Σύλλογος μεγάλος ΔΕΝ υπάρχει άλλος!

22 Δεκεμβρίου 2010

Πρώτος... για πλάκα

Με χαρακτηριστική ευκολία ο Παναθηναϊκός καθάρισε τη Αρμάνι Μιλάνο (με σκορ 93-62) και κατέκτησε την πρώτη θέση στον 4ο όμιλο της Ευρωλίγκας.


Πλέον, οι πράσινοι περιμένουν μια καλή κλήρωση για το τοπ16 και μπορούν να ασχοληθούν με το εσωτερικό μέτωπο όπου, μέχρι να ξαναρχίσουν τα παιχνίδια, υπάρχει ημιτελικος Κυπέλλου, και 2-3 ματς πρωταθλήματος στα οποία περιλαμβάνεται και το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Όσο για το ματς με την Αρμάνι όλα τελείωσαν γύρω στο 25', όταν η διαφορά ανέβηκε στους 20 πόντους και οι φιλοξενούμενοι παρέδωσαν τα όπλα.


Η εξέλιξη του παιχνιδιού
Περίπου έξι λεπτά κράτησε η ισορροπία δυνάμεων στο παιχνίδι - η άμυνα του Παναθηναϊκού δεν μπορούσε να σταματήσει τα πολυβόλα στην περιφέρεια της Αρμάνι κι έτσι είχαμε 13-13 στο 6'. Κάπου εκεί η είσοδος του Βουγιούκα άλλαξε τα δεδομένα: με ένα βαρύ πεντάρι να δημιουργεί αλλεπάλληλα μισμάτς οι γηπεδούχοι έβγαλαν στο παρκέ την υπεροχή τους που μεταφράστηκε σε ένα σερί 11-2 για να κλείσει η πρώτη περίοδος.

Οι Μιλανέζοι ήταν πολύ καλοί επιθετικά (με 57% σούταραν στο ημίχρονο) αλλά είχαν σοβαρό πρόβλημα στην άμυνα και, ακόμα περισσότερο στο ριμπάουντ - εκεί οι "πράσινοι" ήλεγχαν το 80% της κυκλοφορίας. Η διαφορά γρήγορα ανέβηκε σε διψήφια επίπεδα με τον Παναθηναϊκό να παίρνει σκορ από όλους τους παίκτες του - στο περιφερειακό σουτ π.χ. όσοι πήραν ευκαιρίες έγραψαν. Αξίζει να σημειωθεί η θετικότατη παρουσία του Τέπιτς, αλλά και του Κώστα Καϊμακόγλου που είχαν ιδιαίτερη ενέργεια στις προσπάθειές τους.

Στο δεύτερο ημίχρονο το παιχνίδι έχασε κάθε ενδιαφέρον, αφού η Αρμάνι δεν έδειξε ποτέ τη θέληση να ανατρέψει το σκηνικό και να κυνηγήσει νίκη και πρόκριση. Ο Διαμαντίδης ήταν ιδιαίτερα ζεστός και οδήγησε την ομάδα του από νωρίς στο +20 (56-36 στο 25') και στη συνέχεια οι Μιλανέζοι έκατσαν. Οι "πράσινοι" προσπάθησαν να δώσουν θέαμα (βγήκαν ωραίες φάσεις με τον Φώτση και άλλους) όμως μοιραία προς το τέλος ο ρυθμός έπεσε και σε αυτό βοήθησε μια διακοπή 5-10 λεπτών, λόγω βλάβης στον ηλεκτρονικό πίνακα. Μόνο στο τελευταίο τρίλεπτο ο Νικ Καλάθης το πήρε πατριώτικά και ανέβασε τη διαφορά πάνω από τους 30 πόντους (+33 το μέγιστο). Στο διάστημα αυτό ο Ομπράντοβιτς έδωσε συμμετοχή στον Μπόγρη και τον έφηβο Ζούμπο που πάτησε και ευρωπαϊκό παρκέ στα 17 του.

Τα δεκάλεπτα: 24-15, 46-32, 67-46, 93-62

Το φιλμ του αγώνα
93-62 (40') Το κλειδί της αναμέτρησης ήταν η κυριαρχία του Παναθηναϊκού κάτω από τα καλάθια. Οι πράσινοι έκαναν νταμπλ σκορ στα ριμπάουντ κι ας μην είχαν στη σύνθεσή τους τους δύο κύριους σέντερ τους (Μπατίστ-Μάριτς) που τυγχάνουν και εξαιρετικοί ριμπάουντερ. Ο Παναθηναϊκός κατακτά την πρώτη θέση στον όμιλό του κι έτσι ξέρει σίγουρα πως δεν θα παίξει με την Μακάμπι, δεν θα παίξει ούτε και με τη Σιένα. Τα κακά νέα είναι πως μπορεί κάλλιστα να παίξει με την Μπαρτσελόνα ή την Κάχα Λαμποράλ που δεν πήγαν όπως αναμενόταν και βρίσκονται στις κάτω θέσεις. Αν μη τι άλλο, η κλήρωση των ομίλων θα έχει τρελό ενδιαφέρον.

91-60 (39') Σκόραρε κι ο Ζούμπος, ο Μπόγρης κόπηκε παράτυπα αλλά οι διαιτητές δεν το μέτρησαν, τέλος πάντων. Μόνο ο καημένος ο Νίκολας έμεινε άποντος κι αυτό επειδή δεν αγωνίστηκε καθόλου. Ο Αμερικανός δεν ήταν 100% και δεν υπήρχε λόγος να ταλαιπωρηθεί έτσι απλά και βολικά που κύλησε το παιχνίδι.

83-57 (37') Μετά από 1-2 καλές φάσεις περνάει και ο Βουγιούκας στον πάγκο για να πάρει τη θέση του ο Γιώργος Μπόγρης που κάνει την πρώτη του ευρωπαϊκή συμμετοχή. Στο παρκέ περνάει και ο Φώτης Ζούμπος, αντί του Διαμαντίδη. Ότι όλα έχουν τελειώσει το είπαμε εδώ και ώρα.

75-56 (33') Το παιχνίδι ξεκινάει μετά από σχεδόν δεκάλεπτη διακοπή. Ο Παναθηναϊκός παίρνει την κατοχή και σκοράρει με τον Σάτο. Οι ομάδες κρύωσαν - ακόμη κι αν είχαν μία ελπίδα οι φιλοξενούμενοι είναι πια παρελθόν.

73-56 (33') Χα! Πάνω που είχαμε αρχίσει τα χασμουρητά! Δεν είναι τόσο το 7-0 των Ιταλών (τους σφυρίξανε πως η Βαλένθια χάνει και ξαφνικά άρχισαν να τρέχουν !), όσο οτι υπάρχει πρόβλημα με το χρονόμετρο στο κλειστό του ΟΑΚΑ. Ο ηλεκτρονικός πίνακας είπε να αρχίσει τις χριστουγεννιάτικες διακοπές λίγο νωρίτερα...

73-51 (31') Πλέον οι "πράσινοι" σκοράρουν αβίαστα και δεν υπάρχει περίπτωση να κινδυνεύσουν στο χρόνο που απομένει. Αυτό που μένει πλέον για την ομάδα του Ομπράντοβιτς είναι να βρει κάποιο κίνητρο, ώστε να έχει κάποιο αγωνιστικό κέρδος από αυτό το πανεύκολο (τελικά) παιχνίδι. Από τους παίκτες του πάγκου ο Τέπιτς και ο Καϊμακόγλου είναι εκείνοι που έχουν δώσει το κάτι παραπάνω εκμεταλλευόμενοι την ευκαιρία.

56-36 (25') Το παιχνίδι τείνει να γίνει πάρτι για την ελληνική ομάδα που έχοντας εξασφαλίσει μια διαφορά ασφαλείας επιδίδεται και στην προσφορά θεάματος στον (όχι πολύ) κόσμο που βρέθηκε στο γήπεδο. Οι διοργανωτές αναφέρουν παρουσία 5000 ατόμων - αισιόδοξη εκτίμηση μάλλον.

46-32 (20') Τα πράγματα πηγαίνουν εξαιρετικά καλά για τον Παναθηναϊκό που ελέγχει τα ριμπάουντ και μαζί το ρυθμό του αγώνα. Η Αρμάνι μπορεί να σουτάρει με 57% εντός παιδιάς, όμως τα χαμένα ριμπάουντ τη θέτουν εκτός αγώνα και χωρίς καμία ελπίδα. Κάτω από το ιταλικό καλάθι στο πρώτο ημίχρονο υπήρξαν 15 διεκδικούμενες μπάλες. Ε, οι "πράσινοι" πήραν τις δέκα! Με τέτοιους αριθμούς και λίγο είναι το +14. Ο Τέπιτς μπορεί να έχει 1/5 σουτ, αλλά είναι πρωταγωνιστής, έχοντας κατεβάσει 8 ριμπάουντ.

40-29 (18') Παράξενο σχήμα για το Τριφύλλι: Καϊμακόγλου στο "4", Φώτσης στο "5"! Ακόμα κι έτσι η συγκομιδή της Αρμάνι στα ριμπάουντ είναι απογοητευτική.

36-24 (17') Ο Βουγιούκας είναι πολύ καλός στο ποστ, αλλά είναι τρομερά άστοχος στις βολές. Με 1/6 έχει σπάσει τα νεύρα του Ομπράντοβιτς.

29-19 (13') Ο Παναθηναϊκός έφτασε στο +10 με πολύ καλές επιλογές στην επιθεση. Υπάρχουν παίκτες με δευτερεύοντα ρόλο, όπως ο Τέπιτς και ο Τσαρτσαρής που έχουν ιδιαίτερο κέφι στο παιχνίδι τους και βρίσκουν ρυθμό.

24-15 (10') Με τα ψηλά κορμιά να μπλοκάρουν το παιχνίδι των φιλοξενούμενων και να κρατούν τα ριμπάουντ, ο Παναθηναϊκός τρέχει ένα σερί 11-2 και παίρνει μια καλή ανάσα στον αγώνα. Η κυκλοφορία της μπάλας δεν έχει προβλήματα και οι σουτέρ βρίσκουν στόχο, έχοντας ανοικτό χώρο.

15-13 (8') Ο Ομπράντοβιτς πέρασε τον Βουγιούκα και ο Παναθηναϊκός παίζει συνέχεια στα μισμάτς που δημιουργούνται με τον ψηλό - η αντίπαλη πεντάδα δεν έχει παίκτη να τον ματσάρει.

11-11 (5') Οι Ιταλοί κρατιούνται στο παιχνίδι, εκμεταλλευόμενοι την όχι ιδιαίτερα σπουδαία αμυντική λειτουργία της ελληνικής ομάδας