Σύλλογος μεγάλος ΔΕΝ υπάρχει άλλος!

13 Μαρτίου 2011

Το κάνει και αυτό ο Τζιμπρίλ!

Τελικά ο Τζιμπρίλ Σισέ εκτός όλων των άλλων ξέρει και να πασάρει. 


Στη χώρα μας το ποδόσφαιρο παίζετε σε απελπιστικά αργούς ρυθμούς και οι περισσότεροι κεντρικοί αμυντικοί είναι χαμηλού επιπέδου. Ο Ζαν Αλέν Μπουμσόνγκ, ο Μέλμπεργκ που για τα δεδομένα της Γιουβέντους π.χ ήταν μέτριοι εδώ μοιάζουν Κολοσσοί ενώ ο...original, Τραϊνός Δέλλας στα 35 του ξεχωρίζει σαν τη μύγα μέσα στο γάλα στην ΑΕΚ.


Έχοντας μάθει την τέχνη από τους καλύτερους στην Ιταλία, ο έμπειρος άσος μπορεί ακόμα και τώρα να στέκεται αξιοπρεπώς στο χορτάρι, άλλωστε οι γείτονες την άμυνα την έχουν κάνει επιστήμη. Είναι δεδομένο πως αν ανάμεσα στους μπακ της Σούπερ Λίγκα ρίξεις ένα γρήγορο και τεχνίτη φορ, αυτός θα κάνει πλάκα, δείτε τι σεζόν κάνει ο Μιραλάς (που δεν είναι και καθαρόαιμος κυνηγός ο άνθρωπος), αλλά και πόσες ασίστ έχει στο ενεργητικό του ο Τζιμπρίλ που στα 29 του έγινε...δεκάρι!


Ήταν μεγάλη τύχη για το "τριφύλλι" που προ διετίας προτιμήθηκε ο Γάλλος από τον σιτεμένο (παικταρά, όμως) Χούλιο Κρουζ. Ο Χενκ Τεν Κάτε ήξερε ότι στο 4-3-3 που σκόπευε να εφαρμόσει χρειαζόταν ένας κυνηγός που δεν θα έχει απλά το εύκολο γκολ (όπως ο Αργεντινός), αλλά θα πρέπει να βοηθά και στη δημιουργία, εκτός από το να δίνει μάχες με τους αντίπαλους μπακ. Από την εποχή Βαζέχα είχαμε να δούμε επιθετικό που να συνδυάζει φρεσκάδα, ενέργεια, ταχύτητα, εύκολο γκολ και τεχνική κατάρτιση.


Στη δύναμη π.χ μπορεί σαν τον Κωνσταντίνου να μην πέρασε άλλος από τον ΠΑΟ, αλλά ο Κύπριος έμεινε τρομερά στάσιμος σε όλους τους άλλους τομείς. Το ίδιο συνέβη με τον Γκέκα, τον Σαλπιγγίδη αλλά και τον Μάντζιο που ,ναι μεν, ήξερε μπάλα, πλην όμως με τρία γκολ μ.ο το χρόνο βασικός στον Παναθηναϊκό δεν γίνεται να παίξεις.


Η πληθωρική παρουσία του Γάλλου στη Θεσσαλονίκη έδωσε την ευκαιρία στον Πετρόπουλο να γίνει πρώτος μάγκας, πλην όμως ο Έλληνας φορ αυτή τη στιγμή είναι παίκτης ειδικών αποστολών. Άλλωστε δεν μπορεί να παίξει μόνος στη κορυφή μιας και υστερεί στη τεχνική, στην έκρηξη, στην ταχύτητα και δεν έχει μάθει να παίζει στον χώρο, ούτε να σηκώνει το κεφάλι για να δει κινήσεις συμπαικτών.


Το 4-4-2 τον βολεύει, όμως δύσκολα θα ξαναδούμε αυτό το σύστημα, εκτός κι αν σύντομα ξεκαθαρίσει η υπόθεση πρωτιά στα πλέι-οφ. Για να παίξεις με δύο φορ, πρέπει να αφαιρέσεις ένα χαφ. Αυτή τη στιγμή ούτε αξιόπιστους πλάγιους μπακ (μπρος και πίσω) διαθέτεις, ούτε αμυντικά χαφ με δυνάμεις που θα μπορούν να καλύπτουν τις προωθήσεις των εξτρέμ, περιορίζοντας τους χώρους στον αντίπαλο όταν αυτός ανακτά την μπάλα.
leoforos