Σύλλογος μεγάλος ΔΕΝ υπάρχει άλλος!

21 Απριλίου 2012

Παναθηναϊκός αλά Μπιλμπάο!


Πολλοί σίγουρα θα παραξενευτείτε από αυτόν τον τίτλο και το τι σχέση μπορεί να έχει ο ΠΑΟ με την ομάδα των Βάσκων. Κατά την προσωπική μου γνώμη μπορεί να αποκτήσει αρκετά κοινά και θα αναλύσουμε το γιατί.

Βάση των οικονομικών προβλημάτων του συλλόγου το αύριο που του ξημερώνει είναι μέχρι στιγμής αβέβαιο. Αβέβαιο όσο δεν ήταν ποτέ στο πέρασμα της ιστορίας του μέχρι σήμερα, τα ερωτήματα πολλά, οι ειδήσεις πολλές και οι τοποθετήσεις του κάθε μετόχου και παράγοντα. Η προσωπική εκτίμηση που έχω είναι ότι τουλάχιστον μέχρι τον επόμενο Ιανουάριο, του 2013 δηλαδή,  ο Παναθηναϊκός θα έχει διοίκηση αλλά διοίκηση πρωτοδικείου. Και αναφέρομαι βάση των τωρινών γεγονότων με πάσα επιφύλαξη γιατί την λέξη πρωτοδικείο δεν θέλω καν να την ακούω η να την σκέφτομαι. Ο Παναθηναϊκός αυτή την στιγμή μπορούμε να πούμε ότι είναι μια μικρογραφία της Ελλάδας και της κοινωνίας γενικότερα, υπάρχει ένας διαλυμένος σύλλογος οικονομικά και 2 τύποι να τσακώνονται για το ποιος έχει άδικο και ποίος περισσότερο δίκιο. Το ίδιο αν το σκεφτούμε καλύτερα γίνεται και στη πολιτική και στην σημερινή κοινωνία, η Ελλάδα είναι ξαπλωμένη σε ένα κρεββάτι νοσοκομείου, έτοιμη να πεθάνει και από πάνω της είναι 5-6 τυπάδες και λέει ο καθένας το μακρύ του και το κοντό του για το πως και καλά θα την σώσουν και ποιος έφταιγε πιο πολύ που ήρθε σε αυτή την κατάσταση.



Για την Ελλάδα δεν είμαι μάντης ούτε μπορώ να βρω λύση, σε ότι αφορά ομως τον ΠΑΟ η λύση είναι μια. ΕΠΕΝΔΥΣΗ σε παιδία των ακαδημίων! Κρατήστε το γιατί αυτό είναι το αύριο που θα πρέπει να χαραζέται και να σκέφτονται όλες οι Ελληνικές ομάδες και πιο πολύ ο ΠΑΟ που είναι σε αυτή την κατάσταση. Και σε αυτό το σημείο έρχεται και η Μπιλμπαο……για όσους δεν  γνωρίζουν η Μπιλμπάο είναι η μόνη ομάδα στον πλανήτη που για 100 χρόνια (από το 1912) δεν έχει φορέσει «ξενόφερτος» παίκτης την φανέλα της αλλά μόνο Βάσκοι κύριως από τις ακαδημίες της. Τι θέλω να πώ; Ο Παναθηναικός έχει ενα χρυσορυχείο που λέγεται «Αθλητικό Κέντρο Παιανίας» και με παιδία που το μεγαλύτερο ποσοστό είναι πολύ ταλαντούχα και μπορούν άνετα να στελεχώσουν την πρώτη ομάδα. Αν σοβαρευτούμε και κοιτάμε πρώτα τις ακαδημίες κερδίζουμε για 2 κύριους λόγους σαν ΠΑΟ.
Πρώτο και σημαντικότερο ότι τα παιδία που θα προωθηθούν στην αντρική ομάδα ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΙ και διψασμένα για διάκριση! Αυτό σημαίνει ότι θα ματώνουν την φανέλα και θα κάνουν διπλά χιλιόμετρα στον αγωνιστικό χώρο από ότι κάνουν κάποιοι ξένοι αλλά και Έλληνες  που δεν ξέραν καν τι σημαίνει Παναθηναικός και ήρθαν μόνο για τα φράγκα(φυσικά δεν λέω να μην επενδύουμε και σε ξένα ταλέντα). Και δεύτερο και σημαντίκοτερο σε ενδεχόμενες πωλήσεις αργότερα ο Παναθηναικός αποκτάει έσοδα!

Βέβαια εκτός από την Μπιλμπάο υπάρχουν και άλλες ομάδες που ασχολούνται με τα ταλέντα και μετά με αγορές παικτών όπως είναι ο Άγιαξ για παράδειγμα και η Μπαρτσελόνα. Απλά η Αθλέτικ Μπιλμπάο είναι πιο κόντα στην Ελληνική πραγματικότητα γιατί αν το σκεφτούμε καλά το μπάτζετ της δεν έχει τεράστιες διαφορές από των Ελληνικών ομάδων. Μπορεί να σας φαίνονται περίεργα αυτά που λέω όμως το Ελληνικό Ποδόσφαιρο για να αναβαθμιστεί πρέπει να επενδύσει στις υποδομές του! Μην ξεχνάμε ότι ο Παναθηναικός επίσης έκανε τις φοβερές και τρομερές πορείες στην Ευρώπη με παιδία δικά του στην 11άδα (Γκούμας,Κυριάκος,Μπασινάς,Καραγκούνης) όπως κάνει φέτος αντίστοιχα η Μπιλμπάο.

Σε αυτό που θέλω να καταλήξω είναι ότι ο Παναθηναικός βρεί δεν βρεί λύση στα οικονομικά του καλό θα ναι να κοιτάξει τα δικά του παιδιά πρώτα και να δώσει εκεί ευκαιρίες. Καλός η κακώς το financial fair play της Ουέφα θα μας προσγειώσει απότομα από τις απαιτήσεις μας γιατί μια ομάδα που έχει έσοδα πχ 2 εκ και ξοδεύει 30 εκ για μεταγραφές απλά θα πληρώνει το τίμημα.........αυτός ο νόμος λέει ότι όσα βγάζεις τόσα ξοδεύεις. Επίσης για μέρικούς που βλέπουν ως καταστροφή την χρησημοποιήση νέων παιδίων τους απαντώ ότι αυτό είναι όνειρο να εφαρμοστεί στην Ελλάδα και όχι εφιάλτης! Ποιος δεν θα θέλε να δει τον Μαυρία, τον Καπίνο, τον Φουρλάνο, τον Αποστολόπουλο να τα δίνουν όλα με την πράσινη φανέλα; Όπως και τα άλλα παιδία των ακαδημιών που πραγματικά αξίζουν;

* Το «Αθλητικό Κέντρο Παιανίας» είναι ιδιοκτησία της οικογένειας Βαρδινογιάννη αλλά αυτό δεν την κάνει λιγότερο χρήσιμη από την στιγμή μάλιστα που οι εγκαταστάσεις της είναι άριστες βάση των Ευρωπαϊκών προτύπων 






Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις εξελίξεις στον Παναθηναϊκό κάντε like στην σελίδα του Newspao.gr στο Facebook πατώντας εδώ.