Σύλλογος μεγάλος ΔΕΝ υπάρχει άλλος!

12 Απριλίου 2011

Τα Δ.Σ. της... οργής

Για ακόμα μία φορά την τελευταία τριετία, ο Παναθηναϊκός έχει κρίσιμο Δ.Σ. για το μέλλον της ομάδας. 

Το Newspao θυμάται τα σημαντικότερα εξ΄ αυτών και παρουσιάζει μερικά από τα συναρπαστικότερα επεισόδια της πολυμετοχικότητας, ενός σίριαλ, που βασανίζει την «πράσινη» οικογένεια.

Η αρχή ενός σίριαλ που αφήνει εποχή

Στις 16 Ιανουαρίου του 2008, ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε από τον Ολυμπιακό με 4-0 και μία μέρα μετά ο Ανδρέας Βγενόπουλος παρουσίασε την ΠΕΚ, «πρωτοβουλία φιλάθλων και παλαιών αθλητών του Παναθηναϊκού με συντονιστή τον κ. Ανδρέα Βγενόπουλο». Τότε υη πολυμετοχικότητα δεν ήταν στο μυαλό κανενός, εκτός ίσως της οικογένειας Βαρδινογιάννη.

Στις 13 Απριλίου 2008, περίπου 25.000 φίλοι του Παναθηναϊκού, πραγματοποίησαν συλλαλητήριο, ζητώντας την αποχώρηση της οικογένειας Βαρδινογιάννη από την ιδιοκτησία της «πράσινης» ΠΑΕ. Εννιά μέρες μετά, ο Γιάννης Βαρδινογιάννης παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στην οποία ανακοίνωσε την πολυμετοχικότητα και προσκάλεσε όλους τους ενδιαφερόμενους να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι μαζί του.

Οι αδερφοί Γιαννακόπουλοι, ο Ανδρέας Βγενόπουλος και ο Νικόλας Πατέρας ήταν μερικοί από τους επιχειρηματίες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα. Στις 26 του ίδιου μήνα, η πολυμετοχικότητα πήρε σάρκα και οστά και ο Νικόλας Πατέρας έγινε ο νέος πρόεδρος της ΠΑΕ. Οι περισσότεροι πίστεψαν πως αυτή θα ήταν η αρχή καλύτερων ημερών για τον Παναθηναϊκό. Τελικά αποδείχθηκε πως ήταν η αφετηρία για αμέτρητες συγκρούσεις και για λίγες χαρές.

Για αρχή υπομονή

Η πρώτη χρονιά της πολυμετοχικότητας κύλησε με τις σχέσεις των εμπλεκόμενων πλευρών να μην είναι καλές, χωρίς ωστόσο να το «φωνάζει» κανένας εκ των μετόχων. Η πρώτη φορά που γίνεται «επίσημη» η κόντρα των μετόχων ήταν στο Δ.Σ. που έγινε στις 29 Απριλίου 2009.

Η απαίτηση του Ανδρέα Βγενόπουλου να είναι ο Νικόλας Πατέρας το απόλυτο αφεντικό της ΠΑΕ και η άρνηση του Γιάννη Βαρδινογιάννη σε αυτή την πρόταση σημάδεψαν το συγκεκριμένο Δ.Σ. Παράλληλα ο Βγενόπουλος επιτέθηκε και στον Γιαννακόπουλο για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η εφημερίδα «Πράσινη». Τελικά ο Πατέρας θα αποκτήσει αυξημένες αρμοδιότητες και εμείς θα δούμε το πρώτο επεισόδιο της πολυμετοχικότητας, όπου φανερά όλοι εξαπέλυσαν επίθεση σε όλους…

Παραίτηση Τζίγγερ

Περίπου ένα μήνα μετά ο Τζίγγερ παραιτήθηκε από το Δ.Σ., ξεκαθαρίζοντας ότι η οικογένειά του συνεχίζει να έχει το 57%. Τέσσερις μέρες μετά (25 Μαΐου 2009) ο Ανδρέας Βγενόπουλος ακολουθεί τον Γιάννη Βαρδινογιάννη και δηλώνει πως αποχωρεί από τα κοινά της «πράσινης» ΠΑΕ, καθώς και ότι θα εκχωρήσει τις μετοχές του για πάντα στην οικογένειά, ενώ «τα δικαιώματά τους θα ασκούνται δια πληρεξουσίου και από ανθρώπους που θα εμπιστεύομαι».

Η περίοδος 2009-2010 συνεχίστηκε με δεκάδες αντεγκλήσεις μεταξύ των μετόχων και με συνεχείς αιχμές του ενός στο άλλον. Τη στιγμή μάλιστα που η ομάδα σε αγωνιστικό επίπεδο είχει βρει το δρόμο της, μετά από ένα κακό ξεκίνημα. Προς το τέλος της σεζόν και ενώ η ομάδα πήγαινε φουλ για πρωτάθλημα, οι «φωνές» για κακοδιαχείριση είχαν αρχίσει να πληθαίνουν.

Παραίτηση Πατέρα

Και τη στιγμή που οι σχέσεις τους φαινόταν να είναι χειρότερες από ποτέ, ήρθε η συνάντηση Τζίγκερ – Πατέρα – Βγενόπουλου στις 23 Απριλίου 2010, όπου φάνηκε μία αχτίδα φωτός για καλύτερες μέρες. Η συζήτηση Πατέρα – Βαρδινογιάννη περίπου ένα μήνα μετά, ήταν η αρχή για νέες κόντρες. Αυτό που βγήκε ήταν πως ο πρώτος παραμένεις πρόεδρος με τους όρους του Τζίγγερ και έτσι άρχισε η (νέα) διαμάχη Πατέρα και Γιαννακόπουλων για τα πρωτοσέλιδα της «Πράσινης»… Στις 21 Μαΐου 2010 ο Νικόλας Πατέρας ανακοίνωσε στο Δ.Σ. της ΠΑΕ την παραίτησή του, εξαιτίας «πολέμου επικοινωνιακής λάσπης» που δέχτηκε.

Πουλάει ο Βαρδινογιάννης

Τέσσερις μέρες μετά ο Τζίγγερ ανακοίνωσε ότι πουλάει την ΠΑΕ, ξεκαθαρίζοντας πως τα χρήματα της αγοράς θα πάνε στον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό και σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Ανακοινώσεις μεταξύ Βγενόπουλου και Βαρδινογιάννη δίνουν και παίρνουν. Οι αιχμές και οι κατηγορίες δεν έχουν τέλος και ο Παναθηναϊκός ασχολείται με οτιδήποτε άλλο πέραν της κατάκτησης του νταμπλ και τους σχεδιασμού της νέας σεζόν.

Στο Δ.Σ. που έλαβε χώρα στις 28 Μαΐου, οι οπαδοί ζήτησαν την παραμονή του Πατέρα και την αποχώρηση του Βαρδινογιάννη. Αντώνης Αντωνιάδης και Θανάσης Γιαννακόπολος έκαναν δηλώσεις εν μέσω αποδοκιμασιών, με τον πρώτο να δηλώνει: «Δεν δέχθηκα να αναλάβω γιατί είμαι άντρας και φοράω παντελόνια».

Στις 2 Ιουνίου έγινε νέο Δ.Σ. όπου αποφασίστηκε ο Γιάννης Βεκρής να αναλάβει χρέη προέδρου μέχρι την Γενική Συνέλευση της 18ης Ιουνίου και ο Νίκος Νιόπλιας να παραμείνει στη θέση του προπονητή. Αυτά όμως πέρασαν σε δεύτερη μοίρα, μετά τις ανακοινώσεις Βγενόπουλου και Βαρδινογιάννη.

Πουλάει και ο Βγενόπουλος

Ο «Mr.Mig» ανακοίνωσε ότι πουλάει τις μετοχές του έναντι ενός ευρώ είτε στον Ερασιτέχνη, είτε στον σύνδεσμο Παλαιμάχων αθλητών του Παναθηναϊκού, ενώ άφησε και πάλι αιχμές για τον Τζίγγερ μιλώντας για «πισωγύρισμα» και «επικοινωνιακά παιχνίδια». Με τη σειρά του, ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ χαρακτήρισε «λιποτάκτη» και «ριψάσπι» τον Βγενόπουλο. Στο συμβούλιο της 13ης Ιουλίου, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος εξελέγη πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟ, μία απόφαση του Γιάννη Βαρδινογιάννη που προκάλεσε σοκ σε όλο τον ποδοσφαιρικό κόσμο και όχι μόνο.

Χαρίζει ο Τζίγγερ

Στις 6 Σεπτεμβρίου και ενώ μέχρι τότε συνεχίζονται οι αναταραχές, με τον κόσμο να απαιτεί την αποχώρηση του Βαρδινογιάννη, ο τελευταίος παίρνει ακόμα μία απόφαση – έκπληξη, ανακοινώνοντας πως παραχωρεί δωρεάν το 25% των μετοχών της οικογένειάς του στους Ανδρέα Βγενόπουλο και Νικόλα Πατέρα.

Δέκα μέρες αργότερα, το Δ.Σ. της ΠΑΕ αποφασίζει την επιστροφή του Νικόλα Πατέρα στην προεδρία του Παναθηναϊκού και οι δηλώσεις για ενότητα κάνουν και πάλι την εμφάνισή τους. Ταυτόχρονα παρουσιάζεται ως δεδομένη και η παραχώρηση του 25% των μετοχών του Βαρδινογιάννη, σε Πατέρα και Βγενόπουλο. Τη Δεύτερα 18/10 μέσω μιας επιστολής που διάβασε κατά τη διάρκεια του διοικητικού συμβουλίου, ο Γιάννης Βαρδινογιάννης ανακοίνωσε το τέλος της ενασχόλησης της οικογένειάς του με τα κοινά του Τριφυλλιού.

Ξανά πόλεμος

Στο διάστημα μεταξύ 20 και 23 Δεκεμβρίου η γκρίνια και η μιζέρια επιστρέφουν για τα καλά στον Παναθηναϊκό. Ο Πατέρας παραιτείται, δηλώνοντας και πάλι πως ο πόλεμος, ο Τζίγγερ δηλώνει πως ενεργεί ως το 30% και η εσωστρέφεια συνεχίζονται.
Σε ακόμα ένα Δ.Σ. δημιουργούνται εντάσεις με αφορμή μία γραβάτα (!) δώρο του Μάνου Μαυροκουκουλάκη στον Νικόλα Πατέρα, που ήταν απών. Το αδιέξοδο παραμένει μέχρι και σήμερα με τον Δημήτρη Γόντικα να έχει τρέχει την ομάδα, διαδεχόμενος τον Τζόνι Βεκρή.

Ο «ηθικός αυτουργός» και το «Παναθηναϊκάκι»

Η τελευταία «παράσταση» σε Δ.Σ. της ΠΑΕ δόθηκε πριν λίγες μέρες, στις 29 Μαρτίου. Το συμβούλιο κράτησε τρεις ώρες χωρίς να υπάρξει αποτέλεσμα. Ο Θανάσης Γιαννακόπουλος δήλωσε πως «δεν πρέπει να γίνουμε Παναθηναϊκάκι» και κόντρες για τα λεφτά που ξοδεύτηκαν τα τελευταία χρόνια, αλλά και για αυτά που πρέπει να μπουν για να έχει μέλλον η ομάδα συνεχίστηκαν.
Αποκορύφωμα αυτού του επεισοδίου, η επίθεση του Γιάννη Βαρδινογιάννη στο πρόσωπο του Ανδρέα Βγενόπολου, τον οποίο φωτογράφισε ως ηθικό αυτουργό της κατάστασης που επικρατεί στην ΠΑΕ και τόνισε πως «δεν θα επωμισθώ υποχρεώσεις που δημιούργησαν περαστικοί και καιροσκόποι».

Ακόμα μία πράξη του ανατρεπτικού έργου που ονομάζεται «πολυμετοχικός Παναθηναϊκός» θα γραφτεί σήμερα (12/4), σε ένα Δ.Σ. που αναμένεται με αγωνία είναι κρίσιμο, αλλά είναι και πιθανό να μην έχει κανένα αποτέλεσμα για άλλη μία φορά.
exedra.gr

Αν σας αρέσει η δουλειά μας και θέλετε να συνεχίσουμε να είμαστε μαζί σας κάντε κλικ σε μια διαφήμιση