Σύλλογος μεγάλος ΔΕΝ υπάρχει άλλος!

25 Μαΐου 2011

«Λαγό» από το καπέλο!

Πριν 27 χρόνια σαν σήμερα (στις 25 Μαΐου 1984) ο Παναθηναϊκός πραγματοποιούσε μία από τις μεγαλύτερες μεταγραφές της ιστορίας του αποκτώντας τον άσο της Ντιναμό Ζάγκρεμπ και αρχηγό της Εθνικής ομάδας της Γιουγκοσλαβίας Βέλιμιρ Ζάετς.
 
Έναν παίκτη που αν και αγωνίστηκε μόλις τέσσερα χρόνια στη χώρα μας, κατάφερε να κερδίσει θέση ανάμεσα στους εντυπωσιακότερους ποδοσφαιριστές που είδαμε ποτέ στα ελληνικά γήπεδα, ενώ θεωρείται και σημαντικό μέλος της οικογένειας του Παναθηναϊκού, μιας και εκτός από παίκτης, διετέλεσε επίσης προπονητής και τεχνικός διευθυντής.

Μεταγραφική υπέρβαση

Ο Ζάετς αποκτήθηκε το καλοκαίρι του 1984, με τον Γιώργο Βαρδινογιάννη να κάνει ουσιαστικά μια μεταγραφική υπέρβαση ντύνοντας στα πράσινα τον αρχηγό της Εθνικής Γιουγκλοσλαβίας. Μια μεταγραφή που προκάλεσε αίσθηση σε όλη την Ευρώπη, μιας και ο Ζάετς ήταν ένα από τα σημαντικότερα ονόματα της γιουγκοσλάβικης αγοράς εκείνη την εποχή.

Μάλιστα, ο «καπετάνιος» χειρίστηκε με έξοχο τρόπο τη μεταγραφή του, στέλντοντας πρώτα τον Δομάζο να δει κι από κοντά τον παίκτη, διαρρέοντας εν συνεχεία πως ο Παναθηναϊκός θέλει τον επιθετικό Πέτροβιτς. Τελικά, από το αεροπλάνο κατέβηκε ο Ζάετς προκαλώντας τον θαυμασμό όλων.

Επελάσεις που μαγνήτιζαν

Η κλάση του Ζάετς ήταν τέτοια που έκανε τους οπαδούς του Παναθηναϊκού να τον λατρέψουν. Το έξοχο «τρεμουλιαστό» στιλ του, το αρχοντικό του παράστημα, η τεχνική του ήταν στοιχεία που έκαναν τον παίκτη απίστευτα αγαπητό στην εξέδρα και ιδιαίτερα σημαντικό στον Παναθηναϊκό, δίνοντάς του και το παρατσούκλι «Λαγός».
 
Φορούσε τη φανέλα με το νούμερο «5» στην πλάτη και απολάμβανες να βλέπεις τις επελάσεις του από την άμυνα στην επίθεση και τις καταπληκτικές επινοήσεις του. Μαζί με τον Ρότσα σχημάτισαν ένα εξαιρετικό δίδυμο στη μεσαία γραμμή του Παναθηναϊκού.
 
Οι τίτλοι του και το άδοξο τέλος

Με τον Παναθηναϊκό ο Ζάετς έφτασε στα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών όπου αποκλείστηκε από τη Λίβερπουλ, ενώ κατέκτησε το νταμπλ το 1986 και το κύπελλο το 1988. Αγωνίστηκε σε 67 ματς πρωταθλήματος και πέτυχε 11 γκολ.

Δυστυχώς η καριέρα του στην Ελλάδα τερματίστηκε πρόωρα σε ηλικία 32 ετών, λόγω ενός σκληρού μαρκαρίσματος του Γιώργου Παπαδόπουλου του Ηρακλή.

Προπονητής και τεχνικός διευθυντής

Μετά την απόσυρσή του επέστρεψε στην Κροατία και ανέλαβε τη θέση του τεχνικού διευθυντή το διάστημα 1989-1991 στη Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Αργότερα ασχολήθηκε με την προπονητική και ανέλαβε τη θέση στον ΠΑΟ τη σεζόν 1996-1997 χωρίς όμως επιτυχία, μιας και η ομάδα έμεινε εκτός Ευρώπης! Το 1998 ήταν προπονητής της Ντιναμό Ζάγκρεμπ και συμμετείχε στο Τσάμπιονς Λιγκ. Το 2004 ωστόσο κατέκτησε το νταμπλ ως τεχνικός διευθυντής του Παναθηναϊκού και αμέσως μετά πήρε την αντίστοιχη θέση στην Πόρτσμουθ.