Σύλλογος μεγάλος ΔΕΝ υπάρχει άλλος!

25 Αυγούστου 2010

Μεγάλη συνέντευξη του τραυματία Ζοτς!

Διαβάστε τι λέει για τη Σερβία, τον Ίβκοβιτς, τον Παναθηναϊκό και τη θεραπεία του!

Αναλυτικά η συνέντευξη του «Ζοτς» σε σέρβικη εφημερίδα:

«Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς έχει στη συλλογή του τα περισσότερα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα με τις μεγαλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Ανάμεσά τους υπάρχουν κι αρκετά μετάλλια με την εθνική ομάδα. Ένα από αυτά είναι και το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Αθήνας πριν από 12 χρόνια, διοργάνωση στην οποία βρέθηκε ως ξεγραμμένη από πολλούς.

Υπήρχαν μερικοί λόγοι αμφισβήτησης, ο Βλάντε Ντίβατς απουσίαζε για δεύτερη σερί χρονιά, μετά τους Πάσπαλι και Ζόραν Σάβιτς που είχαν αποσυρθεί από την εθνική ομάδα, ενώ ο Σάσα Τζόρτζεβιτς κι ο Πρέντραγκ Ντανίλοβιτς ήταν τραυματίες. Εκμεταλλευτήκαμε τη συνάντηση με τον πιο πετυχημένο Σέρβο προπονητή, πριν από την αναχώρηση της Σερβίας του Ίβκοβιτς για την Τουρκία, για να θυμηθούμε τις χρυσές ημέρες και να μιλήσουμε για το "σήμερα" της ομάδος μας.

"Είχαμε πρόβλημα" είπε αρχικά ο Ομπράντοβιτς. "Πρώτα δεχθήκαμε τα νέα ότι ο Σάσα Ντανίλοβιτς δεν μπορεί να πάρει μέρος. Κάποιες στιγμές είχαμε μεγάλα προβλήματα, δεν είχαμε ούτε δέκα παίκτες, αλλά καταφέραμε με κάποιον τρόπο να προετοιμαστούμε όσο μπορούσαμε. Είχαμε, όμως, το ηθικό της ομάδος και τη θέληση για δουλειά σε υψηλά επίπεδα".

Ο πρώην προπονητής της Γιουγκοσλαβίας είπε πως η εμπειρία του Τζόρτζεβιτς κι ιδίως οι γνώσεις του στο άθλημα βοήθησαν σημαντικά στη σταθερότητα της ομάδος.

"Όπως θυμάστε, είχαμε μαζί μας δύο εξαιρετικούς παίκτες, τον Μποντιρόγκα και τον Ρέμπρατσα. Αυτό χωρίς να μειώνει την προσφορά των υπολοίπων στην ομάδα, οι οποίοι είχαν σημαντικό ρόλο. Υπήρχε ο Ντέγιαν Τομάσεβιτς, ο Μίροσλαβ Μπέριτς, ο Σάσα Ομπράντοβιτς, ο Ντράγκαν Λουκόβσκι, ο Νίκολα Λόντσαρ κι ο Μιλένκο Τόπιτς, που αποτέλεσε έκπληξη. Όλοι τους είχαν σημαντικό κι απαραίτητο ρόλο στην ομάδα.

Στο πρώτο κομμάτι της διοργάνωσης είχαμε δύο δύσκολες αναμετρήσεις. Μία με τη Ρωσία και μία στη δεύτερη φάση με την Ιταλία, όπου χάσαμε με έναν πόντο. Σε αυτό είχαμε την τελευταία επίθεση. Ο Τόπιτς σούταρε ελεύθερος και μόλις που αστόχησε. Έτσι το είχαμε σχεδιάσει και δεν υπήρχε πρόβλημα που αστόχησε ο Τόπιτς. Αυτές οι δύο αναμετρήσεις μας βοήθησαν για τη συνέχεια".

Με τη χρονομηχανή μου, ας πάμε τώρα στο 2010, στο κοντικό μέλλον και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Τουρκίας... "Εύχομαι στη Σερβία τα καλύτερα και να κατακτήσει την πρώτη θέση. Και μετά στην Ελλάδα. Είναι μία χώρα στην οποία ζω τα τελευταία 11 χρόνια, έχω πολλούς φίλους, μερικούς από τους οποίους προπονώ στην ομάδα. Ο τελικός εύχομαι να είναι Σερβία-Ελλάδα, μέσα σε μία φανταστική ατμόσφαιρα και να αποδείξουν πως όσα συνέβησαν πριν από λίγες ημέρες ήταν μία άτυχη και νευρική στιγμή. Είμαι σίγουρος πως δεν πρόκειται να ξανασυμβούν".

Όταν του ζητήσαμε να μας πει κάτι περισσότερο για την προετοιμασία της Σερβίας, μας είπε με ειλικρίνεια: "Είδα μόνο δύο αναμετρήσεις, όταν ήταν στη Σλοβενία. Ένα απέναντι στη Ρωσία κι αυτό με τη Σλοβενία. Αυτή κόντρα στους οικοδεσπότες ήταν πολύ δυνατή. Με τη Ρωσία όχι τόσο. Αλλά αυτά είναι για την προετοιμασία. Προσωπικά θεωρώ πως υπάρχουν ακόμη κάποιες λεπτομέρειες που θα βελτιώσει ο Ντούσαν Ίβκοβιτς, ώστε η ομάδα να είναι ακόμη καλύτερη".

Προς στιγμήν σταμάτησε, διόρθωσε λίγο τον ειδικό νάρθηκα στο γόνατο και συνέχισε: "Ουσιαστικά η ομάδα είναι ίδια με πέρυσι. Με εξαίρεση τον Σαβάνοβιτς, που είναι νέος στην ομάδα κι εξαιρετικός παίκτης. Είχα την ευκαιρία να τον δω στο ισπανικό πρωτάθλημα κι αγωνίστηκε εξαιρετικά. Για μένα δεν αποτελεί έκπληξη το παιχνίδι του με πρόσωπο και τα σουτ τριών πόντων. Με εξέπληξε το παιχνίδι του στο λόου ποστ, το οποίο έχει βελτιωθεί αρκετά και προσδίδει ποιότητα στο παιχνίδι του, πρώτα στην ομάδα του κι εύχομαι και στην εθνική".

Ο Ομπράντοβιτς δεν έχασε την ευκαιρία να μας μιλήσει γι' αυτό που κάνει ξεχωριστή την εθνική ομάδα μας: "Όλοι γνωρίζουμε πως, μετά την πρώτη φάση των ομίλων, η πρώτο νοκ άουτ αναμέτρηση είναι το πιο σημαντική. Αν περάσεις, ο δρόμος για τον τελικό είναι ανοιχτός. Ο Ίβκοβιτς είναι προπονητής με μεγάλη εμπειρία, ένας άνθρωπος που μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητές μας από τον πάγκο".

Με τον Παναθηναϊκό έχει αμέτρητες επιτυχίες και του ζητήσαμε να μας δώσει μία συμβουλή για την εθνική ομάδα: "Στη ζωή και στον αθλητισμό είναι νόμος να κοιτάς μόνο μπροστά. Είναι καλό να θυμάσαι κάποια πράγματα, αλλά κάθε πρωί πρέπει να κοιτάμε αυτά που ακολουθούν".

Ο Ομπράντοβιτς δεν μπορεί να συνεχίσει χωρίς να αναφερθεί στην Παρτιζάν: "Δε χρειάζεται να ξαναπούμε πως η Παρτιζάν δημιούργησε ένα ξεχωριστό μοντέλο. Ο Βουγιόσεβιτς ήταν ο πιο σημαντικός άνθρωπό της, μαζί με τον Σάσα Ντανίλοβιτς και τον Τοντόριτς".

Άνθρωποι με εμπειρία στο άθλημα είναι βέβαιοι πως η Παρτιζάν, παρά τις αλλαγές, θα συνεχίσει απτόητη και στο μέλλον: "Η κίνηση της διοίκησης να συνεχίσει με τον Γιοβάνοβιτς, τον βοηθό του Βουγιόσεβιτς, κατά τη γνώμη μου είναι πολύ σωστή. Τον είδα πώς δουλεύει σε ένα τουρνουά από το οποίο έλειπε ο Βουγιόσεβιτς λόγω Μαυροβουνίου κι ήταν πολύ καλός. Πιστεύω πως είναι σπουδαίος προπονητής".

Στη συνέχεια ανέλυσε τους λόγους που τον κάνουν να πιστεύει έτσι: "Είναι σημαντικό να μην αρχίσει αμέσως η σύγκριση. Ο Γιοβάνοβιτς είναι ο νέος προπονητής της ομάδος κι ο κόσμος γνωρίζει πόση ανάγκη έχει τη στήριξή του. Είχα κι εγώ αυτή την εμπειρία κι έμαθα πόσο σημαντική είναι η στήριξη από τις εξέδρες. Η διοίκηση θα πρέπει να του ευχηθεί ευτυχία και να κάνει καλή δουλειά. Δε θα πρέπει να περιμένουμε αμέσως θαύματα, όλα θα γίνουν βήμα-βήμα".

Είναι γνωστό πως ο "Ντούντα" είναι φίλος μου

Η αντιπαλότητα ανάμεσα σε Παναθηναϊκό κι Ολυμπιακό πέρασε σε νέα διάσταση με τον ερχομό του Ίβκοβιτς. Για τους κουμπάρους, ωστόσο, αυτό δεν είναι κάτι καινούριο, αφού έχουν βρεθεί αντίπαλοι πολλές φορές. Ακόμη και στην Ελλάδα, όταν ήταν προπονητής της ΑΕΚ.

"Η σχέση μας είναι ξεκάθαρη. Έχω πει πολλές φορές τι σημαίνει για μένα ο "Ντούντα" ως προπονητής κι ως άνθρωπος. Τίποτα και κανείς και δεν μπορεί να το αλλάξει. Δεν είναι κάτι καινούριο ότι θα είμαστε αντίπαλοι. Αυτό που αλλάζει στη σχέση μας είναι πως οι ομάδες μας έχουν μία αντιπαλότητα. Αλλά όλοι οι προπονητές του Ολυμπιακού είχαν τον απόλυτο σεβασμό μου, πόσω μάλλον τώρα ο "Ντούντα". Από την άλλη, είμαστε γνωστοί σε όλους για τον χαρακτήρα μας και το ταμπεραμέντο μας. Κι οι δυο μας θα κάνουμε τα πάντα για τη νίκη. Μετά από αυτό θα σεβόμαστε και πάλι ο ένας τον άλλον, όπως πάντα".

Διακοπές με θεραπεία

Συναντήσαμε τον Ομπράντοβιτς εκεί όπου δύο φορές την εβδομάδα κάνει θεραπεία στο γόνατό του: "Ενώ ήμουν στη Βαρκελώνη, έπαιζα ποδόσφαιρο με τον υιό μου και σε ένα σημείο μπλέχτηκαν τα πόδια μου και το γόνατο έφυγε από τη θέση του...

Ως παίκτης έχω χτυπήσει αγκώνες και δάχτυλα, αλλά ποτέ δεν είχα χτυπήσει όπως τώρα, ούτε έχω δει ποτέ κανέναν να χτυπάει έτσι στην προπόνηση. Ευτυχώς δεν ήταν κάτι πιο σοβαρό. Κάπως έτσι οι διακοπές μου μειώθηκαν με τη θεραπεία και περνάω το χρόνο μου εδώ στο Βελιγράδι. Αλλά είμαι ευτυχής, αφού αγαπώ αυτή την πόλη. Δεν με νοιάζει ο πόνος, αλλά είναι ταλαιπωρία".

Στο άκουσμα ότι δε θα μπορεί να τρέχει με την ομάδα στην προετοιμασία, είπε: "Θα περπατάω!".

Τέλος πάντων, είναι δύσκολο να είναι κανείς τραυματίας κι αυτό φαίνεται κι από τον ειδικό τροπαίων...».