Σύλλογος μεγάλος ΔΕΝ υπάρχει άλλος!

12 Ιουνίου 2014

Το σχέδιο για τη διαιτησία (pics)


Διαβάστε αναλυτικά το πλάνο που παρουσίασε η ΠΑΕ Παναθηναϊκός για τη διαιτησία στην Ελλάδα! Δείτε φωτογραφίες.



Η διοίκηση του ποδοσφαιρικού "τριφυλλιού" παρουσιάστηκε στη σημερινή (12/6) συνεδρίαση των εκπροσώπων της Λίγκας για θεσμικά θέματα και ανέλυσε τις θέσεις της για την ελληνική διαιτησία.

Ο Παναθηναϊκός ήταν ο μοναδικός σύλλογος που κατέβηκε άριστα προετοιμασμένος με συγκεκριμένες και αναλυτικές προτάσεις για να λυθεί το βασικότερο πρόβλημα του ελληνικού ποδοσφαίρου που αφορά τους διαιτητές.

Παρουσίασε τις προτάσεις του με κάθε επισημότητα μέσω power point στο σημερινό συμβούλιο στο οποίο τον Παναθηναϊκό εκπροσώπησαν η νομική σύμβουλος της ΠΑΕ Αθηνά Μπαλωμένου και τα στελέχη του ποδοσφαιρικού τμήματος Άλκης Παπαντωνίου (δικηγόρος) και Φώτης Λούντζης.

Αναλυτικά οι θέσεις που παρουσίασε η ΠΑΕ Παναθηναϊκός για τη διαιτησία:

"Όπως είναι γνωστό παλιότερα είχε πέσει στο τραπέζι (σ.σ. όχι από τον Παναθηναϊκό) η ιδέα να έρθει ένας αρχιδιαιτητής που θα κάνει τα πάντα. Θα ορίζει διαιτητές, θα αξιολογεί διαιτητές με τη Λίγκα και τη ΚΕΔ να μην έχουν ουδεμία σχέση. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να εφαρμοστεί διότι αφενός η ΚΕΔ αποτελεί καταστατικό όργανο και αφετέρου εμείς ως πρωτοστατούντες στην προσπάθεια κάθαρσης έχουμε επανειλημμένα διατυπώσει αμφιβολίες για το γενικότερο επίπεδο της διαιτησίας.

Επομένως, θεωρούμε ότι η πρόταση ενός αρχιδιαιτητή είναι προσχηματική γιατί κατά πρώτο λόγο είναι μη υλοποιήσιμη και δευτερευόντος διότι αν συμβεί κάτι τέτοιο θα αποτελέσει μια γενικότερη δυσφήμηση και σαφή αποδοχή εντός και εκτός των συνόρων του «προβλήματος».

Άλλωστε η βασική αρχή στην πρόταση που κάνουμε είναι να σταματήσουν να υπάρχουν πολλές αρμοδιότητες σε ένα όργανο. Αυτός που ορίζει δεν μπορεί να ελέγξει αντικειμενικά το πως απέδωσαν αυτοί που ο ίδιος όρισε. Άρα ο ελέγχων και ο ελεγχόμενος δεν μπορεί να είναι το ίδιο πρόσωπο.

Να υπάρχει λοιπόν η ΚΕΔ να ορίζει και να υπάρχει και ένα ανεξάρτητο όργανο που θα έχει τον έλεγχο και την εποπτεία και θα είναι δεσμευτική η γνώμη του.

Εμείς προτείνουμε τη διατήρηση της ΚΕΔ αλλά με αλλαγή στον τρόπο σύνθεσής της κατά τα εξής: Σύμφωνα με το καταστατικό της ΕΠΟ και τον κανονισμό που επίσης έχει ψηφιστεί (και επειδή έχει ήδη ψηφιστεί δεν ξέρουμε και αν γίνεται ουσιαστική κουβέντα αυτή τη στιγμή ή συζητάμε τζάμπα…) ο πρόεδρος της ΚΕΔ να μην ορίζεται από το ΔΣ της ΕΠΟ αλλά να εκλέγεται από το ΔΣ με πλειοψηφία 3/4.

Επίσης ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΚΕΔ να είναι εξ οφίτσιο (χωρίς εκλογή) ο εκάστοτε πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Διαιτητών. Σημειώνεται ότι στο καταστατικό που πέρασε η ΕΠΟ η Πανελλήνια Ένωση Διαιτητών αποτελεί πλέον μέλος της ομοσπονδίας.

Άρα έχουμε δύο από τα πέντε μέλη. Τα άλλα τρία; Το ένα να ορίζεται μετά από πρόταση της Σούπερ Λιγκ που θα ληφθεί από τα 3/4 επί του συνόλου των μελών και να παύεται με την ίδια πλειοψηφία κατά τη διάρκεια της σεζόν αν κριθεί σκόπιμο. Το ίδιο θα ισχύει και στις υπόλοιπες κατηγορίες πλην της Λίγκας. Στη διαδικασία θα πρέπει από την πενταμελή επιτροπή να συμμετέχουν τουλάχιστον τρία μέλη: Ο πρόεδρος, ο αναπληρωτής πρόεδρος και ο αρμόδιος κάθε κατηγορίας.

Επίσης, το ανεξάρτητο όργανο που θα ελέγχει θα είναι ένας ξένος. Ένα ανεξάρτητο στέλεχος που θα προσληφθεί με διετή σύμβαση (η οποία θα καθορίζει τις αρμοδιότητές του και θα δύναται να λυθεί μόνο υπό αυστηρές προϋποθέσεις και με ειλημμένη απόφαση από αυξημένη πλειοψηφία) από την ΕΠΟ και θα ονομάζεται ΕΛΕΓΚΤΗΣ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ. Θα βλέπει και θα ελέγχει όλα τα ματς, θα αξιολογεί και θα ελέγχει τις εκθέσεις των παρατηρητών και η δική του έκθεση θα είναι δεσμευτική για την ΚΕΔ και ως προς τυχόν κυρώσεις που θα προτείνει.

Περαιτέρω κατά τη διάρκεια όλης της αγωνιστικής περιόδου θα έχει το δικαίωμα να συντάξει εισήγηση προς την ΚΕΔ ζητώντας άσκηση πειθαρχικού ελέγχου τόσο σε διαιτητές όσο και σε παρατηρητές. Στο τέλος δε της περιόδου θα συντάσσει απολογιστική έκθεση βαθμολογώντας διαιτητές και παρατηρητές.

Ακόμη προτείναμε την αναβάθμιση της ΚΕΔ και του τμήματος Διαιτησίας υποδεικνύοντας ως χρήσιμο υπόδειγμα προς μελέτη τον αντίστοιχο ισπανικό φορέα. Να βρει χορηγό, να έχει ιστότοπο γενικότερα να υπάρχει πληροφόρηση και ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ για όσα συμβαίνουν στα εσωτερικά της.

Προτείναμε τέλος σε ένα παιχνίδι κάθε αγωνιστικής να συμμετέχουν πέντε διαιτητές. Μετά την κλήρωση όλων των αγωνιστικών θα επιλεχθούν και οι αγώνες αυτοί. Εξαιρούνται τα παιχνίδια ανάμεσα στις ομάδες που τερμάτισαν στις πρώτες πέντε θέσεις της βαθμολογίας και στα οποία θα υπάρχουν πάντα πέντε διαιτητές. Η επιλογή με μεικτό σύστημα κλήρωσης ορισμού".

Δείτε φωτογραφίες...