Σύλλογος μεγάλος ΔΕΝ υπάρχει άλλος!

31 Αυγούστου 2010

Το προφίλ του Νταμιέν Πλεσίς

Ο Νταμιέν Πλεσίς, ένα από τα παιδιά-θαύμα του γαλλικού ποδοσφαίρου, που ωστόσο ακόμη δεν έχει δικαιώσει εκείνους που τον πιστεύουν απόλυτα -όπως ο Ράφα Μπενίτεθ- αποτελεί το νέο μεταγραφικό απόκτημα του Παναθηναϊκού.

Μετά τη θητεία του στη Λυών και τη Λίβερπουλ, ο 22χρονος Γάλλος ήρθε στην Ελλάδα για να κάνει νέα αρχή στην καριέρα του

Τα πρώτα βήματα

Γεννήθηκε στις 5 Μαρτίου 1988 στο χωριό Nεβίλ-ο-Mπουά. Από πολύ μικρός άρχισε να ασχολείται με το ποδόσφαιρο. Όταν ήταν μόλις έξι ετών, εντάχθηκε στα παιδικά τμήματα της Ντεπορτίβο Εσπανιόλ Ορλεάνης. Μετά από μερικά χρόνια ασχολίας με το άθλημα και αφού είχε μάθει την… αλφαβήτα του ποδοσφαίρου, μεταπήδησε στη Σεντ Zαν ντε λα Pουέλ, με την οποία συμμετείχε στο πρωτάθλημα της «Τιμής» (πέμπτη κατηγορίας Γαλλίας). Το 2002 πήγε στην Ορλεάν της Γ’ Κατηγορίας και φόρεσε τη φανέλα της για δύο χρόνια.

Το… άλμα στη Λυών

Στα 15 του χρόνια έκανε το μεγάλο «άλμα»: πήγε στη Λυών μιας και θεωρήθηκε μεγάλο ταλέντο με πολλές προοπτικές εξέλιξης. Στη Λυών θεωρούσαν ότι είχαν κάνει πολύ καλή «επένδυση» και ευελπιστούσαν ότι ο Πλεσίς θα ακολουθούσε τα βήματα άλλων σπουδαίων αστέρων όπως των Καρίμ Μπενζεμά, Σαμίρ Νασρί και Χατέμ Μπεν Αρφά με τους οποίους υπήρξε συμπαίκτης.

Αγωνίστηκε με τη δεύτερη ομάδα της Λυών αλλά ως το 2007 καθώς το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς πήγε στη Λίβερπουλ. Συγκεκριμένα, η συμφωνία ανάμεσα σε Γάλλους και Άγγλους «έκλεισε» την τελευταία ημέρα των μεταγραφών με τους «ρεντς» να καταβάλουν το ποσό των 500.000 ευρώ.

Το «στοίχημα» του Μπενίτεθ

Ο Πλεσίς, που στα 19 του υπέγραψε τριετές συμβόλαιο συνεργασίας, αποτέλεσε επιλογή του προπονητή της Λίβερπουλ, Ράφα Μπενίτεθ, ο οποίος πίστευε πολύ στον παίκτη. Τον είχε παρακολουθήσει στις «μικρές» Εθνικές ομάδες της Γαλλίας, όπου είχε σταθερή παρουσία και τη συνδύαζε με καλές εμφανίσεις. «Είναι καλός παίκτης, δυνατός και είμαστε σίγουροι πως θα πάει καλά μαζί μας. Είναι ακόμη ένα νεαρό παιδί που έχει τον χρόνο να δουλέψει. Από την πρόοδό του θα εξαρτηθεί το πότε θα μπει στην πρώτη ομάδα», είχε πει τότε ο Μπενίτεθ. Ο Πλεσίς αγωνίστηκε με τις ρεζέρβες της Λίβερπουλ.

Ντεμπούτο στο «σπίτι» της Άρσεναλ!

Τη χρονιά εκείνη αγωνίστηκε σε δύο ματς της Πρέμιερ Λιγκ, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι μπήκε κατευθείαν στα βαθιά μιας και το ντεμπούτο του, στις 5 Απριλίου 2008, έγινε στην εκτός έδρας αναμέτρηση με την Άρσεναλ (1-1). Τα είχε πάει αρκετά καλά και ο Μπενίτεθ μίλησε και πάλι με κολακευτικά σχόλια για την αξία του μετά το τέλος του ματς, επισημαίνοντας: «Ξέραμε ότι είναι καλός παίκτης και για το λόγο αυτό τον αποκτήσαμε. Έχει παίξει πολύ καλά με τη δεύτερη ομάδα και το γεγονός ότι έπαιξε και σήμερα, απέναντι στην Άρσεναλ, το ίδιο καλά, φανερώνει ότι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση».

Το νούμερο του Τζέραρντ

Ωστόσο, οι προσδοκίες του Μπενίτεθ δεν επαληθεύτηκαν. Αν και τη νέα χρονιά πήρε τη φανέλα με το νούμερο 28, που κάποτε είχε φορέσει και ο Στίβεν Τζέραρντ –σημάδι, ίσως, της πίστης της τεχνικής ηγεσίας ότι ο παίκτης μπορούσε να γίνει πολύτιμη μονάδα στην ομάδα με την πάροδο του χρόνου- εντούτοις δεν κατάφερε να κάνει αισθητή την παρουσία του.

Πάντως, έπαιξε στο Τσάμπιονς Λιγκ κόντρα στη Σταντάρ Λιέγης, ενώ ήταν βασικός στο εναρκτήριο ματς της σεζόν με τη Σάντερλαντ αλλά αντικαταστήθηκε με το τέλος του πρώτου ημιχρόνου, καθώς χτύπησε.

Τον Σεπτέμβριο έπαιξε βασικός κόντρα στην Κρου για το Κάρλινγκ Καπ, τη μοναδική διοργάνωση στην οποία κατάφερε να σκοράρει με τη Λίβερπουλ. Αυτό συνέβη στην αναμέτρηση της 12ης Νοεμβρίου απέναντι στην Τότεναμ, όπου πέτυχε το ένα και μοναδικό του τέρμα με τη φανέλα της αγγλικής ομάδας.

O Μπενίτεθ ανανέωσε, ο Χόντγκσον τον απέρριψε

Η απόφαση του Μπενίτεθ να ανανεώσει το συμβόλαιό του –τον Οκτώβριο του 2009- προκάλεσε έκπληξη σε πολλούς, ήταν όμως ενδεικτική της εμπιστοσύνης του έμπειρου προπονητή στο πρόσωπο του παίκτη. Η αποχώρησή του Ισπανού από την ομάδα πριν από τρεις μήνες μείωσε σημαντικά τις πιθανότητες παραμονής του Πλεσίς, καθώς ο νέος τεχνικός Ρόι Χόντγκσον δεν τον υπολόγιζε στα πλάνα του εκτιμώντας ότι η πρόοδός του τα τρία χρόνια παραμονής του στη Λίβερπουλ δεν ήταν η αναμενόμενη.

Ενδιαφέρον από Λάτσιο, Μπενφίκα

Πάντως, στο διάστημα της παραμονής του στην ομάδα, ο Πλεσίς είχε… γυαλίσει σε συλλόγους από το εξωτερικό που είχαν εκφράσει την επιθυμία να τον εντάξουν στο δυναμικό τους. Τον περασμένο Ιανουάριο έγιναν συζητήσεις με τη Λάτσιο, η οποία ήθελε να τον αποκτήσει με υποσχετική αλλά το θέμα δεν προχώρησε. Πριν από περίπου ένα μήνα και η Μπενφίκα κατέθεσε πρόταση όμως απορρίφθηκε. Παλαιότερα, υπήρξαν ομάδες από μικρότερες κατηγορίες της Αγγλίας, όπως η Κάρντιφ, που επίσης τον ήθελαν. Παράλληλα, από την Ελλάδα, απασχόλησε την ΑΕΛ, που σύμφωνα με πληροφορίες τον είχε… σταντ μπάι (αρχικά γιατί μιλούσε με τον Ρικάρντο Φατί και εν συνεχεία λόγω Γέρεμι), ενώ προτάθηκε και στον Ολυμπιακό.


Box to box

Ο νεαρός θηριώδης (191 εκατοστών) 22χρονος μέσος είναι στην ουσία ο παίκτης box to box που είχε ζητήσει ο Νίκος Νιόπλιας από τις αρχές του καλοκαιριού. Μπορεί να φέρει κοντά τις γραμμές συνδέοντας άμυνα και επίθεση, ενώ επιπλέον είναι και αριστεροπόδαρος, όπως επίσης ήθελε ο τεχνικός του Παναθηναϊκού.


(sportdog)