Σύλλογος μεγάλος ΔΕΝ υπάρχει άλλος!

5 Μαΐου 2011

Ένα τρόπαιο γεμάτο... μαγκιά!



Σαν σήμερα πριν από 9 χρόνια, ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το τρίτο ευρωπαϊκό της ιστορίας του. Ήταν 5 Μαΐου του 2002 στο «Παλαμαλάγκουτι» της Μπολόνια όταν οι «πράσινοι» πέταξαν στο καναβάτσο την (γηπεδούχο) Βίρτους κι ανέβηκαν ξανά στην κορυφή της Ευρώπης.
Για όσους είχαν ζήσει από κοντά εκείνο το φάιναλ φορ, αναμφισβήτητα πρόκειται για ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα, από κάθε άποψη... Οι εικόνες που έχουν αποτυπωθεί στο μυαλό μου είναι ιδιαίτερα έντονες με δεδομένο ότι σ' εκείνο το φάιναλ φορ ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς είχε δώσει ρεσιτάλ ευφυϊας...

Όχι μόνο εντός αλλά κι εκτός παρκέ. Ο τρόπος που είχε προετοιμάσει την ομάδα ήταν εξαιρετικός. Οι «πράσινοι» είχαν χαλαρότητα και συνάμα σιγουριά, έμοιαζαν πολύ- ως ατμόσφαιρα και νοοτροπία- με τον τρόπο που έζησε πρόσφατα η ομάδα τη σειρά των πλέι οφ με τη Μπαρτσελόνα.

Κανείς δεν υπολόγιζε τότε τον Παναθηναϊκό, όλοι τον θεωρούσαν... τεταρτο φαβορί πίσω από τη Βίρτους, τη Μακάμπι και τη Μπένετον. Όμως ο Παναθηναϊκός ήταν πανέτοιμος και με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς να βγάζει λαγούς από το καπέλο του, με πρώτο και καλύτερο τον Λάζαρο Παπαδόπουλο! Ο Λάζος ήταν η αποκάλυψη του φαιναλ φορ και ο Ετορε Μεσίνα, προπονητής της Βίρτους έκανε το σταυρό του: «Είχα δει το τελευταίο ματς του Παναθηναϊκού πριν το φάιναλ φορ και ο Παπαδόπουλος δεν είχε παίξει δευτερόλεπτο».

Να ήταν μόνο αυτά; «Ο Ομπράντοβιτς είναι κόμπρα, σε υπνωτίζει και σε χτυπά» είχε πει ακόμα ο Μεσίνα καθώς ο Ζοτς είχε κάνει τα... μαγικά του με αποκορύφωμα το ρόλο του Μποντιρόγκα που έπαιζε στα πρώτα δευτερόλεπτα της επίθεσης του Παναθηναϊκού, πλέι μέικερ και στα υπόλοιπα... πάουερ φόργουορντ. Μάλιστα στο ημίχρονο του τελικού με τη Βίρτους ένας Ιταλός οπαδός πετούσε... αλάτι στον Ομπράντοβιτς. «Γιατί βρε άνθρωπέ μου;» τον ρώτησε απορημένος ο «Ζοτς» και ο Ιταλός τον αποστόμωσε: «Για να σου φέρω γρουσουζιά»... Βγάλε άκρη!

Βεβαίως υπήρχε κι απειλή από πλευράς Παναθηναϊκού για αποχώρηση από το φάιναλ φορ πριν τον τελικό! Ο Παύλος και ο Θανάσης Γιαννακόπουλος είχαν βρίσει...  πατόκορφα στη διάρκεια συνεδρίου τον κομισάριο της Ευρωλίγκα με αφορμή οικονομικά θέματα στα οποία η διοργάνωση δεν ήταν εντάξει απέναντι στους «πράσινους». Μάλιστα οι διοργανωτές υπό το φόβο της αποχώρησης είχαν κρατήσει τη Μακάμπι στη Μπολόνια (δεν είχε γίνει μικρός τελικός) η οποία είχε ηττηθεί από τους «πράσινους» στον ημιτελικό Τι άλλο μας έχει μείνει; Το τρίποντο του Ιμπραήμ Κουτλουάι που είχε σφραγίσει το τρόπαιο αλλά και η τελευταία μεγάλη παράσταση του Ντέγιαν Μποντιρόγκα στα «πράσινα». Λίγες μέρες αργότερα, μετά τα πλέι οφ με τον Ολυμπιακό, ο Ντέγιαν θα αποχαιρετούσε τον Παναθηναϊκό και θα υπέγραφε στη Μπαρτσελόνα... Την οποία ο... άτιμος, ένα χρόνο μετά θα οδηγούσε στο πρώτο τρόπαιο Ευρωλίγκα της ιστορίας της.

Και το τελευταίο: Επειδή ήταν η πρώτη ενωμένη διοργάνωση μετά το διχασμό του 2001 η Ευρωλίγκα είχε τυπώσει μπλουζάκια για τους πρωταθλητές. Οι παίκτες του Παναθηναϊκού δεν τα φόρεσαν ποτέ... Ήταν κόκκινα!



Νίκος Μπουρλάκης από Theplayer.gr