Σύλλογος μεγάλος ΔΕΝ υπάρχει άλλος!

29 Σεπτεμβρίου 2010

ΠΑΟ-Κοπεγχάγη: 0-2


Αναιμικός, χωρίς φλόγα αλλά και χωρίς πρόγραμμα, ο Παναθηναϊκός έμεινε πολύ μακριά από τις απαιτήσεις ενός αγώνα Champions League, ηττήθηκε εύκολα από την Κοπεγχάγη και το ευρωπαϊκό του ταξίδι, μοιάζει να ξεστρατίζει από πολύ νωρίς

Αλλιώς τα περίμεναν 50.000 φίλοι του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ, αλλιώς τους προέκυψε. Ο Παναθηναϊκός γνώρισε την ήττα από την Κοπεγχάγη, σε μια από τις χειρότερες (εντός έδρας) βραδιές του στην Ευρώπη. Οι Δανοί νίκησαν με άνεση και ανέδειξαν στο έπακρο τα τεράστια προβλήματα των "πρασίνων", που εκτός των άλλων έχασαν και τον Ζιλμπέρτο Σίλβα με δεύτερη κίτρινη κάρτα!

Ο Νταμ Εντόι με ένα αριστοτεχνικό πλασέ, πάνω στην (άκαιρη) έξοδο του Τζόρβα και ο Μάρτιν Βίνγκααρντ της Κοπεγχάγης, που σε δυο αγώνες έχει 6 βαθμούς και τέθηκε επικεφαλής του ομίλου (!) μπροστά, μάλιστα, και από τη Μπαρτσελόνα.

Αντίθετα, ο Παναθηναϊκός έχει μείνει στο απόλυτο μηδέν και η πορεία του πλέον στο φετινό Champions League, μοιάζει να χλομιάζει από πολύ νωρίς!

Οι Δανοί είχαν και δοκάρι, απέναντι στον ΠΑΟ που έμοιαζε να μην έχει δυνάμεις και απείλησε ελάχιστα την εστία των αντιπάλων του. Με μηδέν βαθμούς και παθητικό 1-7, το ξεκίνημα των "πρασίνων", φέτος, στην κορυφαία διοργάνωση. Νικητής από ελληνικής πλευράς μόνο ο κόσμος του Παναθηναϊκού με τους οργανωμένους να μην σταματούν να τραγουδούν. Ελαφρές αποδοκιμασίες απο μερίδα οπαδών στην λήξη τους ματς για τους "πράσινους" και πανηγύρια των 100 Δανών με τους παίκτες τους. Πολλά τα ατομικά λάθη για τους γηπεδούχους και από το Νιόπλια που δεν μπόρεσε να αντιδράσει σωστά από τον πάγκο.

Φυσικά, κάπως έτσι είχε ξεκινήσει και πριν από δυο χρόνια ο ΠΑΟ με δυο συνεχόμενες ήττες, από Ιντερ (εντός) και Ανόρθωση (εκτός).

Οπότε το ερώτημα που πλανάται είναι αν θα υπάρξουν τα ψυχικά αποθέματα για να γυρίσει η κατάσταση ή, από την επόμενη τρίτη αγωνιστική, οι παίκτες του Νιόπλια θα στοχεύουν στην κατάληψη της 3ης θέσης για την συμμετοχή τους στο Europa League;

Γιατί, οι Ρώσοι της Ρουμπίν Καζάν μετά την ισοπαλία με την Μπαρτσελόνα πέρασαν και την ελληνική ομάδα που είναι, πλέον, στην τελευταία θέση.

Διαιτητής: Γούλιαμ Κόλουμ (Σκωτία)

Βοηθοί: Κιθ Σόρμπι, Μάρτιν Κράιανς

Τέταρτος: Κρόφορντ Άλαν

Συμπληρωματικοί βοηθοί: Έουαν Νόρις, Μάικ Τάμιλτι

Κάρτες: Ζιλμπέρτο Σίλβα, Καραγκούνης / Κλοντεμίρ, Ν' Ντόι

Κόκκινη: Ζιλμπέρτο Σίλβα

Παναθηναϊκός (Νίκος Νιόπλιας): Τζόρβας, Σαριέγκι, Μπουμσόνγκ, Καντέ, Βύντρα, Κατσουράνης (46' Καραγκούνης), Ζιλμπέρτο Σίλβα, Νίνης (58' Πλισέ), Λουίς Γκαρθία (46' Σπυρόπουλος), Λέτο, Σισέ

Κοπεγχάγη: (Στάλε Σολμπάκεν): Βίλαντ, Πόσπεχ, Κλοντεμίρ (79' Ντελάνεϊ), Κβιστ, Γκρόνκιερ, Ν' Ντόι (76' Σαντίν), Αντονσον, Βεντ, Βίνγκααρντ, Ζάνγκα, Μπολάνος (58' Νόρεγκαρντ).

Τα πλάνα των δύο προπονητών

Η αναμενόμενη ενδεκάδα από την τελευταία προπόνηση και όσα έδειξε εκεί ο Νίκος Νιόπλιας, εμφανίστηκε στο ΟΑΚΑ, με τον Ζιλμπέρτο Σίλβα να είναι ο στυλοβάτης της άμυνας στο κέντρο έχοντας μαζί και τον Γιοσού Σαριέγκι. Στα άκρα οι Βύντρα και Μαρίνος όπως στην Βαρκελώνη.

Αμυντικά χαφ, οι Κατσουράνης και Σιμάο με τον αρχηγό της Εθνικής Ελλάδος να έχει και ρόλο για βοήθεια στην ανάπτυξη. Μπροστά του ο Λουίς Γκαρθία και στα χαφ οι Λέτο (αριστερά) και Νίνης (δεξιά) που έπρεπε να δίνουν βοήθειες στην επίθεση και τον Τζιμπρίλ Σισέ.

Με δύο αλλαγές προσώπων παρέταξε την ομάδα του ο προπονητής της Κοπεγχάγης την ενδεκάδα του, σε σχέση με το ματς κόντρα στην Ρουμπίν Καζάν. Στο γνώριμο 4-4-2 που σκοπό είχε να μετατρέπεται στην διάρκεια του ματς σε 4-5-1 με τον Ν' Ντόι να είναι μπροστά, οι Γιόρκενσεν και Μπολάνος είχαν φανέλα βασικού στην θέση των Σαντίν και Οτεσεν.

Ευκαιρία στα δευτερόλεπτα

Με την παρότρυνση της εξέδρας που είχε δημιουργήσει εκπληκτική ατμόσφαιρα και πριν κυλήσουν τα πρώτα δευτερόλεπτα, ο τζιμπρίλ Σισέ παραλίγο να στείλει στα ουράνια τους 50.000 φίλους της ομάδας. Με ένα εκπληκτικό σουτ αρκετά μέτρα μακριά από την περιοχή λίγο έλειψε να αιφνιδιάσει τον αντίπαλο τερματοφύλακα και να τον νικήσει. Ο Βίλαντ ωστόσο απομάκρυνε με γροθιές σε κόρνερ και με την εξέδρα να φωνάζει ακόμα περισσότερο.

Οι φιλοξενούμενοι δεν επηρεάστηκαν από την ευκαιρία αυτή και από τα πρώτα λεπτά έδειχναν να ελέγχουν τον ρυθμό του αγώνα έχοντας πολύ καλή δουλειά στην μεσαία γραμμή με συνεχή κίνηση. Οι παίκτες του Νίκου Νιόπλια έχοντας την εδαφική υπεροχή δεν είχαν ουσία στο παιχνίδι τους καθώς προσπαθούσαν με μακρινές μπαλιές πλάγιες ή κάθετες να βρουν τον Σισέ, χωρίς να έχει κοντά του ένα στήριγμα.

Στο 17' ο Νίνης μετά από μακρινό σουτ είδε τον Βίλαντ να μπλοκάρει την μπάλα. Η απάντηση των Δανών ήρθε δύο λεπτά μετά (19') αλλά το πρώτο σουτ που επιχείρησαν με τον Βίνγκααρντ από το ύψος του ημικύκλιου της περιοχής ήταν τελείως άστοχο και πέρασε ψηλά άουτ.

Ίδιο σκηνικό στο ματς, με τον Βύντρα σε μια ατομική προσπάθεια και ενώ δεν έχει που να δώσει την μπάλα να σουτάρει τελικά από μακριά και τον αντίπαλο τερματοφύλακα να διώχνει σε κόρνερ στην γωνία του.

Ο πρώην "χτύπησε" και ο άσος χάθηκε

Οι Δανοί ανέβαζαν στροφές δείχνοντας στο γήπεδο να έχουν περισσότερες δυνάμεις και να ελέγχουν πλήρως την μεσαία γραμμή. Στο 24' ένα επικίνδυνο σουτ του Βίνγκααρντ απομάκρυνε με κεφαλιά ο Σαριέγκι και ενώ νωρίτερα στην φάση οι γηπεδούχοι διαμαρτυρήθηκαν για φάουλ του Ν' Ντόι στον Ζιλμπέρτο Σίλβα στην διεκδίκηση της μπάλας.

Ο πρώην άσος του "τριφυλλιού" και νυν επιθετικός της Κοπεγχάγης, μετά την πρώτη αγωνιστική "χτύπησε" στο ΟΑΚΑ. Ηταν το 28' όταν ο Σενεγαλέζος επιθετικός εκμεταλλεύθηκε την πάσα του Μπολάνος αλλά και την λάθος εκτίμηση στην έξοδο χωρίς λόγο του Τζόρβα και με μακρινό πλασέ έδωσε προβάδισμα στην ομάδα του, χαιρετώντας στρατιωτικά στην εξέδρα.

Πέρασαν περίπου επτά λεπτά για να συνέλθουν οι "πράσινοι" και να προσπαθήσουν να κάνουν μια ευκαιρία και αυτή όχι από συνολική προσπάθεια αλλά από ατομική ενέργεια. Στο 35' ο Σισέ επιχείρησε το σουτ από την μεγάλη περιοχή αλλά η μπάλα πέρασε άουτ.

Η ψυχρολουσία για τους γηπεδούχους ήρθε στο 37', όταν μετά από εκτέλεση φάουλ και έξυπνη κομπίνα με κινήσεις των Δανών μπροστά από τον Τζόρβα, ο Βίνγκααρντ είδε την μπάλα να καταλήγει στα δίχτυα και οι Δανοί να παίρνουν σημαντικό προβάδισμα με 2-0 μέσα στο ΟΑΚΑ.

Τέσσερα λεπτά πριν λήξη το πρώτο μέρος, ο Μπολάνιος βρήκε με πάσα τον Κλοντεμίρ το σουτ του οποίου από διαγώνια θέση απομάκρυνε ο Σαριέγκι με αυτοθυσία σε κόρνερ. Εκεί οι φίλοι του "τριφυλλιού" άρχισαν τις πρώτες αποδοκιμασίες για την εικόνα που παρουσίαζε η ομάδα στον αγωνιστικό χώρο. Στο φινάλε του πρώτου ημιχρόνου, ο Λουίς Γκαρθία βρήκε με πάσα τον Σισέ αλλά το σουτ του Γάλλου επιθετικού πέρασε άουτ.

Αλλαγές για ενίσχυση, αλλά αποβολή-χαρακίρι

Με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου, ο Νίκος Νιόπλιας στα πλάνα του απέσυρε τους Κατσουράνη και Λουίς Γκαρθία και πέρασε στο ματς τους Καραγκούνης και Σπυρόπουλος αλλάζοντας την διάταξη στην μεσαία γραμμή και τα άκρα. Ο Μαρίνος πήγε μαζί με τον Σιμάο και ο Σπυρόπουλος αριστερά ενώ ο "τυπάρας" πήρε τον ρόλο του επιτελικού μέσου.

Ολα τα πλάνα αυτά, όμως τρία λεπτά αργότερα "έσβυσαν" αφού σε μια ενέργεια αντεπίθεσης των Δανών με τον Ν' Ντόι, ο Ζιλμπέρτο προσπάθησε με τον ώμο περισσότερο και όχι με το χέρι να απομακρύνει, ωστόσο ο Κολούμ του έδειξε την δεύτερη κίτρινη και τον απέβαλε από το ματς.

Με το 2-0 υπέρ των φιλοξενούμενων και με αριθμητικό μειονέκτημα μόνο με "θαύμα" θα μπορούσε να γυρίσει ένα τέτοιο παιχνίδι. Οι παίκτες του Σολμπάκεν έλεγχαν πλήρως τον ρυθμό.

Ο τεχνικός των "πράσινων" για να λύσει τον νέο "γρίφο" στο ματς, έφερε δεξιά τον Μαρίνο και πάλι και πήγε τον Βύντρα στο κέντρο της άμυνας. Στην μεσαία γραμμή και δίπλα στον Σιμάο έβαλε τον Πλισέ στο ντεμπούτο του με την "πράσινη" φανέλα και απέσυρε τον Νίνη για να πάει ο Καραγκούνης στο δεξί άκρο.

Η ομάδα δεν μπορούσε... όπως ο κόσμος

Η προσπάθεια των ποδοσφαιριστών του Παναθηναϊκού δεν ήταν αρκετή ώστε να αλλάξει την εικόνα του ματς αφού οι φιλοξενούμενοι ήταν καλύτεροι μέσα στο γήπεδο λόγω κυρίως και της αριθμητικής τους υπεροχής.

Σε αντίθεση με τους παίκτες του "τριφυλλιού" οι οργανωμένοι φίλοι της ομάδας όσο κυλούσε ο χρόνος εκείνοι ασταμάτητα και πιο δυνατά τραγουδούσαν υπέρ της ομάδας τους, αναγκάζοντας και τους υπόλοιπους φίλους στο ΟΑΚΑ να τους χειροκροτούν.

Αγωνιστικά, οι Δανοί έφτασαν κοντά στο 3-0, όταν στο 70' ο Νόρεγκαρντ μετά από πάσα του Βεντ με πλασέ στην κίνηση είδε την μπάλα να τραντάζει το οριζόντιο δοκάρι.

Διπλή ευκαιρία έστω και αργά

Στην πρώτη ευκαιρία του Παναθηναϊκού στο δεύτερο ημίχρονο, στο 75' ο Σπυρόπουλος έκανε την σέντρα και ο Σισέ με προβολή που θύμισε τα δύο γκολ που είχε βάλει στο Αλκαζάρ, είδε την μπάλα να περνάει μόλις άουτ.

Η φάση αυτή άλλαξε λίγο την ψυχολογία των γηπεδούχων που έδειχναν ικανοί να ανέβουν λίγο πιο ψηλά έστω και με τον χρόνο να έχει περάσει σημαντικά εις βάρος τους. Τρία λεπτά αργότερα, ο Καραγκούνης εκτέλεσε κόρνερ, ο Σαριέγκι έκανε την γυριστή κεφαλιά και ο Βύντρα από πλάγια θέση δεν μπόρεσε να σκοράρει αφού το πλασέ του πέρασε παράλληλα με την εστία του Βίλαντ.

Στα τελευταία λεπτά του ματς, οι δύο ομάδες απλά περίμεναν να περάσει ο χρόνος καθώς και οι "πράσινοι" δεν μπορούσαν να φτάσουν στο γκολ αλλά και οι Δανοί είχαν σπαταλήσει όλες τους, τις δυνάμεις νωρίτερα.


(sport24)
10bet