Σύλλογος μεγάλος ΔΕΝ υπάρχει άλλος!

19 Οκτωβρίου 2011

Οι άγγελοι του Ζεσουάλδο (vd)

Στις αρχές του καλοκαιριού ένα από τα βασικά ερωτήματα ήταν το πώς θα μπορούσε να «παντρέψει» ο Ζεσουάλδο Φερέιρα τους άκρως ποιοτικούς αλλά και ιδιόρρυθμους ως χαρακτήρες Σεμπάστιαν Λέτο και Κουίνσι Οβούσου Αμπέγε, με τη νέα ταυτότητα που ήθελε να περάσει στον Παναθηναϊκό της μετά Σισέ εποχής.



Για τον Γκανέζο, που είχε αρκετά προβλήματα συμπεριφοράς σε προηγούμενες ομάδες του, ο Πορτογάλος τεχνικός ήταν σίγουρος πως η συνεργασία τους θα ήταν αρμονική, αφού τα είχαν πάει εξαιρετικά και πέρυσι, στο διάστημα που συνυπήρξαν στη Μάλαγα.
Ο Λέτο, από την άλλη, ήταν το μεγάλο «στοίχημα» για τον 65χρονο τεχνικό. Ετσι άλλωστε τον είχε χαρακτηρίσει και ο ίδιος σε συνέντευξη που είχε δώσει στο τέλος της προετοιμασίας, τονίζοντας πως είναι ένας ιδιαίτερος παίκτης που θέλει συγκεκριμένο χειρισμό, για να βγάλει αυτά που πραγματικά μπορεί εντός γηπέδου.
Η προσέγγιση του Φερέιρα προς τους δύο και πολύ περισσότερο η δουλειά που κάνει μαζί τους καθημερινά στην Παιανία τον δικαίωσαν απόλυτα, με τους Λέτο και Κουίνσι να εξελίσσονται στα πρώτα βιολιά του δικού του Παναθηναϊκού.
Δίνοντας αυξημένες αρμοδιότητες και ευθύνες μαζί με το περιβραχιόνιο του αρχηγού στον Αργεντινό, ο 65χρονος τεχνικός τον έκανε πολύ πιο υπεύθυνο, μεταλλάσσοντάς τον σε έναν παίκτη που παίζει πλέον πρώτα απ' όλα για την ομάδα.
Οι άγγελοι του Ζεσουάλδο (vds)
Ο Λέτο ωρίμασε τόσο ως παίκτης όσο και ως χαρακτήρας και τα αποτελέσματα είναι πλέον ορατά. Ο δε Κουίνσι, έπειτα από ένα λογικό διάστημα προσαρμογής, έχει αρχίσει να ξεδιπλώνει στο γήπεδο όλες τις πτυχές του ταλέντου του και πλέον η εξαιρετική συνεργασία του με τον Σέμπα (που άρχισε να φαίνεται από το ματς στο Περιστέρι) ανεβάζει επίπεδο τον Παναθηναϊκό.
Πότε αποφάσισε να του αλλάξει θέση
Από τα τελευταία παιχνίδια της περσινής σεζόν στο μυαλό του Φερέιρα υπήρχε η σκέψη να αλλάξει το στυλ παιχνιδιού του Σεμπάστιαν Λέτο, δίνοντάς του έναν πιο ελεύθερο ρόλο κοντά στην περιοχή προκειμένου να εκμεταλλευτεί σε απόλυτο βαθμό τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά, τα οποία θεωρούσε πως δεν μπορούσε να αξιοποιήσει στο 100%, παίζοντας μόνο ως αριστερός ακραίος. Οταν, λοιπόν, οριστικοποιήθηκε η παραμονή του Πορτογάλου στον «πράσινο» πάγκο, ο 65χρονος τεχνικός άρχισε να βάζει σε εφαρμογή την ιδέα που είχε για τον «Σέμπα». Μία ιδέα, αν μη τι άλλο, ριζοσπαστική, η οποία χρειάστηκε πολλή δουλειά και συνεχείς συζητήσεις ανάμεσα στους δύο άνδρες μέχρι να υλοποιηθεί. Ωστόσο, όπως φαίνεται κι από τα αποτελέσματα, πέτυχε απόλυτα.
Με τον Λέτο σε ρόλο πίσω ή δίπλα στον επιθετικό ο Φερέιρα θεωρεί πως ο Παναθηναϊκός κερδίζει τόσο σε ποιότητα όσο και σε τελικές ενέργειες (σουτ και ασίστ) μπροστά από την αντίπαλη εστία. Η δε έλευση των Κουίνσι και Ζέκα «απελευθέρωσε» πλήρως τον Αργεντινό από τις πτέρυγες, δίνοντας τη δυνατότητα στον τεχνικό των «πρασίνων» να θέσει σε πλήρη εφαρμογή το πλάνο του. Η ταχύτητα του «Σέμπα» ήταν ένα ακόμη στοιχείο που οδήγησε τον Φερέιρα στην απόφασή του αυτή, αφού βλέπει ότι με τον Λέτο σε ελεύθερο ρόλο, τους Κουίνσι - Ζέκα στα άκρα και τον Ρούντολφ στην κορυφή (όταν επιστρέψει) ο Παναθηναϊκός θα είναι δύο και τρία «κλικ» πιο γρήγορος σε σχέση με πέρυσι.
Καλύτερα και από τον Σισέ!
Χωρίς ίχνος υπερβολής ο Λέτο είναι μέχρι στιγμής ο καλύτερος παίκτης σε αυτό το... κουτσουρεμένο από αγωνιστικές (και ομάδες) πρωτάθλημα. Κάτι που αποδεικνύουν και οι αριθμοί του στις στατιστικές κατηγορίες της Galanis Sports Data, οι οποίοι σε αρκετές περιπτώσεις είναι ανώτεροι ακόμη και απ' αυτούς του Τζιμπρίλ Σισέ!
Ο «Σέμπα» έχει 5 γκολ σε 4 ματς (1,25 ανά αγώνα) και πλέον είναι ένα βήμα από την ισοφάριση του ρεκόρ της καριέρας του, το οποίο είναι 6 και κρατάει από την πρώτη του σεζόν στο «τριφύλλι» (2009-10). Επιπλέον, είναι πρώτος στο evaluation index (την κατηγορία δηλαδή που μετράει το σύνολο όλων των ενεργειών των παικτών) με 0,354, όντας αρκετά μπροστά από τον δεύτερο Εστογιανόφ (0,330) και τον τρίτο Φωτάκη (0,273).
Η αφιέρωση στη μητέρα Νόρμα
Ο Λέτο είναι πολύ δεμένος με την οικογένειά του και όποτε του δίνεται η ευκαιρία φροντίζει να το δείχνει εντός κι εκτός γηπέδων. Ειδικά στη μητέρα του Νόρμα ο Σέμπα έχει ιδιαίτερη αδυναμία, καθώς ήταν εκείνη που τον στήριξε στα πρώτα δύσκολα χρόνια της καριέρας του. Για επτά χρόνια, από το 1995 όταν και η Λανούς τον απέκτησε από την Κλαμπ Σοσιάλ «Αλεχάντρο Κορν» μέχρι το 2002 όταν και πήρε «προαγωγή» για τη Β' ομάδα, η μητέρα του Λέτο ήταν αυτή που τον συνόδευε καθημερινά στο πολύ δύσκολο και κουραστικό καθημερινό του ταξίδι από το προάστιο του Μπουένος Αϊρες μέχρι την πόλη. Η ίδια παρακολουθεί τα βήματά του κι επειδή ακριβώς ήξερε ότι οι εικόνες του χθεσινού αγώνα θα έφταναν μέχρι την Αργεντινή αποφάσισε να της κάνει αυτή την αφιέρωση για τη γιορτή της μητέρας μετά το 0-1 στα Πηγάδια. Ανάλογη αδυναμία έχει ο Λέτο και στον αδερφό του Σέθαρ (ένα χρόνο μεγαλύτερος), με τον οποίο ξεκίνησαν μαζί στην ακαδημία της Κλαμπ Σοσιάλ «Αλεχάντρο Κορν».
Το έκανε πέρυσι και στη Μάλαγα
Το γκολ που σημείωσε την Κυριακή στα Πηγάδια θα το θυμάται για καιρό ο Κουίνσι Οβούσου Αμπέγε. Οχι γιατί ήταν το «παρθενικό» του με τη φανέλα του Παναθηναϊκού, αλλά επειδή -όπως τόνισε και ο ίδιος- ήταν το καλύτερο που έχει πετύχει στην έως τώρα καριέρα του. Γενικά ο Γκανέζος αρέσκεται σ' αυτά τα... σλάλομ που «ζαλίζουν» τους αντίπαλους αμυντικούς, εκμεταλλευόμενος την ταχύτητά του. Το έκανε στην Ξάνθη στη φάση του 0-3, όπου πήρε... παραμάζωμα τους Μπέρτο, Εντιμάρ και Στάσιακ, το είχε κάνει και πέρυσι ως παίκτης της Μάλαγα στο θριαμβευτικό πέρασμα της ομάδας του από το «Λα Ρομαλέδα» της Σαραγόσα με 5-3 (12 Σεπτεμβρίου 2010).


Σ' εκείνο το ματς (με τον Φερέιρα στον πάγκο της Μάλαγα) ο Κουίνσι πήρε την μπάλα περίπου 15 μέτρα πίσω από τη μεσαία γραμμή. Πέρασε στο σπριντ σαν σταματημένους τους Ομπράντοβιτς, Μπερτόλο και Γιάροζικ και την κατάλληλη στιγμή, προ του γκολκίπερ, «έσπασε» την μπάλα στον επερχόμενο Χουάνμι, ο οποίος έκανε το 0-4. Μάλιστα, δύο λεπτά μετά (35') ο 25χρονος άσος έγραψε και το δικό του όνομα στη λίστα με τους σκόρερ, κερδίζοντας ξανά στο σπριντ τους αμυντικούς της Σαραγόσα -που είχαν ανέβει ψηλά-, πριν πλασάρει εύστοχα τον Λέο Φράνκο.
«Μαζί του ευχαριστιέμαι την μπάλα»
Ο Ζεσουάλδο Φερέιρα είναι ο μοναδικός προπονητής (μετά τον Αρσέν Βενγκέρ στην Αρσεναλ) που δείχνει να έχει βρει απόλυτα τα «κουμπιά» του... ιδιόρρυθμου -στο παρελθόν- Κουίνσι. Κάτι που αναγνωρίζει και ο παίκτης, μιλώντας με τα καλύτερα λόγια για τον Πορτογάλο σε δικούς του ανθρώπους μετά τον αγώνα με την Ξάνθη. «Νιώθω πραγματικά καλά στον Παναθηναϊκό. Σαν να παίζω για χρόνια εδώ. Χρειάστηκα ένα μικρό διάστημα να προσαρμοστώ, αλλά τώρα νιώθω καλά. Και το οφείλω σε μεγάλο βαθμό στον Φερέιρα. Μαζί του ευχαριστιέμαι το ποδόσφαιρο και επιτέλους νιώθω ότι είμαι σε ένα περιβάλλον που μπορώ να βγάλω το 100%» έλεγε ο Γκανέζος επιθετικός και συμπλήρωνε: «Θέλω να σκοράρω και στα ντέρμπι που ακολουθούν. Μου αρέσει στον Παναθηναϊκό και αν ήταν στο χέρι μου θα έμενα για χρόνια εδώ...».
Μέχρι 30 Απριλίου η ρήτρα
Στη συμφωνία που έγινε το περασμένο καλοκαίρι ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και την Αλ Σαντ του Κατάρ για το μονοετή δανεισμό του Κουίνσι μπήκε και μια ρήτρα εξαγοράς του Γκανέζου, την οποία οι «πράσινοι», εφόσον αποφασίσουν να τον κάνουν δικό τους, πρέπει να ενεργοποιήσουν μέχρι την 30ή Απριλίου.
Το δε ποσό είναι αρκετά υψηλό για τα σημερινά οικονομικά δεδομένα του Παναθηναϊκού (3 εκατ. ευρώ), εντούτοις σε λίγο καιρό από τώρα, αν έχει αίσιο τέλος η αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, η κατάσταση μπορεί να είναι διαφορετική και σαφώς πιο ευνοϊκή. Επιπλέον, σ' αυτές τις περιπτώσεις όταν πλησιάζει η ώρα των συζητήσεων ανάμεσα στις δύο ομάδες, συνήθως γίνεται επαναδιαπραγμάτευση για να «πέσει» η τιμή. Λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη και την επιθυμία του παίκτη, ο οποίος σ' αυτήν τη φάση «ψηφίζει»... δαγκωτό Παναθηναϊκό.

sentragoal

Επιμέλεια: Newspao.gr team