Σύλλογος μεγάλος ΔΕΝ υπάρχει άλλος!

12 Μαρτίου 2011

Ο «ειρηνοποιός» Φερέιρα

Στον Παναθηναϊκό ο Ζεσουάλδο Φερέιρα εκτός από ως προπονητής λειτουργεί και ως «ειρηνοποιός». Με τόσα επεισόδια, που έχουν γίνει τη φετινή περίοδο στην Παιανία (και όχι μόνο), αναγκάστηκε να παίξει ουκ ολίγες φορές τον δεύτερο ρόλο του.


Άνθρωπος ήπιων τόνων ο Πορτογάλος ποτέ δεν τέντωσε το σκοινί περισσότερο από όσο άντεχε αλλά και ποτέ δεν το άφησε χαλαρό, σε βαθμό που να νομίσουν οι παίκτες ότι μπορούν να κάνουν του κεφαλιού τους χωρίς συνέπειες.


«Μπαμπούλας» στα αποδυτήρια δεν το έχει παίξει ποτέ στην καριέρα του και άρα δεν υπήρχε περίπτωση να το παίξει τώρα στα 65 του. Η επέμβασή του στις κατά καιρούς «πυρκαγιές» είναι πάντα ψύχραιμη και πάντα με γνώμονα το καλό της ομάδας.


Ο Φερέιρα δεν επιβάλει ποινές για να τιμωρήσει –πολύ περισσότερο για να εκδικηθεί- όσους παραστράτησαν αλλά κυρίως για να τους υποδείξει το λάθος που έκαναν και να επισημάνει τις συνέπειες που αυτό θα έχει στη λειτουργία της ομάδας.


Φροντίζει δε να βγαίνει πάντα κάτι καλό μέσα από ένα κακό συμβάν- όχι απαραίτητα τραπέζωμα, από εκείνα που διαβάζουμε συχνά στον Τύπο ότι κάνουν οι τιμωρημένοι στους συμπαίκτες και στον προπονητή, με τα λεφτά του προστίμου.


Για παράδειγμα, όταν παραμονές του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, αρπάχτηκαν οι Μπουμσόνγκ και Λέτο με αφορμή ένα μαρκάρισμα του Γάλλου στον Αργεντινό, ο Πορτογάλος τεχνικός βρήκε την ευκαιρία για να στρέψει την αδρεναλίνη τους προς Φάληρο μεριά.


Κι ενώ εκείνη τη στιγμή άλλαξε απλά ομάδα τους δυο άτακτους, μετά την προπόνηση συγκέντρωσε όλους τους ποδοσφαιριστές και τους είπε ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν κάνουν καλό ούτε στους ίδιους, ούτε στην ομάδα και τους κάλεσε να μην σπαταλούν ενέργειες σε τέτοια περιστατικά.


Βεβαίως όταν τα πράγματα ξεφεύγουν, οι παίκτες βλέπουν το άλλο του πρόσωπο. Όπως έγινε στο επεισόδιο, που είχαν οι Καραγκούνης και Λέτο στην προπόνηση πριν από τον αγώνα με τον Πανσερραϊκό. Οι δυο παίκτες έφτασαν στο σημείο να «παίξουν ξύλο».


Αμέσως ο προπονητής τους έδιωξε από την προπόνηση και τους ανακοίνωσε πώς μέχρι να απολογηθούν στη διοίκηση θα γυμνάζονται ξεχωριστά από την ομάδα. Στη συνέχεια τους απέκλεισε από την αποστολή του αγώνα με τους Σερραίους.


Ανάλογη (σιωπηρή αυτή τη φορά) τιμωρία επέβαλε στον Σίντνεϊ Γκοβού για την κίνηση του να πάει χωρίς άδεια στα αποδυτήρια αμέσως μετά την αντικατάστασή του στο παιχνίδι με τη Λάρισα. Τον Γάλλο άφησε εκτός 18αδας στο σημερινό ματς με τον Ηρακλή.


Όχι όμως πριν του δώσει να καταλάβει το σφάλμα του. Προς το σκοπό αυτό στην προπόνηση της Τρίτης του είπε: «Αν ο καθένας κάνει ό,τι θέλει όταν εκνευρίζεται και δεν λειτουργεί βάσει κανόνων, τότε θα χάσουμε τη συνοχή μας, ως ομάδα».


Ανάλογου περιεχομένου ήταν και η ομιλία που έκανε στους παίκτες μετά το επεισόδιο των Πλεσί- Χριστοδουλόπουλου στην προπόνηση. Και σε αυτή την περίπτωση οι παίκτες «έριξαν μπουκέτα» ενώ ο Φερέιρα «έριξε τους τόνους».


«Πρέπει να καταλάβετε ότι είστε συμπαίκτες, όχι αντίπαλοι. Είναι σημαντικό να αισθάνεστε μέλη της ίδιας ομάδας» είπε στη συγκέντρωση των ποδοσφαιριστών. Με τα δυο … «κοκόρια» είχε ιδιαίτερη συνομιλία κατά την οποία τους ανακοίνωσε την τιμωρία τους.


Έκτοτε ο Πλεσί, που πρωταγωνίστησε στον καυγά, είναι εκτός ομάδας ενώ ο Χριστοδουλόπουλους από τους καλύτερους παίκτες της (μέχρι που τραυματίστηκε). Αν συνεχίσει έτσι ο Φερέιρα, στο τέλος της περιόδου θα κερδίσει, με διαφορά, το βραβείο «ειρήνης».
onsports