Σύλλογος μεγάλος ΔΕΝ υπάρχει άλλος!

29 Μαΐου 2011

Δεν χρειάζεται να ξεπουλήσει ο Παναθηναϊκός

Πολλά και διάφορα ακούγονται για την «επόμενη» μέρα του Παναθηναϊκού και την «σφιχτή» οικονομική πολιτική της ομάδας για τη νέα σεζόν, καθώς αρκετοί μιλούν για ξεπούλημα. 

Η καταστροφολογία άλλωστε ήταν ανέκαθεν στην ιδιοσυγκρασία του Έλληνα. Μπορεί η εποχή να είναι δύσκολη, αλλά με σωστές κινήσεις και την προϋπόθεση ότι κάποιος από τους Μετόχους θα βγει «μπροστά», οι πράσινοι μπορούν αν φτιάξουν ένα ανταγωνιστικό σύνολο που θα διεκδικήσει την είσοδο στους χρυσοφόρους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και θα κυνηγήσει το πρωτάθλημα. Ας δούμε λοιπόν ένα σενάριο σωτηρίας, που αφορά τη διαχείριση του ρόστερ και όχι τις προθέσεις των Μετόχων.


Είναι πλέον δεδομένο ότι ο Σισέ θέλει να αποχωρήσει από την ομάδα και αυτό δύσκολα θα αλλάξει με βάση τα τωρινά δεδομένα. Ο Παναθηναϊκός αγόρασε τον Γάλλο 8 εκατ. πριν δύο χρόνια. Με την οικονομική κρίση που διανύουμε υπολογίζεται ότι οι πράσινοι μπορούν να πάρουν από την πώληση του, ένα ποσό που θα κυμαίνεται στα 5-6 εκατ. ευρώ. Σε αυτά προσθέστε τα 2,5 ετησίως που είναι οι απολαβές του.



Ο Ζαν Αλέν Μπουμσόνγκ κοστίζει συνολικά στο τριφύλλι 1,6 εκατ. ευρώ τον χρόνο, ποσό που χαρακτηρίζεται δυσανάλογο με την παρουσία του στην ομάδα. Ο Γκοβού είναι ειδική περίπτωση αφού έγινε αναπροσαρμογή στο συμβόλαιο του και πληρώνεται με το ματς, αλλά και πάλι το μισό εκατ. το ξεπερνάει.Το γεγονός ότι είναι μονίμως εκτός αποστολής μόνο τυχαίο δεν είναι. Με έναν πρόχειρο υπολογισμό και τους Μπουμσόνγκ, Γκοβού να μένουν ακόμη και ελεύθεροι, από τις ετήσιες αποδοχές και τα συμβόλαια των τριών Γάλλων, συγκεντρώνεται ένα ποσό, που πλησιάζει τα 10 εκατ. ευρώ. Σε αυτά προσθέστε και τα 2 εκατ. που έπαιρνε ετησίως ο Ζιλμπέρτο που αποχώρησε.



Σε αυτό το σενάριο ο Παναθηναϊκός χάνει μόνο δύο βασικούς και αναντικατάστατους (Σισέ-Ζιλμπέρτο), ο ένας εκ των οποίων μπορεί να καλυφθεί από τον Μάτος, ο δανεισμός του οποίου ολοκληρώθηκε. Αν πάλι δεν επιστρέψει ο Μαρσέλο το τριφύλλι μπορεί να πάρει κοντά στο 1 εκατ. από την πώληση του. Σε κάθε περίπτωση το τριφύλλι πρέπει να περιοριστεί σε αυτές τις «απώλειες» και να πείσει τους υπόλοιπους πρωτοκλασάτους παίκτες(Λέτο, Νινη κλπ), ότι δημιουργεί μια ανταγωνιστική ομάδα. Μπορεί ο Παναθηναϊκός να μην βρει Σισέ και Ζιλμπέρτο, αλλά υπάρχει κάποιος που ισχυρίζεται ότι δεν μπορεί να κάνει 4-5 πολύ καλές μεταγραφές ενδεκάδας (έναν αμυντικό, δύο μέσους και δύο επιθετικούς) με αυτά τα χρήματα; Νομίζω πως όχι…



Με αυτό το ποσό και μια αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου η χρονιά μπορεί να βγει άνετα και χωρίς να υπολογίζουμε πιθανή είσοδο στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, η οποία μπορεί να δώσει μέχρι και 17 εκατ. ευρώ! Αν η ομάδα περάσει τον προκριματικό και αποκλειστεί στα πλέι οφ του Αυγούστου θα πάρει 3-4 εκατ. συνολικά. Εξυπακούεται ότι πρέπει πρώτα να τρέξουν οι διοικητικές εξελίξεις και να αποφασιστεί το θέμα του προπονητή και του τεχνικού διευθυντή. Χωρίς ισχυρή διοίκηση και ικανούς συντελεστές, όλα τα παραπάνω πηγαίνουν περίπατο…Με πλάνο και σχέδιο δεν θα έρθει ποτέ η καταστροφή. Αρκεί η διοίκηση να ενεργοποιηθεί και τα χρήματα που αναφέρουμε παραπάνω να δοθούν για παίκτες και όχι για άλλες υποχρεώσεις.
sday.gr