Σύλλογος μεγάλος ΔΕΝ υπάρχει άλλος!

4 Ιουνίου 2011

Περνάνε επικίνδυνα οι μέρες...

Περνάνε επικίνδυνα οι μέρες...Το καλοκαίρι μας… χαμογέλασε εδώ και λίγες μέρες. Ο περισσότερος κόσμος ονειρεύεται διακοπές, ηρεμία, παραλίες κλπ. Όμως, κανείς στον Παναθηναϊκό δεν μπορεί να κάνει κάτι ανάλογο. Το σταυροδρόμι στο οποίο βρίσκονται οι «πράσινοι», δεν επιτρέπει ξεκούραση, αλλά γρήγορες και κυρίως, μικρού ρίσκου αποφάσεις. Σε περίπου 20 μέρες αρχίζει η προετοιμασία. Διάστημα στο οποίο πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος του σχεδιασμού. Εσείς βλέπετε να γίνεται κάτι τέτοιο; Από… χλωμό ως πεθαμένο! Μέχρι τώρα, το μόνο που έχει ξεκαθαρίσει είναι το ζήτημα του προπονητή. Ξέρουμε ότι θα μείνει ο Ζεσουάλδο Φερέιρα. Πάλι καλά να λέμε. Από εκεί και πέρα; Τι; 

Ας τα πάρουμε με τη σειρά. Χρήματα: Δεν υπάρχουν! Αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Η αγωνία για το πόσα θα συγκεντρωθούν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που θυμίζει… γεφύρι της Άρτας, παραμένει. Κι όσο τα ταμεία παραμένουν άδεια, έρχεται το μεγάλο ερώτημα. Πως θα προχωρήσει ο υπόλοιπος σχεδιασμός; Μα με πωλήσεις, σου απαντούν. Ωραία, παρότι ενοχλεί, παρότι πονάει, είναι μια πικρή αλήθεια. Ακόμη κι αυτές όμως, δεν πρέπει να προχωρήσουν; Δεν πρέπει να ξέρει ο προπονητής σε ποιους δεν θα υπολογίζει; Για παράδειγμα. Ο Σισέ είναι πολύ πιθανό να χαιρετήσει. Δεν είναι καθόλου εύκολο να αντικατασταθεί ο Γάλλος, ή για να ακριβολογούμε, αυτό είναι αδύνατο. Όμως, όσες πιθανότητες και να έχεις, μειώνονται κάθε μέρα που περνά. Αν είναι να περιμένουμε τέλη Ιουλίου να πουληθεί ο Σισέ, την βάψαμε! 


Επίσης, δεν έχει κλείσει και η ιστορία του τεχνικού διευθυντή. Εντάξει, ξέρουμε μάλλον θα είναι ο Βρύζας. Αυτό το μάλλον, πότε θα φύγει; Πότε θα είναι σίγουρο; Εντός των ημερών λογικά… Μέχρι να γίνει όμως, ας περιμένουμε. Και πείτε ότι τελειώνει το θέμα του Βρύζα. Και κάθεται ο άνθρωπος να ασχοληθεί με τις μεταγραφές. Τι μπάτζετ θα έχει στη διάθεσή του; Πόσα χρήματα θα μπορεί να ξοδέψει, έστω για συμβόλαια παικτών; Άγνωστο κι αυτό.

Με λίγα λόγια και για να μην το κουράζουμε. Αυτή τη στιγμή, ο όλος σχεδιασμός της επόμενης σεζόν, είναι κάπως φλου. Κανείς δεν ξέρει, κανείς δεν είναι σίγουρος, κανείς δεν μπορεί να απαντήσει. Δηλώσεις του στυλ «ο Παναθηναϊκός δεν θα πτωχεύσει» και «θα έχουμε ανταγωνιστικό ρόστερ» είναι εύκολο να γίνονται. Το δύσκολο είναι να περάσουμε από τις δηλώσεις στην πράξη. Εκεί, υπάρχουν πολλά κολλήματα. Κάθε μέρα που περνά, είναι χαμένος πολύτιμος χρόνος. Και δεν γυρίζει πίσω. Στις 25 του μήνα, αρχίζει η προετοιμασία. Ένα μήνα πριν την πρώτη επίσημη υποχρέωση της ομάδας. Θα μας πείτε, λέμε τα προβλήματα αλλά λύσεις δεν προτείνουμε. Η απάντηση απλή. 

Δεν τις ξέρουμε τις λύσεις. Και δεν πάει το μυαλό μας στο πως μπορούν να βρεθούν αυτές οι λύσεις. Αυτό που ξέρουμε, είναι πως οι δυσκολίες είναι πολλές. Και οι αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν, κάτω από δύσκολες συνθήκες, σημαντικές. Το ρίσκο πρέπει να ελαχιστοποιηθεί. Και κάτω από πίεση, ποτέ δεν γίνεται να ελαχιστοποιήσεις το ρίσκο. Όπως έγινε στην πρώτη χρονιά της πολυμετοχικότητας ένα πράγμα. Τα λάθη, απίστευτα πολλά. Με τη διαφορά ότι τότε υπήρχε η οικονομική ευχέρεια, που τώρα έχει πάει… περίπατο.

Λευτέρης Μπακολιάς από Sportaction.gr