Σύλλογος μεγάλος ΔΕΝ υπάρχει άλλος!

13 Ιουνίου 2011

Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς είναι μόνο ένας

Απομόνωσα μια φράση του Κώστα Καϊμακόγλου απο την συνέντευξη που παραχώρησε στην ΠΡΑΣΙΝΗ της Κυριακής. 

Ο φόργουορντ των πρωταθλητών Ευρώπης λοιπόν αναφέρθηκε στις ικανότητες του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς και τόνισε χαρακτηριστικά πως ο Σέρβος προπονητής βλέπει την εξέλιξη ενός αγώνα πρίν αυτός γίνει.
Με αυτή τη πρόταση που χρησιμοποίησε ο Κώστας Καϊμακόγλου ήθελε να καταδείξει την διορατικότητα του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, ο οποίος πλέον αντιμετωπίζει τις ανάγκες ενός αγώνα μπάσκετ με παρόμοιο τρόπο σαν αυτόν που χρησιμοποιεί ένας σκακιστής σε παρτίδα υψηλού επιπέδου, ο οποίος δηλαδή σκέπτεται και προβλέπει τι θα γίνει μετά απο 10- 15 κινήσεις.
Κάπως έτσι λειτουργεί το μυαλό του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς όταν κάθεται στον πάγκο του Παναθηναϊκού και όταν καλείται να ξεπεράσει τις δυσκολίες της εκάστοτε αναμέτρησης. Ο Σέρβος προπονητής απο τις αποφάσεις που παίρνει και απο τις επιλογές των παικτών που κάνει, είναι φανερό πως έχει ξοδέψει αρκετό χρόνο παρακολουθώντας σε DVD παλαιότερες αναμετρήσεις της αντιπάλου ομάδος. Γνωρίζει τα πάντα για τις αντιδράσεις του προπονητή της και φυσικά έχει αναλύσει λεπτομερώς όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά των παικτών της.
Με λίγα λόγια ξέρει τα πάντα για τον αντίπαλο του Παναθηναϊκού, ακόμα και τον τρόπο με τον οποίο δένει τα παπούτσια του ο φροντιστής του άλλου συλλόγου. Έτσι προετοιμάζεται κατάλληλα και φυσικά μπορεί να δίνει τις ενδεδειγμένες και ενδελεχώς σωστότερες συμβουλές στους αθλητές του. Έχω επισημάνει πολλές φορές στο παρελθόν πως ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς ασχολείται με τον Παναθηναϊκό 24 ώρες το 24ωρο. Ακόμα και όταν κοιμάται πιθανολογώ πως τα όνειρα που βλέπει συσχετίζονται με το τριφύλλι.
Καθημερινά παρακολουθεί τις εξελίξεις του μπάσκετ σε κάθε επίπεδο και διαρκώς σκέπτεται τρόπους για να αξιοποιήσει καταλλήλως τους αθλητές του και για να αναδείξει τα προσόντα τους. Αναλύει λεπτομερώς όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους και σε κάθε προπόνηση τους προτρέπει να βελτιώσουν τις αδυναμίες τους. Δεν χαρίζεται σε κανένα και επιδιώκει συνεχώς να καλυτερεύσει όλα τα στοιχεία που θα τους κάνουν πληρέστερους μπασκετμπολίστες.
Στο μυαλό του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς κυριαρχεί μια πρόταση και η οποία αναφέρει "σημασία δεν έχει τι κάνει ένας παίκτης, αλλά τι πραγματικά μπορεί να κάνει μέσα στο γήπεδο, τόσο στην άμυνα, όσο και στην επίθεση". Δεν επαναπαύεται ποτέ, δεν νοιώθει ίχνος κορεσμού και ετησίως ο ίδιος και οι παίκτες του θέλουν να υλοποιούν τους στόχους που θέτουν στην αρχή της κάθε αγωνιστικής περιόδου. Ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς έχει ήδη δημιουργήσει ένα μύθο γύρω απο το όνομα του και δικαίως χαρακτηρίζεται ο κορυφαίος προπονητής όλων των εποχών στο Ευρωπαϊκό μπάσκετ.
Οι σκέψεις, η νοοτροπία και οι απόψεις του για το άθλημα είναι αρκετές δεκαετίες πιο μπροστά και για αυτό πολλοί συνάδελφοι του προσπαθούν να τον μιμηθούν. Όμως Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς είναι μόνο ένας, γιατί το μπάσκετ κυριαρχεί σε κάθε κύτταρο του οργανισμού του. Και για αυτό τα επιτεύγματα του δεν θα τα πλησιάσει κανείς άλλος προπονητής στην εξέλιξη του Ευρωπαϊκού μπάσκετ.
sportaction.gr