Σύλλογος μεγάλος ΔΕΝ υπάρχει άλλος!

5 Μαρτίου 2011

«5 vs 5»: Οι λόγοι πρόκρισης ή μη του Παναθηναϊκού... οχήματος


Ο «κακοτράχαλος» και όλο αγκάθια δρόμος για την Βαρκελώνη  και το εφετινό «Final4», περνά από την… Βαρκελώνη, για τον Παναθηναϊκό!Ευρέως γνωστό ότι το διασταύρωμα με την πολυτάλαντη και… αεροδυναμική Μπαρτσελόνα, δεν ήταν και «φέξιμο» της τύχης για τους «πράσινους», το αντίθετο μάλιστα.

 Το ThePlayer, αναλύει τους 5 λόγους που μπορούν να οδηγήσουν το όχημα του Ομπράντοβιτς, να διαβεί σώο τον δρόμο με τα αγκάθια και παράλληλα τους 5 λόγους που οδηγούν στον… γκρεμό του αποκλεισμού.

 Το «physical game»,  η ταχύτητα στην εναλλαγή πασών, ο ακατάπαυστος ρυθμός συγκρούονται με την τακτική, τη στόμφα του πρωταθλητή. Το μπασκετικό μοντέλο που εισήγαγε ο Ομπράντοβιτς, όντας ρηξικέλευθος, εναντίον της εξέλιξής του από τον επίσης δαιμόνιο Τσάβι Πασκουάλ.


Η «μπλαουγκράνα» πλευρά στο «στόρι»
Λόγος πρώτος: Ο παράγοντας έδρα και το πλεονέκτημα αυτης, παίζει πρωτεύοντα ρόλο, όχι γιατί «μπακαλίστικα» η  Μπαρτσελόνα, έχει 3 παιχνίδια (αν φτάσουμε να χρειαστεί και πέμπτο) ενώ ο Παναθηναϊκός 2. Η έδρα αποτελεί την απόλυτη εξαργύρωση της πρωτιά για τους Καταλανούς, διότι είναι μια ομάδα που δέχεται κατά μέσο όρο εντός έδρας 61,6 πόντους, με γνώμονα τα κατορθώματά της στο «TOP16». Παράλληλα σκοράρει κατά μέσο όρο 79 πόντους. Με αυτόν τον τρόπο ερμηνεύεται, η «χρυσή» έδρα της ομάδας του Πασκουάλ. Με σχεδόν 62 πόντους στην άμυνα και 79 στην επίθεση φαντάζει ανίκητη, διατηρώντας εξαιρετική ισορροπία επιθετικά και αμυντικά. Δέχεται λίγα, βάζει πολλά…

Λόγος δεύτερος: Η φρόντ- λάιν των Ισπανών, απέχει μακράν από αυτή του Παναθηναϊκού. Ο τραυματισμός του Μάριτς, όχι τόσο για την σοβαρότητα του, όσο για το διάστημα που τον παρόπλισε, λειτουργεί επίσης ευεργετικά για την Μπαρτσελόνα. Οι Λόρμπεκ, Βασκεθ, Πέροβιτς και Ν’ντονγκ, μοιάζουν ιδανικοί θύτες των (ανα διαστήματα πενιχρών) λύσεων των «πρασίνων» κάτω από τη ρακέτα.


Λόγος τρίτος:  Τα «ρήγματα» για το «τριφύλλι» δεν τελειώνουν στην υπεροχή των σέντερ, μιας και η Μπαρτσελόνα, δημιουργεί ακατάπαυστα φάσεις γύρω και πάνω από ην στεφάνη. Αυτό, αυτόματα σημαίνει, φθορά των αμυντικών, πληθώρα από κερδισμένα φάουλ (στην γραμμή των ψηλών ο πρωταθλητής Ελλάδος, πρέπει να αποφύγει τα γρήγορα και πολλά φάουλ).Εκτός απο τις αρετές, απο τα 6,75, οι Ισπανοί, δημιουργούν και στη ρακέτα.


Λόγος τέταρτος:  Είναι από το… θέρος γνωστό, ότι η ομάδα του Ζοτς, αγωνίζεται με το λιγότερο αριθμό γκαρντ της δεκαετίας. Με 4 γκαρντ εμπράκτως (έχει δηλωμένους 6, με τους νέους Ζούμπο και Μαραγκό) , ο Παναθηναϊκός «φλερτάρει» με το να ξεμείνει από πνευμόνια .Όπως και από το… θέρος είναι γνωστά, τα διπλά (και τριπλά) σκριν στην μπάλα, για να διεισδύσει ο Ναβαρο, που εφαρμόζουν οι Καταλανοί.

Οι γκάρντ των «πρασίνων» θα χρειαστεί να κινηθούν ταχύτατα στην άμυνα και να λειτουργήσουν με άκρα λογική,  αποφεύγοντας βεβιασμένα, αβίαστα, επιπόλαια και αχρείαστα φάουλ που θα στερήσουν από την ομάδα τους ανάσες.Ο δαιμονισμένοπς Κάρλος Ναβάρο, θα εκτελεί ακατάπυστα και δυστυχώς , συνήθως η μπάλα καταλήγει στο διχτάκι. Παράλληλα, η εφευρετικότητα του Ρίκι Ρούμπιο στις ασιστ, μπορεί να εκθέσει την περιφερειακή άμυνα των «πρασίνων» ανεπανόρθωτα.

Λόγος πέμπτος: Τσάβι Πακουάλ! Πίσω από την «καλοκουρδισμένη» μηχανή της Μπαρτσελόνα, κρύβεται ο οραματιστής  «αρχιμηχανικός» της. Βεβαίοτατα, απέναντι του θα έχει την «αλεπού» των πάγκων, αλλά ακριβώς για αυτό το λόγο η παρουσία του στο τιμόνι των Καταλανών έχει σημασία.

Ο Πασκουάλ, είναι από τους 2-3 χεντ-κόουτς, ανα την ευρώπη, που μπορούν αυτή τη στιγμή να βρουν λύσεις και απαντήσεις απέναντι στις εμπνευσμένες τακτικές του Ομπράντοβιτς.


Η άλλη «πράσινη» όψη του νομίσματος


Λόγος πρώτος: Χωρίς διάθεση για ιδεατές λύσεις, δεισιδαιμονίες και... αστικούς θρύλους, η φανέλα του Παναθηναϊκού, όχι λόγω χρώματος αλλά λόγω αξίας παίζει το ρόλο της. Οι Ισπανοί, γνωρίζουν ότι έχουν να αντιμετωπίσουν μια υπερδύναμη των ευρωπαϊκών παρκε, γεγονός που θα τους μετριάσει την εκρηκτικότητα, εν μέρει, η οποία πολλές φορές κρύβει και επιπολαιότητα.

Αυτόν τον σεβασμό, πρέπει να το εκμεταλλευτεί στο έπακρον ο Παναθηναϊκός, μπαίνοντας παθιασμένα, ειδικά στις πρώτες αναμετρήσεις.

Λόγος δεύτερος: Ο ρυθμός! Το μπασκετικό προϊόν του  Ομπράντοβιτς, περιέχει σε μια απο τις (πολύ) βασικές του λειτουργίες τον έλεγχο του ρυθμού.Αν οι «πρασινοοι» καταφέρουν να ελέξουν τον ρυθμό, θα καταφε΄ρουν να δαμάσουν την επιθετική έξαρση των Ισπανών με τους 79 πόντους στα εντός και τους 78 πόντους μέσο όρο γενικά στην Ευρωλίγκα. Πρώτη διδάξασα σε αυτό η Φενερχμπατσέ Ούλκερ, που κατάφερε να κρατήσει τους Καταλανους, στους 61 πόντους και έτσι πήρε το ροζ φύλλο αγώνα.

Αν αφήσουν οι παίκτες του Ομπράντοβιτς,  τους  «χορευτές» του Πασκουάλ, να τρέξουν στο ανοιχτό γήπεδο, να κάνουν τα υπερηχητικά τους φίγκουρ-έιτ, να κυκλοφορήσουν την μπάλα με ταχύτητα, τότε «αντίο ζωή» από νωρίς!

Λόγος τρίτος: Πρέπει το κλειστό του ΟΑΚΑ, να ξαναγίνει έδρα, Δε νοείται η άσημη Λίετουβος Ρίτας, να δραπετεύει με διπλό, από μια έδρα που «κερνούσε» την μια ήττα μετά την άλλη κατά το πρόσφατο παρελθόν. Στη σειρά αναμετρήσεων με την Μπαρτσελόνα, πρέπει το ΟΑΚΑ, να σείεται από παλμό και να ξαναγίνει το γνωστό απόρθητο κάστρο των «πρασίνων». Μια ομάδα που αρέσκεται στο «physical-game» όπως η Μπαρτσελόνα, ενδεχομένως και πολύ πιθανώς  να σαστίσει στη θέα μια φλεγόμενης έδρας κι ενός άσχημου ξεκινήματος.

Λόγος τέταρτος: Ζέλικο Ομπράντοβιτς και δεν χρειάζονται... συστάσεις. Έχει αποδείξει σε όλο το μπασκετικό γίγνεσθαι ότι ανά πάσα ώρα και στιγμή, μπορεί να κάνει εφικτό το ανέφικτο. Οι βοήθειες που θα πάρει ο Παναθηναϊκός απο το πάγκο θα είναι πολύτιμες. Τόσο με τα άρτια δουλεμένα συστήματα, όσο και με την τακτική που θα ακολουθεί ανα διαστήματα. Οι «πράσινοι» δεν έχουν μεγάλη άνεση  στο rotation, παρόλα αυτά ο Ζοτς, έχει αποδειχθεί μετρ του είδους.


Λόγος πέμπτος: Δημήτρης Διαμαντίδης και επίσης δεν χρειάζονται συστάσεις. Ένα χελιδόνι δεν φέρνει ποτέ την άνοιξη, σύμφωνα με την ρετρό λαϊκή ρήση, ένας Διαμαντίδης όμως;Ο υγειής και προσηλωμένος Διαμαντίδης, μπορεί να δώσει λύσεις απο χρυσάφι επιθετικά. Παράλληλα, η παρουσία του στην άμυνα μπορέι να σιγήσει το «οπλοπολυβόλο» Ναβάρο. Τα οφέλη είναι δυο.

Επιθετικά, οι πόντοι του, οι ασιστ, τα κερδισμένα με … πονηριά φάουλ, αλλά και τα κρίσιμα σουτ, είναι επιβεβλημένα. Αμυντικά, πρέπει (και μπορεί), να «σβήσει» το Ναβάρο, με μυαλωμένες άμυνες, που θα τον φθείρουν σωματικά και ψυχολογικά.

theplayer