Σύλλογος μεγάλος ΔΕΝ υπάρχει άλλος!

6 Αυγούστου 2011

2-0 δια… χειρός Καϊμακόγλου, Φώτση

Αν και στην τελευταία περίοδο η Εθνική ομάδα έκανε τα εύκολα δύσκολα, τελικά επικράτησε του Ισραήλ με 67-66 στη δεύτερη μέρα του «European Basketball Tour 2011» στην Κύπρο με «ήρωα» της τελευταίας στιγμής τον Κώστα Καϊμακόγλου.


Παρόλο που για τριάντα λεπτά η ελληνική ομάδα είχε τον πρώτο λόγο χάρη στην καλή της άμυνα και τον Αντώνη Φώτση που ήταν ο πρώτος σκόρερ με 16 πόντους, τα λάθη και τα χαμένα ριμπάουντ στο τέλος επέτρεψαν στο Ισραήλ να γυρίσει το παιχνίδι, με την νίκη όμως να πηγαίνει τελικά στην Εθνική ομάδα.
Με βασική πεντάδα τους Ξανθόπουλο, Μπράμο, Φώτση, Παπανικολάου και Βουγιούκα και με τον σέντερ του Παναθηναϊκού να ανοίγει το σκορ ξεκίνησε τον αγώνα η Εθνική ομάδα. Παρόλο που το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα πήρε από την αρχή του παιχνιδιού τα ηνία στο σκορ διατηρώντας ένα μικρό προβάδισμα ωστόσο η εικόνα του αγώνα δεν ήταν καλή. Οι πολλές λάθος επιλογές και κάποια προβλήματα στην επίθεση είχαν σαν αποτέλεσμα το σκορ να μείνει σε χαμηλά επίπεδα με το 8-6 στα μισά του πρώτου δεκαλέπτου να είναι ενδεικτικό, την ίδια ώρα που ήταν η σειρά για τον Βαγγέλη Μάντζαρη, ο οποίος έκανε και εκείνος ντεμπούτο του στην «επίσημη αγαπημένη».
Το βασικό «όπλο» της Εθνικής ομάδας ήταν για ακόμη μια φορά η πολύ καλή της άμυνα όμως το Ισράηλ χάρη στον Νισίμ κατάφερε και μείωσε στον πόντο(12-11) με την λήξη της πρώτης περιόδου.
Ο Αντώνης Φώτσης άρχισε να «ζεσταίνεται» με αποτέλεσμα με έξι συνεχόμενους πόντους να δώσει στην Εθνική, μια διαφορά πέντε πόντων(20-15) στο 14ο λεπτό. Τρία λεπτά αργότερα, το προβάδισμα της Ελλάδας έφτασε και στο +8(27-19), όμως στην προσπάθεια του Ισράηλ να μειώσει, ο Κώστας Καϊμακόγλου απάντησε, διαμορφώνοντας το 31-26, σκορ με το οποίο έληξε το πρώτο ημίχρονο. 
Τρέξιμο, χαλάρωση και μετά νίκη
Με την επιστροφή από τα αποδυτήρια η «δυνατή» άμυνα της Εθνικής και οι καλύτερες συνεργασίες έφεραν αποτέλεσμα καθώς το προβάδισμα έφτασε στο 23’ στο +14(43-29). Παρόλο που το Ισραήλ το πάλευε, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα χάρη στους Φώτση, Παπανικολάου, Καϊμακόγλου και Μπράμο, όλο και «ανέβαζε» στροφές διατηρώντας έτσι μια διαφορά ασφαλείας μέχρι και το 29ο λεπτό. Με ένα σερί οι Ισραηλινοί μείωσαν για να ολοκληρωθεί τελικά το τριαντάλεπτο με την Ελλάδα να προηγείται με 48-44.
Οι Ισραηλινοί μπήκαν στην τελευταία περίοδο αποφασισμένοι να κάνουν την ανατροπή όταν με τρίποντο του Πνίνι μείωσαν στον πόντο(48-47), λίγο αργότερα στο 33’ έφεραν το παιχνίδι στα ίσα με το 33-33 ενώ αμέσως μετά πέρασαν για πρώτη φορά μπροστά με το 53-56. Μετά από μια μικρή διακοπή λόγω ενός προβλήματος με τον χρόνο, ο Ίαν Βουγιούκας έδωσε και πάλι το προβάδισμα στην Εθνική στο 36’ όμως οι Ισραηλινοί δεν έλεγαν να τα παρατήσουν. 
Κανονικό κόψιμο του Φώτση χρεώνεται λανθασμένα ως καλάθι του Ισραήλ και 60-62 σχεδόν ένα λεπτό πριν το τέλος του αγώνα. Και ενώ πλέον χάρη στα λάθη της Ελλάδας, το Ισραήλ έχει το πάνω χέρι, ο Αντώνης Φώτσης με τρίποντο γράφει το 64-64 23’’ πριν το τέλος. Ο Ελιάχου αστοχεί στις βολές, δεν κάνει όμως το ίδιο και ο Καντίρ, το σκορ πάει στο 64-66, ακολουθεί λάθος της ελληνικής ομάδας στα 10’’ και με μια φοβερή κίνηση του Κώστα Καϊμακόγλου, γκολ φάουλ και ο φόργουορντ του Παναθηναϊκού δίνει ουσιαστικά τη νίκη στην Εθνική με το 67-66.
Τα δεκάλεπτα: 12-11, 31-26, 48-44, 67-66
Ελλάδα (Ζούρος): Ξανθόπουλος 2, Μάντζαρης 2, Χαραλαμπίδης 2, Βασιλειάδης 6, Μπράμος 6, Φώτσης 16, Π. Καλάθης, Καϊμακόγλου 7, Βουγιούκας 5, Μαυροειδής 4, Κουφός 7, Παπανικολάου 10.
Ισραήλ (Σίβεκ): Γιόγκεβ 3, Νίσιμ 10, Μέκελ 4, Καντίρ 11, Πνίνι 11, Ναϊμί 7, Ελιάχου 14, Ροθ, Γκριν 2, Κούκια 4. 
* Χωρίς τον Νικ Καλάθη αγωνίστηκε και στο δεύτερο φιλικό της η Εθνική ομάδα καθώς ο ομογενής πλέι μέικερ βρίσκεται σε στάδιο αποθεραπείας. Επίσης εκτός αποστολής ο Ηλίας Ζούρος άφησε τους Ζήση, Σλούκα και Μπουρούση.
* Νωρίτερα από τον αγώνα της Εθνικής, στον αγώνα που «άνοιξε» την δεύτερη μέρα του τουρνουά της Κύπρου, η Πολωνία νίκησε την Βουλγαρία με 64-55 με κορυφαίο τον Ρίτσανιουκ που σταμάτησε στους 20 πόντους.
* Λίγος ήταν και πάλι ο κόσμος που βρέθηκε στο γήπεδο για τον αγώνα της Εθνικής καθώς οι φίλαθλοι δεν ξεπερνούσαν τους 500.
* Η αυλαία του τουρνουά της Κύπρου πέφτει το απόγευμα της Κυριακής με την Ελλάδα να αντιμετωπίσει στις 7.30 την Ρωσία.
Ντεμπούτο για Μάντζαρη
Μετά τους Πατ Καλάθη, Κώστα Χαραλαμπίδη και τον Μάικ Μπράμο ήταν η σειρά του… οσονούπω «πράσινου», Βαγγέλη Μάντζαρη να πραγματοποιήσει το ντεμπούτο του στην Εθνική ομάδα των Ανδρών. Συγκεκριμένα, ήταν στα μισά της πρώτης περιόδου όταν ο 21χρονος γκαρντ πάτησε για πρώτη φορά το παρκέ με την φανέλα της «επίσημης αγαπημένης».
Επιμέλεια: Μίρκα Μπούρα

Αν σας αρέσει η δουλειά μας και θέλετε να συνεχίσουμε να είμαστε μαζί σας ακόμη πιο δυναμικά, κάντε κλικ σε μια διαφήμιση από κάτω!