Σύλλογος μεγάλος ΔΕΝ υπάρχει άλλος!

16 Απριλίου 2011

Οι αναμνήσεις από το Φάληρο…

Κάποτε η νίκη στο Φάληρο έμοιαζε με… απαγορευμένος καρπός για τον Παναθηναϊκό. 

Την περίοδο 1994-1995 η «κατάρα» έσπασε χάρη στον παίκτη στις πλάτες του οποίου ο Ολυμπιακός είχε στηρίξει την αναγέννησή του και την εγκατάστασή του στην κορυφή: Τον Ζάρκο Πάσπαλι! Με καλάθι του Πάσπαλι ο Παναθηναϊκός είχε νικήσει 74-72 αλλά ο Ζάρκο είχε αστοχήσει στη συμπληρωματική βολή (του είχε γίνει και φάουλ) που θα έδινε στους «πράσινους» αυτό που αναζητούν το Σάββατο στο Φάληρο: Το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ! Ο Ολυμπιακός είχε νικήσει στον αγώνα του πρώτου γύρου 67-65 στη Γλυφάδα (μετά από το ματς αυτό είχε παραιτηθεί ο Κώστας Πολίτης από τον πάγκο του «τριφυλλιού») αλλά είχε καλύτερο goal average και «κράτησε» την πρώτη θέση και το πλεονέκτημα…

Στα πλέι οφ της ίδιας χρονιάς και στον πέμπτο αγώνα που έκρινε τον τίτλο, ο Οικονόμου είχε αστοχήσει στο τελευταίο σουτ και ο Ολυμπιακός με το τελικό σκορ (και όχι ημιχρόνου) 45-44 είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα.


Το ’96 ο Παναθηναϊκός γνώρισε τέσσερις ήττες στο Φάληρο: Μία στην κανονική περίοδο και τρεις στα πλέι οφ. Η τελευταία μάλιστα ήταν με το απίστευτο 73-38, το βαρύτερο σκορ επί εποχής Α1 και η ιδανική πρόφαση για τον Μπόζινταρ Μάλκοβιτς να αλλάξει την ομάδα που λίγο πριν είχε κατακτήσει το κύπελλο Ελλάδας και (κυρίως) το ευρωπαϊκό αλλά εμφανίστηκε ταλαιπωρημένη (και χωρίς Ντομινίκ Ουίλκινς) στο καθοριστικό ματς.
Το ’97 ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε στην κανονική περίοδο αλλά και στα πλέι οφ της Ευρωλίγκα στο ΣΕΦ. Άλλη μια ήττα ακολούθησε την κανονική περίοδο της περιόδου 97-98 αλλά ο Παναθηναϊκός εκείνη τη σεζόν επέστρεψε στους τίτλους με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ στον τελικό.


Την περίοδο 98-99 ο Παναθηναικός ηττήθηκε στο ματς της κανονικής περιόδου, ηττήθηκε και στα δύο πρώτα ματς των πλέι οφ συμπληρώνοντας έτσι 12 σερί ήττες (σε όλες τις διοργανώσεις στο ΣΕΦ) μετά τη νίκη του ‘95. Η 13η παρουσία του έμελλε να είναι και η καθοριστική και με τον Νίκο Οικονόμου να βάζει «σφραγίδα» με τρίποντο 51’’ πριν το τέλος ξορκίζοντας έτσι το… φάντασμα από το χαμένο σουτ στον πέμπτο τελικό του ’95… Ήταν η τελευταία παράσταση του «Νικόλα» στα «πράσινα» (γι’ αυτό άλλωστε μετά το εύστοχο σουτ έκανε… νόημα «να το θυμάστε» στους φίλους του Παναθηναϊκού) πριν αναχωρήσει για τη Μπολόνια και τη Βίρτους.


Τι ακολούθησε στο ΣΕΦ για τον Παναθηναϊκό; Μία ήττα στην κανονική περίοδο της σεζόν 1999-2000 και τρεις ήττες (μία στην κανονική περίοδο και δύο στα πλέι οφ) τη σεζόν 2000-2001 αλλά και στις δύο περιόδους ο Παναθηναϊκός κατέκτησε τον τίτλο. Ήττες στην Ευρωλίγκα, στο κύπελλο και στα πλέι οφ (τρεις συνολικά) την περίοδο 2001-2002. Επτά συνολικά μέχρι να ξανανταμώσουν την περίοδο 2004-2005 (μεσολάβησε η μετακόμιση του Ολυμπιακού στο κλειστό του Κορυδαλλού)…


Απ’ εκείνη τη σεζόν και μετά ο Παναθηναϊκός έχει πετύχει κάτι σημαντικό: Κάθε χρονιά κάνει τουλάχιστον μία νίκη στο ΣΕΦ. Δύο (κύπελλο και πλέι οφ) την περίοδο 2004-2005. Δύο (κύπελλο και πλέι οφ) την περίοδο 2005-2006. Άλλες δύο (κύπελλο και κανονική περίοδος) την σεζόν 2006-2007. Μία (κανονική περίοδος) τη σεζόν 2007-2008. Μία (πλέι οφ, πρώτος αγώνας σειράς τελικών) την περίοδο 2008-2009. Κι άλλη μία (πλέι οφ, τρίτος αγώνας σειράς τελικών) την περίοδο 2009-2010. Με λίγα λόγια; Τις 6 τελευταίες αγωνιστικές περιόδους ο Παναθηναϊκός έχει νικήσει 9 (!) φορές στο ΣΕΦ σε όλες τις διοργανώσεις.

theplayer.gr

Αν σας αρέσει η δουλειά μας και θέλετε να συνεχίσουμε να είμαστε μαζί σας κάντε κλικ σε μια διαφήμιση