Σύλλογος μεγάλος ΔΕΝ υπάρχει άλλος!

4 Μαρτίου 2011

Θα είναι κρίμα κι άδικο

Οι αγωνιστικές υποχρεώσεις συνεχίζονται, αλλά κακά τα ψέματα. Αυτό που απασχολεί όλους τους Παναθηναϊκούς, είναι το τι θα γίνει το ερχόμενο καλοκαίρι.


Τόσο στο διοικητικό μέτωπο, όσο και στα θέματα των παικτών. Ποιοι θα φύγουν, πώς θα φύγουν, ποιοι θα έρθουν και πάει λέγοντας. Για το πρώτο κομμάτι (διοικητικά) έχουν ειπωθεί τα πάντα. Έχουν ακουστεί όλα τα σενάρια, αλλά σαφώς η ιστορία μας έχει δείξει πως κανείς μα κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις επόμενες κινήσεις των μετόχων.
Οπότε, μέχρι να υπάρχει ο,τιδήποτε… χειροπιαστό, ας περιμένουμε. Στο κάτω κάτω, στην τσέπη κανενός δεν είμαστε. Απλά οι πάντες αισιοδοξούν ότι θα μπουν χρήματα στην ΠΑΕ, προκειμένου να είναι σε θέση η ομάδα να πορευτεί σωστά και να γίνουν όλα όσα πρέπει για να δυναμώσει το ρόστερ.
Πάμε τώρα στα θέματα των παικτών. Εκεί υπάρχει ένα μεγάλο ερωτηματικό. Θα φύγουν πολλοί; θα είναι πρωτοκλασάτοι; Θα γίνουν μειώσεις; Ένας Θεός ξέρει. Επειδή πολύ απλά όλα εξαρτώνται από τις διοικητικές και κυρίως τις οικονομικές εξελίξεις στην ΠΑΕ.
Όμως, είναι σαφές πως η λογική «υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια», δεν έχει θέση στην όλη ιστορία. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να σκεφτεί ακόμη, πως θα διώξει ποδοσφαιριστές που έχουν… τραβήξει κουπί τα τελευταία χρόνια και… ούτε γάτα ούτε ζημιά. Αφήνουμε εκτός απ’ την κατηγορία αυτή τον Τζιμπρίλ Σισέ. Επειδή είναι ξεκάθαρο πως δεν εξαρτάται από κάποιο πρόσωπο η παραμονή του ή όχι. Οι πιθανότητες για να συνεχίσει να φορά τα πράσινα, είναι λίγες. Το μόνο που μπορεί και πρέπει να γίνει, είναι να τον πιέσουν οι πάντες, μήπως και αλλάξει απόφαση. Με μια καλή μεταγραφή, τα γκολ που σημειώνει ίσως και να τα βρεις από κάποιον άλλο παίκτη. Αλλά το δέσιμό του με την ομάδα, με τον κόσμο, την ηγετική του φυσιογνωμία και γενικά όσα πρεσβεύει αυτή τη στιγμή ο Γάλλος, είναι αναντικατάστατα.
Πάμε στους υπόλοιπους. Ακόμη και ως σκέψη, υπάρχει ποτέ περίπτωση μέσα στο ίδιο καλοκαίρι να πουλήσεις ποδοσφαιριστές όπως ο Λέτο ή ο Νίνης και να τους αντικαταστήσεις επάξια; Η απάντηση είναι όχι. Αγωνιστικά, ίσως και να βρεις καλύτερους. Όμως σε μια ομάδα, υπάρχουν πολύ περισσότερα πράγματα που μετρούν. Και σαφώς την εποχή που έχεις βρει την σωστή χημεία, την εποχή που έχεις έναν συγκεκριμένο κορμό ενδεκάδας και δείχνεις να χρειάζεσαι «ενέσεις», ποιοτικές μεν, αλλά λίγες δε, είναι εγκληματικό να ξεκινήσεις πάλι απ’ την αρχή, «χτίζοντας» την ομάδα απ’ την αρχή.
Έχοντας παράλληλα και την τεράστια αμφιβολία για το αν θα «δέσουν» οι καινούργιοι παίκτες, αν θα προσαρμοστούν και στο τέλος τέλος, αν θα βρεις με λίγα χρήματα παίκτες, έστω ισάξιους, με αυτούς που θα διώξεις.
Προσπαθείς τόσα χρόνια να βρεις τα κατάλληλα «εργαλεία». Και τώρα που φαίνεται ότι το έχεις καταφέρει, δεν είναι δυνατόν να τα… πετάξεις, ξεκινώντας απ’ την αρχή την προσπάθεια. Δείχνοντας συγχρόνως στον κόσμο, ότι ο Παναθηναϊκός έχει περάσει σε μια εποχή που με το κατάλληλο τίμημα, πουλάει τα πάντα. Ακόμη και παιδιά που έχουν κατορθώσει να δεθούν με την εξέδρα. Όσο λαϊκίστικο κι αν ακούγεται αυτό, για τον Παναθηναϊκό των τελευταίων 20 ετών, είναι πράγμα σπάνιο.
onsports