Σύλλογος μεγάλος ΔΕΝ υπάρχει άλλος!

2 Μαρτίου 2012

O λύκος της στέπας

Τα μαγικά της Αθήνας εξανεμίστηκαν στις παγωμένες στέπες του Ταταρστάν και ο βασιλιάς της Ευρώπης ξανακάθισε αναπαυτικά στον θρόνο του.

Ας είμαστε ρεαλιστές. Ο φετινός Παναθηναϊκός δεν θα είχε πολλές πιθανότητες επιτυχίας στην αφιλόξενη Βαρκελώνη. Η περσινή του πρόκριση ήταν ένα μικρό θαύμα. Η φετινή Μπάρτσα είναι ισάξια της περσινής, αν όχι ανώτερη, ενώ ο ίδιος παρουσιάζεται διπρόσωπος. Η Μακάμπι, όμως, δεν τον τρομάζει. Ακόμα και αν κατορθώσει να τον νικήσει δύο φορές στο κατηφορικό «Γιαντ Ελιάου», που δεν το πολυβλέπω, θα χρειαστεί και διπλό εν Αθήναις.

Στα πλέι οφ το ΟΑΚΑ­ θα είναι κάστρο. Η Μακάμπι του 2011-2 δεν πείθει ότι μπορεί να ανακαλύψει κερκόπορτες, ούτε έχει στον πάγκο της εγκέφαλο ανάλογο με εκείνον του Ομπράντοβιτς. Στην πραγματικότητα, το μεγαλύτερο όπλο της στα προημιτελικά θα είναι η πείρα και το know-how του φορμαρισμένου Θοδωρή Παπαλουκά. Δυστυχώς για τους Ισραηλινούς, ο Παπαλουκάς είναι ένας και μοναδικός. Και θα κόψει τούρτα με 35 κεράκια την εβδομάδα του φάιναλ φορ.

Χθες, στις εσχατιές της Ευρώπης, ο Παναθηναϊκός πόνταρε στα πατροπαράδοτα όπλα του (άμυνα, ομοιογένεια, προσωπικότητα, προετοιμασία) και προκάλεσε βραχυκύκλωμα στην ομάδα που προ διμήνου άλωσε το ΟΑΚΑ. Πέρασε έτσι δίχως απώλειες τις αναποδιές που βρήκε στον δρόμο του και εκείνες που ο ίδιος προκάλεσε στον εαυτό του. Τι παράξενο όνειρο είδε ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς όταν επιστράτευε τους Λόγκαν, Καλάθη, Περπέρογλου, Σμιθ και Μάριτς για την αρχική πεντάδα;

Οι συνήθεις βασικοί μάλλον αποσυντονίστηκαν από την αιφνίδια ανακατωσούρα, παρά ευνοήθηκαν. Οι δε εφεδρικοί έκαναν ήρωα τον υπέργηρο Κέλι Μακάρτι, ο οποίος ξεκίνησε τον αγώνα με 9 πόντους και 4 τάπες! Αν μη τι άλλο, ο Αλεξ Μάριτς ζεστάθηκε και φώναξε «present» («παρών») με σερβοαυστραλέζικη προφορά στο δεύτερο ημίχρονο. Τα διαδοχικά του καρφώματα από τις πάσες ακριβείας του Σάρας μετά το 50-52 ξεχαρβάλωσαν τη ρωσική άμυνα και έκαναν τον Παναθηναϊκό αφεντικό του αγώνα. Ο τραυματισμένος Βουγιούκας έμεινε στα «πιτς», αλλά η θέση του δεν έμεινε ορφανή.

Το σχεδόν νικητήριο τρίποντο του Κώστα Καϊμακόγλου 1:14 πριν από το φινάλε (στο 61-63) απλώς υπενθύμισε ότι ο διεθνής φόργουορντ είναι πλέον από τα πολυτιμότερα γρανάζια των «πρασίνων». Και ότι στο μπάσκετ κερδίζει συνήθως ο καλύτερος.

Νίκος Παπαδογιάννης-sday

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις εξελίξεις στον Παναθηναϊκό κάντε like στην σελίδα του Newspao.gr στο Facebook πατώντας εδώ.