Σύλλογος μεγάλος ΔΕΝ υπάρχει άλλος!

11 Ιουλίου 2010

Αξιος αντικαταστάτης ο Κέζος

Ενα από τα βασικά ερωτηματικά των φίλων του Παναθηναϊκού όσον αφορά τη φετινή προετοιμασία είχε να κάνει με τη -νέα- αλλαγή στη θέση του γυμναστή και το κατά πόσο θα μπορούσε ο Αντώνης Κέζος να φτάσει τον... πήχη που είχαν βάλει ψηλά ο υπεύθυνος των δύο τελευταίων προετοιμασιών Λόρενς Εμπεν (που είχε «απογειώσει» τη φυσική κατάσταση της ομάδας) και ο γυμναστής των δύο τελευταίων νταμπλ του «τριφυλλιού» Στέργιος Φωτόπουλος. Από την πρώτη κιόλας εβδομάδα, ωστόσο, ο Κύπριος προπονητής φυσικής κατάστασης έδειξε πως είναι άξιος αντικαταστάτης τους...

Ο 46χρονος γυμναστής «έδεσε» αμέσως με τη φιλοσοφία και τα «θέλω» του Νίκου Νιόπλια, ο οποίος του έχει δώσει μεγάλη ελευθερία κινήσεων στο πρόγραμμά του. Με λίγα λόγια, στα πρώτα βήματα της προπόνησης (που βγαίνει πάντα σε συνεργασία με τον Ελληνα τεχνικό) ο Κέζος είναι το απόλυτο «αφεντικό», καθοδηγώντας σε κάθε κίνηση τους παίκτες του Παναθηναϊκού σ’ αυτά που ζητάει, προκειμένου όλα να γίνονται στην εντέλεια. Στα παραγγέλματά του είναι αρκετά αυστηρός και έχει το απόλυτο κουμάντο της εκγύμνασης των παικτών, ενώ εκτός προπόνησης είναι γενικά πολύ φιλικός και προσιτός σε όλους, δείχνοντας πως έχει ενταχθεί πολύ γρήγορα στην «πράσινη οικογένεια».

Επιπλέον, ένα από τα χαρακτηριστικά του νέου γυμναστή του «τριφυλλιού» είναι ο απόλυτος προγραμματισμός του. Η καθημερινή δουλειά του στην Παιανία ξεκινάει τουλάχιστον μιάμιση με δύο ώρες πριν από την έναρξη της προπόνησης, καθώς ετοιμάζει προσεκτικά το πρόγραμμα που θα ακολουθήσουν οι παίκτες, έχοντας ήδη μιλήσει σχετικά με τον Νιόπλια από την προηγούμενη μέρα.

Μία από τις βασικές αλλαγές που έχει επιφέρει στην εκγύμναση των παικτών έχει να κάνει με τις ασκήσεις του βάρους του σώματος, στις οποίες δίνει πολύ μεγάλη προσοχή. Δεν αρκείται δηλαδή μόνο στα βάρη του γυμναστηρίου (τα οποία χρησιμοποιεί πολύ λιγότερο), αλλά δουλεύει πολύ έναν κύκλο ασκήσεων πάνω σε κινήσεις που κάνουν οι παίκτες συνεχώς μέσα στο γήπεδο. Κάτι που βοηθάει αφάνταστα τους ποδοσφαιριστές, οι οποίοι γυμνάζουν συγκεκριμένα σημεία του σώματός τους, αποκτώντας μεγαλύτερη ευλυγισία και ευκινησία. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι στις συγκεκριμένες ασκήσεις παίρνουν πάντα μέρος και οι τερματοφύλακες του Παναθηναϊκού (προτού αποσπαστούν από το βασικό γκρουπ για να συνεχίσουν τη δουλειά με τον Βασίλη Αλεξούδη), καθώς το συγκεκριμένο πρόγραμμα ασκήσεων είναι «ευεργετικό» για τους ίδιους και τις κινήσεις τους κάτω από τα γκολπόστ.

Οι διπλές καθημερινές προπονήσεις των «πρασίνων» διαρκούν περίπου μιάμιση ώρα. Το πρωί το μεγαλύτερο μέρος αφιερώνεται σε ασκήσεις φυσικής κατάστασης (από την επόμενη εβδομάδα θα μπει στο πρόγραμμα και η εκρηκτικότητα), ενώ το απόγευμα αναλαμβάνει? δράση ο Νιόπλιας, με τακτική και ασκήσεις με μπάλα. Πολύτιμος «συνεργάτης» του Αντώνη Κέζου είναι επί μονίμου βάσεως ο υπολογιστής του, στον οποίο περνάει καθημερινά όλα τα δεδομένα της προπόνησης, προκειμένου να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή σε τι επίπεδο βρίσκονται οι παίκτες.


(goal)