Σύλλογος μεγάλος ΔΕΝ υπάρχει άλλος!

11 Μαΐου 2015

Η "πράσινη" αποχώρηση του 1993


Ο Ολυμπιακός ανακηρύσσεται πρωταθλητής του πρώτου Επαγγελματικού Πρωταθλήματος της ΕΣΑΚ άνευ αγώνος καθώς στις 11 Μαΐου 1993 ο Παναθηναϊκός δεν κατεβαίνει στο 4ο και τελευταίο αγώνα των playoffs στο Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας με το σκορ της σειράς να είναι στο 2-1.


Τη σεζόν 1992-1993, πρωταθλητής αναδείχθηκε ο Ολυμπιακός ύστερα από μια σειρά επεισοδιακών τελικών κόντρα στον αιώνιο αντίπαλο Παναθηναϊκό.

Με ομάδες σαν τον ΠΑΟΚ, τον Άρη και την ΑΕΚ αρκετά δυνατές, όλες ικανές να κατακτήσουν το πρωτάθλημα, τα πλέι οφ ήταν αρκετά αμφίρροπα και στον τελικό συγκρούστηκαν ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός.

Η σειρά των τελικών ήταν γεμάτη ανατροπές αφού το «τριφύλλι» πήρε τον πρώτο αγώνα ενώ στους επόμενους δύο νικητές ήταν οι «ερυθρόλευκοι».

Με αφορμή ωστόσο την διαιτησία του τρίτου αγώνα, η ομάδα του Παναθηναϊκού αποφάσισε στις 11 Μαΐου του 1993 να μην κατέβει στον αγώνα, δίνοντας έτσι το ροζ φύλλο αγώνα στον Ολυμπιακό που άνευ αγώνος πανηγύρισε την κατάκτηση του πρωταθλήματος ύστερα από 15 χρόνια. Ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού, Παύλος Γιαννακόπουλος αποφασίζει να αποσύρει την ομάδα από τους τελικούς κάνοντας λόγο για εμπαιγμό της Επιτροπής Διαιτησίας. Χαρακτηριστικά είχε σχολιάσει: «Στις 12 το μεσημέρι μας ενημέρωσαν ότι δεν θα αγωνιστεί ο Παπαδημητρίου και στις 4μ.μ. ήταν ήδη στην Αθήνα ο Κουκουλεκίδης. Πότε πρόλαβαν να τα κανονίσουν; Οι τελικοί τελείωσαν για' μας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκείνη την χρονιά, το «τριφύλλι» είχε προχωρήσει σε πλήρη ανασυγκρότηση με προπονητή τον Ζέλικο Παβλίσεβιτς, τον Νίκο Γκάλη, Στόγιαν Βράνκοβιτς και Άριαν Κόμαζετς στο ρόστερ στην προσπάθεια να ξαναπάρει τα σκήπτρα του ελληνικού μπάσκετ μετά και την κατάκτηση του Κυπέλλου.