Σύλλογος μεγάλος ΔΕΝ υπάρχει άλλος!

29 Αυγούστου 2011

Αφού το βλέπει, ΔΕΝ του "βγαίνει"...

Φίλοι παναθηναϊκοί γεια σας, είμαι ο Μιχάλης ο πράσινος ή... ο... "Michael The Green". 


Οι μέρες που περνάει ο ποδοσφαιρικός μας Παναθηναϊκός είναι πάρα πολύ δύσκολες με το μεγαλύτερο μέρος των ευθυνών να είναι από την πλευρά των μετόχων και της διοίκησης γενικότερα. Ωστόσο εγώ, είμαι πιο ειδικός στο να μιλάω αγωνιστικά.


Ίσως επειδή εκεί είμαι καλύτερος... Μπορώ να διακρίνω προβλήματα, μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα πιο εύκολα. Όσες φορές έχω προσπαθήσει όμως να διακρίνω και να αποφασίσω τι φταίει στον διοικητικό τομέα για το... χάλι του Παναθηναϊκού, έχω μπερδευτεί.


Ο Παναθηναϊκός κατάφερε να πάρει τους 3 βαθμούς της νίκης απέναντι στην Κέρκυρα αν και δυσκολεύτηκε αρκετά. Η ομάδα δεν έδειξε τόσο καλό πρόσωπο, όμως η ανωτερότητας της έναντι της ομάδας των Φαιάκων ήταν καταλυτική και κατάφερε να πάρει την νίκη.


Ένας από τους λόγους που η ομάδα δεν παρουσιάζει καλό πρόσωπο από την αρχή της σεζόν, είναι το "κόλλημα" του Ζεσουάλδο Φερέιρα στο 4-3-3. Επειδή το έπαιζες την Πορτογαλία και στην Πόρτο, δεν σημαίνει ότι μπορείς να το παίξεις σε οποιαδήποτε ομάδα με οποιοδήποτε ρόστερ. Σε κάθε ομάδα εφαρμόζεις ένα σύστημα το οποίο ταιριάζει στο ρόστερ που σου παρέχεται...


Δεν μπορείς να κάνεις του Νίνη... Μουτίνιο, τον Τοτσέ... Χούλκ και τον Σιμάο... Φερνάντο. Στην Πόρτο μπορούσες να παίξεις το 4-3-3, στον Παναθηναϊκό όμως, όχι. Δεν μπορείς να βάζεις τον Νίνη αριστερά στον άξονα. Αυτό δεν "υπάρχει απλά". Δεν μπορείς να βάζεις τον Σιμάο μοναδικό κόφτη. 


Δεν μπορείς να βάζεις τον Τοτσέ μόνο του στην κορυφή της επίθεσης. Όταν μία ομάδα παίζει με μοναδικό προωθημένο, τότε αυτός πρέπει να είναι γρήγορος με έκρηξη. Ακριβώς όπως και ο Σισέ. Με τον Σισέ στο ρόστερ, ναι, παίξε το 4-3-3. 


Με τον αργό Τοτσέ, όμως, δεν μπορείς να παίξεις με αυτόν μόνο στην επίθεση. Τέτοιος παίκτης χρειάζεται ένα στήριγμα δίπλα του. όπως ακριβώς έπαιζε πέρυσι ο Πετρόπουλος δίπλα στον Σισέ. Δύο γκολ έβαλε με δύο ασίστ του Τζιμπρίλ. Και ο Τοτσέ θα έβαζε περισσότερα γκολ εάν είχε έναν παίκτη δίπλα του να τον βοηθάει. πρώτον.


Δεύτερον, ο Νίνης εσωτερικός μέσος... Που ακούστηκε. Στα 16 ίσως μπορούσε να παίξει αλλά τώρα έχει βαρύνει και δεν έχει τα πόδια που είχε τότε, ώστε να τρέξει 20 μέτρα τουλάχιστον για να γίνει απειλητικός. Στην ρεβάνς με την Οντένσε, έδειξε την αποτελεσματικότητα του στο δεξί άκρο της μεσαίας γραμμής.


Τρίτον ο Σιμάο, ή και ο Βιτόλο. Δεν μπορούν παίξουν ως μοναδικοί κόφτες. ο Πορτογάλος έχει πάντα το δίλλημα: Σιμάο - Βιτόλο για εγγύηση στην άμυνα ή Κατσουράνης για οργάνωση και προώθηση της μπάλας. Και τα δύο λοιπόν. Μπορείς να έχει έναν εκ των Βιτόλο ή Σιμάο για κόφτη και δίπλα του, στην ίδια ευθεία τον Κατσουράνη ή τον Ζεκά. Επείσης η άμυνα δεν είναι σταθερή ώστε να ρισκάρεις να παίζεις με ένα αμυντικό χαφ. Ο δεύτερος δεν θα έχει καθαρά αμυντικό ρόλο όπως ο Σιμάο με τον Βιτόλο, αλλά θα μπορεί να καλύπτει μερικές φορές και να διορθώνει τυχόν γκέλες που μπορεί να γίνουν και να μην προλάβει το καθαρό 6αρι να βρίσκεται παντού όπως έγινε με τον Σιμάο κόντρα σε Οντένσε και Μακάμπι.


Όλοι οι λόγοι που σας ανέφερα παραπάνω, είναι οι αιτίες για το αγωνιστικό πρόβλημα του Παναθηναϊκού. Όλοι αυτοί οι λόγοι φανερώνουν για ποιον λόγο δεν μπορεί ο Παναθηναϊκός να παίξει το αγαπημένο 4-3-3 του Ζεσουάλδο Φερέιρα.


Γι' αυτό και θα έπρεπε ο Πορτογάλος κόουτς, να ξεχάσει την "καψούρα" του και να συνειδητοποιήσει ποια ομάδα κοουτσάρει και τι ρόστερ έχει στα χέρια του. Εγώ προτείνω να δοκιμάσει έσω για 30 λεπτά τον 4-2-2-2 ή και 4-4-2. Και όχι επειδή αυτό το σύστημα μου αρέσει εμένα, αλλά επειδή αυτό ταιριάζει στην ομάδα.


Δηλαδή: Κοτσόλη στο τέρμα, Βύντρα με Μπουμσόνγκ στα δεξιά της άμυνας, Καντέ δίπλα στον Γάλλο και Σπυρόπουλο στα αριστερά, Βιτόλο με Κατσουράνη ή Ζεκά δίπλα του να αναλαμβάνουν τον οργανωτικό τομέα, Νίνης δεξιά, Λέτο αριστερά, με τους Τοτσέ και Κουίνσι στην επίθεση. Ή με τον Κουίνσι στα αριστερά αντί του Λέτο, με τον Αργεντινό δίπλα από τον Τοτσέ. Μία τέτοια σύνθεση θα ταίριαζε περισσότερο στον Παναθηναϊκό.


Αναπληρωματικοί θεωρούνται ο Κλέιτον ο οποίος μπορεί να παίξει και δίπλα στον Τοτσέ στην επίθεση αλλά και μπροστά από τους αμυντικούς χαφ, ο Μαρίνος, όταν με το καλό επιστρέψει μπορεί να αγωνιστεί δίπλα από τον κόφτη, ο Πετρόπουλος μπορεί να αντικαταστήσει τον Τοτσέ, ο Καραγκούνης μπορεί επίσης να αγωνιστεί δίπλα από τον κόφτη αλλά και στις δύο θέσεις στο κέντρο πίσω από τους επιθετικούς.

Πρέπει ο Φερέιρα να το καταλάβει, αν και ήδη είναι πολύ αργά και να αρχίσει να δουλεύει αλλιώς. Αλλά το 4-3-3, "Αφού βλέπει, ΔΕΝ του βγαίνει...".


Επιμέλεια: Michael The Green

Αν σας αρέσει η δουλειά μας και θέλετε να συνεχίσουμε να είμαστε μαζί σας ακόμη πιο δυναμικά, κάντε κλικ σε μια διαφήμιση από κάτω!