Σύλλογος μεγάλος ΔΕΝ υπάρχει άλλος!

2 Μαΐου 2011

Με προσοχή και συγκέντρωση!

Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς και οι παίκτες του Παναθηναϊκού έδωσαν το σύνθημα για το... έκτο αστέρι!

Αναλυτικά οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών

Κώστας Τσαρτσαρής: «Βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν το μεγάλο ραντεβού και τη μεγάλη πρόκληση. Πρέπει να ξεχάσουμε τι έγινε στα τελευταία ματς, ακόμα και στα ματς με τη Μπαρτσελόνα. Προετοιμαζόμαστε σκληρά ώστε να είμαστε πανέτοιμοι στην Βαρκελώνη. Αν παίξουμε σύμφωνα με τις δυνατότητές μας μπορούμε να φθάσουμε μακριά. Η Σιένα είναι σκληρή ομάδα και πρέπει να προετοιμαστούμε για να είμαστε έτοιμοι».

Αντώνης Φώτσης: «Έχουν μείνει κάποιες μέρες για να προετοιμαστούμε και να είμαστε έτοιμοι με τη Σιένα η οποία είναι καλή ομάδα και το έδειξε στη σειρά με τον Ολυμπιακό. Έχουμε δύσκολο έργο αλλά θέλουμε να παίξουμε το καλύτερο που μπορούμε ώστε να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα».

Νικ Καλάθης: «Είναι συναρπαστικό και είμαι ενθουσιασμένος που θα βρίσκομαι στο Final-4. Θα έχουμε σκληρό ματς με τη Σιένα και θα είμαστε έτοιμοι να την αντιμετωπίσουμε. Δουλεύουμε καλά όμως και πιστεύω ότι θα παρουσιαστούμε όπως πρεπει για την ευκαιρία που μας παρουσιάζεται».

Ίαν Βουγιούκας: «Έχουμε μερικές μέρες ακόμα να δουλέψουμε πάνω στη Σιένα που έχει δείξει πόσο καλή ομάδα είναι. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και δουλεύουμε για να βελτιωθούμε. Θα τα δώσουμε όλα για να πετύχουμε το στόχο μας».

Σε ερώτηση που έγινε προς τον Τσαρτσαρή για τις διαφορές με τα προηγούμενα Final-4 που συμμετείχε ανέφερε: «Δεν έχει καμία διαφορά η προετοιμασία μας. Ο κόουτς γνωρίζει καλά τι πρέπει να κάνει για να μας προετοιμάσει αγωνιστικά και ψυχολογικά. Κάθε Final-4 είναι δύσκολο. Στα προηγούμενα Final-4 είχαμε τις ιδιαιτερότητες ότι στο ένα παίζαμε στην έδρα μας και στο άλλο ήταν αντίπαλος ο Ολυμπιακός».

Στον χαρακτηρισμό του Παναθηναϊκού ως φαβορί αναφέρθηκε ο Φώτσης ύστερα από ερώτηση που του έγινε. «Σκεφτόμαστε όπως πριν τη σειρά με τη Μπαρτσελόνα. Ξέραμε ότι θα βρεθεί απέναντί μας μια από τις καλύτερες ομάδες στην Ευρώπη. Τα πλέι οφ ανήκουν στο παρελθόν και για να έχει κάποια αξία αυτό που πετύχαμε πρέπει να πάμε στο Final-4 και να παίξουμε το ίδιο καλά».

Σε ερώτηση προς τον Καλάθη για το πως αισθάνεται συγκριτικά με τους προηγούμενους μήνες είπε: «Δουλεύω σκληρά, κάνω αυτό που μου λέει ο προπονητής. Θέλω να κάνω ό,τι μπορώ για να βοηθήσω τους συμπαίκτες μου και την ομάδα μου. Προσπαθώ να τονώσω την αυτοπεποίθησή μου και είναι καλό που πιστεύω περισσότερο στον εαυτό μου. Κάνω τα μικρά πράγματα για να είμαι καλά».

Για τις ατομικές του προσδοκίες από το Final-4 μίλησε ο Ίαν Βουγιούκας. «Υπάρχει άγχος... Αλλά όταν μπω στο παιχνίδι πιστεύω ότι θα φύγει. Είναι μεγάλη στιγμή για μένα και θα προσπαθήσω να μην τη χαραμίσω και θα κάνω ό,τι μπορώ για να βοηθήσω την ομάδα να νικήσει».

Σε ερώτηση για το πως θα συνέκρινε τον σημερινό εαυτό του με τον... Βουγιούκα του Final-4 του 2009, τόνισε: «Στα τελευταία δύο χρόνια έχω βελτιωθεί κι έχω αποκτήσει εμπειρίες. Είμαι πιο έτοιμος ψυχολογικά και σωματικά να βοηθήσω την ομάδα».

Ερώτηση προς τον Φώτση για το πως εννοεί το «δικό μας παιχνίδι» κι αν αρκεί η απόδοση που είχε ο Παναθηναϊκός στα πλέι οφ του 2009 στη Σιένα: «Πρέπει να μπούμε στο γήπεδο και να δείξουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι για τη νίκη καθώς οι αντίπαλοί μας παίζουν δυναμικά. Να είμαστε συγκεντρωμένοι και να τα δώσουμε όλα για να νικήσουμε. Δεν μπορώ να συγκρίνω με τα πλέι οφ του 2009, τώρα είναι ημιτελικός, δεν υπάρχει δεύτερη ευκαιρία και δεν πρέπει να αφήσουμε αυτή την ευκαιρία να πάει χαμένη».

Στη συνέχεια ο λόγος πήγε στον Ζέλικο Ομπράντοβιτς:

«Αισθανόμαστε πολύ καλά που για μια ακόμα φορά θα είμαστε στο Final-4. Και πάντα αυτή η περίοδος, που έχουμε αγώνες για το πρωτάθλημα, παρουσιάζει πρόβλημα εξαιτίας της συγκέντρωσης που χρειάζονται οι παίκτες οι οποίοι σκέφτονται το Final-4. Όπως στο τελευταίο ματς με το Περιστέρι όπου δεν είχαμε συγκέντρωση. Μετά τον αγώνα με το Περιστέρι, στην προπόνηση της Κυριακής αλλά και τη σημερινή η συγκέντρωση ήταν πολύ καλύτερη. Αυτό είναι λογικό γιατί οι παίκτες γνωρίζουν που πάνε και που πρέπει να παίξουνε.

Συμβαίνει αυτό με όλες τις ομάδες που πάνε στο Final-4. Η Μακάμπι νίκησε στην παράταση, η Ρεάλ έχασε εκτός έδρας, η Σιένα έχασε εντός έδρας. Για μας είναι σημαντικό να καταλάβουμε τι συμβαίνει με τη Σιένα. Πρώτον ότι στα τελευταία της παιχνίδια στο ιταλικό πρωτάθλημα ο κόουτς άφηνε πάντα δύο σημαντικούς παίκτες εκτός ομάδας... Στο τελευταίο ματς δεν έπαιξαν ο Ράκοβιτς και ο Γιάριτς και στα τελευταία ματς κάποιοι άλλοι παίκτες. Έχουν μια ομάδα όπου χρησιμοποιούνται όλοι οι παίκτες και πιστεύω ότι στο φάιναλ φορ θα χρησιμοποιήσουν και τους 12. Στη θέση 1 οι Μακ Κάλεμπ, Ζήσης, Γιάριτς. Στη θέση 2 τους Καουκένας, Μος και Αραντόρι και στη θέση 3 τον Καραρέτο και τον Χέρστον που είναι σημαντικός. Έχουν έξι ψηλούς με τους Λαβρίνοβιτς, Ράκοβιτς και Στόουνρουκ να μένουν περισσότερη ώρα στο παρκέ. Έχουν επίσης τους Μικλόρι, Ρες, Ακιντέλε και από 14 παίκτες θα πρέπει να δούμε ποιοι θα είναι στη 12άδα... Έχει 8 περιφερειακούς και πρέπει να δούμε τι θα διαλέξουν.

Είναι μια ομάδα που παίζει επιθετικά τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση. Όποιος είναι στο παρκέ ξέρει καλά πως πρέπει να παίξει, τι πρέπει να κάνει. Έχουν νέους παίκτες αλλά ο κόουτς είναι ίδιος άρα ίδια είναι και η φιλοσοφία. Θα θελήσουν να πιέσουν σε όλο το γήπεδο, θα θελήσουν να παίξουν ζον πρες, να πιέσουν στο μισό γήπεδο, να παίξουν ζώνες 2-3 ή 3-2 και να αλλάξουν τις άμυνές τους. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για να διαβάσουμε τις άμυνές τους μέσα στο παιχνίδι.

Είναι σημαντικό το να μην κάνουμε εύκολα λάθος γιατί αυτό ξέρουν και το εκμεταλλεύονται καθώς κλέβουν τη μπάλα και φθάνουν σε εύκολο καλάθι. Αυτό τους αρέσει. Είναι δυνατοί στο επιθετικό ριμπάουντ. Πρέπει λοιπόν να προσέξουμε τα λάθη και τα ριμπάουντ.

Εμείς συνεχίζουμε να προετοιμαζόμαστε με προσοχή και συγκέντρωση. Μόνο ο Νίκολας δεν ήρθε το πρωί γιατί είχε πυρετό και ο γιατρός του συνέστησε να μείνει στο σπίτι του».

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Ιτούδης δήλωσε: «Είναι μεγάλη τιμή το ότι πάμε για 7η φορά όλοι μαζί σε ένα ακόμα Final-4 κι αποτελεί ύψιστη τιμή. Δεν θέλουμε όμως να μείνουμε μόνο σ΄αυτό και να βγάλουμε φωτογραφίες. Θα προσπαθήσουμε να διαχειριστούμε το θέμα των συναισθημάτων καθώς σ' ένα Final-4 γίνονται τόσα που μπορούν να αποσπάσουν την προσοχή όλους. Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τους παίκτες ώστε να μην αποπροσανατολιστούν και να διαχειριστούν τις μπασκετικές στιγμές.

Η Σιένα στη σειρά με τον Ολυμπιακό που είχε μεγάλη επιτυχία, πιθανότατα ακόμη μεγαλύτερο από το δικό μας με τη Μπαρτσελόνα, καθώς διαχειρίστηκε σωστά μιά ήττα με 50 πόντους κάτι που δείχνει το χαρακτήρα που διαθέτει ως ομάδα εκτός από ικανότητες και γνώσεις. Σ'αυτή τη σειρά δεν έπαιζε και ο Μακ Κάλεμπ. Εχουν λοιπόν κερδίσει έναν παίκτη, τον Γιάριτς, έχουν κερδίσει μια εσωτερική μεταγραφή, τον Μακ Κάλεμπ άρα οι λύσεις έχουν αυξηθεί. Επίσης η μαχητικότητα τους διακρίνει κάτι που φαίνεται στα επιθετικά ριμπάουντ. Είναι μια ομάδα που μπορεί να παίξει σε υψηλό και χαμηλό σκορ. Θα δώσουμε τα πάντα για να βοηθήσουμε τον Παναθηναϊκό».

Ερώτηση προς τους δύο προπονητές για τα ριμπάουντ της Σιένα ότι ενώ είναι δυνατή στα επιθετικά ριμπάουντ, αριθμητικά δεν δείχνει το ίδιο και στα αμυντικά.
Ομπράντοβιτς: «Το αμυντικό ριμπάουντ είναι ομαδική δουλειά και πολύ συχνά συμβαίνει αυτό λόγω του τρόπου που επιλέγουν να παίξουν άμυνα. Αλλάζουν συχνά άμυνες και συμβαίνουν μις ματς στη ρακέτα τους. Αυτό είναι και ερώτημα που μας απασχολεί τους προπονητές μια ζωή: Κάτι κερδίζεις, κάτι χάνεις. Αλλάζεις, γίνεσαι επιθετικός, κλέβεις, αλλά σε περίπτωση που κλέψουν οι άλλοι τη μπάλα έχεις πρόβλημα στη ρακέτα».

Ερώτηση προς τον Ομπράντοβιτς για το αν αγχώνεται ή παίρνει κίνητρο από το γεγονός ότι οι παίκτες τον χαρακτηρίζουν σαν όπλο για το Final-4.
Ομπράντοβιτς: «Δεν είναι η πρώτη φορά. Όλοι λένε για το πόσο έμπειρος είμαι, είναι ένας τρόπος να μετατοπίζεται η πίεση στους άλλους και είμαι σίγουρος ότι στη Βαρκελώνη όλοι θα λένε γι' αυτό, για την εμπειρία που έχω. Θέλω να κάνω τη δουλειά μου καλά, να προετοιμάσω την ομάδα μου. Δεν είπαμε ούτε μια κουβέντα για τη Ρεάλ και τη Μακάμπι διότι ασχολούμαστε με τη Σιένα, αυτή πρέπει να νικήσουμε. Είμαι ευτυχισμένος που θα είμαστε σε ένα ακόμα Final-4. Θεωρώ ότι όποιοι έχουν εμπειρία πρέπει να μιλήσουν σ' εκείνους που πάνε για πρώτη φορά».

Ερώτηση προς τον Ομπράντοβιτς για το αν αρκεί η απόδοση που είχε ο Παναθηναϊκός κόντρα στη Σιένα για τα πλέι οφ του 2009 προκειμένου να κερδίσει τον ημιτελικό.
«Είναι διαφορετικά. Τώρα έχουμε έναν αγώνα μπροστά μας. Στα πλέι οφ πρέπει να νικήσεις τρεις φορές, τώρα έχεις σαράντα λεπτά να νικήσεις. Θα πρέπει να αυτοσυγκεντρωθούμε. Έτσι και η Σιένα κάνει το ίδιο, θέλει να δει τι θα δοκιμάσει εναντίον μας. Εμείς οι προπονητές ακόμα κι αν έχουμε ετοιμάσει τα πάντα, πριν το τζάμπολ σκεφτόμαστε ότι θα... θέλαμε ένα μισάωρο ακόμα για να ετοιμάσουμε κάτι επιπλέον. Έτσι σκεφτόμαστε. Όσο κι αν προετοιμάζεσαι θα πρέπει να είσαι έτοιμος για κάθε τι που θα δεις στον αγώνα. Σίγουρα θα έχει ενδιαφέρον ο αγώνας μας με τη Σιένα. Σεβόμαστε πολύ την ομάδα αλλά και τον Πιανιτζιάνι και τους συνεργάτες του».

Ερώτηση προς τον Ομπράντοβιτς για το πως εισπράττει την εμπιστοσύνη του κόσμου ότι... θα κάνει πάντα κάτι και θα νικήσει.
«Δεν ακούω τόσο πολύ ούτε και με ενδιαφέρει η άποψη των ανθρώπων με εξαίρεση βεβαίως τους φίλους του Παναθηναϊκού. Ξέρω ότι ο κόσμος πιστεύει σε μένα κι αυτό είναι εκπληκτικό συναίσθημα. Το να σε πιστεύει ο κόσμος σε κάνει περήφανο. Γνωρίζω ότι πιστεύουν σε μένα επειδή έχουμε κάνει πολλά, όχι επειδή είμαι καλός ή κακός, αλλά επειδή ως ομάδα έχουμε κάνει πολλά που τα δείχνουν τα αποτελέσματα. Ο κόσμος ξέρει τι θα κάνω για να βοηθήσω και να προστατέψω αυτό (σ.σ δείχνει το σήμα της ομάδας)... τον Παναθηναϊκό. Και τελικά ο Παναθηναϊκός έχει αποτελέσματα επειδή έχουμε τους προέδρους που αγαπούν αυτή την ομάδα, βάζουν λεφτά για να ανταγωνιστούμε τον οποιονδήποτε, έχουμε καλούς παίκτες και τον κόσμο στο πλευρό μας. Όλα αυτά μαζί είναι πολύ σημαντικά για μια ομάδα κι έφεραν τα αποτελέσματα, τους τελικούς και τους τίτλους. Είμαι περήφανος γιατί αυτές τις μέρες πολλοί φίλοι απ' όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα με κάλεσαν γιατί χρειάζονται εισιτήρια. Δεν έχω εισιτήρια. Δυστυχώς... είναι αλήθεια. Κάλεσα φίλους μου στη Βαρκελώνη για να βοηθήσω αλλά δεν υπάρχει τίποτα! Ξέρω ότι θα πάνε πολλοί να μας υποστηρίξουν κι αυτό είναι σημαντικό για μας καθώς ξέρουμε για ποιους και πως παίζουμε».

Ερώτηση για το αν ήταν τόσο ήρεμος το '92, στο πρώτο του ευρωπαϊκό, όσο τώρα...
«Το 1992 θυμάμαι ότι έχοντας εμπειρία ως παίκτης, από το 88 στη Γάνδη, προσπάθησα να είμαι μόνος με τους παίκτες στο ξενοδοχείο, χωρίς να επιτρέπεται σε κανέναν να μας πλησιάσει και να μας διακόψει. Εκείνο είχε την ιδιαιτερότητα ότι παίζαμε ημιτελικό με το Μιλάνο, το οποίο είχαμε νικήσει δύο φορές στην κανονική περίοδο αλλά οι Ιταλοί έλεγαν ότι είναι φαβορί. Καλό κίνητρο ήταν για μας αυτό... Νικήσαμε το Μιλάνο και παίξαμε τελικό με τη Μπανταλόνα. Ήταν μια εξαιρετική εμπειρία.

Είχαμε την πιο νέα ομάδα στην ιστορία της διοργάνωσης. Έξι παίκτες της Παρτιζάν δεν είχαν παίξει εκτός Γιουγκοσλαβίας. Είδαμε έναν αγώνα στο ΝΒΑ όπου ο σχολιαστής είπε «είναι καλό να είσαι νεαρός» για έναν παίκτη. Είχα όμως μαζί μου τον δάσκαλό μου, τον Ατσα Νίκολιτς...

Μετά τον τελικό με τη Μπανταλόνα ήρθε ο μεγάλος μου δάσκαλος, Ατσα Νίκολιτς και μου είπε συγχαρητήρια αλλά είναι μόνο ένα τρόπαιο... Σου εύχομαι να κατακτήσεις περισσότερα. Τότε σκέφτηκα ότι είναι ηλικιωμένος κι έχει τρελαθεί... Είπα, αυτό είναι το κύπελλο, τι λέει... Τελικά αποδείχθηκε ότι έκανα λάθος.

Κάτι το οποίο είναι σημαντικό για μένα και μου φέρνει την ηρεμία είναι ότι αν ξεχάσω κάτι ο «Τσρνι» (σ.σ ο μελαχροινός στα σέρβικα, εννοώντας τον Ιτούδη) για να μου το υπενθυμίσει».