Σύλλογος μεγάλος ΔΕΝ υπάρχει άλλος!

15 Απριλίου 2011

Από τον Γιούρκα στον Ροντρίγκο Σόουζα (BINTEO)



Το Newspao με αφορμή την επικείμενη πώληση του Σεμπάστιαν Λέτο και άλλων παικτών αν έρθει η κατάλληλη πρόταση, παρουσιάζει ποδοσφαιριστές που έχουν φύγει με μεταγραφή από το Τριφύλλι σε άλλες ομάδες.

Γιούρκας Σεϊταρίδης: Πόρτο, 3 εκατ. ευρώ


Από το «who is Giourkas» του Σερ Αλεξ Φέργκιουσον στην παραλίγο μεταγραφή του στην Ρεάλ Μαδρίτης. Ο Γιούρκας έρχεται στον Παναθηναϊκό από τον Πας Γιάννινα το 2001 και γρήγορα καθιερώνεται στους Πράσινους. Η ταχύτητά του σε συνδυασμό με την πολύ καλή τεχνική του για μπακ τον κάνουν να ξεχωρίζει και γρήγορα μπαίνει στο ραντάρ μεγάλων ομάδων. Το 2004 η τότε Πρωταθλήτρια Ευρώπης Πόρτο, πριν το Εuro,  προσφέρει 3 εκατ. ευρώ στους Πράσινους για τον Ελληνα μπακ την οποία αποδέχονται χαρακτηρίζοντας την πρόταση εξαιρετική.

Που να ήξεραν τι θα ακολουθούσε; Ο Σεϊταρίδης «μαγεύει» με τις εμφανίσεις του με την Εθνική που κατακτά το Εuro και φήμες θέλουν τη Ρεάλ Μαδρίτης να προσφέρει πάνω από 10 εκατ. ευρώ για τον Ελληνα μπακ, αλλά η Πόρτο έχει προλάβει να πάρει την υπογραφή του Γιούρκα και η υπόθεση δεν προχωράει.



Σωτήρης Κυριάκος: Ρέιντζερς 700.000 ευρώ

Η πιο επεισοδιακή μεταγραφή παίκτη στην ιστορία των Πράσινων. Τον Αυγουστο του 2001 επιστρέφει εσπευσμένα από τον δανεισμό του στον Αγιο Νικόλαο, πριν από τους αγώνες με την Σλάβια Πράγας για τα προκριματικά του Champions League, λόγω των πολλών τραυματισμών στην άμυνα. «Αρπάζει» την ευκαιρία από τα μαλλιά, καθιερώνεται βασικός στη άμυνα του Παναθηναϊκού και κατακτά το νταμπλ με το Τριφύλλι το 2004.

Τον Ιανουάριο του 2005 παραχωρείται δανεικός στη Ρέιντζερς για έξι μήνες με οψιόν αγοράς. Εντυπωσιάζει στους Σκοτσέζους, με τους οποίους κατακτά το Λιγκ Καπ και πετυχαίνει δύο γκολ, με τους Χαϊλάντερ να εκφράζουν την επιθυμία να τον διατηρήσουν στο ενεργητικό τους. Και εκεί είναι που τα πράγματα μπλέκονται.

Ο Κυργιάκος προσφεύγει στην UEFA, ζητώντας να μείνει ελεύθερος από τον Παναθηναϊκό και να υπογράψει σε ομάδα της αρεσκείας του. Ο λόγος είναι ότι ο Ελληνας αμυντικός έχει συμβόλαιο με τους Πράσινους το οποίο λήγει εκείνο το καλοκαίρι, με το Τριφύλλι να έχει οψιόν ανανέωσης την οποία ενεργοποιεί. H UEFA όμως δεν αναγνωρίζει αυτού του είδους τα συμβόλαια, ο Κυργιάκος μένει ελεύθερος και υπογράφει στην Ρέιντζερς. Ο Παναθηναϊκός δεν παρατάει την υπόθεση και προσφεύγει στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια και δικαιώνεται το 2009 με τον Ελληνα μπακ να καλείται να πληρώσει ένα ποσό ως αποζημίωση στους Πράσινους.



Εμάνουελ Ολισαντέμπε: Πόρτσμουθ, 500.000 ευρώ


Ο «Μανωλάκης» αγαπήθηκε πολύ από τον κόσμο του Τριφυλλιού και όχι άδικα. Ερχεται στον Παναθηναϊκό το 2001 από την Πολώνια Βαρσοβίας με τους Πράσινους να πληρώνουν στους Πολωνούς 3 εκατ. ευρώ. Τα λεφτά όμως δε πήγαν στο «βρόντο» καθώς ο Νιγηριανοπολωνός σκοράρει αρκετά και πετυχαίνει μερικά καθοριστικά γκολ στην Ευρώπη και προσελκύει το ενδιαφέρον αρκετών ευρωπαϊκών ομάδων.

Η Πόρτσμουθ κάνει πρόταση στον Παναθηναϊκό, την οποία οι Πράσινοι αποδέχονται, αλλά ο Ολισαντέμπε δεν περνάει τις ιατρικές εξετάσεις καθώς εντοπίζονται προβλήματα στα γόνατα του παίκτη. Ο τότε πρόεδρος του Παναθηναϊκού, Αγγελος Φιλιππίδης, απειλεί με μηνύσεις και προσφυγές για δυσφήμιση. Οι Αγγλοι όμως επανέρχονται τον επόμενο χρόνο και αποκτούν τον «Μανωλάκη» έναντι 500.000 ευρώ, ποσό όχι αντιπροσωπευτικό της αξίας του παίκτη, αλλά η ιστορία με τους τραυματισμούς του έχει ρίξει την τιμή του.



Φάνης Γκέκας: Μπόχουμ, 1.2 εκατ ευρώ

Άλλη μία περίπτωση που ο Παναθηναϊκός δεν πήρε όσα χρήματα θα έπρεπε από πώληση ποδοσφαιριστή. Η έφεσή του στο σκοράρισμα κάνει τον Παναθηναϊκό να τον αποκτήσει τον Ιανουάριο του 2005 από την Καλλιθέα. Προσαρμόζεται άμεσα στους Πράσινους και τελειώνει τη χρονιά ως πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος με 18 γκολ τα 8 με το Τριφύλλι. Η συνέχεια είναι ανάλογη με τον Ελληνα στράικερ την επόμενη χρονιά πετυχαίνει στο πρωτάθλημα 15 γκολ σε 28 παιχνίδια, με τον Παναθηναϊκό να μην καταφέρνει και πάλι να πάρει το πρωτάθλημα.

Το καλοκαίρι του 2006 όμως έρχεται η «ρήξη» στις σχέσεις του με τον Παναθηναϊκό, με αφορμή την μεταγραφή του Σαλπιγγίδη στους Πράσινους. Το Τριφύλλι προσφέρει στον ΠΑΟΚ εκτός από χρήματα ως έμψυχο αντάλλαγμα τον Γκέκα, με τον διεθνή επιθετικό να αρνείται να μετακομίσει στους Θεσσαλονικείς και να ζητάει μεταγραφή. Η Μπόχουμ κάνει πρόταση δανεισμού του (500.000) με οψιόν αγοράς (700.000) και ο Γκέκας μετακομίζει στην Bundesliga.

Εκεί κάνει «πλάκα» στις αντίπαλες άμυνες, σκοράρει 20 τέρματα με τη Μπόχουμ και αναδεικνύεται πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος. Η Μπόχουμ φυσικά και ενεργοποιεί την οψιόν του παίκτη τον οποίο πουλάει το ίδιο καλοκαίρι στη Μπάγερν Λεβερκούζεν έναντι 4.7 εκατ. ευρώ.



Αλέξανδρος Τζιώλης: Βέρντερ Βρέμης 250.000 ευρώ, Σιένα 1.2 εκατ. ευρώ

Από τους παίκτες που μπήκαν στο «μάτι» της πράσινης κερκίδας και η αποχώρησή του ήταν μονόδρομος μετά από κάποια στιγμή. Το 2005 μεταγράφεται στον Παναθηναϊκό από τον Πανιώνιο, «πακέτο» με τον Βαγγέλη Μάντζιο και γρήγορα κερδίζει θέση βασικού κυρίως λόγω των απογοητευτικών εμφανίσεων των Μπίσκαν και Κονσεϊσάο. Όμως οι τίτλοι δεν έρχονται με τους Τζιώλη και Βύντρα να βρίσκονται στο στόχαστρο των οπαδών. Τον Ιανουάριο του 2009 παραχωρείται δανεικός στην Βέρντερ, στην οποία μετράει 15 συμμετοχές και φτάνει μέχρι τον τελικό του Europa League.

Μετά τη λήξη του δανεισμού του στον γερμανικό σύλλογο επιστρέφει στον Παναθηναϊκό, με την διοίκηση να επιδιώκει την πώλησή του σε ομάδες του εξωτερικού ανεπιτυχώς, εξαιτίας και της άρνησής του ίδιου του παίχτη που δεν βρίσκει ομάδα που να τον καλύπτει. Παροπλίζεται από τον προπονητή του ΠΑΟ Χενκ Τεν Κάτε και δεν αγωνίζεται ως το τέλος του 2009 και τον Ιανουάριο του 2010 υπογράφει στην Σιένα με το Τριφύλλι να εισπράττει 1,2 εκατ, ευρώ.



Αντρέας Ιβανσιτς: Μάιντζ 1,7 εκατ. ευρώ

Ο Αυστριακός με το «γλυκό» αριστερό του πόδι προσέφερε πολλά στον Παναθηναϊκό όμως έπεσε «θύμα» της πολυμετοχικότητας. Ο τραυματισμός του Εκι Γκονζάλες, ανάγκασε τους Πράσινους να κινηθούν για την απόκτηση ενός δεκαριού με τον Αυστριακό να έρχεται ως δανεικός από την Σάλτσμπουργκ (900.000 ευρώ) με οψιόν αγοράς (600.000). η πολύ καλή του τεχνική και τα «φαρμακερά» του στημένα «αναγκάζουν» τον Παναθηναϊκό να ενεργοποιήσει την οψιόν του.

Όμως έχει την «ατυχία» να πέσει πάνω στην αρχή της πολυμετοχικότητας που τότε ξόδευε πολλά χρήματα και φέρνει στην ομάδα παίκτες με τα ίδια χαρακτηριστικά με τον Ιβανσιτς (Κλέιτον, Χριστοδουλόπουλος, Ρουκάβινα) και την πώληση να είναι μονόδρομος. Πηγαίνει δανεικός στην Μάιντζ για δύο χρόνια με κόστος 1.5 εκατ. ευρώ και οψιόν 200.000 την οποία και πρόσφατα ενεργοποίησε.



Ροντρίγκο Σόουζα: 2.2 εκατ. ευρώ


Το απόλυτο φιάσκο. Ηρθε με τη φήμη του killer που θα λύσει το επιθετικό πρόβλημα του Παναθηναϊκού και αποχώρησε κακήν κακώς σε μόλις έξι μήνες. Αποτελεί την πρώτη ακριβή μεταγραφή της πολυμετοχικότητας (3 εκατ. ευρώ), αλλά στην Πράσινη ΠΑΕ ακόμα «κλαίνε» τα λεφτά τους καθώς αγωνίζεται σε μόλις τέσσερις αγώνες πρωταθλήματος, απογοητεύει με τις εμφανίσεις του. Τίθεται προς πώληση με την Κρουζέιρο να κάνει πρόταση για την αγορά του και την διοίκηση του Τριφυλλιού να την αποδέχεται χωρίς δεύτερη σκέψη.

exedra.gr


Αν σας αρέσει η δουλειά μας και θέλετε να συνεχίσουμε να είμαστε μαζί σας κάντε κλικ σε μια διαφήμιση