Σύλλογος μεγάλος ΔΕΝ υπάρχει άλλος!

7 Μαΐου 2011

Οταν ο Μπλατ αποθέωνε τον ΠΑΟ...

Η σχέση του Ντέιβιντ Μπλατ με την Ελλάδα μοιάζει να είναι... καρμική. Κι ας έκατσε στα μέρη μας μόνο έξι σκάρτους μήνες, όσο δηλαδή διήρκεσε η θητεία του στον πάγκο του Αρη.

Ο λόγος είναι απλός. Ο Αμερικανό-ισραηλινός προπονητής της Μακάμπι έχει πάθος με την ελληνική Ιστορία και δεν το κρύβει. Επίσης, τρέφει απεριόριστη εκτίμηση για τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς και τον Παναθηναϊκό. Κάτι που φανέρωσε εύγλωττα και στη συνέντευξη Τύπου για τον τελικό...

Ο Μπλατ ξέρει τόσα πολλά για την Ιστορία της χώρας μας, που όσο βρισκόταν στον Αρη συνήθιζε να βάζει σχετικά κουίζ γνώσεων στους παίκτες του, επιβραβεύοντας τους νικητές με... λιγότερους γύρους γύρω από το γήπεδο!

Ανάλογα... κουίζ (αγωνιστικά στην προκειμένη περίπτωση) θα επιδιώξει φυσικά να ετοιμάσει και στον Ζέλικο Ομπράντοβιτς, στον τελικό του φάιναλ φορ με τον Παναθηναϊκό. Τον προπονητή που εκθειάζει σε κάθε ευκαιρία και που θα βρει μπροστά του σε τελικό για πρώτη φορά από την παρθενική μονομαχία τους.

Ηταν Μάιος του 2001, στον τελικό της Suproleague, όταν ο Μπλατ είδε για πρώτη φορά στον αντίπαλο πάγκο τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Ο 52χρονος Αμερικανο-ισραηλινός ήταν ακόμα βοηθός του Πίνι Γκέρσον, όχι όμως και ένα χρόνο αργότερα, όταν ανέλαβε τα ηνία της Μακάμπι και αντιμετώπισε τον Ομπράντοβιτς για πρώτη φορά ως πρώτος προπονητής, στον ημιτελικό της Ευρωλίγκα.

Εκείνη τη χρονιά ο Παναθηναϊκός είχε νικήσει την «ομάδα του λαού» με 83-75, κατακτώντας τον τίτλο και το 3ο αστέρι του. Εννέα χρόνια αργότερα έχουν μεσολαβήσει άλλες 6μεταξύ τους αναμετρήσεις, καμία όμως σε τόσο υψηλό επίπεδο, σε τελικό Ευρωλίγκα. Πλέον, ο Παναθηναϊκός πηγαίνει για το 6ο αστέρι του, ο Ομπράντοβιτς για τον 8ο τίτλο του και ο Ντέιβιντ Μπλατ ελπίζει να σπάσει το ρόδι...

Ομπράντοβιτς Vs Μπλατ

Ημιτελικός Ευρωλίγκα ... 2001-02 ... 83-75
Κανονική περίοδος Ευρωλίγκα ... 2002-03 ... 64-77, 86-79
Top 16 Ευρωλίγκα ... 2005-06 ... 69-76, 81-70
Top 16 Ευρωλίγκα ... 2007-08 ... 64-74, 74-65

Οι 5 καλύτερες ατάκες του Μπλατ για τον Παναθηναϊκό

«Προτιμώ να παίξω με την Κάχα Λαμποράλ ή τη Λιέτουβος Ρίτας με μειονέκτημα έδρας, παρά με τον Παναθηναϊκό με πλεονέκτημα έδρας. Για μένα είναι ο πιο δύσκολος αντίπαλος στην Ευρώπη», Φεβρουάριος 2011.

«Ο Παναθηναϊκός έχει συγκεκριμένο τρόπο παιχνιδιού και όταν μπορεί να παίζει έτσι, είναι πολύ δύσκολο να τον αντιμετωπίσει κανείς. Εχει περηφάνεια ως ομάδα που του επιτάσσει να παίζει όπως θέλει αυτός. Σαν τη λεοπάρδαλη που δεν αλλάζει ποτέ τις βούλες της», Μάιος 2010.

«Ποτέ δεν θέλεις να παλέψεις με το θηρίο, όταν είναι πεινασμένο. Μου θυμίζει τον Ιάπωνα ναύαρχο που μετά την επίθεση των συμπατριωτών του στο Περλ Χάρμπορ, στον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο, είπε: φοβάμαι πως κάναμε ένα ολέθριο λάθος και ξυπνήσαμε έναν κοιμισμένο γίγαντα», Φεβρουάριος 2010 (πριν από έναν αγώνα στην Α1 με τον Παναθηναϊκό).

«Ο Παναθηναϊκός είναι η καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη τα τελευταία δύο χρόνια», Φεβρουάριος 2008 (έπειτα από μία νίκη επί του Παναθηναϊκού με την Εφές Πίλσεν).

«Πρέπει να παραδεχτούμε ότι ο Παναθηναϊκός ήταν σπουδαίος. Είχαν τον Μποντιρόγκα και έπαιξαν με κοντό σχήμα για πολύ ώρα, δεν μπορούσαμε να τους σταματήσουμε», Μάιος 2002 (ημιτελικός Ευρωλίγκα).
gaol