Σύλλογος μεγάλος ΔΕΝ υπάρχει άλλος!

19 Αυγούστου 2010

Να περάσει ο επόμενος!


Ούτε και η Σλοβενία αποδείχθηκε... άξιος αντίπαλος για τους Έλληνες διεθνείς. Το φιλικό που ελπίζαμε πως θα ήταν πραγματικό τεστ, αποδείχθηκε από νωρίς μια ακόμη προπόνηση (96-72). Οι παίκτες του Γιόνας Καζλάουσκας έκαναν, για δεύτερο συνεχόμενο βράδυ, όλα όσα έπρεπε να κάνουν στο παρκέ, αλλά δεν έφτασαν τους 100 πόντους. Έ, δε θα τους πάρουμε και το κεφάλι.

Επίσης, χάσαμε τη διαφορά που έφτασε πάνω από τους 30. Επίσης δεν έγινε και τίποτα. Η Ελλάδα έπαιξε ξανά σπουδαία άμυνα, είχε αυτοματισμούς, σωστές επιλογές, κίνηση στην επίθεση, ήταν ομαδική, ήταν γρήγορη, ήταν όλα όσα θέλουμε να βλέπουμε. Αν τα επαναλάβει και αύριο κόντρα στη Σερβία, στο δυσκολότερο έως τώρα τεστ, τότε πολύ απλά μπορούμε να ξεκινήσουμε τα όνειρα!

Ίσως φανεί κάπως, ίσως φανεί γραφικό, αλλά ούτε και σήμερα υπήρξε κάποιος που να υστέρησε. Αλλά δε μπορεί να μη γίνει μια αναφορά στον -απίστευτα βελτιωμένο- Νικ Καλάθη που προσέφερε 16 πόντους και ήταν σχεδόν αλάνθαστος. Ούτε μπορεί να περάσει έτσι η (ακόμα μια) εξαιρετική εμφάνιση του Σοφοκλή Σχορτσανίτη (15π.).

Πως φτάσαμε ως εδώ...
Σε αντίθεση με τους Καναδούς, οι Σλοβένοι έδειξαν διάθεση στα πρώτα λεπτά του αγώνα και επιχείρησαν να παίξουν στο καλάθι για να φθείρουν τον «βαρύ» Σχορτσανίτη. Αλλά το πλήρωσαν γιατί ο Βίντμαρ χρεώθηκε νωρίς με τρία φάουλ και ο «Σόφο» δεν άργησε να ξεκινήσει το προσωπικό του σόου! Με καλές επιστροφές και γρήγορες επιθέσεις, οι παίκτες του Μπετσίροβιτς συγκράτησαν τους Έλληνες μέχρι το 7' περίπου (15-12). Αλλά ως εκεί.

Οι διεθνείς βρήκαν τα πατήματά τους, έδειξαν ξανά το εξαιρετικό πρόσωπο σε άμυνα και επίθεση, αύξησαν τη διαφορά τους με συνεχόμενους πόντους του Σχορτσανίτη και τρίποντα των Περπέρογλου και Πρίντεζη, εξαιρετικές συνεργασίες και γρήγορο μπάσκετ και χωρίς υπερβολή, κάπου εκεί, η σεμνή τελετή έλαβε τέλος. Το +8 του 10' (27-19) ήταν η μεγαλύτερη διαφορά. Μέχρι τότε. Γιατί μετά, τα πράγματα ξέφυγαν!

Με 2/2 αιφνιδιασμούς στα πρώτα λεπτά της δεύτερης περιόδου, η διαφορά εκτινάχθηκε πάνω από τους 10 (31-19) και με άμυνα για σεμινάριο κράτησε τους Σλοβένους στους δυο πόντους για τουλάχιστον επτά λεπτά. Με ένα σερί 16-2 και τον Καλάθη να παίρνει τη σκυτάλη στο σκοράρισμα (δεν έχασε σουτ ο μικρός), η Εθνική δε δυσκολεύτηκε καθόλου να φτάσει τους 50 πόντους. Εύκολα κι απλά! Ανάγκασε τους αντιπάλους της σε 11 λάθη ενώ έκανε 4, σούταρε με σχεδόν 50% στα τρίποντα, ε, δεν ήθελε και πολύ.

Κερασάκι στην... τούρτα της εκπληκτικής εμφάνισης το τρίποντο του Βασίλη Σπανούλη στην εκπνοή του ημιχρόνου (το πρώτο του Λαρισαίου γκαρντ που ως εκείνη τη στιγμή μόνο... σέρβιρε), με το οποίο διαμορφώθηκε το 58-26 του πρώτου μέρους.

Στο τρίτο 10λεπτο ήρθε και η χαλάρωση... Ο Γιόνας Καζλάουσκας άλλαξε συχνά πρόσωπα και σχήματα και οι Σλοβένοι προσπάθησαν να το εκμεταλλευτούν. 20 πόντους πέτυχαν οι φιλοξενούμενοι στα πρώτα έξι λεπτά του τρίτου 10λεπτου, αλλά τη λύση ήρθε να δώσει ο Κώστας Τσαρτσαρής. Επτά συνεχόμενοι πόντοι με ένα τρίποντο και η... τάξη αποκαταστάθηκε (70-46). Οι εντυπωσιακοί συνδυασμοί επανήλθαν, κυρίως χάρη στους Ζήση και Καλάθη και η διαφορά έκλεισε στους 31 (79-48).

Η τελευταία περίοδος ξεκίνησε με τρίποντο του Νίκου Ζήση και όλα έδειχναν ότι η 100αρα θα ερχόταν από πολύ νωρίς. Κάτι που δεν έγινε, αφού οι Έλληνες διεθνείς άφησαν το πόδι από το γκάζι και το γύρισαν στο... φρένο! Οι Σλοβένοι βρήκαν την ευκαιρία να περιορίσουν τις απώλειες και κάπως έτσι ήρθε το τελικό 96-72 και η διαφορά των 24 πόντων (μόνο).

Τα δεκάλεπτα: 27-19, 58-26, 79-48, 96-72

Ελλάδα (Καζλάουσκας): Παπανικολάου 2, Καϊμακόγλου 4, Ζήσης 14 (6ασ), Σπανούλης 3 (5ασ), Καλάθης 16, Φώτσης 13, Πρίντεζης 9, Περπέρογλου 6, Τσαρτσαρής 11, Διαμαντίδης 1 (6ρ), Βουγιούκας 2, Σχορτσανίτης 15
Σλοβενία (Μπετσίροβιτς): Σλόκαρ 12, Λάκοβιτς 6, Ούντριχ 6, Ρίζβιτς 4, Κλόμπουτσαρ 14, Ντράγκιτς Ζ. 2, Ντράγκιτς Γκ. 2, Γιάγκοντνικ, Ζούπαν 5, Βίντμαρ 17, Μούριτς 4