Σύλλογος μεγάλος ΔΕΝ υπάρχει άλλος!

4 Μαρτίου 2011

Ξύλο γιατί χανόμαστε…

Η Λιέτουβος Ρίτας δεν έκανε στον Παναθηναϊκό το... σκριν που ήθελε και το πιθανότερο (ύστερα από τις αποτυχίες με Κάχα Λαμποράλ και κυρίως Λιέτουβος στο ΟΑΚΑ), σενάριο είναι από το βράδυ της Πέμπτης πραγματικότητα.


Οι «πράσινοι» για να επιστρέψουν στα φάιναλ-φορ πρέπει να νικήσουν το απόλυτο φαβορί της διοργάνωσης, την πρωταθλήτρια Ευρώπης, Μπαρτσελόνα που ονειρεύεται από πέρυσι το repeat μέσα στο σπιτικό της. Οι «μπλαουγκράνα» αντιμετώπισαν αρκετά προβλήματα εφέτος, πρόσθεσαν μεσούσης της περιόδους δύο παίκτες (αφού Πιτ Μάικλ και Τζιανλούκα Μπαζίλε τέθηκαν νοκ-άουτ) με τον ένα εξ αυτών να έχει χαρακτηριστικά που δεν ταιριάζουν με την αγωνιστική φιλοσοφία της ομάδας (ο λόγος για τον Άντερσον) όμως ο χρόνος δούλευε –και φαίνεται πως δουλεύει- υπέρ τους.
Πλέον η ομάδα του Πασκουάλ, που δεν έχει ηττηθεί ποτέ από τον Παναθηναϊκό (!), θυμίζει την «Μπάρτσα» που σάρωσε την Ευρώπη πέρυσι. Ο Ισπανός προπονητής έχει υιοθετήσει πολλά από τα στοιχεία που παρουσίασε τα τελευταία χρόνια ο Παναθηναϊκός και ορισμένα από αυτά τα έχει εξελίξει.
Το ίδιο είναι απαραίτητο να κάνει και ο πρωταθλητής Ελλάδας, προκειμένου να χαράξει τον μοναδικό δρόμο που οδηγήσει πίσω στη Βαρκελώνη και μετά τα προημιτελικά. Να εξελίξει το παιχνίδι της Λιμόζ. Κοινώς... ξύλο και Άγιος ο Θεός. Αν προτιμάτε, ξύλο γιατί χανόμαστε!
Η άμυνα του Παναθηναϊκού είναι το άρμα μάχης των «πράσινων» και χωρίς αμφιβολία οτι πιο σταθερά καλό έχει να παρουσιάσει εφέτος. Ακόμη και ο Διαμαντίδης, που αποτελεί την επιτομή της σταθερότητας, το τελευταίο μήνα έχει σκαμπανεβάσματα. Η άμυνα του ΠΑΟ στη Μάλαγα ήταν εξαιρετική αλλά δεν φθάνει απέναντι στα «μηχανάκια» της Μπαρτσελόνα.
Οι παίκτες του Πασκουάλ έχουν πλούσια αθλητικά προσόντα, παίζουν συνεχώς σε υψηλό τέμπο και για να τους... αναχαιτίσουν οι παίκτες του Ομπράντοβιτς θα πρέπει να μπουν στο «Παλάου Μπλαουγκράνα» (αλλά και στα ματς του ΟΑΚΑ) σαν μηχανές πολέμου. Άμυνα στα όρια του φάουλ, αποφασιστικότητα και χέρια πάνω στη μπάλα σε κάθε φάση, χαμηλό ρυθμό και συγκέντρωση για 160 ή 200 λεπτά... Και το προσδιορίζω έτσι γιατί αν στο τέλος η σειρά των προημιτελικών έχει στη σούμα 120 λεπτά ως χρονική διάρκεια, εκτιμώ οτι τότε θα μιλάμε για sweep της Μπαρτσελόνα και όχι του Παναθηναϊκού.
Η 22η μέρα του Μαρτίου, ημέρα που θα διεξαχθούν ο πρώτοι αγώνες του best of 5, είναι ακόμη πολύ μακριά. Θα έχουμε πολλά να πούμε ως τότε και σίγουρα ο Παναθηναϊκός θα έχει πολλά να κάνει προκειμένου να προετοιμαστεί το δυνατόν καλύτερα για την υπέρβαση που αναζητά και δίχως την παραμικρή αμφιβολία θέλουν και οι υπόλοιπες έξι ομάδες των προημιτελικών να την πραγματοποιήσει ο ΠΑΟ . Ποιος δεν θα ήθελε ένα φάιναλ-φορ χωρίς τη Μπαρτσελόνα; Για τον Παναθηναϊκό δεν είναι απλά επιθυμία αλλά... αυτοσκοπός!