Σύλλογος μεγάλος ΔΕΝ υπάρχει άλλος!

12 Ιουλίου 2011

Δίωξη στο Goal από Βαγγέλα

Ο Βασίλης Βέργης με τον Ανδρέα Δημάτο γράφουν για την δίωξη του Βαγγέλη Μαρινάκη στο Goal, το Sentragoal.gr και το Sentra fm:


"Την ημέρα που η Ελλάδα ασχολιόταν -για δεύτερη φορά- με ποινική δίωξη η οποία ασκήθηκε στον πρόεδρο του Ολυμπιακού και της Super League (“υποκίνηση και διευκόλυνση με οποιονδήποτε τρόπο οργανωμένης ομάδας προσώπων για να διαπράξουν το αδίκημα της βίας”), η ΠΑΕ Ολυμπιακός υλοποιούσε την εντολή που είχε ήδη δώσει ο κ. Μαρινάκης, να “διωχθεί” το “Goal”, ο Sentra 103,3 και το Sentragoal.gr.
Ο απεσταλμένος των τριών μέσων στο Ζέεφελντ, συνάδελφος δημοσιογράφος Χριστόφορος Ευαγγελάτος, ενημερώθηκε από τον 4ο αντιπρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός κ. Γιάννης Μώραλη ότι κατόπιν εντολής του προέδρου των “ερυθρόλευκων” του απαγορεύεται η είσοδος και η παρουσία σε κάθε συνέντευξη Τύπου η οποία θα διοργανώνεται κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας των πρωταθλητών στην Αυστρία.
Προσέξτε: όχι απλά δεν θα παραχωρείται η δυνατότητα στον απεσταλμένο των τριών μέσων για κατ’ ιδίαν συνεντεύξεις με ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού (όπως ισχύει για τους συναδέλφους των άλλων μέσων που βρίσκονται στην αποστολή), αλλά ούτε καν για τις κοινές συνεντεύξεις Τύπου. Το “εμπάργκο” ξεκίνησε από χθες, καθώς απαγορεύτηκε στον Χριστόφορο Ευαγγελάτο να παραβρεθεί στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Ιβάν Μαρκάνο.
Φυσικά, στο σημερινό “Goal” θα βρείτε όσα είπε το νέο απόκτημα του Ολυμπιακού, καθώς η εφημερίδα ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ στους αναγνώστες και αυτούς ΣΕΒΕΤΑΙ και ΤΙΜΑ. Δουλειά μας είναι, λοιπόν, να βρίσκουμε και να σας μεταφέρουμε τις ειδήσεις, ανεξάρτητα αν κάποιοι αποφασίζουν να μας κλείσουν τις πόρτες ή να προχωρούν σε εις βάρος μας “διώξεις” παραπέμποντας δυστυχώς, με τη συγκεκριμένη τακτική, σε εποχές που όλοι οι Ελληνες θέλουμε να ξεχάσουμε.
Είναι αναφαίρετο δικαίωμα της ΠΑΕ Ολυμπιακός -όπως και κάθε εταιρείας- να μη δίνει παίκτες στο “Goal” για αποκλειστικές συνεντεύξεις. Αποτελεί όμως κατάφωρη παραβίαση του δικαιώματος της ενημέρωσης η απόφαση του κ. Μαρινάκη να απαγορεύσει την παρουσία του συναδέλφου σε κοινή συνέντευξη Τύπου ποδοσφαιριστή. Αν αυτές οι πρακτικές “υιοθετηθούν”, τότε κάθε ΠΑΕ από αύριο θα… επιτρέπει στο γήπεδο την είσοδο ΜΟΝΟ όσων δημοσιογράφων θεωρεί “μη ενοχλητικών”. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Εδώ και αρκετούς μήνες έχουμε αντιληφθεί εδώ στο “Goal” ότι ο κ. Μαρινάκης “ενοχλείται” ιδιαίτερα με την κριτική που ασκούμε ή με τον τρόπο που προβάλλουμε τις ειδήσεις οι οποίες τον αφορούν. Αρχικά μας έστειλε εξώδικο για όσα έγραψε ο Κώστας Καίσαρης σχετικά με συνομιλία των κ. Μαρινάκη – Αδαμίδη στη Super League, θέλοντας να διαψεύσει εντονότατα το περιεχόμενο του δημοσιεύματος. Οι μέρες-μήνες που ακολούθησαν και όσα “αντάλλαξαν” ακόμη και δημόσια οι δύο άνδρες επιβεβαίωσαν μέχρι κεραίας την εγκυρότητα του ρεπορτάζ του Κώστα Καίσαρη.
Το δεύτερο εξώδικο του κ. Μαρινάκη στο “Goal” εστάλη προ ημερών, όταν είχε γνωστοποιηθεί η άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος του από την κ. Παπανδρέου. Πραγματικά απορήσαμε γιατί αυτή η… επιλεκτική αντιμετώπιση, αφού η εφημερίδα δεν έκανε τίποτα περισσότερο από το να δημοσιεύσει (όπως η συντριπτική πλειονότητα του ελληνικού Τύπου) τις συνομιλίες που ΕΜΠΕΡΙΕΧΟΝΤΑΙ στη δικογραφία και αφορούν, άμεσα ή έμμεσα, τον πρόεδρο του Ολυμπιακού.
Ούτε τον “καταδικάσαμε” ούτε τον “αθωώσαμε”, γιατί αυτό δεν είναι δουλειά μας. Δική μας δουλειά, καθήκον και υποχρέωση απέναντι στους αναγνώστες μας είναι η έγκυρη ενημέρωσή τους. Κι αυτό πράξαμε. Για τούτο, λοιπόν, εκτιμήσαμε (υπήρξε και αντίστοιχο σχόλιο του συμβούλου έκδοσης Βαγγέλη Μπραουδάκη) ότι η συγκεκριμένη εξώδικη πρόσκληση είχε ως βασικό στόχο να “φιμώσει” το “Goal” και να σταματήσουν οι… ενοχλητικές δημοσιεύσεις διαλόγων.
Στο τρίτο εξώδικο που δεχθήκαμε από τον πρόεδρο του Ολυμπιακού, το δίκιο ήταν με το μέρος του. Με μια μικρή, αλλά ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ διαφορά. Για το λανθασμένο (δίχως φυσικά την παραμικρή πρόθεση) “χτύπημα” που τον αφορούσε και υπήρχε στην πρώτη σελίδα του “Goal” δεν χρειάστηκε να σταλεί εξώδικο για να παραδεχθούμε δημόσια το λάθος μας. Το είχαμε πράξει και οι δύο υπογράφοντες -αντρίκεια και έντιμα- από τον ραδιοφωνικό αέρα του Sentra 103,3 έγκαιρα απολογούμενοι στους ακροατές και αναγνώστες μας. Στον κ. Μαρινάκη, όμως, δεν… αρκούσε αυτό, προέβη στο εξώδικο κι έτσι το λάθος διατυπώθηκε την επομένη και ενυπόγραφα στην εφημερίδα.
Λίγα 24ωρα έπειτα από αυτό, ενημερωθήκαμε για την απόφαση του κ. Μαρινάκη περί “αποκλεισμού” του “Goal” από όλες τις συνεντεύξεις παικτών του Ολυμπιακού. Σύμφωνα με τον κ. Μαρινάκη, “υπάρχει τρομερή διάσταση απόψεων για το ελληνικό ποδόσφαιρο, των προβλημάτων του και των πιθανών λύσεων αυτών”.
Πάντα, όπως εκτιμάει ο κ. Μαρινάκης, “η αντιμετώπιση των τριών μέσων απέναντί του από τις αρχές Σεπτεμβρίου είναι απαράδεκτη, ψευδής και συκοφαντική”. Θεωρεί ότι “τον παρουσιάζουμε ως βασικό φταίχτη και παράδειγμα προς αποφυγή, παρότι τη γενική δομή του ποδοσφαίρου μας δεν τη διαμόρφωσε ο ίδιος καθώς ήρθε τελευταίος”. Για όλα τα παραπάνω ενημερωθήκαμε από τον κ. Μώραλη ότι τα τρία μέσα… αποκλείονται-”διώκονται” στο Ζέεφελντ.
Για το αν υπάρχει “τεράστια διάσταση απόψεων σε ό,τι αφορά το ποδόσφαιρο” με τον κ. Μαρινάκη φυσικά δεν θα… απολογηθούμε. Συμβαίνει, βλέπετε, στις δημοκρατικές κοινωνίες να υπάρχει “διάσταση απόψεων”. Οσο για την αντιμετώπιση; Αν ήταν “ψευδής και συκοφαντική” θα μας είχε ήδη κάνει ένα… καράβι αγωγές, όχι μόλις τρία εξώδικα. Και φανταζόμαστε πως θα το έπραττε με περίσσια ικανοποίηση. Ουδέποτε τον παρουσιάσαμε ως “παράδειγμα προς αποφυγή”, διότι το “Goal” δεν είναι σχολικό εγχειρίδιο που μοιράζεται στα δημοτικά.
Οσο για το “βασικός φταίχτης”; Αντιστρέφουμε το ερώτημα; Ο εκάστοτε πρόεδρος της Super League, μα πάνω απ’ όλα ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, είναι ή όχι κυρίαρχο πρόσωπο στην αθλητική κοινωνία; Οταν, λοιπόν, αυτή η κοινωνία βασανίζεται από αποκαλύψεις και οδηγεί την Εισαγγελία σε άσκηση ποινικών διώξεων, οι άνθρωποι που κατέχουν θεσμικές θέσεις υπόκεινται ή όχι, κύριε Μαρινάκη, σε αυστηρή κριτική για τα όποια πεπραγμένα τους;
Συγγνώμη αν σας κουράσαμε, αγαπητοί αναγνώστες, αλλά θεωρούμε -μετά το χθεσινό “αποκλεισμό” του Χριστόφορου Ευαγγελάτου, ότι ο κ. Μαρινάκης έχει “στοχοποιήσει” το “Goal”, τον Sentra 103,3 και το Sentragoal.gr. Και ο λόγος είναι ότι τα τρία μέσα παρουσιάζουν ΟΛΑ τα γεγονότα ως έχουν, όχι με βάση το όνομα ή τη δύναμη του κάθε συλλόγου ή του κάθε επενδυτή. Κι αυτό ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ, όσους “αποκλεισμούς” κι αν υποστούν. Είμαστε συνηθισμένοι άλλωστε στους “αποκλεισμούς”. Ο κ. Μαρινάκης μπορεί να ρωτήσει τον κ. Γιάννη Βαρδινογιάννη και τον κ. Ντέμη Νικολαΐδη. Θα του πουν αρκετά.
Μας αρέσει, όμως, αυτός ο ρόλος. Οχι του… Δον Κιχώτη, αλλά των μέσων που κάνουν τη δουλειά τους ασχέτως αν οι ισχυροί εκτιμούν ότι θα το “βουλώσουμε” είτε έτσι είτε αλλιώς. Είτε με εξώδικα είτε με “αποκλεισμούς” είτε με “στησίματα σε μεταγραφές” όπως ήταν η παλαιότερη τακτική. Ο κ. Βαγγέλης Μαρινάκης κάνει τη δουλειά του και προστατεύει τα συμφέροντά του όπως εκείνος νομίζει καλύτερα. Κι εμείς κάνουμε -και θα συνεχίσουμε να κάνουμε- τη δική μας δουλειά. Εν προκειμένω να αφιερώνουμε ΠΟΛΛΕΣ σελίδες ενημέρωσης των οπαδών του Ολυμπιακού από την προετοιμασία στο Ζέεφελντ και να σεβόμαστε το δικαίωμά τους στην επιλογή της ενημέρωσης.
Φυσικά, θα ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ να κρίνουμε τον κ. Μαρινάκη σαν να μην έχει συμβεί τίποτα. Θα του πιστώνουμε τα θετικά και θα του χρεώνουμε τα αρνητικά. Γιατί αυτό σημαίνει δημοσιογραφία χωρίς εμπάθεια και “προσωπικά”. Αλλωστε, το “Goal”, όπως κάθε εφημερίδα, δεν απευθύνεται στους προέδρους των ΠΑΕ, αλλά στον ΚΟΣΜΟ. Και από αυτόν, που δίνει το 1,30 ευρώ καθημερινά, κρινόμαστε. Αν κάτι είναι ξεκάθαρο όλα αυτά τα χρόνια, είναι ότι το “Goal” ούτε πολιτική κάνει ούτε γραμμή έχει. Με τα καλά μας και τα στραβά μας γράφουμε αυτό που σε κάθε περίπτωση θεωρούμε σωστό και ενίοτε διαφωνούμε ακόμη και μεταξύ μας!
Βεβαίως, έχουμε ΗΔΗ καταγγείλει στην ΕΣΗΕΑ και τον ΠΣΑΤ την κατ’ εμάς απαράδεκτη απόφαση της ΠΑΕ Ολυμπιακός να απαγορεύσει την είσοδο και την κάλυψη της συνέντευξης Μαρκάνο στον απεσταλμένο μας, Χριστόφορο Ευαγγελάτο. Και θα το πράξουμε προς όποια κατεύθυνση χρειαστεί για να προασπίσουμε το δικαίωμα στην ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ. Αυτήν την οποία ΟΥΔΕΙΣ μπορεί να στερήσει από το “Goal”, τον Sentra 103,3 και το Sentragoal.gr."
Πηγή: Goal



Αν σας αρέσει η δουλειά μας και θέλετε να συνεχίσουμε να είμαστε μαζί σας ακόμη πιο δυναμικά, κάντε κλικ σε μια διαφήμιση από κάτω!