Σύλλογος μεγάλος ΔΕΝ υπάρχει άλλος!

27 Αυγούστου 2010

Αφιέρωμα: Παναθηναϊκός 2010-2011


Ύστερα από έξι χρόνια ο Παναθηναϊκός κατάφερε την περσινή σεζόν να επιστρέψει στους τίτλους. Και μάλιστα με εντυπωσιακό τρόπο, μιας και εκτός από το Πρωτάθλημα κατέκτησε και το Κύπελλο Ελλάδας, κάνοντας το 8ο νταμπλ στην ιστορία του.

Φυσικά, ο στόχος που έχει τεθεί και τη φετινή σεζόν στο πρωτάθλημα δεν είναι άλλος από την επανάληψη της ίδιας επιτυχίας. Να διατηρήσει δηλαδή το «τριφύλλι» τα πρωτεία και να εδραιώσει σταδιακά την κυριαρχία του στον ελληνικό χώρο.

Με γνώμονα αυτή την προσπάθεια κατευθύνθηκε και ο σχεδιασμός για τη νέα σεζόν. Παρότι διοικητικά οι νταμπλούχοι πέρασαν κάποιες δύσκολες καταστάσεις για περισσότερο από ένα μήνα, οι κινήσεις ήταν προσεκτικές.

Καταρχήν παρέμεινε στην ομάδα ο Νίκος Νιόπλιας με το επιτελείο του, μετά την περσινή τους επιτυχία να οδηγήσουν τον Παναθηναϊκό στην κορυφή. Παράλληλα, ο βασικός κορμός του ρόστερ είναι ίδιος, με τον Δημήτρη Σαλπιγγίδη να είναι ο μοναδικός από τους ενδεκαδάτους που αποχώρησε, αλλά αντικαταστάθηκε επάξια, με ένα σπουδαίο όνομα στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, αυτό του Σίντνεϊ Γκοβού.

Αυτή ήταν και η σπουδαιότερη μεταγραφή του καλοκαιριού, μαζί με του επίσης Γάλλου Ζαν Αλέν Μπουμσόνγκ, που ήρθε για να βάλει τάξη στο κέντρο της άμυνας. Παράλληλα, προστέθηκαν και οι Γιώργος Ιωαννίδης και Ντάνι Φερνάντεζ ως καλές και εξελίξιμες εναλλακτικές λύσεις.

ΤΟ ΠΑΡΕ ΔΩΣΕ

Ήρθαν: Σίντνεϊ Γοβού (Λιόν), Ελίνι Δημούτσος (Παναιτωλικός), Βαγγέλης Μάντζιος (Ανόρθωση), Νίκος Παντίδος (Αιγάλεω), Χρήστος Μελίσσης (Λάρισα), Σωτήρης Λεοντίου (Καβάλα), Νίκος Μπουτζίκος (Κέρκυρα), Ντάνι Φερνάντες (Μπόχουμ), Γιώργος Ιωαννίδης (Ηρακλής), Ζαν Αλέν Μπουμσόνγκ (Λιόν), Λουίς Γκαρσία (Ρασίνγκ Σανταντέρ)

Έδωσε: Δημήτρης Σαλπιγγίδης (ΠΑΟΚ), Φίλιππος Δάρλας (Μπρεστ), Νασίφ Μόρις (Απόλλων Λεμεσού), Μαρσέλο Μάτος (Μποταφόγκο), Άντε Ρουκάβινα (Ντιναμό Ζάγκρεμπ)

ΙΣΤΟΡΙΑ

Μια παρέα αθλητών του Πανελληνίου, ήρθαν σε ρήξη με τη διοίκηση του συλλόγου του Ολυμπιονικών, για το νεοφερμένο τότε στην Ελλάδα ποδόσφαιρο. Έτσι, πολλά παιδιά στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, έφυγαν από τον Πανελλήνιο. Όλοι αυτοί, με μπροστάρη φυσικά τον Γιώργο Καλαφάτη, πήραν την απόφαση να ιδρύσουν τον σύλλογο που έμελε να γίνει ο λόγος για να χαίρονται ή να λυπούνται εκατομμύρια άνθρωποι. Τον Παναθηναϊκό!

Η ίδια παρέα ανθρώπων, έδωσε… μάχη για να πάρει την έκταση στην περιοχή της Περιβόλας (Αμπελόκηποι σήμερα) για να στεγάσουν την ομάδα. Στο χώρο που σήμερα δεσπόζει το ιστορικό «κλουβί» της Λεωφόρου.

Στο πέρασμα των ετών, παγιώθηκε ως χρώμα του συλλόγου το πράσινο και το λευκό, αλλά και το τριφύλλι ως έμβλημα. Από τότε μέχρι και σήμερα, οι στιγμές δόξας δεν σταματούν.

20 πρωταθλήματα Ελλάδος, 17 κύπελλα, 4 σούπερ καπ και 8 νταμπλ, μετράει το «τριφύλλι» εντός των συνόρων. Ο σύλλογος που δικαίως χαρακτηρίζεται και ως «πρέσβης» της Ελλάδας στο εξωτερικό. Ο τελικός του Γουέμπλεϊ το 1971 (τότε κύπελλο πρωταθλητριών) και οι δύο εμφανίσεις στα ημιτελικά (1985-1996) της μεγαλύτερης διασυλλογικής διοργάνωσης, είναι απλά η… κορυφή της πυραμίδας των «πράσινων» επιτυχιών.

ΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΝΙΚΟΣ Α. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΟΣ)
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΟΝΤΙΚΑΣ (ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ Α’)
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΕΚΡΗΣ (ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ Β’)
ΦΑΝΗΣ ΒΟΥΤΣΑΡΑΣ (ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΠΑΕ)
ΚΑΡΛΟΣ ΦΡΕΪΤΑΣ (ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ)
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΕΤΣΟΣ (ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ)
ΑΡΓΥΡΗΣ ΜΗΤΣΟΥ (ΜΕΛΟΣ Δ.Σ.)
ΝΙΚΟΛΑΟΣ Γ. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ (ΜΕΛΟΣ Δ.Σ.)
ΝΙΚΟΛΑΟΣ Θ. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ (ΜΕΛΟΣ Δ.Σ.)
ΓΙΑΝΝΗΣ Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ (ΜΕΛΟΣ Δ.Σ.)
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ (ΜΕΛΟΣ Δ.Σ.)
ΙΑΚΩΒΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΑΣ (ΜΕΛΟΣ Δ.Σ.)
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ (ΜΕΛΟΣ Δ.Σ.)
ΕΜΑΝΝΟΥΗΛ ΠΕΝΘΕΡΟΥΔΑΚΗΣ (ΜΕΛΟΣ Δ.Σ.)
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΔΑΒΑΡΗΣ (ΜΕΛΟΣ Δ.Σ.)
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΜΑΥΡΟΚΟΥΚΟΥΛΑΚΗΣ (ΜΕΛΟΣ Δ.Σ.)
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΗΣΑΪΑΣ (ΜΕΛΟΣ Δ.Σ.)
ΠΑΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ (ΜΕΛΟΣ Δ.Σ.)
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΣΙΟΥΦΑΣ (ΜΕΛΟΣ Δ.Σ.)
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ (ΜΕΛΟΣ Δ.Σ.)
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ (ΜΕΛΟΣ Δ.Σ.)
ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ ΠΟΛΕΜΗΣ (ΜΕΛΟΣ Δ.Σ.)
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ (ΜΕΛΟΣ Δ.Σ.)

ΓΗΠΕΔΟ: ΟΑΚΑ
ΕΠΙΣΗΜΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ: http://www.pao.gr

ΡΟΣΤΕΡ

Όνομα Χώρα Ημ. Γέννησης Πρ. Ομάδα

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ
30. Αλέξανδρος Τζόρβας Ελλάδα 12/8/1982 ΟΦΗ
66. Ντάνιελ Φερνάντεζ Πορτογαλία 25/9/1983 Ηρακλής
27. Ορέστης Καρνέζης Ελλάδα 11/7/1985 ΟΦΗ

ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ
2. Γιούρκας Σεϊταρίδης Ελλάδα 04/7/1981 Ατλ. Μαδρίτης
3. Γιόσου Σαριέγκι Ισπανία 19/1/1979 Αθλ. Μπιλμπάο
4. Ζαν Αλέν Μπουμσόνγκ Γαλλία 14/12/1979 Λιόν
5. Σεντρίκ Καντέ Μάλι 06/7/1979 Νις
8. Γιώργος Ιωαννίδης Ελλάδα 04/5/1988 Ηρακλής
18. Ματίας Μπιάρσμιρ Σουηδία 03/1/1986 Γκέτενμποργκ
24. Λουκάς Βύντρα Ελλάδα 05/2/1981 Πανηλειακός
31. Νίκος Σπυρόπουλος Ελλάδα 10/10/1983 Πανιώνιος
34. Γιώργος Μαχλελής Ελλάδα 10/5/1991 Κορωπί

ΜΕΣΟΙ
7. Σωτήρης Νίνης Ελλάδα 03/4/1990 Νέοι ΠΑΟ
11. Σεμπάστιαν Λέτο Αργεντινή 30/8/1986 Ολυμπιακός
14. Χάρης Μαυρίας Ελλάδα 21/2/1994 Ζάκυνθος
15. Ζιλμπέρτο Σίλβα Βραζιλία 07/10/1976 Άρσεναλ
20. Λ. Χριστοδουλόπουλος Ελλάδα 19/12/1986 ΠΑΟΚ
21. Ελίνι Δημούτσος Ελλάδα 18/6/1988 Παναιτωλικός
22. Στέργος Μαρίνος Ελλάδα 17/9/1987 Ατρόμητος Αθηνών
23. Σιμάο Μάτε Ζούνιορ Μοζαμβίκη 23/7/1988 Φεροβιάριο
26. Γιώργος Καραγκούνης Ελλάδα 06/3/1977 Μπενφίκα
29. Κώστας Κατσουράνης Ελλάδα 21/6/1979 Μπενφίκα

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ
9. Τζιμπρίλ Σισέ Γαλλία 12/8/1981 Σάντερλαντ
10. Σίντνεϊ Γκοβού Γαλλία 24/7/1979 Λιόν
28. Αντώνης Πετρόπουλος Ελλάδα 28/1/1986 ΟΦΗ
-. Λουίς Γκαρσία Ισπανία 24/6/1978 Ρασίνγκ Σανταντέρ

Προπονητής: Νίκος Νιόπλιας

ΑΣΤΕΡΙΑ

ΤΖΙΜΠΡΙΛ ΣΙΣΕ

Ο MVP του περσινού πρωταθλήματος για τον Παναθηναϊκό. Αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ με 23 γκολ και οδήγησε τους «πράσινους» και πάλι στους τίτλους. Και φέτος αναμένεται να αποτελέσει τον νούμερο 1 κίνδυνο για τους αντιπάλους του «τριφυλλιού» και να τραβήξει το βάρος του σκοραρίσματος. Έχοντας… αναγεννηθεί στον Παναθηναϊκό, όπως ο ίδιος παραδέχεται, έχει μεγάλο κίνητρο να αποδείξει σε όλους ότι η περασμένη σεζόν δεν ήταν απλά… φωτοβολίδα.

ΣΙΝΤΝΕΪ ΓΚΟΒΟΥ

Το μεγάλο φετινό μεταγραφικό απόκτημα του Παναθηναϊκού ήρθε για να αναπληρώσει το κενό που άφησε η αποχώρηση του Δημήτρη Σαλπιγγίδη και το βιογραφικό του δείχνει ότι θα το κάνει και με το παραπάνω. Ύστερα από 10 χρόνια στη Λιόν βρίσκεται για πρώτη φορά στο εξωτερικό και σκοπεύει να έχει ανάλογες επιτυχίες. Τα πρώτα του δείγματα στα φιλικά, άκρως ενθαρρυντικά… Ήδη έχει κατορθώσει να μπει στις καρδιές των οπαδών, όντας ο… δεύτερος Γάλλος της «πράσινης» επίθεδης.

ΖΙΛΜΠΕΡΤΟ ΣΙΛΒΑ

Ο Βραζιλιάνος άσος, αποτελεί την ήρεμη δύναμη του Παναθηναϊκού. Το «μυαλό» της ομάδας στην μεσαία γραμμή, με αθόρυβη δουλειά που έχει εκτιμηθεί ιδιαίτερα. Αυτή θα είναι η τρίτη και τελευταία του σεζόν στο «τριφύλλι» κατά πάσα πιθανότητα, καθώς το ερχόμενο καλοκαίρι λήγει το συμβόλαιό του. Και σαφώς δεν θέλει να φύγει από την Ελλάδα με… άδεια χέρια. Έξτρα κίνητρο για τον Βραζιλιάνο, η επιστροφή των «πράσινων» στο Champions League.