Στη συνάντηση της περασμένης Δευτέρας ανάμεσα στους Γιάννη Βαρδινογιάννη, Ανδρέα Βγενόπουλο και Νικόλα Πατέρα (όπως σας αποκάλυψε το «Goal») τέθηκε επί τάπητος -για πρώτη φορά τόσο έντονα τα τελευταία χρόνια- από όλους η ιδέα της εγκατάλειψης του πρότζεκτ του νέου γηπέδου της ομάδας στον Βοτανικό.
Κι αυτό διότι από την πλευρά του «Mr. MIG» υπήρξε εκ νέου ο έντονος προβληματισμός για την πορεία και τις καθυστερήσεις γύρω από το έργο και το κατά πόσο συμφέρει πλέον το σύλλογο η όλη διαδικασία της Διπλής Ανάπλασης.
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση, χωρίς να «νομιμοποιείται» -με βάση τις υπογεγραμμένες συμφωνίες που υπάρχουν εδώ και δύο μήνες, ανάμεσα σε ΠΑΕ, Ερασιτέχνη, Βωβό και δήμο Αθηναίων με το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ως προς τη νομοθετική ρύθμιση της Διπλής Ανάπλασης- «τρενάρει» εδώ και καιρό εντέχνως την όλη διαδικασία προώθησης της ρύθμισης στη Βουλή, περιμένοντας να δει πού θα κάτσει η μπίλια στα εσωτερικά του Παναθηναϊκού.
Μάλιστα, στην προχθεσινή συνάντηση που είχαν αξιωματούχοι του ΥΠΕΚΑ με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στην εταιρεία του Βωβού η ατάκα που ειπώθηκε (χωρίς εντούτοις να αιτιολογηθεί) ήταν πως «εμείς θέλουμε να κάνουμε τη ρύθμιση που έχει συμφωνηθεί, όμως το πρόβλημα είναι ο Παναθηναϊκός».
Με απλά λόγια στην κυβέρνηση, και δη στο ΥΠΕΚΑ, παρατηρούν τις αλλαγές που επίκεινται στα διοικητικά της «πράσινης» ΠΑΕ και «παγώνουν» το θέμα ως άλλοι Πόντιοι Πιλάτοι, περιμένοντας να δουν πώς θα πορευτούν ανάλογα και οι ίδιοι.
Κι αυτό διότι όπως λεγόταν από το υπουργείο «από τη στιγμή που η συμφωνία που υπεγράφη τον Αύγουστο έγινε με τον Γιάννη Βαρδινογιάννη, πώς μπορούμε να ξέρουμε ότι θα έχει ισχύ ή δεν θα υπάρχει βούληση για κάτι άλλο έπειτα από λίγους μήνες, εφόσον ολοκληρωθεί η αλλαγή στο διοικητικό καθεστώς της ΠΑΕ Παναθηναϊκός;».
Επιπλέον, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, την κυβέρνηση την «ψήνει» η πιθανότητα να «ξεφορτωθεί» το ΟΑΚΑ και γι’ αυτό εμφανίζεται ανοιχτή στην προοπτική που έχει παρουσιαστεί από την πλευρά Βγενόπουλου για μετακίνηση του πρότζεκτ στην Καλογρέζα.
Εξ ου, λοιπόν, και οι όποιες καθυστερήσεις, αλλά και η διστακτικότητα από το ΥΠΕΚΑ να περάσει τον τελευταίο μήνα προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο, που έχει «κλειδώσει» από όλες τις πλευρές βάσει της αυγουστιάτικης συμφωνίας.
Η τοποθέτηση Σηφουνάκη και το ξεκαθάρισμα προθέσεων
Οπως αποφασίστηκε στη συνάντηση των τριών ισχυρών μετόχων του Παναθηναϊκού, προτού παρθεί οριστική αλλαγή πλεύσης, θα γίνει πρώτα εντός των επόμενων ημερών μία συνάντηση με τον Βαγγέλη Σαμαρά, εντεταλμένο σύμβουλο στο θέμα του γηπέδου στον Βοτανικό, προκειμένου να λυθούν όλες οι απορίες, να σταθμιστούν τα δεδομένα και να οριστούν οι επόμενες κινήσεις του Παναθηναϊκού.
Ενα άλλο θέμα, ωστόσο, που αναμένεται να «παγώσει» κι άλλο τις εξελίξεις γύρω από τον Βοτανικό είναι η αλλαγή σκηνικού στο ΥΠΕΚΑ και η τοποθέτηση (βάσει χθεσινού ΦΕΚ, που ξεκαθάρισε τις αρμοδιότητες) του Νίκου Σηφουνάκη στη θέση του αναπληρωτή υπουργού. Ο τελευταίος θα αναλάβει το κομμάτι της χωροταξίας και περιβάλλοντος, στα οποία εντάσσεται το πρότζεκτ της Διπλής Ανάπλασης. Οπερ σημαίνει πως θα χρειαστεί ένα διάστημα, προκειμένου να ενημερωθεί σφαιρικά για το κομμάτι της νομοθετικής ρύθμισης, η οποία έχει μπει προς το παρόν στο συρτάρι.
Δεν αποκλείεται, λοιπόν, μέσα στις επόμενες εβδομάδες (κι αφού ο Σηφουνάκης αποκτήσει ξεκάθαρη εικόνα) να επιδιώξουν οι «πράσινοι» μία συνάντηση μαζί του (σε επίπεδο κορυφής), ούτως ώστε να ξεκαθαρίσουν μια και καλή τις σκέψεις και τις προθέσεις του υπουργείου γύρω από τη Διπλή Ανάπλαση. Αν, δηλαδή, υπάρχει βούληση να προχωρήσει ο Βοτανικός ή θα πρέπει να στραφεί πλέον ο Παναθηναϊκός οριστικά κάπου αλλού.
ΕΡΩΤΗΜΑ 1ο
- Αν η ΠΑΕ Παναθηναϊκός αποχωρήσει από το πρότζεκτ της «Διπλής Ανάπλασης», θα έχει οικονομικές επιπτώσεις;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Οχι. Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός δεν θα έχει καμία οικονομική επίπτωση, αφού δεν υπάρχει καμία ποινική ρήτρα που να τη δεσμεύει για τον Βοτανικό. Αντιθέτως, αν οι «πράσινοι» αποφασίσουν να το τραβήξουν, μπορούν να διεκδικήσουν ακόμη και αποζημιώσεις από τον δήμο για τα χρήματα που έχουν δώσει έως τώρα για τις μελέτες, το master plan και όλο το «πακέτο». Ο δήμος άλλωστε έχει αναλάβει την ευθύνη να προωθήσει το πρότζεκτ σε συνεργασία με την κυβέρνηση και, αν εκτιμηθεί πως η όλη διαδικασία έχει «κολλήσει» με δική του υπαιτιότητα, ο Παναθηναϊκός έχει «πατήματα».
ΕΡΩΤΗΜΑ 2ο
- Πώς και με ποιες προϋποθέσεις θα μπορέσει να πάρει το ΟΑΚΑ η ΠΑΕ Παναθηναϊκός;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Εδώ υπάρχουν διάφορες σκέψεις, αλλά και διάφορες δυσκολίες. Πρώτα απ' όλα ο Παναθηναϊκός δεν μπορεί να πάρει ως ΠΑΕ το Ολυμπιακό Στάδιο, αλλά μόνο μέσω του Ερασιτέχνη. Οπερ σημαίνει πως σε αυτό θα πρέπει να συναινέσει ο Ερασιτέχνης, που προς το παρόν ψηφίζει «δαγκωτό» Βοτανικό. Κάτι λογικό, αφού στον Βοτανικό εκτός από τις ολοκαίνουργιες εγκαταστάσεις θα έχει και εμπορικές χρήσεις άκρως πολύτιμες για τη βιωσιμότητά του, τις οποίες δύσκολα θα μπορέσει να βρει στο ΟΑΚΑ.
Βεβαίως η λύση ΟΑΚΑ από τη στιγμή που δεν έχει οριστικοποιηθεί δεν έχει παρουσιαστεί και στον Ερασιτέχνη ως ολοκληρωμένη πρόταση, για να γνωρίζει κανείς τη στάση του.
Αλλά ακόμη και στην περίπτωση που συναινέσει ο Ερασιτέχνης, θα πρέπει να γίνει νομοθετική ρύθμιση (ή προεδρικό διάταγμα) για τις αλλαγές χρήσης κ.λπ., κάτι που μπορεί να τραβήξει: α) Σύμφωνα όσα έχει υποστηρίξει ο Ανδρέας Βγενόπουλος ελάχιστο χρονικό διάστημα και σε κάθε περίπτωση λιγότερο από τον Βοτανικό και β) σύμφωνα με τους εμπλεκόμενους στο γήπεδο του Βοτανικού, ίσως και πάνω από ενάμιση χρόνο.
ΕΡΩΤΗΜΑ 3ο
-Μπορεί η ΠΑΕ να προωθήσει την κατασκευή νέου γηπέδου στο ΟΑΚΑ;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Υπό προϋποθέσεις έχει τη δυνατότητα «πατώντας» σε Προεδρικό Διάταγμα που υπάρχει και προβλέπει άδεια για επιπλέον δόμηση για αθλητική εγκατάσταση στο χώρο που βρίσκεται σήμερα το ποδηλατοδρόμιο του Ολυμπιακού Σταδίου. Αλλά, προσέξτε, με μία βασική προϋπόθεση: Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, αποκλείει το ενδεχόμενο εμπορικών χρήσεων. Κάτι που, αν ισχύει, σημαίνει μηδέν έσοδα για την ΠΑΕ
Από εκεί και πέρα, ακόμη κι αν μελλοντικά υπάρξει συμφωνία με την κυβέρνηση για τη χρήση γης και συνταχθεί νόμος που θα δίνει το δικαίωμα στον Παναθηναϊκό να φτιάξει μαγαζιά ή εμπορικό στην περιοχή και να αποκτήσει εμπορικές χρήσεις, ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπάρξουν αντιδράσεις από οικονομικούς κολοσσούς, οι οποίοι έχουν αναπτύξει εμπορική δραστηριότητα σε απόσταση μικρότερη του ενός χιλιομέτρου.
ΕΡΩΤΗΜΑ 4ο
-Μπορεί, αν η ΠΑΕ Παναθηναϊκός πάρει το υπάρχον ποδοσφαιρικό γήπεδο στο ΟΑΚΑ, να κάνει αλλαγές στη δομή του (κατάργηση του στίβου, βύθιση του γηπέδου);
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πιθανότατα όχι (στην Ελλάδα βεβαίως δεν μπορείς να είσαι απόλυτα σίγουρος για τίποτα), για δύο βασικούς λόγους. Πρώτα απ’ όλα για την κατάργηση του στίβου και στη βύθιση του γηπέδου δεν πρόκειται να δώσει το «πράσινο φως» η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Κι αυτό διότι το ΟΑΚΑ είναι (πλέον) το μοναδικό στάδιο στην Αθήνα το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει μεγάλο μίτινγκ στίβου. Πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 είχε δοθεί το «ΟΚ» στην κατάργηση του στίβου στο «Γ. Καραϊσκάκης», επειδή ακριβώς υπήρχε το ΟΑΚΑ. Αυτήν τη φορά όμως η ΓΓΑ είναι δεδομένο πως θα αντιδράσει.
Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με τον Σαντιάγο Καλατράβα. Οταν ο Ισπανός αρχιτέκτονας (και πολιτικός μηχανικός) έφτιαξε την περιβόητη στέγη του Ολυμπιακού Σταδίου, στα συμβόλαια που υπέγραψε, έβαλε ξεκάθαρο όρο πως για την οποιαδήποτε αλλαγή στην αισθητική του γηπέδου θα πρέπει να δώσει και ο ίδιος άδεια. Με λίγα λόγια, ακόμη κι αν θελήσει κάποιος να μετακινήσει οριστικά ένα καρεκλάκι από μία θύρα και να το πάει σε μία άλλη, θα πρέπει να πάρει άδεια από τον Καλατράβα. Πόσο μάλλον να προβεί σε ριζική αναδιάρθρωση του ΟΑΚΑ Συν του ότι υπάρχει κι ένα ζήτημα ασφαλείας, με βάση την υπάρχουσα μορφή του Ολυμπιακού Σταδίου.
Με απλά λόγια, αν «ξεγραφτεί» ο Βοτανικός και προωθηθεί στην πορεία από την ΠΑΕ η λύση του ΟΑΚΑ ως μόνιμης έδρας της ομάδας, το πιο ρεαλιστικό σενάριο είναι να παραμείνει το γήπεδο (και το status quo) ως έχει. Δηλαδή, με τους «πράσινους», μόνιμους ενοικιαστές του Ολυμπιακού Σταδίου.
ΕΡΩΤΗΜΑ 5ο
-Μπορεί ο Ερασιτέχνης να μείνει στον Βοτανικό και η ΠΑΕ να πάει στο ΟΑΚΑ;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το εν λόγω σενάριο «παίζει» αν το προωθήσει η κυβέρνηση. Αν, δηλαδή, αποφασιστεί στην πορεία από την ΠΑΕ Παναθηναϊκός να αποτραβηχτεί από τον Βοτανικό και να πάει με μόνιμο ενοίκιο στο ΟΑΚΑ, η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει μόνο με τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη και το εμπορικό, αν κι εφόσον η νομοθετική ρύθμιση (με το εμπορικό του Βωβού) περάσει κι εγκριθεί από το ΣτΕ. Το πρότζεκτ θα συνεχιστεί χωρίς το ποδοσφαιρικό γήπεδο στον Βοτανικό (όπερ σημαίνει πως η δόμηση θα είναι μικρότερη) και το κράτος θα πάρει κανονικά το «Απόστολος Νικολαΐδης» για να ολοκληρώσει τη «Διπλή Ανάπλαση».
(sentragoal)