Σύλλογος μεγάλος ΔΕΝ υπάρχει άλλος!

14 Ιουλίου 2011

Το ισπανικό «σκυλί» με το Τριφύλλι στο στήθος

Ο Βίκτορ Βιτόλο σήμερα έκανε την πρώτη του προπόνηση στην Αυστρία με τον Παναθηναϊκό και το Newspao.gr σας αναλύει όσο πιο αναλυτικά γίνεται το βασικό αμυντικό "σκυλί" για το πράσινο κέντρο.

Ο Βίκτορ Βιτόλο όπως όλα δείχνουν αποτελεί την πρώτη μεταγραφή του Παναθηναϊκού για την φετινή περίοδο του καλοκαιριού. Ο Ισπανός αμυντικός χαφ είναι γνωστός στο ελληνικό κοινό μιας και μετράει ήδη τρια χρόνια στο χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Το πλήρης όνομα του παίκτη είναι Víctor José Añino Bermúdez  και για λόγους συντομίας υπάρχει το κοινός γνωστό όνομα Βιτόλο. Ο Βίκτορ είναι γεννημένος στη Σάντα Κρουζ της Τενερίφης στης 9 Σεπτεμβρίου του 1983 (28 ετών) στα Κανάρια νησιά. Εκεί στη γενετειρά του, την Τενερίφη, έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα σε ηλικία 18 ετών αγωνιζόμενος αρχικά στη δεύτερη ομάδα. Καθαρό προϊόν από της ακαδημίες της ομάδας. Έχει ύψος 1.68 και ζυγίζει 63 κιλά.
Ντεμπούτο
Η μεγάλη στιγμή που περίμενε ο Ισπανός αμυντικός χαφ για την πρώτη του  συμμετοχή έφτασε την περίοδο 2001-2002. Μετά από 19 συμμετοχές με τη δεύτερη ομάδα, ο Βιτόλο πήρε το βάπτισμα του πυρός σε συνθήκες ποδοσφαιριστή πρώτης ομάδας σε ηλικία 19 ετών. Την σεζόν εκείνη η ομάδα του αγωνιζόταν στη πρώτη κατηγορία της Ισπανίας, γνωστή ως Primera Division. Την αμέσως επόμενη χρονιά η ομάδα του υποβιβάστηκε. Την περίοδο 2002-03 και πάλι δεν είχε πολύ χρόνο συμμετοχής καθώς έπαιξε μόλις σε 2 παιχνίδια της πρώτης ομάδας.
Η ευκαιρία και το ξεκίνημα
Μετά από δυο σεζόν, που πιο πολύ ήταν μέλλος της δεύτερης ομάδας, στον Βιτόλο δίνεται η μεγάλη ευκαιρία. Ήταν η χρονιά 2003-2004 όπου έγινε βασικό και αναντικατάστατο μέλος της ενδεκάδας στην ομάδα της Τενερίφης. Συγκεκριμένα αγωνιστήκε 31 παιχνίδια. Αμέσως μετά ο βραχύσομος αμυντικός χάφ την χρονιά 2004-05 συμπληρώνει 34 συμμετοχές και πετυχαίνει το παρθενικό γκολ.
Η πρώτη μεταγραφή
Ο Ισπανός αμυντικός χάφ μετά από δυοεξαιρετικές χρονιές με τη φανέλα της Τενερίφη προσελκύει τα βλέμματα αρκετών ομάδων από την Πριμέρα, τη μεγάλη κατηγορία της Ισπανίας. Νικήτρια όλων βγαίνει η Ρασινγκ Σαντατέρ που τον κάνει δικό της το 2005-06 πληρώνοντας ένα ποσό της τάξεως του 1,2 εκ. ευρώ. Εκεί ο Βίκτορ γίνεται αμέσως βασικό στέλεχος της ομάδας και αγωνίζεται με τα χρώματα της Ρασίνγκ 33 φορές. Ακριβώς την αμέσως επόμενη χρονιά κάνει ακόμη μια σπουδαία σεζόν με των αριθμό των εμφανισεών να είναι όμοιος με τον περσινό, 33 τον αριθμό.
Δανεικός δύο σεζόν
Εκεί που όλα έδειχναν να πηγαίνουν πολύ καλά ξαφνικά η Ρασινγκ, πιο συγκεκριμένα ο προπονητής, του ανακοινώνει πως δεν τον υπολογίζει στις βασικές επιλογές του. Ο Βιτόλο ζητάει να πάει δανεικός κάτι που γίνεται άμεσα. Έτσι, τη χρονιά 2007-08 αγωνίζεται με τα χρώματα της Θέλτα στη δεύτερη κατηγορία. Παρά την καλή του πορεία και τις 34 συμμετοχές του η Ρασίνγκ επιμένει να τον δίνει δανεικό και να μην τον υπολογίζει.
Η πρώτη επαφή με την Ελλάδα
Ο Βιτόλο ψάχνει για τον επόμενο ποδοσφαιρικό σταθμό του. Υπάρχει πρόταση από τον Άρη Θεσσαλονίκης. Ο Ισπανός δεν το σκεφτεται και πολύ και συμφωνεί να πάρει την εμπειρία από ένα άλλο πρωτάθλημα, εκτός Ισπανίας. Έτσι τη χρονιά 2008-09 έρχεται στην Ελλάδα και παίζει με τα χρώματα του Άρη. Συμπληρώνει 24 συμμετοχές στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ και 3 συμμετοχές στο Κύπελλο. Η χρονιά πήγε περίφημα καθώς ήταν από τους καλύτερους «κλέφτες» τυ ελληνικού πρωταθλήματος και τράβηξε τα βλέμματα πάνω του.
Αλλαγή στρατοπέδου
Ο δανεισμός του στον Άρη τελειώνει. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης θέλει να τον διατηρήσει στο δυναμικό της αλλά δεν τα βρίσκει στο οικονομικό κομμάτι με την ομάδα του και κάπου εκεί επιστρέφει στη Ρασινγκ. Στην ομάδα του θεωρείται ξένο σώμα, έτσι αποφασίζει να ζητήσει την ελευθερεία του. Κάτι που το καταφέρνει στα τέλη Αυγούστου. Εκεί μπαίνει δυναμικά στο κόλπο της απόκτησης του ο ΠΑΟΚ. Ο αιώνιος αντίπαλος της πρώην ομάδας του τον κάνει τελικά δικό του την περίοδο 2009-10. Το... «σκυλί» από την Ισπανία αλλάζει γειτονειά και μετακόμιζει στην Τούμπα όπου κάνει 26 συμμετοχές στο πρωτάθλημα και πετυχαίνει 1 γκόλ (απέαντι στον Άρη). Επίσης παίζει 3 φορές στο Κύπελλο και 2 στην Ευρώπη. Η περσινή σεζόν (2010-11) έμελε να είναι και η τελευταία του στον δικέφαλο του βορρά. Συμπλήρωσε 25 συμμετοχές πέτυχε 2 γκολ ενώ είχε και 10 παιχνίδια όπου έπαιξε στα κύπελλα της Ευρώπης.
Συμπαίχτης με τον... Ινιέστα
Ο Βιτόλο αγωνίστηκε με τη φανέλα της εθνικής Ισπανίας στις ηλικίες Κ-21. Μάλιστα έλαβε μέρος στο Παγκόσμιο Κύπελλο Κ-21 το 2003 που έγινε στα Ηνωμένα Αραβικά Ημιράτα όπου η Ισπανία έφτασε ένα βήμα πριν την κατάκτηση του τροπαίου αλλά έχασε στον τελικό από την Βραζιλία με 1-0. Μάλιστα στο τουρνουά έκανε πολυ καλές εμφανίσειςοι οποίες είχαν συνοδευτεί με πολύ θετικά σχόλια από τους σκάουτερ που βρισκόταν στα γήπεδα. Στην εθνική υπήρξε συμπαίχτης με τον Αντρές Ινιέστα, τον γνωστό άσσο της Μπαρτσελόνα.
Φιλικά ανθρωπιάς
Αξίζει να σημειωθεί πως ο Βιτόλο σχεδόν κάθε χρόνο διωργανώνει ένα φιλικό παιχνίδι στη πόλη όπου γεννήθηκε, την Τενερίφη, με τα όποια έσοδα υπάρχουν να πηγαίνουν στο παιδικό ίδρυμα της περιοχής για λαμβάνουν φροντίδα όποια παιδιά έχουν ανάγκη.
ΑΝΑΛΥΣΗ
Ο Βίκτορ Βιτόλο αγωνίζεται στη θέση του αμυντικού χαφ. Ο βαχύσωμος Ισπανός είναι εξαιρετικός στα αμυντιά του καθήκοντα. Είναι ο παίχτης όπου θα τοποθετηθεί μπροστα από την αμυντική γραμμή και θα ελέγχει τον χώρο του κέντρου. Με πολλά τρεξίματα και φοβερή αντοχή βρίσκεται πάντα μέσα στις φάσεις μιας και το πάθος που τον διακρίνει τον κάνει να καλύπτει το μειονέκτημα του που είναι το ύψος του. Είναι εξαιρετικός στις αλληλοκαλύψεις καθώς το μυαλό του τον βοηθάει πολύ και το έξυπνο παιχνίδι του είναι κάτι που τον χαρακτηρίζει. Μειονέκτημα του είναι πως δεν μπορεί να προωθήσει το παιχνίδι. Δεν είναι ο παίχτης που θα πάρει τη μπάλα και θα ανεβάσει την ομάδα. Οι πάσες του ως συνήθως είναι αυτές των 5 μέτρωνΗ παρουσία του όμως ήταν η μπαταρία από την οποία έπαιρνε δύναμη όλη η μηχανή. Ο Βιτόλο ήταν πάντα εκεί. Να κόβει τις αντεπιθέσεις και να μην αφήνει τα βαριά κορμιά του άξονα του ΠΑΟΚ να εκτεθούν στην κόντρα.
10 σημεία με άριστα το 10:
Τάκλιν: 8 - Το τάκλιν του είναι από τα δυνατά του σημεία. Ξέρει να χρεισιμοποιεί σωστά τα πόδια του στο μαρκάρισμα του αντιπάλου.
Μαρκάρισμα: 8 – Εξαιρετικός στον τομέα αυτό καθώς μαρκάρει πολύ αποτελεσματικά πιέζοντας τον αντίπαλο. Κολλάει πάνω του και λόγο του σωματότυπου του, το κέντρο βάρος του, τον βοηθάει να κάνει δύσκολη τη ζωή σε κάθε αντίπαλο.
Κεφαλιά: 4 – Δεν είναι από τα δυνατά του σημεία καθώς το ύψος του (1.68) δεν του αφήνει και πολλά περιθώρια.
Πάσα: 6 – Στις κοντινές μεταβιβάσεις είναι πολύ καλός. Το πρόβλημα του εντοπίζεται στην προώθηση του παιχνιδιού καθώς οι μακρυνές ματαβιβάσεις δεν είναι στα ατού του.
Τεχνική: 5 – Το κομμάτι της τεχνικής κατάρτησης κυμένεται σχετικά σε μέτρια επίπεδα. Κρατάει τη μπάλα προστατεύοντας την καλά αλλά σε θέματα σέντρας αλλά και ότι άλλο αφορά κομμάτι τεχνικής δεν είναι από τα δυνατά του χαρτιά.
Πάθος: 9 – Ίσως από τα πιο δυνατά του σημεία. Φημίζεται για το πάθος που τον διακατέχει και αυτό τον βοηθάει να είναι μέσα σε όλες τις φάσεις χωρίς να φοβάται και τις πιο πολλές φορές βγαίνει νικητής. Είναι γεννημένος νικητής και τα δίνει όλα ώστε η ομάδα του να πάρει αυτό που θέλει.
Τοποθετήσεις: 7 – Η σωστή αντίληψη του χώρου που έχει και το πολύ έξυπνο παιχνίδι του τον βοηθάνε να έχει πολύ καλές τοποθετήσεις μέσα στον αγωνιστικό χώρο και λαμβάνει γρήγορες αποφάσεις. Το μυαλό του τον βοηθάει πολύ σε αυτόν τον τομέα.
Ταχύτητα: 7- Το χαμηλό κέντρο βάρος που διαθέτει τον κάνουν να είναι από τα γρήγορα χαφ. Έχει καλή επιτάχυνση κάτι που το αμυντικό χαφ πρέπει να διαθέτει στο σύγχρονο ποδόσφαιρο.
Αντοχή: 9- Από τα πολύ δυνάτα του σημεία. Η αντοχή και γενικά η φυσική του κατάσταση βρίσκονται σε άριστα επίπεδα. Δεν σταματάει να τρέχει στο γήπεδο και είναι ένας από τους λογους που χαρακτηρίζεται με τη λέξη «σκυλί»
Παίκτης προπονητή: 8 – Είναι από τους παίχτες εργαλεία. Πιστός στις οδηγείες του προπονητή του χωρίς να λαμβάνει πρωτοβουλίες εντός των τεσσάρων γραμμών του γηπέδου είναι ο ιδανικός άνθρωπος αποστολών.
Επιμέλεια: Νίκος Λιαχούδης



Αν σας αρέσει η δουλειά μας και θέλετε να συνεχίσουμε να είμαστε μαζί σας ακόμη πιο δυναμικά, κάντε κλικ σε μια διαφήμιση από κάτω!