Σύλλογος μεγάλος ΔΕΝ υπάρχει άλλος!

25 Ιουνίου 2014

Το... περίεργο συμβόλαιο του Παπαγιάννη


Ο Παναθηναϊκός συνέχισε τις κινήσεις για την ενίσχυσή του συμφωνώντας με ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της χώρας, τον Γιώργο Παπαγιάννη που επιστρέφει στην Ελλάδα και μάλιστα με μία... πρωτοφανή συμφωνία.


Και αυτό γιατί μέχρι τώρα δεν είχαμε συναντήσει ξανά στην Ελλάδα συμφωνία που να αφήνει επί της ουσίας στον παίκτη το δικαίωμα της επιλογής για το αν θα συνεχίσει ή όχι στην ομάδα. Μία... λεπτομέρεια που οπωσδήποτε δημιουργεί απορίες.

Αυτό προσπάθησαν να ερμηνεύσουν αρκετά αμερικανικά Μέσα που ασχολούνται κυρίως με τον κολεγιακό αθλητισμό. Άλλωστε ο Παπαγιάννης βρίσκεται στη θέση νούμερο 25 στη λίστα με τους 100 παίκτες από τα σχολεία που έχει καταρτίσει το ESPN.

Πριν μεταφερθούν τα όσα αναφέρονται τις τελευταίες ώρες στις ΗΠΑ θα πρέπει να σημειωθεί πως ο Παπαγιάννης θα πήγαινε και την επόμενη σεζόν στο σχολείο (high school) και από το 2015 πλέον θα έκανε το βήμα για το NCAA αν και πολλοί είναι εκείνοι που υποστήριζαν πως το 2016 θα δοκίμαζε με πολύ καλές προοπτικές στο draft του NBA.

Η μορφή του συμβολαίου του 

Εκείνο στο οποίο στέκονται τα περισσότερα δημοσιεύματα είναι η ακριβής μορφή του συμβολαίου που θα έχει ο Παπαγιάννης με τον Παναθηναϊκό. Συγκεκριμένα αναφέρουν πως ο παίκτης λόγω ηλικίας μπορεί να μείνει τον επόμενο χρόνο ως ερασιτέχνης και το 2015 πλέον να αποφασίσει αν θα υπογράψει επαγγελματικό συμβόλαιο με τους νταμπλούχους Ελλάδας ή αν θα δοκιμάσει στο NCAA καθώς θα έχει το δικαίωμα.

Ωστόσο αν επιλέξει το πρώτο, επισημαίνουν πως θα ισχύει μέχρι το 2016 καθώς στη συνέχεια αναμένεται να δοκιμάσει στο ντραφτ για το ΝΒΑ. Το "cityofbasketballlove" με έδρα τη Φιλαντέλφεια, εκεί που ήταν και το σχολείο του Παπαγιάννη αναφέρει: "Υπάρχει προηγούμενο με τους ευρωπαίου που παίζουν με επαγγελματικές ομάδες, διατηρώντας όμως την ερασιτεχνική μορφή. Ο Παπαγιάννης θα μπορούσε να παίξει στην Ελλάδα για δύο χρόνια και στη συνέχεια να δηλώσει συμμετοχή για το NBA Draft του 2016". Σε αυτό συμφωνούν και οι περισσότερες αμερικανικές ιστοσελίδες που ασχολούνται με το κολεγιακό μπάσκετ.

Παράλληλα φιλοξενεί και δηλώσεις του μέχρι τώρα προπονητή του Σεθ Μπέργκερ που μεταξύ άλλων αναφέρει: "Έχει όλα τα χαρακτηριστικά να κάνει μεγάλη καριέρα. Το μόνο που του εύχομαι είναι το καλύτερο". Το γεγονός πως η συμφωνία δεν επηρεάζει τον παίκτη υποστηρίζει και το "OwlScoop.com" που σημειώνει πως "η μεταγραφή δεν επηρεάζει τον παίκτη που είναι ερασιτέχνης".

Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα αναφέρουν οι Αμερικανοί ο παίκτης είτε μείνει στην Ελλάδα ως επαγγελματίας είτε αποφασίσει τη νέα σεζόν να επιστρέψει στις ΗΠΑ και να δεχθεί την πρόταση κάποιου κολεγίου, το βλέμμα του είναι στο 2016 όπου και οι εκτιμήσεις των θέλουν ψηλά στο συγκεκριμένο ντραφτ. Πρέπει να σημειωθεί πως για τον παίκτη έχουν ενδιαφερθεί κολέγια όπως το Τεμπλ, το Πεν Στέιτ, το Τζόρτζταουν, το Μέριλαντ και το Σιράκιουζ.

Φυσικά θα πρέπει να σημειωθεί, πως ακόμα και ως "ερασιτέχνης" να παίξει ο παίκτης δε σημαίνει πως δε θα μπορεί να παίξει στην πρώτη ομάδα ή πως δε θα πληρωθεί. Απλά αν όντως ισχύουν τα παραπάνω, αλλάζει η μορφή και όχι η ουσία. Η οποία είναι πως ο Παναθηναϊκός κατάφερε να αποκτήσει -για όσο μείνει στην ομάδα- ίσως τον πιο φέρελπι Έλληνα παίκτη, ενισχύοντας κι άλλο τον ελληνικό του πυρήνα!