Σύλλογος μεγάλος ΔΕΝ υπάρχει άλλος!

22 Ιουνίου 2011

Πράσινοι κόρακες και αηδόνια…


Ένας γίγαντας στο πνεύμα και την ψυχή, ο πρόεδρος του συλλόγου βρακοφόρων Κρήτης, Στέλιος Κιαγιαδάκης, το είχε πει σε ανύποπτο χρόνο, πριν ξεκινήσουν τα «παιδιά» του τους εκπληκτικούς χορούς:
Πράσινοι κόρακες και αηδόνια…Βρε πως τα φέραν οι καιροί
κι οι βουλισμένοι χρόνοι
να κελαηδά ο κόρακας
και να σιωπά το αηδόνι…
Κι εκεί στον Παναθηναϊκό το… έπιασαν το υπονοούμενο, αφού η περίφημη μαντινάδα αντικατοπτρίζει πλήρως την κατάσταση του Παναθηναϊκού.
Οι πράσινοι λοιπόν, «αηδόνια» στις μεταγραφές επί σειρά δεκαετιών, πάντα έφερναν «χρυσά πουλιά» για να «κελαηδήσουν», άλλοτε επιτυχώς κι άλλοτε όχι, όπως άλλωστε συμβαίνει με τις μεταγραφές.
Αλλά οι «βουλισμένοι χρόνοι» έχουν σκάσει για τα καλά στην Παιανία, και στην ουσία μόνο… κοράκια πετάνε πάνω από τα γραφεία και τα γήπεδα της ομάδας.
Κοράκια για να «αρπάξουν» ό,τι μπορούν, αφού τα αηδόνια εξαφανίστηκαν (ή εξαφανίζονται…) χωρίς τροφή…
Όλες αυτές τις μέρες καλά κρατεί μια παρέλαση ονομάτων, υποψήφιων στόχων για τον Παναθηναϊκό. Άλλοι δανεικοί, άλλοι… αγύριστοι, άλλοι –λέει- ως διακαείς πόθοι του προπονητή, του Ζεσουάλδο Φερέϊρα, ο οποίος απολαμβάνει για λίγο ακόμα τις διακοπές του.
Αλλά –φεύ- όλα αυτά είναι μόνο φιλολογία, ενδεχομένως δε και παραφιλολογία…
Γιατί είναι ξεκάθαρο ότι για να κινηθεί ο Παναθηναϊκός –ή απλώς να ανασάνει…- έχει ένα και μοναδικό δρόμο, σαν κι αυτό που λέει συνεχώς στη Βουλή ο… Γιώργος Παπανδρέου!
Κι αφού δεν μπορεί να βάλει… φόρους ή έκτακτη εισφορά στους οπαδούς του, αναγκάζεται να πουλήσει!
Αυτή είναι η τραγική πραγματικότητα, αφού, για να ξέρουμε τι λέμε, τα ταμεία είναι ΑΔΕΙΑ και… ΔΕΝ ΚΟΥΝΙΕΤΑΙ ΦΥΛΛΟ.
Οι ωραιοποιήσεις δεν οδήγησαν ποτέ πουθενά. Γι’ αυτό και ο Παναθηναϊκός αναγκάζεται όχι μόνο να «εκποιήσει» το μεγαλύτερο περιουσιακό του στοιχείο, τον Τζιμπρίλ Σισέ, αλλά και όποιον άλλο μπορεί να του φέρει κάτι στα ταμεία, όπως για παράδειγμα τον Σεμπαστιάν Λέτο, αν βρεθεί αγοραστής…
Γιατί μόλις οκτώ μέρες πριν την έναρξη της προετοιμασίας για τη νέα σεζόν, τα πάντα παραμένουν ρευστά.
Κι η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν ξέρει ποιοι φεύγουν, ποιοι μένουν τελικά, ποιοι θα φοράνε την πράσινη φανέλα. Εκπληκτικό!
Κι επειδή ο Παναθηναϊκός δεν μπορεί να δανείζεται –έστω με… υψηλότατα επιτόκια- ξέρει αυτή τη στιγμή ότι για να επιβιώσει έχει μόνο ένα δρόμο: να πουλήσει.
«Στον Παναθηναϊκό αυτές τις μέρες συντελείται ένα έγκλημα που δεν το χρεώνεται κανείς…», έγραψε στο τελευταίο άρθρο του ο Τσάρλυ εδώ στο Onsports.
Όταν όμως οι πάντες σιωπούν και τα ταμεία είναι άδεια, όταν μόνο ο Αδαμάντιος Πολέμης έβαλε κάποια χρήματα (που θα έφταναν για να καλυφθεί το… πάρτι του Τζιμπρίλ Σισέ στη Χαλκίδα!), τότε όντως η κατάσταση είναι απελπιστική!
Κι αλήθεια, ποιος –και πώς- θα πείσει κάποιον να βάλει το χέρι στην τσέπη;
Γι’ αυτό, τουλάχιστον οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ, ξέρουν ότι μόνο οι πωλήσεις θα αποτρέψουν το… γενικό λουκέτο! Τραγικό αλλά αληθές…
Η μόνη λύση λοιπόν που απομένει είναι να γίνουν στη συνέχεια σωστές κινήσεις, παρότι ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά.
Να αποκτηθούν παίχτες-εργαλεία, έστω και χωρίς… λαμπερό όνομα, παίχτες χρήσιμοι στο σύνολο, και κυρίως παίχτες γρήγοροι, ώστε τουλάχιστον να μπορεί η ομάδα να γίνει πιεστική…
Και το τραγική ειρωνεία… Λίγα χρόνια μετά τον… θρίαμβο της πολυμετοχικότητας (…), ελάχιστοι παίχτες, μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού, θα μπορούσαν να φέρουν χρήματα στο ταμείο. Ελάχιστοι, γιατί ουδείς ασχολείται με τους υπόλοιπους…
Κι αυτό δείχνει τα τραγικά λάθη που έγιναν, τη ροπή στον εντυπωσιασμό, τα άσκοπα και χωρίς πραγματικό σχέδιο βήματα της ομάδας…
Γι’ αυτό και τώρα κελαηδά ο κόρακας και σιωπά το αηδόνι. Τραγικό…
OnSports