Σύλλογος μεγάλος ΔΕΝ υπάρχει άλλος!

7 Ιουνίου 2011

Πρέπει να το εκμεταλλευτεί!

Η Μπαρτσελόνα είναι το ποδοσφαιρικό σημείο αναφοράς. Μια ομάδα που αποτελεί μνημείο αγωνιστικής συμπεριφοράς, δομής και φυσικά, ταλέντου. Χαίρεσαι να την βλέπεις και δεν χορταίνεις. Η ύπαρξή της (την φετινή σεζόν) ίσως όμως να αδικεί έναν άλλο σύλλογο, την Πόρτο. 

Οι Πορτογάλοι, όντας ομάδα… δεύτερης Ευρωπαϊκής ταχύτητας, έχουν κατορθώσει να κάνουν μεγαθήρια του αθλήματος να τους ζηλεύουν, χωρίς ίχνος υπερβολής. Σε όλους τους τομείς, είναι μπροστά από την εποχή τους. Ο ορισμός του πως πρέπει να λειτουργεί και να πορεύεται ένας σύλλογος αυτού του επιπέδου. 

Δεν το λέμε αυτό προκειμένου να πείσουμε ότι ο Παναθηναϊκός πρέπει να ακολουθήσει το μοντέλο των «δράκων». Πολύ απλά, αυτό δεν γίνεται. Είναι εύκολο να θες να μοιάσεις σε κάποιον επιτυχημένο, αλλά πολύ δύσκολο να το πετύχεις. Και στην προκειμένη περίπτωση, αδύνατο. Άλλωστε και να ξεκινήσεις την προσπάθεια, θες χρόνια για να πλησιάσεις ακόμη αυτό το επίπεδο δομής, λειτουργίας, διοίκησης, σκάουτινγκ και πάει λέγοντας.

Όμως, ο Παναθηναϊκός αυτή τη στιγμή έχει ένα τεράστιο προνόμιο. Κι αυτό ακούει στο όνομα Ζεσουάλδο Φερέιρα. Ο έμπειρος τεχνικός, έχει προσθέσει όχι απλά λιθαράκι, αλλά… βράχο ολόκληρο για να «χτιστεί» αυτή η ομάδα πρότυπο. Δεν το λέμε εμείς, το έχει παραδεχτεί ο ίδιος ο Βίλας Μπόας (τεχνικός της Πόρτο) τονίζοντας πως τακτικά ακολουθεί όσα έκανε ο Φερέιρα στα χρόνια που δούλεψε στους «δράκους» παίρνοντας τρία σερί πρωταθλήματα. 

Όχι, ο 64χρονος δεν θα μας δείξει πώς να γίνει ο Παναθηναϊκός, Πόρτο. Είπαμε, αυτό δεν γίνεται. Όμως, τις άριστες σχέσεις που έχει ο έμπειρος τεχνικός στο «Ντραγκάο», μπορούν να τις εκμεταλλευτούν οι «πράσινοι». Ειδικά τώρα που διανύουν την χειρότερη (οικονομικά) περίοδο της ιστορίας τους. Πολύ απλά, δίνεις το ελεύθερο στον Φερέιρα να μιλήσει με τους συμπατριώτες του και πρώην συνεργάτες του, για να δανειστείς παίκτες. Που ξέρει και εμπιστεύεται! 

Το ρόστερ της Πόρτο είναι τεράστιο. Και ακόμη και οι αναπληρωματικοί, μπορούν να κάνουν την διαφορά στην Ελλάδα. Είπαμε, το σκάουτινγκ του Πορτογαλικού συλλόγου είναι σημείο αναφοράς για όλη την Ευρώπη! Παιδιά φιλόδοξα, που μπορούν να βοηθήσουν τον Παναθηναϊκό να γίνει πιο «φρέσκος» και σαφώς πιο γρήγορος. Φρεσκάδα και ταχύτητα στο παιχνίδι, άλλωστε, είναι τα στοιχεία που κάνουν τους «δράκους» να ξεχωρίζουν και να κοιτούν στα μάτια οποιονδήποτε αντίπαλο!

Στην κατάσταση που είναι ο Παναθηναϊκός, είναι αναγκασμένος να εκμεταλλευτεί ότι ευκαιρία του παρουσιαστεί. Οι… άκρες του Φερέιρα στην Πορτογαλία και ειδικά στην Πόρτο που είναι ο καθρέφτης της σωστής λειτουργίας σε όλους τους τομείς, επιβάλλεται να χρησιμοποιηθούν για το «χτίσιμο» του νέου Παναθηναϊκού.

Πολλούς μπορεί να τους ενοχλεί ο δανεισμός παικτών. Όμως, μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Λεφτά δεν υπάρχουν. Οπότε τι είναι προτιμότερο; Να πας να φέρεις ελεύθερους αμφιβόλου αξίας αυξάνοντας κατακόρυφα το ρίσκο, ή φιλόδοξα παιδιά, που ψάχνουν ευκαιρία, έχοντας ταλέντο (μόνο και μόνο το ότι τους διάλεξε η Πόρτο είναι εχέγγυο επιτυχίας) κι ας είναι κινήσεις με τη μορφή δανεισμού;


Λευτέρης Μπακολιάς από Sportaction.gr