Σύλλογος μεγάλος ΔΕΝ υπάρχει άλλος!

2 Ιουνίου 2011

«Έχω στο Λονδίνο μια δουλειά!» (ΒΙΝΤΕΟ)

Η σημερινή μέρα αποτελεί την ιστορικότερη στιγμή του Παναθηναϊκού, μετά την ίδρυσή του φυσικά. Μια μέρα που πραγματικά μένει χαραγμένη στο μυαλό όλων των Παναθηναικών. 
Σήμερα θυμούνται οι παλιοί και μαθαίνουν οι νέοι. Σαν σήμερα μέχρι και οι οπαδοί αντιπάλων καθόταν και παρακολουθούσαν με θρησκευτική εβλάβεια τα παιδιά του Φέρεντς Πούσκας που είχαν αφήσει όλη τη «γηραιά ήπειρο» με ανοικτό το στόμα.
Μόνο ο PANATHINAIKOS έχει φτάσει στον τελικό της μεγαλύτερης διασυλλογικής οργάνωσης. Πριν 40 χρόνια λοιπόν δημιούργησε τοPANATHINAIKOS.  Η ήττα από τον πανίσχυρο Άγιαξ της εποχής, με τον τεράστιο Γιόχαν Κρόιφ στη σύνθεσή του,   μόνο λύπη δεν προκάλεσε. Αντίθετα μάλιστα, γέμισε όλους τους φίλους της ομάδας στιγμές περηφάνιας που μέχρι τώρα ξεχυλίζουν και αυτή η μέρα θα είναι πάντα ορόσημο ή αλλιώς και γνωστή ως «Glory Days».
Μια στιγμή που έφερε τη δημιουργία  τραγουδιών, έκανε τον τότε πρόεδρο του Ολυμπιακού να δώσει πριμ στους παίκτες του Παναθηναϊκού σε περίπτωση κατάκτησης του τροπαίου και τον τότε ένα και μοναδικό τηλεοπτικό σταθμό της χώρας να κάνει ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στην πορεία της ομάδας, πράγμα μοναδικό και πρωτοπόρο για το ποδόσφαιρο.
Πρόεδρος της ομάδας στην πορείας της προς το Γουέμπλεϊ ήταν ο  Μιχάλης Κίτσιος.
Προπονητής της ομάδας του «Τριφυλλιού» ήταν ο Φέρεντς Πούσκας. Ο «Καλπάζοντας Συνταγματάρχης», που προσέδωσε στην ομάδα αίγλη και άγνοια κινδύνου έτσι ώστε να φτάσει ως το δοξασμένο Γουέμπλεϊ.
Ο «στρατηγός» εκείνης της ομάδας και αρχηγός του Παναθηναϊκού το 1971, Μίμης Δομάζος. «Στρατηγός» με τα όλα του, με τον τσαμπουκά που διέθετε και τα «καντάρια» μπάλας που ήξερε, ήταν ο φυσικός ηγέτης της ομάδας και ένας από τους πρωτοστάτες για την φοβερή και τρομερή πορεία του «Τριφυλλιού»
Η «ψυχή» της ομάδας του Παναθηναϊκού, ο άνθρωπος που είχε αποστολή από τον Φέρεντς Πούσκας να αποφορτίζει ψυχολογικά την ομάδα, ήταν οΤότης Φυλακούρης.
Ο φόβος και ο τρόμος των αμυντικών, ο «άνθρωπος γκόλ» δεν ήταν άλλος απο τον Αντώνης Αντωνιάδη. Σε συνεργασία με τον «στρατηγό» Μίμη Δομάζο έκαν τις αντίπαλες άμυνες να τρέμουν.
Η μαγική πορεία του Παναθηναϊκού ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 1970 από το Λουξεμβούργο, με εκτός έδρας νίκη και έφτασε ως το Λονδίνο.
Οι «πράσινοι» στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών αντιμετώπισαν την Ζενές Ες1-2 το τελικό σκόρ με γκολ του Αντώνη Αντωνιάδη στο 6' και του Κώστα Ελευθεράκη στο 35'.
Στις 30 Σεπτεμβρίου 1970, ο επαναληπτικός με σκόρ 5-0. Ο Αντώνης Αντωνιάδης σημειώνει άλλα τέσσερα γκολ (26', 29', 37', 58'). Ο Ελευθεράκηςείχε ανοίξει το σκορ στο 17'.
Ένα μήνα μετά και οι «πράσινοι» θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την ομάδα που «σήκωσε» το Κυπελλούχων το 1969, Σλόβαν Μπρατισλάβας. Στις 21 Οκτωβρίου 1970 «λυγίζει» στο «καμίνι» της «Λεωφόρου» και χάνει με 3-0 από τον Παναθηναϊκό  με γκολ του Δομάζου στο 3', του Αντωνιάδη στο55' και του Δεληγιάννη στο 82' που ανοίγουν το δρόμο για τους «8».
Ο επαναληπτικός στην Τσεχοσλοβακία δεν ήταν εύκολος παρά το 3-0 της Αθήνας. Στις 4 Νοεμβρίου 1970 πάρά την ήττα με 2-1 ο Παναθηναικός πέρνει την πρόκριση. Ο Αντωνιάδης με την ισοφάριση πο πέτυχε στο 52' έδωσε ουσιαστικά την πρόκριση στο «Τριφύλλι».
Στο δρόμο του Παναθηναικού στα προημιτελικά βρίσκετε η πανίσχυρη Έβερτον. Κένιον, Μπολ, Ρόιλ, Μόρισεϊ, είναι μερικά από τα μεγάλα ονόματα των «εφοπλιστών». Στις 9 Μαρτίου 1971 στην Αγγλία, ο Παναθηναικός θα καταφέρει να προηγηθεί με τον Αντώνη Αντωνιάδη, στο 81' του αγώνα. Οι Άγγλοι όμως δεν είχαν πεί την τελευταία τους λέξη. Στην εκπνοή κατάφεραν να ισοφαρίσουν με τον Τζόνσον. Τελικό σκόρ Έβερτον - Παναθηναικός 1-1.
Στης 24 Μαρτίου του 1971 στην Αθήνα ήδη είχε στηθεί γιορτή. Ο Παναθηναικός αποσπά το χρυσό 0-0 και μαζί την τεράστια πρόκριση στα ημιτελικάτου Κυπέλλου Πρωταθλητριών.
Αντίπαλος στο δρόμο για του Γουέμπλεϊ, ο Ερυθρός Αστέρας. Οι Γιουγκοσλάβοι θα νικήσουν με 4-1. Η ομάδα από το Βελιγράδι θα γκρεμίσει τα όνειρα. Ο Αριστείδης Καμάρας είχε πετύχει το γκόλ στο 55'.
Στις 28 Απριλίου 1971, το «Απόστολος Νικολαΐδης» είχε γεμίσει από το πρωί. Το αποτέλεσμα; Γνωστό, 3-0! «Μας είχε πει ο Πούσκας να βάλουμε ένα γρήγορο γκολ σε κάθε ημίχρονο. Το κάναμε και το τρίτο το έβαλε ο κόσμος», είναι τα λόγια που έχουν μείνει ως σήμερα χαραγμένα. Ο Αντώνης Αντωνιάδης στο 2' και το 54' και ο Αριστείδης Καμάρας στο 63' θα διαμορφώσουν το 3-0. Η Αθήνα πλημμυρίζει από κόσμο και η γιορτή κρατάει ως τον τελικό του Γουέμπλεϊ.
Ο Παναθηναϊκός στο Γουέμπλεϊ, ο μεγάλος τελικός.
Οι Οικονομόπουλος, Τομαράς, Σούρπης, Καμάρας, Βλάχος, Ελευθεράκης, Καψής, Δομάζος, Φυλακούρης, Γραμμός και Αντωνιάδης είναι οι έντεκα που έγραψαν ιστορία για το «Τριφύλλι».
Οι Ολλανδοί αγωνίστηκαν με τους Στούι, Βάσοβιτς, Σουρμπίρ,Χουλσόφ, Κρολ, Χάαν, Μιούρεν (46' Μπλάνκεμπουργκ), Νέεσκενς, Κάιζερ, Κρόιφ και Βαν Ντάικ.
Μόλις στο 5' λεπτό οι Ολλανδοί άνοιξαν το σκόρ με τον Βαν Ντάικ. 
Αυτό δεν επηρέασε τον Παναθηναϊκό. Η ομάδα του Πούσκας έπαιξε σε όλο τον τελικό χωρίς κανένα φόβο, αντιμετώπισε στα ίσα τον Άγιαξ και πίστεψε ως και στην ανατροπή, όμως μια άτυχη στιγμή με το αυτογκόλ του Καψή στο 85' τελείωσε τον αγώνα.
Οι Ολλανδοί ήταν δίκαια τροπαιούχοι, όμως ο Παναθηναικός κατάφερε να φτάσει κεί που δεν κατάφερε, και που δύσκολα θα καταφέρει, να φτάσει καμία άλλη ελληνική ομάδα.
Το DNA του Παναθηναϊκού από τις 2 Ιουνίου 1971 και μετά, με τους 40.000 Έλληνες να αποθεώνουν από τις εξέδρες του Γουέμπλεϊ παρά την ήττα, άλλαξε για πάντα και από τότε γράφει PANATHINAIKOS!





Επιμέλεια: Νίκος Λιαχούδης