Σύλλογος μεγάλος ΔΕΝ υπάρχει άλλος!

3 Ιουνίου 2011

Τα υπέρ του Βρύζα…

Και το όνομα αυτού… Ζήσης Βρύζας. Αυτός θα είναι ο εκλεκτός για την θέση του τεχνικού διευθυντή λοιπόν. 

Ακόμη, δεν είναι… τελειωμένη η δουλειά, αλλά για εκεί πάμε με μαθηματική ακρίβεια. Ο παλαίμαχος άσος θα αφήσει την Εθνική για χάρη του Παναθηναϊκού. Βουτώντας απ’ ευθείας στα βαθιά, μια και το καλοκαίρι αυτό δεδομένα θα είναι «σφιχτό» για τους «πράσινους».

Η λίστα με τα ονόματα των υποψήφιων που είχαν ετοιμάσει στο «τριφύλλι», ήταν μεγάλη. Μετά από ξεσκαρτάρισμα, έμεινε ο Βρύζας. Επειδή πολύ απλά, τα υπέρ είναι περισσότερα από τα κατά.

Ο Μακεδόνας έχει αφήσει έργο στον ΠΑΟΚ, όπου κατείχε το πόστο του τεχνικού διευθυντή για περίπου 1,5 χρόνο. Φέρνοντας παίκτες που ουσιαστικά άλλαξαν επίπεδο τους Θεσσαλονικείς, όπως ο Πάμπλο Γκαρσία, ο Κοντρέρας, ο Μουσλίμοβιτς, ο Βιτόλο (ειδικά ο τελευταίος ήταν καθαρά δικός του χειρισμός). Ενώ έβαλε το χεράκι του και στις υποθέσεις των Βιεϊρίνια και Λίνο, οι οποίοι αποτελούσαν επιλογές Σάντος.

Συγχρόνως, ως Έλληνας, δεν θα χρειαστεί ούτε μέρα προσαρμογής. Χρόνος για χάσιμο δεν υπάρχει, μια και η προετοιμασία ξεκινά σε λιγότερο από ένα μήνα. Οπότε, αν προκρινόταν κάποια περίπτωση αλλοδαπού τεχνικού διευθυντή, θα χρειαζόταν διάστημα προσαρμογής, άρα και χάσιμο πολύτιμου χρόνου.

Πέρα απ’ αυτά, υπάρχουν ορισμένα εχέγγυα επιτυχίας. Ο Βρύζας τα έχει πάει περίφημα, διαχειριζόμενος μικρό έως ανύπαρκτο μπάτζετ, καλή ώρα… Μιλάει τρεις γλώσσες (Αγγλικά, Ισπανικά, Ιταλικά), ενώ έχει «άκρες» σε όλη τη Νότια Ευρώπη. Κυρίως σε Ιταλία και Ιβηρική.
Επιπρόσθετα, έχει εκτιμηθεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι ανέκαθεν διέθετε άριστες σχέσεις με τους ποδοσφαιριστές.

Στο μυαλό του, ο όρος «η ομάδα πρέπει να είναι οικογένεια» έχει γίνει… τατουάζ. Παρά τα οικονομικά προβλήματα που είχε ο ΠΑΟΚ, παρότι οι ποδοσφαιριστές ήταν για καιρό απλήρωτοι, μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι ουσιαστικά δεν έβγαινε το παραμικρό προς τα έξω. Λειτουργούσε ως… κυματοθραύστης, προσπαθώντας να λύσει τα προβλήματα όλων, κάτι που έχει εκτιμηθεί απ’ όλους τους ποδοσφαιριστές με τους οποίους είχε συνεργαστεί. Δεν του αρέσει να υψώνει τον τόνο της φωνής του, ενώ παραμένει ήρεμος ακόμη και στις πιο περίεργες στιγμές.

Τέλος, ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία για έναν τεχνικό διευθυντή, είναι το κατά πόσο θα μπορέσει να «κολλήσει» με τον προπονητή. Ο Βρύζας έχτισε… αδερφική σχέση με τον Φερνάντο Σάντος στον ΠΑΟΚ. Ο Πορτογάλος άλλωστε ζήτησε να τον πάρει μαζί του στην Εθνική. Και φυσικά, ο ομοσπονδιακός έχει μιλήσει με τον Φερέιρα για τον παλαίμαχο άσο, γι’ αυτό και το τεχνικός του Παναθηναϊκού έχει δώσει την συγκατάθεσή του προκειμένου να είναι ο Μακεδόνας αυτός που θα αναλάβει το νευραλγικό αυτό πόστο, σε μια περίοδο που θα του πέσουν… δουλειές με φούντες!

Λευτέρης Μπακολιάς από Sportaction.gr