Σύλλογος μεγάλος ΔΕΝ υπάρχει άλλος!

10 Μαρτίου 2011

Οι Γερμανοί τα έβαζαν, οι Ισπανοί τα έχαναν...

Αν και σε καμία περίπτωση δεν ήταν ανώτερη από τη Βαλένθια, τόσο στο αποψινό ματς, όσο συνολικά στο ζευγάρι, η Σάλκε κατάφερε να εξασφαλίσει την πρόκρισή της στα προημιτελικά του Champions League. 


Η ομάδα του Φέλιξ Μάγκατ επικράτησε με 3-1 των “νυχτερίδων” στη “Φέλτινς Αρίνα”, στην επαναληπτική μεταξύ τους αναμέτρηση για τη φάση των “16”, έχοντας αποσπάσει στο πρώτο παιχνίδι ισοπαλία με 1-1 στο “Μεστάγια”.








Πιο ομάδα η Βαλένθια συνολικά στο ματς, αλλά δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει τις σημαντικές ευκαιρίες που δημιούργησε, με εξαίρεση τη φάση του 17', όταν και άνοιξε το σκορ με τον Ρικάρντο Κόστα. Με στημένη φάση οι Γερμανοί μπήκαν και πάλι στο ματς, και την ισοφάριση με τον Φαρφάν στο 40', για να ολοκληρωθεί η ανατροπή στο δεύτερο μέρος από τον κορυφαίο της Σάλκε, Γκαβράνοβιτς.


Αναμενόμενο το 4-4-2 από τον Φέλιξ Μάγκατ στο ξεκίνημα, όχι όμως και τα πρόσωπα. Ως παρτενέρ του Ραούλ επιλέχθηκε τελικά ο Γκαβράνοβιτς, αντί του Εντού, ενώ για το αριστερό άκρο της άμυνας προτιμήθηκε ο Εσκουδέρο από τον Σάρπεϊ. Από την άλλη μεριά, στο 4-2-3-1 της Βαλένθια ο Αντούριθ, όπως αναμενόταν, κέρδισε τη μάχη από τον Σολδάδο για τη θέση του μοναδικού φορ, ενώ και στα αμυντικά χαφ ο Μπανέγα προτιμήθηκε έναντι του Τίνο Κόστα.


Παιχνίδι κέντρου στα πρώτα λεπτά, με τη Βαλένθια να απειλεί πρώτη στο 8'. Μετά από κομπίνα σε εκτέλεση κόρνερ ο Ματιέ βρέθηκε μόνος του στο ύψος της μεγάλης περιοχής, αλλά το διαγώνιο σουτ που επιχείρησε βρήκε ελάχιστα στα σώματα και πέρασε δίπλα από το αριστερό κάθετο δοκάρι του Νόιερ. Η απάντηση της Σάλκε ήρθε στο 14', όταν ο Γκαβράνοβιτς βρέθηκε μόνος του στο ύψος της μικρής περιοχής, αλλά η κεφαλιά που επιχείρησε ήταν αδύναμη και κατέληξε εύκολα στην αγκαλιά του Γκουάιτα.


Τρία λεπτά αργότερα, η Βαλένθια πήρε το προβάδισμα. Ο Μεχμέτ Τοπάλ ταλαιπώρησε τους αντίπαλους αμυντικούς από τα αριστερά και έβγαλε ωραία σέντρα, με τον Ρικάρντο Κόστα με κεφαλιά να γράφει το 0-1. Στο 18' η κεφαλιά του Ραούλ πλησίασε τον στόχο, αλλά έφυγε άουτ, ενώ στο 21' το πλασέ του Αντούριθ σταμάτησε στα σώματα. Ο Νόιερ στο 33' πρόλαβε την τελευταία στιγμή του Αντούριθ που... εφορμούσε προς την εστία του, ενώ στο 37', και σε φάση διαρκείας, ο Μάτα με σουτ από το ύψος της μικρής περιοχής έστειλε τη μπάλα ελάχιστα άουτ.


Η Βαλένθια έδειχνε να ελέγχει το ματς, αλλά στο 40' αρκούσε μια απευθείας εκτέλεση φάουλ από τον Φαρφάν για να έρθει η ισοφάριση για τους Γερμανούς. Γενικότερα, οι Ισπανοί έδειξαν πιο ομάδα στο γήπεδο, αλλά η Σάλκε κάλυπτε τα μειονεκτήματά της ούσα πολύ επικίνδυνη στις στημένες φάσεις.


Στο δεύτερο μέρος, η Βαλένθια μπήκε και πάλι πιο ζωηρά, αλλά στο 52' ο Γκαβράνοβιτς εκμεταλλεύτηκε την ασταθή απόκρουση του Γκουάιτα και με κοντινό πλασέ έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα για το 2-1, με τη μπάλα να χτυπάει πρώτα στο αριστερό και στη συνέχεια στο δεξί κάθετο δοκάρι πριν καταλήξει σαδιστικά στα δίχτυα. Απίστευτη ευκαιρία για τις “νυχτερίδες” στο 56', όταν ο Μέτσελντερ δεν κατάφερε να διώξει τη μπάλα σε σέντρα του Ματιέ και ο Αντούριθ που πήρε τη μπάλα κατάφερε να τη στείλει άουτ εξεπαφής, με τον Νόιερ εξουδετερωμένο.


Δυο λεπτά αργότερα ο Αντούριθ βρέθηκε μόνος του απέναντι από τον Νόιερ, αλλά νικήθηκε στο τετ α τετ από τον Γερμανό πορτιέρο. Η είσοδος του Σολντάδο στο 64' έφερε τη Βαλένθια να παίζει πλέον με 4-4-2, με τον Τίνο Κόστα στο 71' να αποτυγχάνει να βάλει σωστά την προβολή, μόνος του απέναντι από τον Νόιερ. Η Βαλένθια συνέχισε να πιέζει, με τη Σάλκε πλέον καθαρά σε παθητικό ρόλο, αλλά στο 81' ο Γκαβράνοβιτς εκμεταλλεύτηκε λάθος στην άμυνα για να βρεθεί απέναντι από τον Γκουάιτα, αλλά έστειλε τη μπάλα στο δοκάρι.


Στο 85' το πλασέ του Ματιέ από εξαιρετική θέση ήταν αδύναμο και κατέληξε στην αγκαλιά του Νόιερ, με τους Ισπανούς να προσπαθούν μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο, αλλά χωρίς πολλές δυνάμεις και καθαρό μυαλό πλέον. Μάλιστα, στο 93' ο Γκαβράνοβιτς με μακρινό σουτ έστειλε τη μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι, ενώ στο 94', και με τη Βαλένθια πλέον όλη μπροστά, ο Φαρφάν έφυγε μόνος του πίσω από τη σέντρα και φθάνοντας απέναντι από τον Γκουάιτα πλάσαρε ιδανικά για το τελικό 3-1.


Αυτή ήταν η μόλις 2η εκτός έδρας ήττα της Βαλένθια στα τελευταία 11 ευρωπαϊκά παιχνίδια της, με τις “νυχτερίδες” να μετρούν πλέον ρεκόρ 1-2-8 επί γερμανικού εδάφους (μοναδική νίκη το 2007 στο ίδιο γήπεδο με 1-0 επί της Σάλκε). Παράλληλα, τις 140 συμμετοχές στο Τσάμπιονς Λιγκ έφτασε ο Ραούλ, πιάνοντας στην 1η θέση τον Πάολο Μαλντίνι, αλλά έμεινε στα 14 γκολ κόντρα στη Βαλένθια.


Η ταυτότητα του αγώνα:
(σε παρένθεση το συνολικό σκορ)


Σάλκε – Βαλένθια 3-1 (4-2)
40' Φαρφάν, 52' Γκαβράνοβιτς, 94' Φαρφάν - 17' Ρικάρντο Κόστα
Σάλκε: Νόιερ – Ουτσίντα, Χέβεντες, Μέτσελντερ, Εσκουδέρο – Κλούγκε (81' Σέρπεϊ), Μάτιπ (60' Παπαδόπουλος) – Φαρφάν, Χουράδο (76' Ντράξλερ) – Ραούλ, Γκαβράνοβιτς.
Βαλένθια: Γκουάιτα – Μπρούνο, Ρικάρντο Κόστα, Ναβάρο, Ματιέ – Τοπάλ, Μπανέγα (70' Τίνο Κόστα) – Χοακίν, Πάμπλο Ερνάντεθ (64' Σολδάδο), Μάτα – Αντούριθ (75' Ζόνας).
Διαιτητής: Γιόνας Έρικσον (Σουηδία)




Ανθεκτικά «σπιρούνια»!


Σαν… κόρη οφθαλμού διαφύλαξε το 1-0 του πρώτου αγώνα στο «Σαν Σίρο» η Τότεναμ και κρατώντας στο 0-0 τη Μίλαν στον επαναληπτικό του «Γουάιτ Χαρτ Λέιν», πήρε το εισιτήριο για τους «8». Καλύτεροι στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα οι «ροσονέρι», δεν κατάφεραν όμως να βρουν το δρόμο προς τα δίχτυα και οι Λονδρέζοι πανηγύρισαν στο τέλος της πρόκριση στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ για πρώτη φορά στην ιστορία τους.








Με τον Φαν ντερ Φάαρτ βασικό και τον Μπέιλ στον πάγκο ξεκίνησαν οι γηπεδούχοι, ενώ για την κορυφή της επίθεσης ο Ρέντναπ επέλεξε τον σκόρερ του πρώτου αγώνα, Πίτερ Κράουτς, αντί του Ζερμέιν Ντεφόου. Στον αντίποδα, η αναμενόμενη ενδεκάδα για τους «ροσονέρι», με τους Φλαμινί, Σέιντορφ και Μπόατενγκ τριάδα στο κέντρο και τον Ρομπίνιο λίγο πίσω από τους Ιμπραΐμοβιτς και Πάτο στην επίθεση.


Αναγνωριστικά τα πρώτα λεπτά, με τις δύο ομάδες να προσπαθούν να επιβάλουν τον ρυθμό τους, χωρίς πάντως κάποια να καταφέρνει να ξεχωρίσει. Η Τότεναμ έψαχνε συνεχώς με ψηλές μπαλιές τον Κράουτς, ο οποίος έπαιρνε μεν όλες τις κεφαλιές, αλλά τίποτα παραπάνω, ενώ πιο δραστήριος παίκτης των «σπιρουνιών» ήταν ο Φαν ντερ Φάαρτ, που είχε 2-3 καλά σουτ, χωρίς πάντως να ανησυχήσει ιδιαίτερα τον Αμπιάτι.


Η Μίλαν, από την πλευρά της, είχε πρόθεση να βάλει κάτω την μπάλα και μετά το 20λεπτο άρχισε να «πατάει» καλύτερα στον αγωνιστικό χώρο, έχοντας κερδίσει την κατοχή. Στο 26’ έχασε σπουδαία ευκαιρία, με τον Γκαλάς να διώχνει πάνω στη γραμμή σουτ του Ιμπραΐμοβιτς, που είχε κοντράρει στον Τσόρλουκα, ενώ έξι λεπτά αργότερα ο καλύτερος των «ροσονέρι», Πάτο, είχε ένα καλό σουτ μέσα απ’ την περιοχή, που εξουδετέρωσε ο Γκόμες.


Το πρώτο μέρος ολοκληρώθηκε με τους Μιλανέζους να έχουν την υπεροχή και να δείχνουν πιο απειλητικοί από τους Λονδρέζους, οι οποίοι υστερούσαν στο δημιουργικό κομμάτι και δεν απείλησαν σχεδόν καθόλου.


Στο ίδιο τέμπο συνεχίστηκε το παιχνίδι και στην επανάληψη, με τους «ροσονέρι» να έχουν την υπεροχή (αυτοί άλλωστε «καίγονταν» για να σκοράρουν) και τους γηπεδούχους να περιμένουν μια καλή αντεπίθεση για να «σκοτώσουν» το ματς. Στο 66’ ο Ρομπίνιο έχασε μοναδική διπλή ευκαιρία να ανοίξει το σκορ, ενώ στο 77’ σουτ του Πάτο πέρασε μόλις άουτ, με τη Μίλαν να επιμένει, αλλά την άμυνα της Τότεναμ να κρατάει με… νύχια και με δόντια.


Στο τελευταίο 10λεπτο οι «ροσονέρι» τα έπαιξαν «όλα για όλα», αλλά με εξαίρεση ένα σουτ του Ρομπίνιο, που κόντραρε στον Γκαλάς και έφυγε κόρνερ, δεν απείλησε τον Γκόμες και η Τότεναμ πανηγύρισε στο φινάλε την ιστορική πρόκριση.


Η ταυτότητα του αγώνα
(σε παρένθεση το συνολικό σκορ)


Τότεναμ – Μίλαν 0-0 (1-0)
-
Τότεναμ: Γκόμες – Τσόρλουκα, Γκαλάς, Ντόουσον, Ασού Εκοτό – Λένον, Σάντρο, Μόντριτς, Πίεναρ (71’ Τζίνας) – Φαν ντερ Φάαρτ (66’ Μπέιλ) – Κράουτς (83’ Παβλιουτσένκο).
Μίλαν: Αμπιάτι – Αμπάτε, Νέστα, Τιάγκο Σίλβα, Γιανκουλόφσκι (70’ Αντονίνι) – Φλαμινί (87’ Στράσερ), Σέιντορφ, Μπόατενγκ (76’ Μέρκελ) – Ρομπίνιο – Ιμπραΐμοβιτς, Πάτο.
Διαιτητής: Φρανκ Ντε Μπλέικερε (Βέλγιο)