Σύλλογος μεγάλος ΔΕΝ υπάρχει άλλος!

13 Απριλίου 2011

Αφιέρωμα - Στη Λεωφόρο της δόξας (BINTEO)



Ήταν 13 Απριλίου του 1922 όταν ο Δήμος Αθηναίων ενοικίασε για πρώτη φορά στον Παναθηναϊκό το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και το Newspao θυμάται την πορεία της ιστορικής έδρας του Παναθηναϊκού στο χρόνο.
Το «Απόστολος Νικολαΐδης» έχει γίνει ο «ναός» των απανταχού Παναθηναϊκού και το σημείο αναφοράς της μακρόχρονης ιστορίας των «πρασίνων» στη μεγαλύτερη από έναν αιώνα ιστορία του. Από το 1922 ως και το 1984 όλοι οι αγώνες του Παναθηναϊκού δόθηκαν στο γήπεδο της Λεωφόρου, που πήρε το 1981 την ονομασία «Απόστολος Νικολαΐδης» προς τιμήν του άλλοτε προέδρου του «τριφυλλιού».
Την άφησε και… ξαναγύρισε
Ο Παναθηναϊκός το 1984 άφησε το «Απόστολος Νικολαΐδης» για το μεγάλο ΟΑΚΑ, ωστόσο το 1989 επέστρεψε για λίγες αγωνιστικές της «Λεωφόρο», με τη μεγάλη επιστροφή να έρχεται το 2001 και να διαρκεί τέσσερα χρόνια. Από το 2005 ως και το 2007 η «Λεωφόρος» ερήμωσε ξανά, για να ανοίξει ξανά τις πύλες την περίοδο 2007-2008.
Μάλιστα στις 30 Απριλίου 2008 έγινε γιορτή αποχαιρετισμού του «Απόστολος Νικολαΐδης» στο οποίο δόθηκε αγώνας και για τη φετινή σεζόν, αυτός της πρώτης αγωνιστικής με την Ξάνθη – κεκλεισμένων των θυρών – λόγω ακαταλληλότητας του ΟΑΚΑ που είναι και πάλι η έδρα της ομάδας.
Η ιστορία της Λεωφόρου
Στο… «μάτι» από το 1918
Αξίζει να σημειωθεί, ότι από το 1918 ο ιδρυτής του Παναθηναϊκού, Γιώργος Καλαφάτης, έψαχνε το χώρο που θα στεγάσει τις εγκαταστάσεις του μόλις δέκα ετών συλλόγου. Το χωράφι στην Περιβόλα ήταν από καιρό στο… «μάτι» του ιδρυτή του «τριφυλλιού» το οποίο κατάφερε να κάνει δικό του μετά από τέσσερα χρόνια και να σταματήσει έτσι την περιπλάνηση του Παναθηναϊκού στις γειτονιές των Αμπελοκήπων.
Η πορεία των εργασιών
• Το 1924 το γήπεδο του Παναθηναϊκού ήταν το μοναδικό στην Ελλάδα που είχε τη δυνατότητα να φιλοξενήσει 6.000 θεατές.
• Το 1928 απέκτησε την πρώτη ξύλινη εξέδρα, προς την πλευρά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας (χωρητικότητας 1.200 θεατών).
• Το 1931 κατασκευάστηκε η πρώτη εξέδρα από μπετόν, χωρητικότητας 1.500 θεατών. Κάτω από αυτή την εξέδρα, δημιουργήθηκαν αγωνιστικοί χώροι για την πυγμαχία, τη γυμναστική και την ξιφασκία.
• Το 1933 κατασκευάστηκε η σκεπαστή εξέδρα, προς την πλευρά της σημερινής οδού Τσόχα, που διέθετε αριθμημένες θέσεις για 800 θεατές.
•Το 1936 έγινε γενική ανακαίνιση του γηπέδου από τον τότε Δήμαρχο Αθηναίων Κωνσταντίνο Κοτζιά, αλλά στο ξεκίνημα του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου επιτάχτηκε από το Υπουργείο Στρατιωτικών και οι αίθουσες του γηπέδου μετατράπηκαν σε στρατιωτικό νοσοκομείο και χώρους διδασκαλίας του ορφανοτροφείου.
• Το 1942 η «Λεωφόρος» επιτάχτηκε από τους κατακτητές και λίγο αργότερα ένα μέρος του γηπέδου ανατινάχτηκε από τους αντάρτες.
• Μετά τον πόλεμο επιδιορθώθηκαν οι ζημιές και το 1948 η «Λεωφόρος» έγινε το πρώτο ελληνικό γήπεδο που απέκτησε προβολείς, με μηχανήματα που αγοράστηκαν από τις Η.Π.Α., ενώ την ίδια χρονιά ολοκληρώθηκε και η μεγάλη εξέδρα, στην πλευρά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, χωρητικότητας 8.000 θεατών.
• Το 1950 ξεκίνησε η κατασκευή του πετάλου του Λυκαβηττού (η ιστορική θύρα 13). Τα έργα ολοκληρώθηκαν ένα χρόνο αργότερα και αύξησαν τη χωρητικότητα του γηπέδου σε 13.000 θεατές. Την ίδια χρονιά ξεκίνησε και η κατασκευή του κολυμβητηρίου του Παναθηναϊκού.
• Το 1955 ξεκίνησε η κατασκευή του βορείου πετάλου –οι σημερινές θύρες 7 και 8– κάτω από το οποίο βρίσκεται ο «τάφος του Ινδού». Το ιστορικό κλειστό του «τριφυλλιού» και πρώτο στην ιστορία σε όλην την Ελλάδα...
• Το 1958 το γήπεδο του Παναθηναϊκού έγινε το πρώτο ελληνικό που απέκτησε χλοοτάπητα. Το χορτάρι εγκαινιάστηκε στο αθηναϊκό ντέρμπι του Παναθηναϊκού με την ΑΕΚ. Τον αγώνα παρακολούθησαν 15.000 φίλοι του ποδοσφαίρου.
Οι μεγάλες βραδιές
Αναμφίβολα οι νίκες επί του Ολυμπιακού με 8-2 το 1938, επί του Ερυθρού Αστέρα με 3-0 το 1971 και επί της Μπαρτσελόνα με 1-0 το 2002 έχουν μείνει για πάντα στην ιστορία του γηπέδου, όσο και του Παναθηναϊκού. Την ήττα βέβαια στη Λεωφόρο γνώρισαν αρκετές ακόμα ομάδες και ενδεικτικά αναφέρουμε τα ονόματα των Άρσεναλ, Γιουβέντους, Σάλκε, Φενέρμπαχτσε, Άντερλεχτ, Σεβίλλη, Μαγιόρκα, Σλόβαν Λίμπερετς, Σλόβαν Μπρατισλάβας, Αϊντχόφεν, Σπάρτα Πράγας, Σλάβια Πράγας και αρκετές άλλες.
Μεγάλα βράδια πέρασε στο «Απόστολος Νικολαΐδης» και η Εθνική ομάδα της Ελλάδας. Για 55 χρόνια το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα φιλοξενήθηκε στην «Λεωφόρο» κάτι που σημαίνει ότι από το 1929 ως το 1984 η Εθνική έδωσε όλα τα παιχνίδια της εκεί. Εκεί, που επέστρεψε για τα προκριματικά του Euro 2004 και κατάφερε να… προϊδεάσει για τον θρίαμβο που θα ακολουθούσε στην Πορτογαλία.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στο «Απόστολος Νικολαΐδης» έγιναν 19 τελικοί Κυπέλλου Ελλάδας, από το 1931 ως και το 1968 στη «Λεωφόρο» έγιναν οι κορυφαίοι αγώνες της διοργάνωσης ενώ ήταν το πρώτο γήπεδο που απέκτησε χορτάρι και κλειστό γήπεδο, το πρώτο στην ιστορία σε όλη την Ελλάδα.
Στον «Τάφο του Ινδού»
Όπως αναφέραμε, από το 1955 ξεκίνησε η κατασκευή του βορείου πετάλου όπου κάτω από αυτό στεγάστηκε το κλειστό γήπεδο του Παναθηναϊκού. Τμήματα του συλλόγου όπως το μπάσκετ, το βόλεϊ, η πυγμαχία και η πάλη φιλοξενήθηκαν και φιλοξενούνται ακόμα στον «Τάφο του Ινδού’.
Η περίεργη αυτή ονομασία, δόθηκε από ένα δημοσιογράφο κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του κλειστού, λόγω της στενότητας του χώρου και λόγω του ότι εκείνη την εποχή παιζόταν η ομώνυμη ταινία του Fritz Lang. Το όνομα τελικά «κόλλησε γάντι» στο γήπεδο.
Στέκει εκεί και… περιμένει
Σήμερα, στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας στεγάζονται ακόμα τμήματα του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, όπως το γυναικείο μπάσκετ, ενώ προπονούνται αρκετά παιδιά από τις ακαδημίες του μπάσκετ, του βόλεϊ και της κολύμβησης στους χώρους κάτω από τις θύρες του γηπέδου. Παράλληλα, η ομάδα Νέων του ποδοσφαίρου δίνει τους περισσότερους αγώνες της στο γήπεδο του «Απόστολος Νικολαΐδης».
Και το γήπεδο στέκει εκεί και περιμένει, τις εξελίξεις για το Βοτανικό και τη Διπλή Ανάπλαση. Όντας μέρος του project, περιμένοντας να προχωρήσουν οι νομοθετικές ρυθμίσεις και οι διατάξεις, περιμένει την κατεδάφισή της, την μετατροπή της σε πάρκο, την μετατροπή σε μουσείου και γενικώς περιμένει… όλα τα σενάρια που έχουν ακουστεί κατά καιρούς. Μένει πάντα εκεί ωστόσο, σύμβολο του Παναθηναϊκού και παντοτινό του σπίτι…
onsports.gr

Αν σας αρέσει η δουλειά μας και θέλετε να συνεχίσουμε να είμαστε μαζί σας κάντε κλικ σε μια διαφήμιση