενθουσιώδης Θανάσης Γιαννακόπουλος. Οπως έλεγε χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος του Ερασιτέχνη σε ανθρώπους του περιβάλλοντός του: «Δεν είμαστε εμείς οι χαζοί της ιστορίας. Ολοι οι άλλοι να βάλουν τα μισά ή τίποτα και εμείς να βάλουμε όλο το ποσοστό μας...».

Συνεπώς, και η πλευρά Γιαννακόπουλου, που μέχρι πρόσφατα ήταν «μπετόν» στο πλευρό του μεγαλομετόχου, ενδέχεται να διαφοροποιήσει τη στάση της. Δίχως φυσικά αυτό να είναι δεσμευτικό, αφού μέχρι την τελευταία στιγμή μπορεί να αλλάξει απόφαση.

Αντιθέτως, πολύ δύσκολα θα αλλάξουν άποψη ο Ανδρέας Βγενόπουλος, ο Νικόλας Πατέρας και ο Αδαμάντιος Πολέμης. Και οι τρεις αυτή τη στιγμή είναι στο «βλέποντας και κάνοντας». Ωστόσο, αν υπήρχε τραπέζι πονταρίσματος, τα περισσότερα λεφτά θα τα βάζαμε στο «zero» (μηδέν) και τα υπόλοιπα στο... 30%! Ποιο είναι αυτό; Η τακτική που έχει ανακοινώσει ότι θα ακολουθήσει ο Τζίγκερ. Ως μέτοχος του 30%, θα βάλει αυτό το ποσοστό στο συνολικό ποσό που θα συγκεντρωθεί από τους άλλους... Αν δεν συγκεντρωθεί ποσό, το 30% του 0, πόσο είναι; Zero.

Οι άλλοι λοιπόν, αν τελικά επιλέξουν να μπουν στην ΑΜΚ θα κάνουν κάτι ανάλογο. Θα περιμένουν να δουν πόσα λεφτά θα βάλει ο μεγαλομέτοχος και θα βάλουν και εκείνοι σχεδόν το μισό του μετοχικού τους ποσοστού στο ποσό που θα συγκεντρωθεί... Λογικά ο μεγαλομέτοχος (περιμένοντας τους άλλους...) δεν θα έχει βάλει ούτε ευρώ, οπότε και οι άλλοι θα βάλλουν από... zero!

Αυτό είναι το κρυφτούλι των μετόχων του Παναθηναϊκού και η 9η Μαΐου φαίνεται ως η μέρα της απόλυτης φαρσοκωμωδίας. Του απόλυτου μηδέν. Φυσικά αν συμβεί αυτό θα πρέπει να περιμένουμε το επόμενο διοικητικό συμβούλιο, όπου θα τεθούν ξανά τα πράγματα επί τάπητος. Με την προοπτική εύρεσης λύσης να ανάγεται στη σφαίρα του απίθανου.

Εκτός κι αν προκύψει κάτι που θα αλλάξει τα δεδομένα και προσθέσει έναν άλλον αριθμό πλην του... zero στα χρήματα που θα μπουν στον ειδικό λογαριασμό! Πάντως, από τα 15 εκατ. ευρώ της αύξησης σίγουρα δεν θα μπουν τα 800.000 ευρώ που αναλογούν στον Μιχάλη Ζολώτα, τα 270.000 του Γιάννη Ξυλά και τα 270.000 του Γιώργου Νίκα, οι οποίοι έχουν ενημέρωσει ότι δεν θα συμμετάσχουν...
exedra.gr