Σύλλογος μεγάλος ΔΕΝ υπάρχει άλλος!

8 Ιουνίου 2011

"Πολυμεοχικότητα: THE STORY" PART I (ΕΙΚΟΝΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ)


Η έρευνα του δημοσιογράφου μας Νίκου Λιαχούδη για την Πολυμετοχικότητα που λέγεται "Πολυμετοχικότητα: THE STORY" ξεκινάει από σήμερα και σας παρουσιάζουμε την πρώτη ενότητα της έρευνας που είναι αποκλειστικά η πολυσυζητημένη συνέντευξη τύπου την Παναθηναϊκή Ενοτική Κίνησης, γνωστή ως... ΠΕΚ.



Η ίδρυση και το όραμα της «ΠΕΚ» 


Με αφορμή τη βαριά ήττα (4-0) του Παναθηναϊκού από τον Ολυμπιακό στο «Καραϊσκάκη» για το Κύπελλο Ελλάδος, ο Ανδρέας Βγενόπουλος αποφασίζει να βγάλει στη επιφάνεια στις 17/1/2008  (http://www.panathinaikosmas.com/pressRelease2.aspx) την «Παναθηναϊκή Ενωτική Κίνηση», γνωστή ως «ΠΕΚ», στην οποία παρουσιάστηκε ως συντονιστής. 


Ήταν μια εξέλιξη απροσδόκητη, ξαφνική και δυνατή σαν κεραυνός στην επικαιρότητα. Τη δρομολόγηση της «ΠΕΚ» προανήγγειλαν με ανακοίνωση που εξέδωσαν φίλαθλοι και παλαιοί αθλητές του Παναθηναϊκού με όραμα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «... έναν Παναθηναϊκό πολυμετοχικό, ενιαίο και αδιαίρετο, έναν Παναθηναϊκό πρωταγωνιστή σε όλα τα αθλήματα, παράδειγμα λειτουργίας και συνεισφοράς στην ελληνική κοινωνία».

Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά και με ντοκουμέντα βίντεο αλλά και δελτία τύπου πώς ο τότε σωτήρας του ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ μπήκε στις 2 εκ. πράσινες αλλά και πολύ πληγωμένες εκείνο τον καιρό καρδιές.

Στης 24/4/08 η «ΠΕΚ» με συντονιστή τον Α. Βγενόπουλο πραγματοποιεί συνέντευξη τύπου σε γνωστό ξενοδοχείο της Αθήνας. Εκεί ο Α. Βγενόπουλος επεξηγεί τι είναι η «ΠΕΚ» και στο τι αποσκοπεί. Δίπλα του οι αδερφοί Γιαννακόπουλοι.

Πριν αναλύσουμε την συνέντευξη τύπου θα ήταν σωστό να γράψουμε μερικά σημεία περιληπτικά όπου ο Α. Βγενόπουλος «πάτησε» σε αυτή τη συνέντευξη για να βγει μπροστά και πώς πήρε μαζί του τον κόσμο του ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ.

1)      Βγάζει έντονο το πράσινο συναίσθημα, όχι φανατισμό και πλησιάζει τη Θ. 13

2)      Μαζί του έχει τους 2 πιο αγαπητούς «πράσινους» παράγοντες, Γιαννακόπουλοι

3)      Η αναφορά στον παππού του είναι συνεχείς ο οποίος διατέλεσε μεγάλο κομμάτι στη ιστορία του συλλόγου. (Επίκληση στο συναίσθημα);

4)      Πήρε με το μέρος του αγαπητούς παλαίμαχους και κάνει αναφορά όταν τους έβλεπε στο γήπεδο. (Επίκληση στο συναίσθημα);

5)      Εκθειάζει συνεχώς τον Μίμη Δομάζο και αναφέρει το γεγονός ότι ο παππούς του τον έφερε στον σύλλογο χαρακτηρίζοντας το ως «το μεγαλύτερο δώρο στον σύλλογο»

6)      Μιλάει για την οικονομική στήριξη του Ερασιτέχνη (Πρόεδρος εκείνο τον καιρό ήταν ο Θ. Γιαννακόπουλος)

7)      Κάνει αναφορά στο γήπεδο και τονίζει πως δεν μπαίνει γι 'αυτό και ότι ο σύλλογος δεν γίνετε να μην έχει το δικό του γήπεδο.

8)      Καυτηριάζει αλλά και αποθεώνει την οικογένεια Βαρδινογιάννη.


Σχολιάζοντας τις εξελίξεις ο Α. Βγενόπουλος επισήμανε ότι «στην Παναθηναϊκή οικογένεια, διαθέτουμε πάθος, γνώση και χρήματα για να καταστήσουμε τον Παναθηναϊκός πρωταθλητή σε όλα τα σπορ.»

     - Έμαθα ότι ο κύριος Βαρδινογιάννης πικράθηκε όταν έμαθε για την Κίνηση. Όμως, πίκρανε κι εμένα, όπως και δύο εκατομμύρια φιλάθλους. Άρα, είμαστε πάτσι. 

     -Εκατομμύρια πράσινες καρδιές υποστηρίζουμε το νέο, αδιαίρετο και δυνατό Παναθηναϊκό. Απαιτούμε νέο ξεκίνημα και τίποτα δεν μπορεί να μας σταματήσει. 

     -Ο σύλλογος μεγάλος, γίνεται επικίνδυνα μικρός. Ο κόσμος συρρικνώνεται επικίνδυνα. Νέα παιδιά δεν γίνονται Παναθηναϊκός και αυτό είναι συγκλονιστικό.

     -Όλοι μαζί οι Παναθηναϊκοί, είμαστε πιο ισχυροί από τον Αμπράμοβιτς. 

     -Δεν θέλουμε να φύγει η οικογένεια Βαρδινογιάννη από τον Παναθηναϊκό.

      -Κάνουμε μία πρόταση και το θεωρώ αδιανόητο να μην γίνει αποδεκτή.


Ας τα δούμε όλα αυτά πιο αναλυτικά:

Μέρος πρώτο



Αυτό το βίντεο είναι το πρώτο μέρος απο την συνέντυξη τύπου. Ας το αναλύσουμε και γραπτός σε μερικά σημεία.

-         Ο Α. Βγενόπουλος «ρίχνει» επί τάπητος τις 5 προτάσεις της «ΠΕΚ» 

1. Ο ΠΑΟ πρέπει να ανοίξει τις πόρτες του για να εγγραφούν δεκάδες χιλιάδες μέλη.

2. Η ΠΑΕ και η ΚΑΕ πρέπει να δεχτούν ευρύτατη συμμετοχή των εκπροσώπου του ΠΑΟ στα Διοικητικά Συμβούλια, τα οποία θα αποφασίζουν την επάνδρωση και λειτουργία των ομάδων τους. 

3. Η ΠΑΕ πρέπει να έχει ως σύμβουλο μια τεχνική επιτροπή, η οποία θα απαρτίζεται από παλιούς παίκτες του Παναθηναϊκού. Όλες οι διοικητικές θέσεις -πλην του προπονητή- να επανδρώνονται από παλαιούς παίκτες ή φιλάθλους. 

4. Αν στα πλαίσια του επιχειρηματικού σχεδιασμού υπάρχει υστέρηση εσόδων έναντι των απαραίτητων εξόδων, πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα αύξησης του Μετοχικού Κεφαλαίου από ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες του Παναθηναϊκού.

5. Η ιστορία και η παράδοση επιβάλουν την συσπείρωση των οργανωμένων φιλάθλων, με επίκεντρο την Θύρα 13. Παναθηναϊκός χωρίς Θύρα 13 δεν υπάρχει. Η ΠΑΕ να κάνει προσπάθεια να σταθεί δίπλα τους και εκείνοι να υποστηρίζουν την ομάδα με φίλαθλο και κόσμιο τρόπο.

(http://www.panathinaikosmas.com/pressRelease4.aspx) Εδώ είναι οι προτάσεις για όσους τυχόν αμφισβητούν την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και την τυχόν δολιοφθορά.

-         Αποκαλεί ως shake holders τον κόσμο του ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ

-         Αναφέρει τον Μίμη Δομάζο ως τον άνθρωπο που του «έμαθε» να βλέπει ποδόσφαιρο.

-         Θίγει το θέμα των μεταγραφών

-         Δίνει ένα μοντέλο μετεγγραφών

-         Καταλήγει στην πολυμετοχικότητα κάνοντας άνοιγμα σε άλλους επιχειρηματίες για να βάλουν λεφτά σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά.

-         «Είμαστε πιο δυνατοί απο τον Αμπράμοβιτς»

-          Αναφέρει χαρακτηριστικά τη φράση «Δεν υπάρχει ΠΑΟ χωρίς τη Θ. 13»


Μέρος δεύτερο 




-         «Εκ. πράσινες καρδιές απαιτούμε ενότητα και τίποτα δεν μας σταματά»

-         Εν συνεχεία δίδονται στη δημοσιότητα τα ονόματα των 11 επιχειρηματιών από τους 22 συνολικά. Αυτοί είναι: Γιάννης Αγγελάκης, Γιάννης Αλαφούζος, Ανδρέας Βγενόπουλος, Θεόδωρος Βεννιάμης, Λεωνίδας Ευγενίδης, Πάνος Μπίτσος, Γιώργος Νίκας, Γιάννης Ξυλάς, Γιάννης Πατέρας, Στέφανος Δ. Πατέρας, Αδαμάντιος Πολέμης. (http://www.panathinaikosmas.com/pressRelease4.aspx). Εδώ μπορείτε να δείτε στο κάτω μέρος του δελτίου τύπου τα ονόματα και πάλι για αποφυγή λαθών και τυχόν λασπολογίας.

-         Αναφορά πως πριν το κάλεσμα 4. 185 υποστηρικτές είχαν γίνει μέλη της «ΠΕΚ»

-         2 εκ. πράσινες καρδιές υποστηρίζουμε τον ΝΕΟ- ΕΝΟΜΕΝΟ- ΑΔΙΑΙΡΕΤΟ- ΠΟΛΥΜΕΤΟΧΙΚΟ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟ για την υλοποίηση των ονείρων μας.

-         Το κάνω με προσωπικό και επιχειρηματικό κόστος

-         Συνεχίζονται οι κολακείες για την Οικ. Βαρδινογιάννη

-         Ο παππούς μου έφερε τον Δομάζο στον ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟ απο την Άμυνα Αμπελοκήπων και χαρακτηρίζει ως το μεγαλύτερο δώρο στο σύλλογο.

-         Δεν υπάρχει ποτέ περίπτωση να δω τον ΠΑΟ επιχειρηματικά

-         Δεν είμαι κατάλληλος λόγο του συναισθήματος μου προς τον σύλλογο για κανένα πόστο στην ΠΑΕ και τονίζει πως στη θέση αυτή θα μπει ένα άτομο κύρους.

-         Μιλάει οπαδικά χρησιμοποιώντας τη λέξη «Παράγκα»


Μέρος τρίτο  




-         Αναφέρει τη Μarfin και πως ποτέ δεν θα συνδεθούν αυτά μεταξύ τους, ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ καιMarfin είναι ξεχωριστά κομμάτια .

-         Χαρακτηριστικά τονίζει «Δεν μπορείς να βγάλεις λεφτά απο το παιδί σου (ΠΑΟ) 

-         Αναφορά στο γήπεδο 

-         «Αν μου δοθεί η ευκαιρία να επενδύσω στην ΠΑΕ θα προσπαθήσω να μη χάσω χρήματα, αν κερδίσω λεφτά θα δεσμευτώ νομικά όλα τα κέρδη να πάνε στον Ερασιτέχνη

-         Είμαστε ανοιχτοί σε άλλες προτάσεις

-         Θεματοφύλακες πάντα της ιστορίας, της παράδοσης και της ενότητας του ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ.

-         Δεν θα έχουμε λόγο ύπαρξης μόνο αν όλα τα πιο πάνω υλοποιηθούν.

-         Στη συνέχεια ο Α. Βγενόπουλος καλεί στο βήμα τους αδερφούς Γιαννακόπουλους αποκαλώντας τους 2 πολύ μεγάλες πράσινες καρδιές.

-         Ο Π. Γιαννακόπουλος κάνει κάλεσμα στον κόσμο, δηλώνει πως θα βοηθήσει την «ΠΕΚ» οικονομικά, ηθικά και όπως αλλιώς χρειαστεί.


Μέρος τέταρτο  (αρχίζουν οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων) 




-         Ο Θ. Γιαννακόπουλος ευχαριστεί τον φίλο του Α. Βγενόπουλο

-         Κάνει λόγο για «διατάραξη» των νερών με μπροστάρη τον Ανδρέα.

-         Δηλώνει απόλυτα σύμφωνος και ξανά ευχαριστεί τον Ανδρέα.

-         Ο Α. Βγενόπουλος μετά από ερώτηση που του γίνεται δηλώνει πως δεν έχει κάνει ποτέ κρούση για αγορά της ΠΑΕ μιας και κανείς δεν ξέρει τι είναι η ΠΑΕ, τα οικονομικά της, η Παιανία κ.τ.λ

-         «Δεν έχω βλέψη να γίνω κάτι στην ΠΑΕ, την ΚΑΕ ή στον Ερασιτέχνη», «Είμαι φίλαθλος και ως φίλαθλος ενεργώ»


 Μέρος πέμπτο 




-         Ο Α. Βγενόπουλος σε ερώτηση αν πωλούνταν η ΠΑΕ τι θα έκανε δεν απαντά λέγοντας πως δεν θέλει να απαντάει σε υποθετικές ερωτήσεις.

-         Εκεί ο Π. Γιαννακόπουλος πέρνει τον λόγο και αφήνει να σαφές υπονοούμενο πως εάν πωλείται η ΠΑΕ υπάρχουν άτομα που θα κινηθούν.

-         Ο Α. Βγενόπουλος ξανατονίζει πως δεν υπάρχει καμία σκοπιμότητα αυτής της κίνησης και πως γίνεται με προσωπικό και επιχειρηματικό κόστος.


Μέρος έκτο 




-         Ο Α. Βγενόπουλος αναφέρει ως παράδειγμα το τότε πολυμετοχικό μοντέλο της Α.Ε.Κ.

-         Ο Α. Βγενόπουλος μιλάει για το Γουέμπλευ και τονίζει πως μπορεί να ξαναγίνει, πως είναι εφικτό.

-         ΝΕΟΣ - ΑΔΙΑΙΡΕΤΟΣ - ΕΝΟΤΙΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ, ΚΑΕ, ΠΑΕ, ΠΑΟ (Ερασιτέχνης), Θ. 13.

-         Χαρακτηρίζει ως ιστορικό λάθος αν δεν γίνει αποδεκτή η πρόταση.

-         Γίνετε συνεχείς αναφορά στο σλόγκαν 2 εκ. πράσινες καρδιές.


Μέρος έβδομο 




-         Ο Α. Βγενόπουλος κάνει αναφορά στο διχασμό που υπάρχει.

-         Τονίζει ξανά πως δεν θα δει ΠΟΤΕ τον ΠΑΟ επιχειρηματικά, ούτε διοικητικά και δεσμεύεται ξανά νομικά πως όποια κέρδη και να έχει θα πάνε στον Ερασιτέχνη.

-         «Αν ακολουθήσουμε μοντέλα ανάλογα με της Α.Ε.Κ  επειδή εμείς είμαστε πιο ισχυροί θα έχουμε διακρίσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη».



-         «Είναι βέβαιο οτι η «ΠΕΚ» θα σταθεί δίπλα στον Ερασιτέχνη».

-         «Όποιος δεν κάνει καλά τη δουλειά του θα αντικαθιστάτε»

-         «Πιέζουμε να γίνει το οραμά μας πραγματικότητα»

-         Μεγάλες επενδύσεις, μεγάλη ομάδα.


Μέρος ένατο 




-         Ατάκα για το ότι είμαστε πιο δυνατοί από τον Αμπράμοβιτς. «Ειλικρινά πιστεύω σε αυτό και είναι θέμα θέλησης. Επιμένω σε αυτό, τίποτα δεν μας σταματά».

-         Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ πρέπει να πάει στο ΟΑΚΑ και δεν γίνετε να μην έχει δικό του γήπεδο.

-         Πρόταση για τους απλούς φιλάθλους του συλλόγου να γραφτούν στον Ερασιτέχνη ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟ.


Μέρος δέκατο 





Οι εφημερίδες την επόμενη μέρα:















Σε λίγες ημέρες θα μπει και η δεύτερη ενότητα και ακολουθούν περίπου άλλες 10...

Επιμέλεια έρευνας και σύνταξης: Νίκος Λιαχούδης